Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?

Post »

Masz ambitne i ciekawe plany, życzę powodzenia i będę czekała na fotki. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Novocaina trzymam kciuki za dość ambitne plany Twoich tarasowych nasadzeń, jestem ciekaw jak ci się sprawdzą agresty w pojemnikach, spróbuj posadzić kanny, one uwielbiaą słońce.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Novocaina - duży taras hmm, moje marzenie. Koniecznie załóż wątek i pokaż, co tam masz :wit
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Novocaina, plany masz rzeczywiście szeroko zakrojone, też jestem ciekawa efektów, ale... niecierpki raczej na południowo-zachodnią wystawę się nie nadają, wolą półcień i chłodniej, a bakopa z kolei lubi słońce, ale jest bardzo wrażliwa na przesuszenie, musi mieć ziemię wilgotną, bo przestaje kwitnąć. W upały trzeba ją mocno podlewać dwa razy dziennie. Pelargonie aż tak wilgotnej ziemi nie potrzebują, więc w jednym pojemniku z bakopą może być im źle. Nie wiem jak pacioreczniki, bo nie miałam nigdy.
Życzę powodzenia, pisz jak Ci idzie!
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56

Post »

Novocaina koniecznie załóż wątek ;) chcę to zobaczyć na własne oczy :!: Pozdrawiam serdecznie
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
Novocaina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lut 2014, o 17:21

Post »

Jeszcze przypomniało mi się kurzyślad ma niebieskie kwiatki i nadaje się do skrzynek, nasiona widzialam na stronie www chyba firmy legutko w firmowym sklepie. Może można dostać też innej firmy:)

Kasia dlatego napisałam, że niecierpek idzie do donic pod barierki, gdzie jest cień i zdecydowanie chłodnej... Podlewanie 2x dziennie mnie nie przeraża... Mając tylko iglaki i to całkiem małe należało je podlewać nawet i 3x dziennie w upalne miesiące...
Bakopa i pelargonia -zdaję sobie sprawę z różnicy zapotrzebowania na wodę ale kto nie ryzykuje nie wygrywa albo przetrwa jedna albo druga roślina... Jestem ciekawa odmiany Marbacka Tulpan... Tym bardziej, że spotkałam takie połączenia i rośliny dawały radę, zobaczymy:)
Niektórzy przecież piszą,że lobelia absolutnie na patelni się nie sprawdziła...

Myślę, że żywotność roślin zależy od części kraju, temperatur, wilgotności powietrza, wiatru itd. Dlatego by dobrać rośliny, które zagoszczą na stałe chcę wypróbować parę kombinacji, bo to co u jednych się sprawdza niekoniecznie będzie udane u drugich...

Liczę na częściową porażkę, tym bardziej, że robię wszystko na czuja, bo z kwiatami miałam do czynienia kupując w kwiaciarni:))

Kanny- pacioreczniki to chyba to samo z tego, co zdążyłam się swego czasu zorientować, wybrałam dwie odmiany alaska o kremowych kwiatach i la boheme o różowych... Jak pisał Matemax są dedykowane na stanowiska słoneczne...

Póki co spadł u mnie śnieg hehe...

Mam pytanie jakiej firmy kupującego ziemię do kwiatów? Jest tego tyle i nie bardzo wiem na co się zdecydować, coś tam mam na oku... I czy nawozicie kwiaty w skrzynkach czy nie? A jeśli tak to czym? Wiadomo na truskawki, poziomki i agrest nie zamierzam kropli niczego wylać i podpędzać ale już nad kwiatami się zastanawiam bo czytałam różne opinie... Chętnie skorzystam z każdej porady:)
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Do wysiewów warto kupić ziemię do tego przeznaczoną :) NA Fo bardzo dużą popularnościa cieszy się ziemia do wysiewów: Sterlux, Hollas, Pasłęka lub Substral.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Powodem niekwitnienia bacopy nie jest brak wilgoci jak pisze Kasia79.Ta roślina nie znosi upałów, w zbyt wysokiej temperaturze powietrza przestaje zawiązywać pąki kwiatowe.Kiedyś o tym czytałam, że nie przyswaja jakiegoś pierwiastka, czy coś takiego, w każdym razie ma na to wpływ jakiś proces chemiczny.Kwitnie więc w okresach umiarkowanej temperatury - wiosną, a potem znów jesienią, do mrozów.W związku z tym nie powinna być sadzona na patelni, lub wietrznym stanowisku, bo łatwo ją tam zbyt przesuszyć, a potem zalać i usycha wtedy 'na zielono' ( ma wrażliwe korzenie).Woli półcień, tam jej łatwiej przetrwać upały i znów zakwitnąć jesienią.
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziunia87 pisze:Do wysiewów warto kupić ziemię do tego przeznaczoną :) NA Fo bardzo dużą popularnościa cieszy się ziemia do wysiewów: Sterlux, Hollas, Pasłęka lub Substral.
Ja sprawdziłam i polecam Kronena

Oto moje plany na południowo wschodnią ekspozycje - patelnię
Siane w styczniu- lutym
Obrazek

marcu
Obrazek

Kwietniu
Obrazek

Maju - dynie również do donic a bardziej do wiader 6l z zaprzyjaźnionej pizzerii :heja
Obrazek
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56

Post »

I tu bym się zgodziłam z selli7 odnośnie bacopy. W sezonie 2012 miałam 2 szt. (białą i fioletową) i niestety nie kwitły w ogóle, balkon na południe. Nie miałam pojęcia dlaczego, tym bardziej, ze niby lubią słońce. To co napisała selli7 mogę zatem potwierdzić na własnym przykładzie.
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Aniu piękne nasionkowe zakupy, będziesz miała obfite parapety :D a co to są za kwiatki na ostatniej fotce?
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p

Post »

Matemax pisze:Aniu piękne nasionkowe zakupy, będziesz miała obfite parapety :D a co to są za kwiatki na ostatniej fotce?
Nasturcje -kwiaty podobno jadalne ale jakoś się nie odważyłam.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
x-Cz-a

Post »

Nasion nakupiłaś ;:oj ;:oj no to będzie się działo u Ciebie ;:215 ;:215
Musisz mieć dużo miejsca w domu na te siewki ;:173
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

A propos bakopy - miałam ją po raz pierwszy w zeszłym sezonie. Rosła w miejscu w miarę słonecznym, ale osłoniętym drzewem, które stoi przed moim zachodnim balkonem. Bardzo ładnie mi kwitła aż do mrozów. Teraz zimuję ją w chłodnym miejscu, bo czytałam, że tak się da. Do tej pory ją mam, musiałam tylko obciąć w miarę krótko. Zatem potwierdzam, iż ładnie kwitnie w półcieniu. To jest zdjęcie z końca października
Obrazek

A tak wygląda teraz
Obrazek
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p

Post »

Czeresnia pisze:Nasion nakupiłaś ;:oj ;:oj no to będzie się działo u Ciebie ;:215 ;:215
Musisz mieć dużo miejsca w domu na te siewki ;:173

Problem w tym że za dużo nie mam ale wykorzystuję każdy wolny cm.2 parapetu, aneksu, kwietnika.... :;230 Kocham to :heja

Dziś wysiałam jeszcze papryczki, goździki szałwie...
Pozdrawiam Anka
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”