Moje domowe i balkonowe
- Wiktoria_W
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje domowe i balkonowe
W tym sklepie, do którego link Ci podesłałam są właśnie z Twojej ulubionej firmy ogrodniczej, ale podpisane poprawnie
.

-
- 500p
- Od: 10 mar 2011, o 16:51
zeberka4 ma w wątku sprzedażowym fikusa pumila chyba za 5zł,(dorosłego) bo ja też się do niego przymierzałam ale chyba spasuję bo mam już małą odnóżkę.rapunzel pisze:Wiktorio, czy w ramach miłości do fikusów hodujesz też fikusa pnącego (fikus pumila)? Czy jest on w naszym kraju łatwo dostępny, bo szczerze, to nie widziałam ani w leroy merlin, ani w castoramie, a pani w jednej kwiaciarni, to w ogóle o czymś takim nie słyszała, nawet poszła po książkę i tam jak na złość tego fikusa nie było.
Mnie by ten fikus chyba odpowiadał zwłaszcza, że jest niewielkim pnączem i chyba warunki u mnie w pokoju miałby dobre. Problem tylko, skąd go wziąć?

-
- 1000p
- Od: 30 maja 2011, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Każdy lubi coś innego
Ja przyniosłem sobie kiedyś szczepkę fikusa takiego co w biedronce jako bozaj sprzedają.
Łatwo się ukorzenił ma tak około 10 cm i puszcza nowe listki , ciekawe co z niego wyrośnie.
Mi się bardzo podobają fikusy z dwu barwnymi listkami.

Ja przyniosłem sobie kiedyś szczepkę fikusa takiego co w biedronce jako bozaj sprzedają.
Łatwo się ukorzenił ma tak około 10 cm i puszcza nowe listki , ciekawe co z niego wyrośnie.
Mi się bardzo podobają fikusy z dwu barwnymi listkami.
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
- Wiktoria_W
Renio - dziękuję
.
Justus - dziękuję bardzo
. Oprócz wszędobylskich aksamitek, mam jeszcze cały las
wysokich marcinków, z którymi też muszę coś zrobić, bo pokładają się na przejazd do garaży i niektórzy nie patrzą na to zbyt przychylnie
.
Adamie - jest kilka fikusów o dwubarwnych listach, a z niektórych też duże drzewa wyrastają
. Myślę, że skoro szczepka się ukorzeniła i puszcza listki, to teraz już będzie pięknie rosnąć
.
W końcu zrobiłam fotkę banankowi. Mój mężczyzna nawet widział, jak paraduję z nim po domu, ale na szczęście o nic nie pytał
. Roślinka może nie powala swoją urodą, ale przecenionemu bananowi w liście się nie zagląda
:

i do kompletu moje kiełkujące zimowity (zdjęcie z wczoraj; dziś już są wyższe)
:

Justus - dziękuję bardzo

Adamie - jest kilka fikusów o dwubarwnych listach, a z niektórych też duże drzewa wyrastają

W końcu zrobiłam fotkę banankowi. Mój mężczyzna nawet widział, jak paraduję z nim po domu, ale na szczęście o nic nie pytał

i do kompletu moje kiełkujące zimowity (zdjęcie z wczoraj; dziś już są wyższe)

-
- 1000p
- Kontakt:
Piękny bananek
Zimowitki pięknie puszczają się
Wiktorio może byś troszkę poradziła mi jakie warunki musi mieć ten ficus itp
Ciekawe czy też mu tak korzenie na wierzchu urosną .

Zimowitki pięknie puszczają się

Wiktorio może byś troszkę poradziła mi jakie warunki musi mieć ten ficus itp
Ciekawe czy też mu tak korzenie na wierzchu urosną .
Moje roślinki:
-
- 500p
- Od: 10 mar 2011, o 16:51
Śliczny bananek, dobrze że nie musisz go już ukrywać, pokazuj wszystkim bo cudny.
Jak postępujesz z zimowitami? bo ja w tyn roku też kupiłam 2 bulwy, z tego jedna zakwitła i co potem z nimi, trzeba wykopywać z ziemi na zimę? czy co

Jak postępujesz z zimowitami? bo ja w tyn roku też kupiłam 2 bulwy, z tego jedna zakwitła i co potem z nimi, trzeba wykopywać z ziemi na zimę? czy co

- Anjja
- Od: 4 sie 2010, o 20:14
Bananek wymiata... co Ty od niego chcesz?
i ta doniczka do niego fajnie pasuje:)
Zimowity pięknie wykiełkowały... będę je podziwiać u Ciebie
i ta doniczka do niego fajnie pasuje:)
Zimowity pięknie wykiełkowały... będę je podziwiać u Ciebie

Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- Wiktoria_W
Dziękuję Wam bardzo -
.
Adamie - ja mam trzy takie roślinki, ale wszystkie trafiły do mnie jako "gotowe" bonsai, więc ciężko mi odpowiedzieć Ci w sprawie korzeni. Jeśli chodzi o warunki: to, chyba jak większość roślin, powinny mieć dobry dostęp do światła, ale nie stać w pełnym słońcu; w sezonie powinny mieć wilgotne podłoże, natomiast w zimie należy pozwolić ziemi nieco przeschnąć. Tyle teorii
. U mnie dwie starsze stoją dość daleko od okna (lepsze miejscówki zajęły inne rośliny). To oczywiście odbija się na odległościach między liśćmi - są większe. Podlewam, jak mi się przypomni, więc przez cały rok podłoże im przesycha. A... no i jeszcze nazwa - właśnie zastanawiam się nad założeniem w tej sprawie wątku w identyfikacji
- one są nazywane głównie ficus ginseng. Poza tym funkcjonują jeszcze nazwy: f. microcarpa i f. retusa, które mniej więcej są równoznaczne (z tego, co wyczytałam, to f. ginseng = f. microcarpa odm. nitida). Żeby było śmieszniej nazwa f. nitida (bez microcarpa) też czasem funkcjonuje
.
Misiaczko - Sprzedawczyni powiedziała mi, że mam je wsadzić do doniczki i poczekać, aż zakwitną i przekwitną, a óźniej przesadzić do ogrodu (nie wiem, dlaczego założyła, że mam ogród
). Z tego, co doczytałam, one wiosną wypuszczają liście. Ja spróbuję je po przekwitnięciu przesadzić pod blok i zobaczę, co z tego wyniknie.
Anjju - bananek ma trochę uszkodzone listki i kilka brzydkich, brązowych plam. Na szczęście nie robię zbyt ostrych zdjęć i nie widać tego wszystkiego aż tak bardzo
.

Adamie - ja mam trzy takie roślinki, ale wszystkie trafiły do mnie jako "gotowe" bonsai, więc ciężko mi odpowiedzieć Ci w sprawie korzeni. Jeśli chodzi o warunki: to, chyba jak większość roślin, powinny mieć dobry dostęp do światła, ale nie stać w pełnym słońcu; w sezonie powinny mieć wilgotne podłoże, natomiast w zimie należy pozwolić ziemi nieco przeschnąć. Tyle teorii

Misiaczko - Sprzedawczyni powiedziała mi, że mam je wsadzić do doniczki i poczekać, aż zakwitną i przekwitną, a óźniej przesadzić do ogrodu (nie wiem, dlaczego założyła, że mam ogród

Anjju - bananek ma trochę uszkodzone listki i kilka brzydkich, brązowych plam. Na szczęście nie robię zbyt ostrych zdjęć i nie widać tego wszystkiego aż tak bardzo

- agarow78
- 500p
- Od: 22 lip 2011, o 22:42

Nareszcie możemy bananka oglądnąć ładniutki jest

Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 1000p
- Kontakt:
Dziękuje za odpowiedź 

Moje roślinki:
- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
No proszę, dwa dni mnie prawie nie było i musiałam troszkę nadrobić, ale w końcu dotarłam do twojego wątku.
Jaki piękny bananek, a maleństwa wyglądają obiecująco.
Jaki piękny bananek, a maleństwa wyglądają obiecująco.

- Anjja
- Od: 4 sie 2010, o 20:14
Bananki szybko rosną a te uszkodzone listki później można oberwać... one i tak od dołu obumierają i zrywając tworzy się taki gładziutki pień...

ehh... jak nie do bananka to do zdjęć się przyczepi...Na szczęście nie robię zbyt ostrych zdjęć i nie widać tego wszystkiego aż tak bardzo

Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- Wiktoria_W
Agarow, Stokrotkaniu - dziękuję
.
Adamie - proszę bardzo. Trochę bardziej zawiłą wersję przedstawiłam w identyfikacji
.
Anjju - dzięki
. Bardzo mi się spodobało
.

Adamie - proszę bardzo. Trochę bardziej zawiłą wersję przedstawiłam w identyfikacji

Anjju - dzięki

- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
No właśnie chciałam to samo co Ania napisać.
Wiktorio całkiem fajny ten bananek i doniczkę super kolorystycznie dobrałaś.
A zimowity trzymasz w domu czy na balkonie?

Wiktorio całkiem fajny ten bananek i doniczkę super kolorystycznie dobrałaś.

A zimowity trzymasz w domu czy na balkonie?
- Wiktoria_W
Dziękuję Arletko
. Doniczka jest sklepowa. Jeszcze go nie przesadziłam
.
Zimowity stały w domu, bo nie mogłam się doczekać na odpowiedź, jakie mają mieć światło. Jakąś godzinę temu wyniosłam je na balkon, bo stwierdziłam, że jednak w domu mają za ciemno
.

Zimowity stały w domu, bo nie mogłam się doczekać na odpowiedź, jakie mają mieć światło. Jakąś godzinę temu wyniosłam je na balkon, bo stwierdziłam, że jednak w domu mają za ciemno