Moje domowe i balkonowe

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje domowe i balkonowe

Post »

W tym sklepie, do którego link Ci podesłałam są właśnie z Twojej ulubionej firmy ogrodniczej, ale podpisane poprawnie :wink: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Misiaczka
500p
500p
Od: 10 mar 2011, o 16:51

Post »

rapunzel pisze:Wiktorio, czy w ramach miłości do fikusów hodujesz też fikusa pnącego (fikus pumila)? Czy jest on w naszym kraju łatwo dostępny, bo szczerze, to nie widziałam ani w leroy merlin, ani w castoramie, a pani w jednej kwiaciarni, to w ogóle o czymś takim nie słyszała, nawet poszła po książkę i tam jak na złość tego fikusa nie było.
Mnie by ten fikus chyba odpowiadał zwłaszcza, że jest niewielkim pnączem i chyba warunki u mnie w pokoju miałby dobre. Problem tylko, skąd go wziąć?
zeberka4 ma w wątku sprzedażowym fikusa pumila chyba za 5zł,(dorosłego) bo ja też się do niego przymierzałam ale chyba spasuję bo mam już małą odnóżkę. :D
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Każdy lubi coś innego :wink:
Ja przyniosłem sobie kiedyś szczepkę fikusa takiego co w biedronce jako bozaj sprzedają.
Łatwo się ukorzenił ma tak około 10 cm i puszcza nowe listki , ciekawe co z niego wyrośnie.
Mi się bardzo podobają fikusy z dwu barwnymi listkami.
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renio - dziękuję ;:196 .

Justus - dziękuję bardzo ;:196 . Oprócz wszędobylskich aksamitek, mam jeszcze cały las :wink: wysokich marcinków, z którymi też muszę coś zrobić, bo pokładają się na przejazd do garaży i niektórzy nie patrzą na to zbyt przychylnie :( .

Adamie - jest kilka fikusów o dwubarwnych listach, a z niektórych też duże drzewa wyrastają :) . Myślę, że skoro szczepka się ukorzeniła i puszcza listki, to teraz już będzie pięknie rosnąć ;:108 .

W końcu zrobiłam fotkę banankowi. Mój mężczyzna nawet widział, jak paraduję z nim po domu, ale na szczęście o nic nie pytał :wink: . Roślinka może nie powala swoją urodą, ale przecenionemu bananowi w liście się nie zagląda :wink: :
Obrazek
i do kompletu moje kiełkujące zimowity (zdjęcie z wczoraj; dziś już są wyższe) :) :
Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Adam12222
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Piękny bananek ;:138 ;:138
Zimowitki pięknie puszczają się :heja
Wiktorio może byś troszkę poradziła mi jakie warunki musi mieć ten ficus itp
Ciekawe czy też mu tak korzenie na wierzchu urosną .
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Misiaczka
500p
500p
Od: 10 mar 2011, o 16:51

Post »

Śliczny bananek, dobrze że nie musisz go już ukrywać, pokazuj wszystkim bo cudny. ;:167
Jak postępujesz z zimowitami? bo ja w tyn roku też kupiłam 2 bulwy, z tego jedna zakwitła i co potem z nimi, trzeba wykopywać z ziemi na zimę? czy co :?:
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Bananek wymiata... co Ty od niego chcesz?
i ta doniczka do niego fajnie pasuje:)
Zimowity pięknie wykiełkowały... będę je podziwiać u Ciebie :wink:
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam bardzo - ;:180 ;:196 .

Adamie - ja mam trzy takie roślinki, ale wszystkie trafiły do mnie jako "gotowe" bonsai, więc ciężko mi odpowiedzieć Ci w sprawie korzeni. Jeśli chodzi o warunki: to, chyba jak większość roślin, powinny mieć dobry dostęp do światła, ale nie stać w pełnym słońcu; w sezonie powinny mieć wilgotne podłoże, natomiast w zimie należy pozwolić ziemi nieco przeschnąć. Tyle teorii :wink: . U mnie dwie starsze stoją dość daleko od okna (lepsze miejscówki zajęły inne rośliny). To oczywiście odbija się na odległościach między liśćmi - są większe. Podlewam, jak mi się przypomni, więc przez cały rok podłoże im przesycha. A... no i jeszcze nazwa - właśnie zastanawiam się nad założeniem w tej sprawie wątku w identyfikacji :) - one są nazywane głównie ficus ginseng. Poza tym funkcjonują jeszcze nazwy: f. microcarpa i f. retusa, które mniej więcej są równoznaczne (z tego, co wyczytałam, to f. ginseng = f. microcarpa odm. nitida). Żeby było śmieszniej nazwa f. nitida (bez microcarpa) też czasem funkcjonuje :D .

Misiaczko - Sprzedawczyni powiedziała mi, że mam je wsadzić do doniczki i poczekać, aż zakwitną i przekwitną, a óźniej przesadzić do ogrodu (nie wiem, dlaczego założyła, że mam ogród :wink: ). Z tego, co doczytałam, one wiosną wypuszczają liście. Ja spróbuję je po przekwitnięciu przesadzić pod blok i zobaczę, co z tego wyniknie.

Anjju - bananek ma trochę uszkodzone listki i kilka brzydkich, brązowych plam. Na szczęście nie robię zbyt ostrych zdjęć i nie widać tego wszystkiego aż tak bardzo :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
agarow78
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 22:42

Post »

:wit

Nareszcie możemy bananka oglądnąć ładniutki jest ;:138 i niech ładnie, szybciutko i zdrowo rośnie :wink:
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
Adam12222
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dziękuje za odpowiedź ;:196
Moje roślinki:
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

No proszę, dwa dni mnie prawie nie było i musiałam troszkę nadrobić, ale w końcu dotarłam do twojego wątku.
Jaki piękny bananek, a maleństwa wyglądają obiecująco. ;:108
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Bananki szybko rosną a te uszkodzone listki później można oberwać... one i tak od dołu obumierają i zrywając tworzy się taki gładziutki pień...
Na szczęście nie robię zbyt ostrych zdjęć i nie widać tego wszystkiego aż tak bardzo
ehh... jak nie do bananka to do zdjęć się przyczepi...

:wink:
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agarow, Stokrotkaniu - dziękuję ;:196 .

Adamie - proszę bardzo. Trochę bardziej zawiłą wersję przedstawiłam w identyfikacji :wink: .

Anjju - dzięki ;:180 . Bardzo mi się spodobało :;230 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

No właśnie chciałam to samo co Ania napisać. :;230
Wiktorio całkiem fajny ten bananek i doniczkę super kolorystycznie dobrałaś. Obrazek
A zimowity trzymasz w domu czy na balkonie?
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Arletko ;:196 . Doniczka jest sklepowa. Jeszcze go nie przesadziłam :oops: :) .
Zimowity stały w domu, bo nie mogłam się doczekać na odpowiedź, jakie mają mieć światło. Jakąś godzinę temu wyniosłam je na balkon, bo stwierdziłam, że jednak w domu mają za ciemno :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”