Sezon 2011
Re: Sezon 2011
Czy brązowe już liście powojników należy oberwać/odciąć? Dodam, że uprawa balkonowa, w donicy. Przed nadejściem mrozów będę zabezpieczać donice, ale co zrobić z tymi suchymi liśćmi?
- Alionuszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu Zostawić przez zimę ,dobrze zabezpieczyć donicę przed mrozem i czekać do wiosny... 

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Powojniki nie rosną u mnie zbyt okazale ale namiętnie każdego roku dokupuje kilka sztuk.
Mam nadzieję, że kiedyś się doczekam .....
Mrs Cholmondeley i to by było na tyle z trochę rozrośniętych powojników, reszta ta maleństwa

Andromeda

Warszawska Nike i Dr Ruppel

Proteus
Ville de Lyon

Kacper i Miss Bateman

Isago

Niobe
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c423f80ffcd1c8cc.html]

Mam nadzieję, że kiedyś się doczekam .....
Mrs Cholmondeley i to by było na tyle z trochę rozrośniętych powojników, reszta ta maleństwa

Andromeda

Warszawska Nike i Dr Ruppel

Proteus

Ville de Lyon

Kacper i Miss Bateman

Isago

Niobe
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c423f80ffcd1c8cc.html]

Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- magdalen
- 200p
- Od: 26 cze 2010, o 11:22
Moniko bardzo ładna gromadka, nawet nie zauważysz jak szybko się rozrosną.Całkowicie rozumiem Twoją słabość do powojników, ja mam tak samo.

Pozdrawiam Magda
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Mam cichą nadzieję, że wreszcie zaczną rosnąć, Warszawska Nike i Ville de Lyon są już u mnie kilka lat a zachowują się jakby rosły pierwszy sezon. Jest jeszcze jeden problem w drugiej połowie lata zaczynają co niektóre łapać uwiąd
Pozdrawiam Monika
- gosia79z
- 200p
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Bardzo ladnie wyeksponowany ten ciemno-czerwony (Niobe? )
Drugiego trudno wypatrzeć, jeśli masz jakieś inne ujęcie, to się nie krępuj i wklejaj;)
Drugiego trudno wypatrzeć, jeśli masz jakieś inne ujęcie, to się nie krępuj i wklejaj;)
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
W podsumowaniu ubiegłego roku(żeby nie było, że zaginęłam w akcji...
) : sezon ogólnie był słaby i ...wybitnie... hortensjowy... z racji opadów, opadów, opadów... Nie mniej należał wybitnie do Omoshiro (i tu tradycyjnie niezwykle ciepło pozdrawiam Jurka
) choć niestety nie powtórzył kwitnienia. Omoshiro oczywiście...

Później zakwitł "Dr Ruppel' 3 kwiatami(słownie:trzema)...

Niezawodny, jak dotąd, 'Fujimusume' zakwitł kilkunastoma kwiatkami na początku sezonu. Nie powtórzył kwitnienia.

'Kardynał Wyszyński' zakwitł niechętnie, kwiaty utrzymał jak długo kwitnąca wczesna odmiana(prawdopodobnie dlatego, że przestało padać, padać, padać a zaczęło być pochmurnie i sucho, sucho, sucho... Mimo podlewania zaczął schnąć od dołu.
Kilkunastoma kwiatami powitała u mnie trzeci sezon 'Królowa Jadwiga', powtórzyła kwitnienie i co mnie cieszy była zdecydowanie mocniejsza niż w zeszłym roku

Sezon uratował sadzony wiosną ;Hagley Hybrid' oraz 'PPE"

oraz odmiana, którą pozostawię dla Was jako zagadkę- ktoś zgadnie? Jest w dość nietypowej odsłonie.(Miłego Forumowicza, dzięki któremu wzbogaciłam się o 'Kacpra', za którego jeszcze raz dziękuję, a który niestety nie zdążył zakwitnąć przed mrozami('Kacper oczywiście...)proszę o nie zgadywanie
- bo Forumowicz pewnie wie co to jest- proszę nie psuć zabawy innym
)

Pozdrawiam bardzo serdecznie wszystkich Forumowiczów w nowym roku, a szczególnie wielbicieli powojników
Oby ten rok był wybitnie kwitnący!

Później zakwitł "Dr Ruppel' 3 kwiatami(słownie:trzema)...

Niezawodny, jak dotąd, 'Fujimusume' zakwitł kilkunastoma kwiatkami na początku sezonu. Nie powtórzył kwitnienia.

'Kardynał Wyszyński' zakwitł niechętnie, kwiaty utrzymał jak długo kwitnąca wczesna odmiana(prawdopodobnie dlatego, że przestało padać, padać, padać a zaczęło być pochmurnie i sucho, sucho, sucho... Mimo podlewania zaczął schnąć od dołu.

Kilkunastoma kwiatami powitała u mnie trzeci sezon 'Królowa Jadwiga', powtórzyła kwitnienie i co mnie cieszy była zdecydowanie mocniejsza niż w zeszłym roku

Sezon uratował sadzony wiosną ;Hagley Hybrid' oraz 'PPE"

oraz odmiana, którą pozostawię dla Was jako zagadkę- ktoś zgadnie? Jest w dość nietypowej odsłonie.(Miłego Forumowicza, dzięki któremu wzbogaciłam się o 'Kacpra', za którego jeszcze raz dziękuję, a który niestety nie zdążył zakwitnąć przed mrozami('Kacper oczywiście...)proszę o nie zgadywanie

Pozdrawiam bardzo serdecznie wszystkich Forumowiczów w nowym roku, a szczególnie wielbicieli powojników

Pozdrawiam- Liliana
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Veronica's Choice? Miewa takie bardzo słabo wybarwione kwiaty.
- LilaRose
- 200p
Nie...
Jeszcze raz, bo coś popsułam i sama zdjęcia nie widzę... :

Drodzy powojnikarze! Halooooo! Bo coś sennie u nas.
Jeszcze raz, bo coś popsułam i sama zdjęcia nie widzę... :

Drodzy powojnikarze! Halooooo! Bo coś sennie u nas.
Pozdrawiam- Liliana
- swirogrodowy
- 100p
- Od: 16 wrz 2009, o 23:12
Witam a może Powojnik Maria Skłodowska-Curie ? 

Wystarczy mi słonko ,zero śniegu i mój ogród . Marzena 

-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Witaj, Liliano;)
Wątek zapadł w zimowy sen, wszyscy czekają z niecierpliwością do wiosny, kiedy to z donic zaczną wyłazić młode odrosty wiadomych odmian;)
Ta biała odmiana to trudna zagadka....mam dwa typy, ale nie będę zgadywał, żeby się nie skompromisować
Wątek zapadł w zimowy sen, wszyscy czekają z niecierpliwością do wiosny, kiedy to z donic zaczną wyłazić młode odrosty wiadomych odmian;)
Ta biała odmiana to trudna zagadka....mam dwa typy, ale nie będę zgadywał, żeby się nie skompromisować

- LilaRose
- 200p
Marzeno- nie...
Jurku. Zagadka jest bardzo prosta, ale jak to mawiał Constantine (John Constantine
) "zawsze gdzieś musi tkwić jakiś haczyk" . I tu też...
Oj tam sen zimowy!
Ja sezon powojnikowy już rozpoczęłam pełną gębą. Dziś przy "inspekcji" ogrodu znalazłam dobrej jakości nasiona na dwóch powojnikach. Zebrałam je i elegancko posiałam w zacisznym miejscu, przytomnie nawet zaznaczając to miejsce bambusowymi kijkami. Bo to się już liczy jako rozpoczęcie sezonu?

A dla Pewnego Forumowicza- 'Kacper', jak myślę w dobrym towarzystwie róży Gloria Dei- z pączusiem w środku kadru.

Jurku. Zagadka jest bardzo prosta, ale jak to mawiał Constantine (John Constantine

Oj tam sen zimowy!

A dla Pewnego Forumowicza- 'Kacper', jak myślę w dobrym towarzystwie róży Gloria Dei- z pączusiem w środku kadru.

Pozdrawiam- Liliana