Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

AGNESS pisze:No to będę śledziła jak sytuacja, bo bardzo jestem ciekawa, u mnie kilka się zgadza....ale wiele jest innych niż zamawiałam :?
Na pewno pokażę jak wygląda sytuacja z liliami. Po wiosennych zakupach obiecałam sobie solennie nie kupować już nigdy w Lilypolu.
Krysiu - ja 2 lata temu przerabiałam remont starej altanki. Ta nowa będzie niestety mała, ale nowa i w nowym miejscu. Miło mi, że wierzysz w moje możliwości. Pewnie nie będzie tak pięknie jak u Ciebie, ale dam radę coś wymyślić. Bo nie chodzi mi o to przesadzanie roślin, tylko o sam pomysł jak to ma wyglądać w całości. Myślę, że jest szansa byś zobaczyła te lilie w przyszłym roku. Miałam podobną historię. Tylko, że mi wschodząca lilię zeżarł ślimak równo z ziemią. Miałam wykopać nawet cebulkę, ale wiesz jak to jest - zapomniałam. Następnej wiosny lilia znów wyrosła ( nawet 2 szt :shock: ) i zakwitła jako pierwsza. Byłam mile zaskoczona.

Żeby nie było, że mam same lilie ;:224
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ cudne fotki :)
A co to na 2 z nich ? .. przepiękne :) :) :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo,czy lilie po przekwitnieniu obcina się,bo nie pamiętam jak robiłam w ubiegłym roku?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mnie czeka tylko przeniesienie lilii na inną rabatę. A jesienią kupno nowych róż :D Zaczynają chorować, ale już się z tym pogodziłam-nie ma kiedy opryskać, bo ciągle pada albo ma padać. Dziś też :evil: Pnącą śmieciuchę New Dawn lubię, bo mam :;230 Wciąż kwitnie-mniej lub bardziej obficie i wiąże nowe pąki.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 12:42
Kontakt:

Post »

Izo mam dla Ciebie sadzonkę Primula beesiana. Mogę w przyszłym tygodniu (do środy, albo w następny poniedziałek )Ci wysłać .Sylwana
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

Iza - wspominałaś że na wycieczce widziałaś petunie czarne, przeglądałam dzisiaj moje gazety kwiatowe i w jednej znalazłam je:
petunia o czarnych kwiatach to "Petunia Mystical Black Velvet"
a z żółtymi wstawkami to Petunia ogrodowa "Phantom"
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Bernadetko! Na drugim zdjęciu jest dalia kołnierzykowa. U mnie raczej miniaturowa. Dostałam ją w zeszłym roku od Krysi-christinkrysia.
Małgocha ja swoje lilie po kwitnieniu przycinam o 1/3. Na tyle by nie szpeciły rabat a mogły "podkarmić" cebule. Czy to jest fachowo? Szczerze mówiąc nie wiem, ale tak mi podpowiada intuicja.
Ewa z tymi opryskami to faktycznie kiepska sprawa. Trudno się przy takiej pogodzie "wstrzelić" z terminem. Dziś zauważyłam, że biedronkowa miniatura zaczyna chorować. O dziwo, bo jak dotąd to była najzdrowsza róża u mnie. Jakoś dziwnie mi kwitły róże...Caribia zawsze miała dużo kwiatów do samych przymrozków , a w tym roku chyba tylko ze 3 szt. :shock: Pink Peace też mnie zawiodła :( New Dawn oglądałam w wielu wątkach. Może i ja się na nią skuszę...Kolejne róże...powiadasz. No nie wiem, nie wiem. Miałam jesienią już nie robić różanych zakupów, ale te zeszłoroczne były bardzo udane i pięknie przezimowały. Więc kto wie...
Dzięki Sylwano, że pamiętałaś. Na razie nigdzie się nie wybieram, więc każdy termin mi pasuje.
Aga - dziękuję! Teraz wiadomo czego szukać, o co pytać. Ta Phantom wydaje się ciekawsza od tej całkiem ciemnej. Może i do nas kiedyś dotrą.

Kilka szerszych planów, bo w przyszłym roku trochę inaczej to będzie wyglądało ;:65
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Ogród pełen kwitnących kwiatów. Lilie, moje ulubione piękne , a i liliowców widzę dużą kepe.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - lilii troszkę nazbierałam, bo według mnie są bezproblemowe i nie potrzebują zbyt wiele miejsca.

Dzisiaj kolejny dzień z pogodą w kratkę. Niby ciepło, ale pochmurno i momentami deszczowo.
Na osłodę kilka słonecznych fotek z "Ogrodu na Rozstajach":
Dla wielbicieli oczek wodnych: Obrazek
Dla amatorów traw: Obrazek
Dla wszystkich, którzy lubią drewno i kamień w ogrodzie: Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Wielbiciele kaktusów też znajda tam coś dla siebie: Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Trawka bardzo ładna, zapuszczę sobie taką, będę miała szybki żywopłot, a nie maleńkie krzaczki. Caribia pokazuje wciąż nowe pąki, więc mimo pstrości oraz rozwichrzenia jestem zadowolona(ale się okazuje, że kocham bladawce :oops: )
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś fajne zdjątka w wakacyjnego wypadu :D Miło Was widzieć :D Te lilie wodne za Tobą są przepiękne...
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Widzę patyki w ziemi i rozciągnięty sznurek,co tam planujesz zrobić?
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

:wit
Iza ;:167 póki co za nasiona sasanek podziękuję , na razie z wysiewami się wstrzymuję bo muszę ogarnąć całą resztę :roll: praktycznie cały miesiąc deszczu skutecznie uniemożliwia prace w ogrodzie :( za to ciekawie się u Ciebie zapowiada ;:65 ogrodowa rewolucja w raz z nową altanką ;:224 oj będzie się działo i ...na zapas się nie martw ogarniesz dasz radę ;:196
Wyobraż sobie że u mnie rozkwitła kolejna porcja białych lilii :;230 nie zdziwiła bym się gdyby były kupowane u jednego sprzedawcy ale u kilku :roll: ja nadal nie rozpaczam bo zrobiły mi taki fajny wianuszek wokół pstrokacizny , teraz mogę dosadzać kolejne ale już kolorowe. Dalia kołnierzykowa ładniutka ;:138 no i fajne wspominki .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Iza, ładny kącik liliowcowy Ci wyszedł. Duża, kolorowa masa ;:108
A te sznurki to pod nową altankę :?: Przed Tobą przemeblowanie na działce, ale sama wiesz - takie rewolucje często wychodzą na dobre (lepiej możemy zaplanować, lepsze miejsce dla roślin wybrać, zrobić "po swojemu" to, co rosło wcześniej 8-) )
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych Gości!
Pogoda raczej nędzna choć nie jest tak tragicznie jak w innych rejonach. Mimo to prace nad altanką trwają. Codziennie robię zdjęcia i pokażę gdy będzie gotowa. Ślimaki zadomowiły się na dobre. Jedna z róż złapała mączniaka :evil: Na szczęście jednak ( i na poprawę humoru :wink: ) zakwitają kolejne lilie.
Ewo - to taki błyskawiczny żywopłot :wink: Chociaż nie wiem czy u nas też by taką wysokość osiągnął. U mnie w zeszłym roku Caribia "szalała", a tym zachowuje się tak jakby jej nie było :( Zresztą z Pink Peace mam podobny problem :( Bladawce nie są takie złe ;:224 Też kilka chciałabym zaprosić do siebie
Dzięki Agness! ;:196 Oczko sporo i lilie były w różnych kolorach. Zachwycił mnie ten widok, ale własnego oczka nie planuję :wink:
Małgosiu - te widoczne na zdjęciach sznurki to wytyczone miejsce pod nową altankę. Jak pogoda pozwoli to za tydzień w tym miejscu będzie stała gotowa budka ;:108
Ela - zapowiada się ciekawie, ale jak to wyjdzie to się okaże ( pewnie jak zwykle :;230 )Dziać się będzie działo, żeby jeszcze tylko pogoda była łaskawsza. Na trafione zakupy cebulowych nie ma żadnej gwarancji bez względu gdzie człek kupuje i ... to mnie wkurza. Też mam sporo białych lilii i nie narzekam. W tylu różnych miejscach kupowałam wiosną lilie, że zupełnie się pogubiłam gdy znaczniki wcięło i zaczęły kwitnąć inne niż się spodziewałam ;:224 Gdybyś chciała jakieś nasionka to wal śmiało. Tego dobra ci u mnie dostatek :roll:
Witaj Jacku ! Liliowcowy kącik pstrokaty, ale chyba tymczasowy. Tam raczej muszę posadzić jakieś krzewy by osłonić się od parku. Ta rewolucja troszkę mnie przeraża, bo i ponoć będą zakładać "nową" wodę na działkach. Po poprzedniku to już tylko drzewa zostały ( i to nie wszystkie ). Faktem, że znacznie łatwiej zaprojektować i zrobić rabaty gdy ma się już rośliny. Co innego na początku gdy idzie się na żywioł ;:224

Obrazek - lilia OR Hotline
Obrazek - to jest chyba Muscadet
Obrazek - lilia OR Playtime
Obrazek - ta wygląda na Amarossi, ale ja jej nie zamawiałam i nawet nie wiem jaką zastąpiła :(
Obrazek - a to kolejna "angielka" czyli NN - podobna do poprzedniej, a może nawet taka sama
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”