Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
Aniu ostatnie dni jestem na forum i oglądam i podziwiam .Jeżeli masz dobre chęci to zbierz nasiona kolorowych szałwi proszę .czy po 20tej mogę zadzw.??????

Jak zwykle wspaniałości i jest co oglądnąć.
Rudbekie i dzielżany śliczne.
Aniu, jesteś wielka
Rudbekie i dzielżany śliczne.
Aniu, jesteś wielka
Pozdrawiam , Elżbieta
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba własnie o taką szałwię mi chodziło
Ona nie jest za wysoka prawda?
Ona nie jest za wysoka prawda?
- andowan

- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Elu, Sławku - dziękuję za odwiedziny i pochwały. Jesteście chyba dla mnie zbyt łaskawi
Małgosiu - ona osiąga 40-50 cm i jest wyższa od S. nemorosa. Wymaga przepuszczalnej, ubogiej gleby. Strasznie się sieje a siewki
jedna piękniejsza od drugiej. Z przesadzaniem jest słabo bo ma długie, palowe korzenie.
Dzisiaj pada i bardzo mnie to cieszy, bo ogród cierpi niesamowicie od długotrwałej suszy.
Troche zdjęc z ostatnich dni. Dzielżanowa fiesta trwa. Zakwitły też dwuletnie siewki i jestem nimi zauroczona.

Wykwitają kolejne driakwie i rudbekie.....

....i typowe dla jesieni gatunki

Małgosiu - ona osiąga 40-50 cm i jest wyższa od S. nemorosa. Wymaga przepuszczalnej, ubogiej gleby. Strasznie się sieje a siewki
Dzisiaj pada i bardzo mnie to cieszy, bo ogród cierpi niesamowicie od długotrwałej suszy.
Troche zdjęc z ostatnich dni. Dzielżanowa fiesta trwa. Zakwitły też dwuletnie siewki i jestem nimi zauroczona.

Wykwitają kolejne driakwie i rudbekie.....

....i typowe dla jesieni gatunki

- peonia

- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Kocham wszystkie sedumy piękny okaz Purple Eperpor 
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Aniu dzielżany też siejesz ???? i one potem mają inne barwy????? A co to za roślina obok rozchodnika /co prawda nazwę łacińską napisałaś/ wyglądem podobna do nawłoci ????

- Margo2

Dzielżany bardzo mi się podobają.
Naoglądałam się ich u Szmita.
Nie wiem w jaką ja mam szałwię, bo moja jest takiej wysokości i strasznie się pokłada. Może dlatego, że ma za dużo nawozu. Posadziłam obok róż. Chyba będe musiała ją wymienić w takim razie na lawendę
Naoglądałam się ich u Szmita.
Nie wiem w jaką ja mam szałwię, bo moja jest takiej wysokości i strasznie się pokłada. Może dlatego, że ma za dużo nawozu. Posadziłam obok róż. Chyba będe musiała ją wymienić w takim razie na lawendę
- andowan

Peonio - ja też bardzo lubię rozchodniki, szczególnie te wysokie, jesienne. Trochę ich posadziłam w ubiegłym roku, korzystając ze sporej podaży gatunków i odmian i czekam, aż się rozrosną. Wtedy są najpiękniejsze
Marysiu - nie siałam dzielżanów do tej pory - na zdjęciach są samosiejki, których nie wyrwałam w ubiegłym roku, bo mi było szkoda. I nie żałuję , bo pięknie zakwitły. Myślę o wysianiu tegorocznych nasion.
Eupatorium, to po polsku sadziec. Najczęściej spotykane są fioletoworóżowe. Ten jest kremowobiały; osiągnął około 2,5 m wysokości i nareszcie zaczął się rozrastać
Małgosiu - spraw sobie S. nemorosa i posadź na jałowej glebie ( może być gliniasta lub piaszczysta) i z pewnością będziesz miała dobry efekt. Na allegro julka_ula sprzedawała różową odmianę S. pratensis za grosze - taką, jaką ja mam. Chyba, że chcesz czekać do przyszłego roku aż zbiorę nasiona; tylko trzeba mi o tym przypomnieć bo zwykle tnę przekwitłe kwiatostany aby szałwie nie nasiewały się nagminnie.
Marysiu - nie siałam dzielżanów do tej pory - na zdjęciach są samosiejki, których nie wyrwałam w ubiegłym roku, bo mi było szkoda. I nie żałuję , bo pięknie zakwitły. Myślę o wysianiu tegorocznych nasion.
Eupatorium, to po polsku sadziec. Najczęściej spotykane są fioletoworóżowe. Ten jest kremowobiały; osiągnął około 2,5 m wysokości i nareszcie zaczął się rozrastać
Małgosiu - spraw sobie S. nemorosa i posadź na jałowej glebie ( może być gliniasta lub piaszczysta) i z pewnością będziesz miała dobry efekt. Na allegro julka_ula sprzedawała różową odmianę S. pratensis za grosze - taką, jaką ja mam. Chyba, że chcesz czekać do przyszłego roku aż zbiorę nasiona; tylko trzeba mi o tym przypomnieć bo zwykle tnę przekwitłe kwiatostany aby szałwie nie nasiewały się nagminnie.
- inka52

- Od: 5 lis 2009, o 11:54
Witaj Aniu . pokazujesz piękny barwny już jesienny ogród , a w nim jeszcze tyle roślin kwitnących, wiesz ze te dzielżany są wszystkie piękne , ale nie wiedziałam ,że jest też sadziec biały bardzo ładny , 
- Margo2

Aniu, jeśli pozwolisz to poczekam na Twoje nasionka. Na razie nie robie żadnych zakupów. 
- andowan

Tereso - mój ogród strasznie cierpi od długotrwałej suszy. Byliny szybko przekwitają. Dobrze, że mam sporo niezmordowanych roślin jednorocznych i pelargonii w donicach.
Małgosiu - w przyszłym roku obowiązkowo zbiorę nasiona S. pratense
A oto wczorajsze moje zdjęcia. Doczekałam się w końcu kwitnącego białego tytoniu. Wciąż wykwitają kolejne kolory skabioz i rudbekii. Skusiłam się na pelargonię angielską o osobliwych kwiatach.

Niezawodnie kwitnie powojnik barszczolistny. Obok kosodrzewina - mój niedawny nabytek.

Ładnie przyjęły się dwa gatunki widliczki i ciekawa hybryda języcznika, które dostałam w ramach wymiany.

Małgosiu - w przyszłym roku obowiązkowo zbiorę nasiona S. pratense
A oto wczorajsze moje zdjęcia. Doczekałam się w końcu kwitnącego białego tytoniu. Wciąż wykwitają kolejne kolory skabioz i rudbekii. Skusiłam się na pelargonię angielską o osobliwych kwiatach.

Niezawodnie kwitnie powojnik barszczolistny. Obok kosodrzewina - mój niedawny nabytek.

Ładnie przyjęły się dwa gatunki widliczki i ciekawa hybryda języcznika, które dostałam w ramach wymiany.

- Margo2

Ta kosodrzewina ma chyba nietypowy kolor. Chyba, że zdjęcie jest tylko tak zrobione
- izabella1004

- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Ania języcznik bardzo ciekawy a czy sosenka to jakas odmianowa ?
- andowan

Małgosiu, Izo - sosenka ma śliczne przebarwienia ale nie potrafiłam wyegzekwować od sprzedającego ( kupiłam ją na targu) nazwy odmiany