Działka korzo_m

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, śliczne hosty sobie sprawiłaś :D
Mówisz, że chorujesz na taką z białymi liśćmi - ja też! :P
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale macie fajnie - możecie posadzić te śliczne funkie. Sama bym chciała, tylko u mnie ogrodzie zdecydowanie brak miejsc cienstych. Strasznie nad tym boleję.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu śliczne te hosty i one naprwdę mają te liście popielate, może moja będzie też podobna. Ja w tym roku robię nową rabatkę koło werandy jest tam cieniste miejsce ,tylko te ślimaki ,ale dam im piwa niech mają ucztę.
Miriam kupowałam przez firmę wysyłkową Cebule.pl, wejdz na ich stronę w ofercie mają wiele roślin, a ceny przystępne, sadzonki ładne ,duże.
Wiolu hosta z białymi liśćmi dodałaby na pewno uroku ,rozjaśniłaby na pewno rabatkę.
Reniu Hosty można posadzić pod drzewkami, lub koło krzaczków, a ja w zeszłym roku dwie posadziłam do donic, sprawdziło się fajnie się prezentowały i obie zakwitły. Próbuj na pewno jakieś mniej nasłonecznione miejsce znajdziesz.
Teraz się zbieram ,jadę na działkę, aparat w torebce, może będzie co pokazać, pojawię się po południu, życzę miłego dnia.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

reniazt pisze:Ale macie fajnie - możecie posadzić te śliczne funkie. Sama bym chciała, tylko u mnie ogrodzie zdecydowanie brak miejsc cienstych. Strasznie nad tym boleję.
Reniu, to tak jak u mnie - miejsc cienistych brak, ale się nie poddaję, mam kilka i znowu dokupiłam.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

U mnie podobnie, brak cienia...ale mam kilka host ;) Marzy mi się jeszcze taka niebieska do kompletu, ale najpierw muszę stworzyć trochę cienia :D
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że nie tylko u mnie problem z cieniem, a tyle roślin go lubi. U mnie jak na patelni - nachylenie w strone południową i pali słońce niemiłosiernie. Zal mi tych roślin, które sobie nie radzą dlatego co roku przesadzam i kombinuję.
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam na działce pomimo brzydkiej pogody, deszcz co pewien czas kropił,a ja niestrudzenie pracowałam. Na alejki nasypali nowego kamienia,więc z synem rozkładaliśmy go równomiernie, cieszymy się bardzo gdyż w zeszłym roku alejkami ciągnięto wodociąg i po każdym deszczu topiliśmy sie w błocie.
Wiosna u mnie też powoli się pojawia, ale ziemia bardzo mokra jeszcze nic nie da się robić, za to niestrudzenie rosną chwaściory, gwiazdnicy wyrwałam wiadro. Poprzycinałam róże, syn zgrabił trawnik, poodkrywałam wrzośćce, posadziłam do donic tulipany i krokusy,które dostałam w tym tygodniu. Próbowaliśmy rozpalić małe ognisko,ale nie udało się bo wszystkie badyle po nocnej ulewie mokre. Przyjechałam do domu z postanowieniem teraz będę często jeżdziła na działkę i nic nie jest w stanie mnie od tego odciągnąć.
Porobiłam kilka zdjęć ,jakość nie jest za dobra wyszły bardzo ciemne, syn stwierdził,że to wina światła. Na początek moje marne krokusiki,niektóre dopiero pokazują główki.
Obrazek
Obrazek
Moje wrzośćce nawet nie wiedziałam,że mam w trzech odcieniach
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tulipanki jeszcze małe, ale wypatrzyłam ,że jedne mam o dziwnych liściach, Ania -Raczek ma bardziej tygrysie listeczki, sama nie wiem co mam posadzone ,teraz muszę się bardziej organizować, wszystkie nazwy zapisywać
Obrazek
Obrazek
Hiacynciki pokazują kwiatki
Obrazek
Cesarska korona
Obrazek
Na koniec kwiatów zamknięte ranniki, przebiśniegi, przylaszczki, pierwisnek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Moje dwa putynniki jednak trafiło, na pewno w zeszłym roku coś z nimi żle postąpiłam.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Pewnie jesteś szczęśliwa, że udało ci się pojechać na działkę :D
Ładne krokusiki i wrzośce. Każdy kolorek o tej porze roku cieszy oczy :D Ranniki też mi się podobają. Muszę je koniecznie zdobyć w tym roku ...
A tak poza tym to roślinki u ciebie w podobnej fazie rozwoju co i u mnie.
I chyba niestety prognozy Zalewskiego się sprawdzą :? U mnie zimno jak diabli, a na święta coś straszą śniegiem :twisted:
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Post »

Dorotko u mnie krokusy też dopiero gramolą się powolutku i wcale im sie za bardzo nie spieszy; jest szaro, zimno i deszczowo.
Ale wrzośce masz piękne :P
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko widać już zdecydowanie, że u ciebie w ogrodzie wiosna. Wszystko aż rwie się do kwitnienia.
Napisałaś o pustynnikach. U mnie też z tym moim, który kupiłam i wsadziłam do doniczki - coś jest nie tak. U Madzi ślicznie wyszedł, a sadziłyśmy go dokładnie w tym samym dniu. U mnie widać tylko to oczko do kiełkowania, ale niestety nic sie nie dzieje. Jakiś zbuntowany czy co?
Pozdrawiam, Renia
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

korzo_m pisze:...gdyż w zeszłym roku alejkami ciągnięto wodociąg i po każdym deszczu topiliśmy się w błocie...
To na działce masz czy będziesz miała wodę z kranu? :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Dorotko i do Ciebie zawitała wiosna, kolorków przybywa z dnia na dzień.
U mnie krokusy już w większości przekwitły, ale dzięki Forum będę się nimi cieszyć dłużej. :D
Mój pustynnik rośnie i kwitnie bez specjalnych zabiegów, za to korona żółta przepadła. :?
Przyjemnie tak popracować po długiej przerwie, a jak jeszcze jest pomocnik... to tylko na działkę w każdej wolnej chwili.
Pozdrawiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu, Reniu, Ulinko dzisiaj dostałam na działce skrzydełek, cieszę się bo coś tam zrobiłam, a przede wszystkim pooddychałam świeżym, ostrym powietrzem .Tego mi trzeba było. Jak widzę wiosnę pokazaną przez tych ,którzy mieszkają w okolicach Wrocławia, Poznania to u nas dopiero wiosna puka nieśmało. Może P. Zalewski się pomylił i ta prognoza się nie sprawdzi, chociaż słyszałam, że w tym tygodniu mają być przymrozki do -10st.
Erazmie wodę podłączoną na działce mamy od zeszłego roku, skończyło się już wożenie jej w karnistrach. Mam zdolnych chłopców ( czytaj mąż i syn) zrobili mi łazienkę z prysznicem-ubikację , oraz małe szambo, mam też zamontowaną umywalkę na zewnątrz. Bardzo mi to ułatwiło pobyt na działce, bo tam spędzam całe wakacje, nie muszę już oszczędzać wody. Trochę było kombinacji, bo komórkę w ,której trzymaliśmy rupiecie ogrodnicze przerobili na łazienkę ,a na narzędzia dobudowali mi nową mniejszą komórkę.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko właśnie przed chwilą pisałam,że w Waszych stronach jest dużo cieplej. Masz rację po tak długiej przerwie miło popracować fizycznie na działce, ruch pomoże zrzucić to co dołożyło się przez zimowe zasiedzenie.
Ja w zeszłym roku kupiłam pierwszy raz 2 pustynniki, posadziłam do gruntu w kwietniu, zaczęły ładnie rosnąć, a w maju przyszedł duży mróz i zostały zmrożone, myślałam,że w tym roku odbiją, ale znikły.
Cesarską koronę mam tylko pomarańczową w zeszłym roku była taka piękna, wykorzystałam ją i jest moim emblematem forumowym. W tym roku będę polowała na żółtą ,ale słyszałam,że jest trudniejsza w uprawie, nie wiem czy to prawda.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Zazdroszczę Ci Dorotko, ze mogłaś juz popracować na działce. Tak juz tęsknie do tego!
A wiosnę mamy na podobnym etapie :D Tyle, ze ja nie mam takich pięknych wrzośców.
Jak chodzi o zdjęcia, to mnie też czasem wychodzą takie niebieskie. Trzeba coś kombinować z balansem bieli, ale to też nie zawsze pomaga. Wtedy czasem udaje mi się to zniebieszczenie zlikwidować programem do obróbki zdjęć.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”