u Lesi cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: u Lesi cz. 2

Post »

Kupiłam u Kalisiaka hortensje Limelight (ok. 22 zł) i Rensun (49 zł) - tyle też pewnie zapłaciłabym gdybym kupowała przez internet + koszty przesyłki, widziałam też Wim's Red - ale dziś stwierdziłam, że nie jestem do końca przekonana do tej hortensji... ostatecznie też wyleczyłam się z różowej Annabell (wygląda bardzo nieciekawie gdy przekwita, kwiaty mają kolor takiego brudnego, brzydkiego różu, cała roślina jest bardzo wątła, pokłada się).
Kupiłam też dwie jeżówki - Magnus i chyba Pink Delight, oprócz tego były ładnie rozgałęzione sadzonki borówki amerykańskiej, nie aż tak drogiej (ok. 14 zł) - więc wpadły mi same do koszyka.... :oops: (borówki wysiewać i tak spróbuje, bo po posadzeniu stwierdziłam, że jeszcze mam miejsce.)
Chodzi za mną nie kupiona werbena patagońska, bodziszki - był spory wybór i berberys erecta oraz japońskie zawilce...

Jeżówka Magnus

Obrazek

Jeżówka Pink Double Delight (?)

Obrazek

Czarna Ewa i Perovskie...

Obrazek

a w tym miejscu chcę posadzić zamiast derenia berberys erecta...
Obrazek

na koniec powojnik C.x durandii

Obrazek
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu piękne zakupy ;:138
czy nasionka już doszły, bo nic nie piszesz :wit
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Asiu, Joasiu, Lesiu :;230 :;230 chyba wszystkie wymieniłam :D
Kalisiak ma spory wybór, zakupy udane. Kupując w sklepie internetowym nie widzisz roślinki.
Lepiej jest kupować widząc za co się płaci. Ładnie kwitną Ci róże, wyglądają na zdrowe. :D
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko nie było mnie parę dni i dziś zastałam awizo od listonosza, podejrzewam, że to nasionka od Ciebie ;:196, spróbuję jutro odebrać na poczcie, ale jutro znowu ruszamy do teściów, więc nie wiem czy zdążę....

Majko - jakoś zniechęciłam się do zakupów internetowych, tak jak piszesz kupując bezpośrednio widzisz co kupujesz. Róże wciąż kwitną, ze zdrowiem jest różnie - niektóre z dolnych liści mają plamki, najgorzej wygląda Scarlet Moss - jest kompletnie łysa (boję się o nią), dziś na The Pilgrim zobaczyłam zaczątki mączniaka. Choć przyznaję, że jak ten czas i tą pogodę co była jest całkiem nieźle.

Dzisiaj dzień w ogrodzie spędziłam razem z M. malując piaskownicę dla Zuzi. A jak Mała wcina borówki amerykańskie, uszy się trzęsą. Powoli dojrzewają pomidory i mam ogromną frajdę z mojego warzywniaka.
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:D Asiu, własne plony najbardziej smakują. ;:196
Zrób oprysk na mączniak, ja wycięłam całą różę i w ten sposób udało mi się pozbyć źródła zarazy.
Też uważam, że nie jest źle w taką pogodę ?.. również tylko parę listków oberwałam z róż.
Słonka życzę. ;:3
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Asiu, fajne zakupy, cieszę się, że udało Ci się zdobyć hortensje :) Różowa Anabelle wywołuje u mnie te same odczucia, na pewno nie będę jej mieć.

Pamiętam, że w oko wpadła mi jakaś hortensja u Kalisiaka, o dość skomplikowanej nazwie, chyba dość nowa odmiana, coś na "I", chociaż głowy nie dam :roll:

Powinnaś już wysiewać borówki ;:108 To szybko się robi.

Berberys Erecta też jest na mojej liście, planuję mieć ich kilka. Jakie masz pomidorki, Koralik i Rumba, bo nie pamiętam...
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majko na mączniaka zrobię oprysk dopiero w przyszłym tygodniu, na razie są to zmiany ledwo widoczne, myślę, że nawet oprysk z wyciągu z czosnku/grejfruta załatwiłby sprawę.

Dominiko - na I zaczyna się nazwa hortensji Innvicibelle spirit czyli różowa Annabell :;230 albo też Incrediball czyli Annabell z jeszcze większymi kulami kwiatów (tyle, że ponoć jeszcze bardziej się pokłada niż Annabell). Różową Annabell pokazałam mojemu M. - był zdegustowany jej wyglądem.

Borówki wysieję w przyszłym tygodniu, bo teraz jadę do teściów i nie miałby kto podlewać.
Jeszcze trochę borówek zostało u mnie na krzewie i czekają na słoneczko co by nabrać słodyczy.

Z pomidorów mam Koralika, Rumbę Ożarowską i Malinowego Olbrzyma - i w tej kolejności mi owocują, nie wiem czy Malinowy zdąży dojrzeć jest dość mocno opóźniony.

Pomyśl kiedy by Ci pasowało zrobić akcję przesadzania derenia, chyba, że chcesz poczekać aż zrzuci liście...
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Wiesz co, ja tak się zastanawiam, czy jednak mam na niego miejsce :roll: (przybyły mi w międzyczasie 3 drzewa). Mogę oczywiście posadzić go za płotem, bo tam miejsce nieograniczone ;:224

Borówek nie podlewasz, po wysianiu tylko i na to torebka, albo szklana tacka, cokolwiek, co pozwoli na utrzymanie wilgotności na wysokim poziomie, bo nasiona są nieprzykryte. Może to stać gdzieś w kącie. Pamiętaj, że kiełkują po miesiącu najwcześniej. A przydałoby się, gdyby wypuściły ze 2 listki przed zimą.

Nie nie, to nie była anabelka różowa (ta mi się wybitnie nie podoba). No nie przypomnę sobie niestety.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko - u mnie też ciasno, dlatego pozbywam się derenia :wink: szczerze, to boję się, że nawet przy ostrożnym przesadzaniu może się przyjąć, bo jest spory, z drugiej strony jak ma być pod płotem to co szkodzi zaryzykować - pomyśl i daj mi znać co robić.
Nasiona borówek kiełkują miesiąc ;:oj to masz rację czas najwyższy się zabrać za sianie.
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Asiu, na pewno mogę wysłac Ci wiosną naparstnice. Tego mam od groma. No i werbeny za jednym zamachem.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu - jestem bardzo chętna na naparstnice, wysiałam, coś wzeszło, ale nie jestem pewna czy to siewki naparstnic czy coś innego...
Dziękuję ;:167
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Tylko błagam przypomnij się, bo ja mam postępująca sklerozę
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przypomnę się nie martw się :D
Jutro spróbuję wkleić jakieś zdjęcia, pięknie kwitnie róża Brother Cadfael - mam nadzieję, że wytrzyma do jutra i nie opadnie przez noc...
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecana sesja Brother Cadfael

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na tym zdjęciu widać, że szykuje się do powtórnego kwitnięcia Piano oraz moją wymarzoną jeżówkę, powojnik Polish Spirit a obok trawy miskanta David chcę dosadzić werbenę patagońską.

Obrazek

Reszta zdjęć później.
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witam Joasiu, szkoda, że się nie zgadałyśmy, bo mogłam ci przywieźć wszystkie te hortensje , które wymieniasz, po 12 złotych z Pęchcina. Tylko Bobo mają po 30zł. Ja kupiłam sobie jeszcze kilka innych odmian, nowości. Jak będę jechać nastęonym razem, to dam znać :D
Jak ci się nie przyjmą naparstnice od Margo, to zapraszam wiosną do siebie po sadzonki. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”