Witajcie, mili goście !
Dziś szczególnie serdecznie, bo właśnie mija rok, jak pierwszy raz zaprosiłam Was do Mojego Świata !
Bardzo Wam dziękuję za liczne odwiedziny, za spotkania , za rozmowy , za Waszą życzliwą obecność ! Jestem szczęśliwa, że mogę tu być z Wami !
Z nadzieją na dalsze spotkania ? dla wszystkich kwiaty z mojego ogrodu !
url=
http://img694.imageshack.us/i/dsc09212g.jpg/]

[/url]
KAJPEJ ? ależ to szybko minęło, Elu ..! Rzeczywiście już rok , jak otworzyłyśmy swoje ogrody na forum ! Fajny był ten wspólny czas, prawda ? Z taką samą wdzięcznością, jak wtedy dziękuję Ci za uznanie !
U mnie już było na minusie od dwóch nocy. A krety itp., niestety, są..!
Od wczoraj pracuję w ogrodzie (...ale zmarzłam...!) ? robię kopczyki, okrywam korzenie...Korą, kompostem , liśćmi, igliwiem... Jeszcze nie skończyłam .
Co kładziesz pod magnolie ?
ARTAM ? oj, Marta...śmiej się ze mnie, śmiej..! Nie wiem , ile tego będzie, ale z odmianami pewnie sporo... Jednak ogród jest dość duży. No i przecież nie ma to być ogród minimalistyczny ! Aż taką zwolenniczką ascezy ogrodniczej nie jestem...
A śniegulice...Dopiero na zdjęciu zauważyłam jak to fajnie wyszło z tymi kulami. Obsadziłam je bluszczem, pewnie już za rok będą bardziej wrośnięte w ogród.
ZIELONA ANIA ? dziękuję, Aniu ! Cieszę się,że spodobał Ci się pomysł z planem ogrodu. Czy zamierzasz pokazać swój ?
Może zimą, kiedy ogrodnicy wypoczywają ( tzn. pracują koncepcyjnie...), forumki znajdą czas i umieszczą w swoich wątkach takie plany. Wydaje mi się , że ułatwią zwiedzanie ogrodów i pozwolą nauczyć się wielu rzeczy.
Co do śnieguliczki, to jeszcze nie wiem, czy mam z nią problemy ! Posadziłam ją w tym roku... Czy ona się ?rozchodzi? czy po prostu staje się dużym krzewem ?
IGA23 ? wiesz, Igo, ja sobie tak wybrałam ,bo wolę spokojniejsze wnętrza ogrodowe. Ale przecież są piękne ogrody z bogactwem i gatunków i kolorów... Jeśli ktoś tak lubi, nie musi rezygnować z mnogości odmian.
Ty kochasz żurawki, kolekcjonujesz je, a one same są tak różnorodne ! Po prostu nie możesz mieć jednorodnych rabat !
Masz rację,że w mniejszym ogrodzie szczególnie trzeba uważać. Ale przecież potrafisz wszystko tak ładnie ze sobą łączyć!
Przyznaj się, oddajesz rośliny, żeby mieć więcej miejsca na żurawki...
MONIA68 ? to jesień jest po prostu taka malownicza, Moniu!
Wygląda na to, że wiele osób będzie się douczać o trawach przez miesiące zimowe... Ja też mam takie plany. Na pewno coś znajdziemy! Pewnie aż za dużo...
PAMELKA ? masz rację, Pamelko ? wzięłam się do roboty, bo u mnie nie da się tak w jeden dzień... M. in. dlatego nie sadzę wrażliwych roślin, bo za parę lat nie dam sobie z tym rady.
A u mnie trawnik od wczoraj przyprószony na biało...
GRZESIU ? witaj, Grzesiu ! Jak mi miło,że aż tyle czasu spędziłeś w moim ogrodzie...! I dziękuję za pochwały. Nad tą całością cały czas pracuję, ale fajnie ,że widać efekty.
Kulki pojawiły się dopiero niedawno...Gdy zachorowałam na bukszpany, postanowiłam ,że takie zielone kule będą świetnie uspokajać kompozycje, a z nimi mogą ładnie korespondować kamienne kule.
Myślę,że (poza kulami) łączy nas ogrodowa pasja !
Mam nadzieję,że będziesz zaglądał, pewnie niedługo pokażę trochę zdjęć z ogrodów angielskich , w których byłam !
A konewka świetna ! Na wystawie podobało mi się sporo rzeczy, niestety, tak jak ta konewka, były nie do przewiezienia...
DALA ? dziękuję Ci, Dalu! Roślin jeszcze nie okrywam, zrobiłam im ostatnio tylko kopczyki, przysypałam korzenie. Muszę to robić stopniowo, nie daję rady w jeden dzień, potrzebuję 2-3 dni na wszystko.
Ale powiem Ci, że zawsze mam wątpliwości ? owijać czy jeszcze nie...? Niby wiem, ze mają się zahartować, a zawsze się boję. U mnie przy lesie zawsze chłodniej. Bo u mnie już trzeci dzień na minusie...
MAGOS13 ? Gosiu, dzięki za zwrócenie uwagi na kwestię trawy w warzywniku.
Masz pędraki w trawniku ? To chyba duży problem. Jak sobie z tym radzisz ? Chyba trzeba Ci kreta...
[IZA] ? słoneczko doceniamy szczególnie w takie jesienne dni, prawda Izo? Wystarczą refleksy na wodzie i świat już jest piękny...!
JACEKP ? no, właśnie, Jacku ? widzę to samo , co Ty ? biało... Co prawda warstewka jeszcze cieniutka, ale już nie widać tych odcieni czerwieni i blasku słońca...
Ale za to jak już będzie dużo śniegu i mróz, to jak pięknie będzie się skrzył w słońcu !
GORYCZKA ? wygląda na to , Krysiu,że mieli bardzo dobry pomysł...! Powstał uroczy kącik i będzie gdzie odpocząć. Na pewno w nowym sezonie spędzisz tam wiele miłych chwil.
A to zdjęcia z mojego lasu :
Wokół miejsca na ognisko...
A to widok od strony furtki do lasu ? w oddali dom