Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Izo, Twój ogród nawet późną jesienią wygląda ciekawie i inspirująco :P
Z okrywaniem roślin można jeszcze zachować spokój, nawet wiedząc, że na najbliższe dni i noce zapowiadane są minusowe temperatury...Niech się roślinki hartują, to im tylko dobrze zrobi! Tak naprawdę potrzebują okrycia lub okopczykowania gdy temperatury spadną w okolice minus 5 stopni przez kilka dni pod rząd :D
Pozdrawiam cieplutko :wit
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tamaryszek pisze: Trawę dotychczas rozrzucałam w oddalonej części ogrodu, ale w tym roku planuje rozsypywać ją, wzorem Margo, pod żywopłotem, jako użyźniającą ściółkę, oraz na warzywniku.
Czy ta trawa w workach obsycha czy się rozkłada ?
Samą trawę też rozsypuję pod żywopłotami, drzewami, krzewami. Na warzywniku tylko pod cukinią, patisonem no i fasolą.
Mimo że koszę trawę przed kwitnieniem to zawsze jakieś nasionka się zapodzieją i wtedy pielenie np koperku, pietruszki czy innego drobiazgu jest ;:223 .
Do czarnych podziurawionych worków wkładam tylko darń z małą ilością ziemi (wytrząsam bo przy okazji wylatują pędraki).
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Tamaryszek pisze: Obrazek
Jak pięknie słońce przegląda się w strumieniu. :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, odcienie czerwieni i promienie odbijające się w strumieniu nadają Twojemu ogrodowi blasku. Widzisz to co ja za oknem - śnieg?
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

IZO
Syn z synową będą mi pomagać w pracach porządkowych ale postawili warunek, że muszą
mieć kącik wypoczynkowy. No i zgodziłam się - nawet nie nie wyobrażałam sobie, że to
tak wyjdzie.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Obrazek

Obrazek

Witajcie, mili goście !

Dziś szczególnie serdecznie, bo właśnie mija rok, jak pierwszy raz zaprosiłam Was do Mojego Świata !
Bardzo Wam dziękuję za liczne odwiedziny, za spotkania , za rozmowy , za Waszą życzliwą obecność ! Jestem szczęśliwa, że mogę tu być z Wami !

Z nadzieją na dalsze spotkania ? dla wszystkich kwiaty z mojego ogrodu !

url=http://img694.imageshack.us/i/dsc09212g.jpg/]Obrazek[/url]

Obrazek

KAJPEJ ? ależ to szybko minęło, Elu ..! Rzeczywiście już rok , jak otworzyłyśmy swoje ogrody na forum ! Fajny był ten wspólny czas, prawda ? Z taką samą wdzięcznością, jak wtedy dziękuję Ci za uznanie !
U mnie już było na minusie od dwóch nocy. A krety itp., niestety, są..!
Od wczoraj pracuję w ogrodzie (...ale zmarzłam...!) ? robię kopczyki, okrywam korzenie...Korą, kompostem , liśćmi, igliwiem... Jeszcze nie skończyłam .
Co kładziesz pod magnolie ?

ARTAM ? oj, Marta...śmiej się ze mnie, śmiej..! Nie wiem , ile tego będzie, ale z odmianami pewnie sporo... Jednak ogród jest dość duży. No i przecież nie ma to być ogród minimalistyczny ! Aż taką zwolenniczką ascezy ogrodniczej nie jestem...
A śniegulice...Dopiero na zdjęciu zauważyłam jak to fajnie wyszło z tymi kulami. Obsadziłam je bluszczem, pewnie już za rok będą bardziej wrośnięte w ogród.

ZIELONA ANIA ? dziękuję, Aniu ! Cieszę się,że spodobał Ci się pomysł z planem ogrodu. Czy zamierzasz pokazać swój ?
Może zimą, kiedy ogrodnicy wypoczywają ( tzn. pracują koncepcyjnie...), forumki znajdą czas i umieszczą w swoich wątkach takie plany. Wydaje mi się , że ułatwią zwiedzanie ogrodów i pozwolą nauczyć się wielu rzeczy.
Co do śnieguliczki, to jeszcze nie wiem, czy mam z nią problemy ! Posadziłam ją w tym roku... Czy ona się ?rozchodzi? czy po prostu staje się dużym krzewem ?

IGA23 ? wiesz, Igo, ja sobie tak wybrałam ,bo wolę spokojniejsze wnętrza ogrodowe. Ale przecież są piękne ogrody z bogactwem i gatunków i kolorów... Jeśli ktoś tak lubi, nie musi rezygnować z mnogości odmian.
Ty kochasz żurawki, kolekcjonujesz je, a one same są tak różnorodne ! Po prostu nie możesz mieć jednorodnych rabat !
Masz rację,że w mniejszym ogrodzie szczególnie trzeba uważać. Ale przecież potrafisz wszystko tak ładnie ze sobą łączyć!
Przyznaj się, oddajesz rośliny, żeby mieć więcej miejsca na żurawki...

MONIA68 ? to jesień jest po prostu taka malownicza, Moniu!
Wygląda na to, że wiele osób będzie się douczać o trawach przez miesiące zimowe... Ja też mam takie plany. Na pewno coś znajdziemy! Pewnie aż za dużo...

PAMELKA ? masz rację, Pamelko ? wzięłam się do roboty, bo u mnie nie da się tak w jeden dzień... M. in. dlatego nie sadzę wrażliwych roślin, bo za parę lat nie dam sobie z tym rady.
A u mnie trawnik od wczoraj przyprószony na biało...

GRZESIU ? witaj, Grzesiu ! Jak mi miło,że aż tyle czasu spędziłeś w moim ogrodzie...! I dziękuję za pochwały. Nad tą całością cały czas pracuję, ale fajnie ,że widać efekty.
Kulki pojawiły się dopiero niedawno...Gdy zachorowałam na bukszpany, postanowiłam ,że takie zielone kule będą świetnie uspokajać kompozycje, a z nimi mogą ładnie korespondować kamienne kule.
Myślę,że (poza kulami) łączy nas ogrodowa pasja !
Mam nadzieję,że będziesz zaglądał, pewnie niedługo pokażę trochę zdjęć z ogrodów angielskich , w których byłam !
A konewka świetna ! Na wystawie podobało mi się sporo rzeczy, niestety, tak jak ta konewka, były nie do przewiezienia...

DALA ? dziękuję Ci, Dalu! Roślin jeszcze nie okrywam, zrobiłam im ostatnio tylko kopczyki, przysypałam korzenie. Muszę to robić stopniowo, nie daję rady w jeden dzień, potrzebuję 2-3 dni na wszystko.
Ale powiem Ci, że zawsze mam wątpliwości ? owijać czy jeszcze nie...? Niby wiem, ze mają się zahartować, a zawsze się boję. U mnie przy lesie zawsze chłodniej. Bo u mnie już trzeci dzień na minusie...

MAGOS13 ? Gosiu, dzięki za zwrócenie uwagi na kwestię trawy w warzywniku.
Masz pędraki w trawniku ? To chyba duży problem. Jak sobie z tym radzisz ? Chyba trzeba Ci kreta...

[IZA] ? słoneczko doceniamy szczególnie w takie jesienne dni, prawda Izo? Wystarczą refleksy na wodzie i świat już jest piękny...!

JACEKP ? no, właśnie, Jacku ? widzę to samo , co Ty ? biało... Co prawda warstewka jeszcze cieniutka, ale już nie widać tych odcieni czerwieni i blasku słońca...
Ale za to jak już będzie dużo śniegu i mróz, to jak pięknie będzie się skrzył w słońcu !

GORYCZKA ? wygląda na to , Krysiu,że mieli bardzo dobry pomysł...! Powstał uroczy kącik i będzie gdzie odpocząć. Na pewno w nowym sezonie spędzisz tam wiele miłych chwil.

A to zdjęcia z mojego lasu :
Wokół miejsca na ognisko...

Obrazek

A to widok od strony furtki do lasu ? w oddali dom

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tamaryszek pisze: MAGOS13 ? Gosiu, dzięki za zwrócenie uwagi na kwestię trawy w warzywniku.
Masz pędraki w trawniku ? To chyba duży problem. Jak sobie z tym radzisz ? Chyba trzeba Ci kreta...
Bardzo duży problem, ale czy chciałabym kreta :roll: ? Jeża to i owszem, ale przy moim gończym polskim miałby stresowe życie.
Jak sobie radzę? Na razie regularnie uszczuplam trawnik.
Pozdrawiam. Gosia
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Cudne kwiaty dla gości :D
Już rok... czas leci, to był dobry, inspirujący i pracowity rok, prawda Izo :?: :D
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Witaj!
Pamiętam jak zaczynając odwiedzać forumowe ogrody trafiłam na twoją wizytówkę.
Zachwyt jaki mnie wtedy ogarnął trudno opisać. Byłam i nadal jestem zauroczona twoim ogrodem.
Podziwiam cię za pasję i konsekwencję w jego tworzeniu.
Dziękuję za ten rok Izuś ;:196 , bardzo wiele się nauczyłam u ciebie i zobaczyłam wiele ciekawych, inspirujących miejsc.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Izuś, taki kawałek prawdziwej natury jak Twój las u siebie to bezcen. ;:138 strumyk nawet jesienią jest przepiękny
i sentymentalny. A roczek szybko zleciał w Twoim przemiłym towarzystwie, na pogawędkach o tym co i jak tu udoskonalić
w ogrodach. I za kazdym razem podsuwasz nam nowe pomysły, pozostając wierna samej sobie i swojej własnej koncencji
ogrodu. Głębokie uznanie i szczerze podziwiam ;:138
Buziaczki i oby jeszcze wiele wspólnych lat przed nami ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

IZO
Bardzo lubię Twój wątek. Miło, że z nami jesteś. Twój ogród jest piękny o każdej
porze roku. A strumyk to po prostu perełka.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Bardzo miła rocznica :D
Śnieguliczki mają tendencję do wydawania wielu odrostów, zwłaszcza śnieguliczka biała jest ekspansywna, potrafi zagarnąć duży obszar.
Myślę, że naskrobię kiedyś jakiś ogólny plan ogródka, choć nie jest on ani wielki, ani urozmaicony.
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

W Warszawie mieć swój las.....to trzeba być szczęściarą :wink:
taka konewka jest jak najbardziej do zrobienia....tylko musi jeszcze gdzieś się wpasować :wink:
a mając tyle miejsca, może warto kilka pomysłów zrealizować?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Izuniu, juz minął rok :roll:
Pamiętam jak zachwyciłam się Twoim ogrodem. Największe wrażenie zrobił na mnie strumyk. Podziwiałam go po cichutku
Dlatego chciałam jak najszybciej zaznaczyć swój slad u Ciebie, gdy tylko założyłam swój wątek, żebym mogła sledzić losy takiego ogrodu i jego właścicielki.
Bardzo, ale to bardzo się cieszę, że Cię poznałam ;:196
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

A mówiłaś, że róże Ci się nie udają...Widzę coś innego :) Też pamiętam Twoje pojawienie się na forum...Od razu spodobał mi się Twój sposób opowiadania o ogrodzie...Inna sprawa, że o TAKIM ogrodzie dużo da się powiedzieć :) Ja oczywiście najbardziej lubię biały zakątek :) No i strumyk, wiadomo!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”