Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.
- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Balkon Lokiego
Ciekawa jestem tego narcyza. Masz pomysł, co zrobić z cebulą po jego przekwitnięciu? Zostaje na zimę w skrzynce?
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Przepraszam za spóźnienie, ale już nadrabiam zaległości: oto i narcyz-wariat:

I tak, zamierzam go zostawić na zimę w skrzynce. Jeśli rytm biologiczny ma mu się w ogóle kiedykolwiek unormować, to tylko wtedy, gdy będzie miał właściwy cykl dnia i nocy, jak i odpowiedni cykl temperaturowy. A jak zamiast zacząć się zachowywać jak na narcyza przystało, po prostu padnie, to tym gorzej dla niego.
Pozdrawiam!
LOKI

I tak, zamierzam go zostawić na zimę w skrzynce. Jeśli rytm biologiczny ma mu się w ogóle kiedykolwiek unormować, to tylko wtedy, gdy będzie miał właściwy cykl dnia i nocy, jak i odpowiedni cykl temperaturowy. A jak zamiast zacząć się zachowywać jak na narcyza przystało, po prostu padnie, to tym gorzej dla niego.
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Kurcze jakbyś nie napisał że to Twój narcyz to bym pomyślała że wstawiłeś zdjęcie krokusa .Rośliny wariują
.U mnie mimo wszystko (nocne przymrozki) clematisy się rozwijają

- bystrzanka
Wariat, bo wariat ale urody mu nie brakuje. To jakaś miniatura?
- Locutus
- Kontakt:
@ Katarzynka ? u mnie powojniki mają schizofrenię. Z jednej strony dwa kwiaty się pięknie rozwinęły, z drugiej liście już w typowo jesiennych odcieniach żółci i brązu. ;-)
@ Bystrzanka ? to Narcissus papyraceus, szerzej znany pod komercyjną nazwą Paperwhite. Pojedyncze kwiaty są niewielkie (tak ze 2 cm średnicy), ale za to z jednego pędu kwiatowego wypuszcza ich całe mnóstwo (na fotce, którą wkleiłem, widać dookoła całe mrowie małych pączków ? mam nadzieję, że rozwiną się wszystkie).
Pozdrawiam!
LOKI
@ Bystrzanka ? to Narcissus papyraceus, szerzej znany pod komercyjną nazwą Paperwhite. Pojedyncze kwiaty są niewielkie (tak ze 2 cm średnicy), ale za to z jednego pędu kwiatowego wypuszcza ich całe mnóstwo (na fotce, którą wkleiłem, widać dookoła całe mrowie małych pączków ? mam nadzieję, że rozwiną się wszystkie).
Pozdrawiam!
LOKI
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widziałam u nas w sprzedaży cebulki tego narcyza ,ale jakoś nie kupiłam ,chyba jesienią kupię z 10 cebulek , cala kępa pięknie wygląda.
Genia
Genia
- Locutus
- Kontakt:
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wracając do ziemiórek i innego robactwa w ziemi.
Ja zawsze przed wsianiem kwiatów do donic czy skrzynek traktuję ziemię przez 2 min mikrofalówką.
Na mur beton wszystkie grzybki i jajeczka już się nie rozwiną.
Jeszcze tylko skrzynki myję denaturatem rozcieńczonym pół na pół z wodą i bardzo długo nic mi roślin nie atakuje.
No chyba, że w kupionej roślinie już coś się zagnieżdziło.
A jak tam dalsze plany ?
Ja zawsze przed wsianiem kwiatów do donic czy skrzynek traktuję ziemię przez 2 min mikrofalówką.
Na mur beton wszystkie grzybki i jajeczka już się nie rozwiną.
Jeszcze tylko skrzynki myję denaturatem rozcieńczonym pół na pół z wodą i bardzo długo nic mi roślin nie atakuje.
No chyba, że w kupionej roślinie już coś się zagnieżdziło.

A jak tam dalsze plany ?

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- bystrzanka
Całe szczęście, że zdjęcie nie pachnie 

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grażynko taki foliowy worek z ziemią wkładasz do mikrofalówki .
- Locutus
- Kontakt:
@ Kogra ? Ja ziemi niczym nie traktuję ? nie chcę wytłuc wszystkich bakterii ? w szczególności mam na myśli bakterie z rodzaju Rhizobium w wypadku, gdy uprawiam rośliny motylkowe ? bo chcę im umożliwić poprawną symbiozę i wiązanie azotu atmosferycznego.
Co do dalszych planów ? zaraz pójdzie priv. ;-)
@ Bystrzanka ? Całe szczęście, że teraz ze względu na porę roku nieczęsto otwieram balkon. :-P
Pozdrawiam!
LOKI
Co do dalszych planów ? zaraz pójdzie priv. ;-)
@ Bystrzanka ? Całe szczęście, że teraz ze względu na porę roku nieczęsto otwieram balkon. :-P
Pozdrawiam!
LOKI
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Kwiatek cieszy oczy i serce, a zapachy możemy sobie darować 

Witaj Loki!
Wczoraj zaklikałem do Twojego wątku, przeczytałem pierwszą stronę, drugą... I tak zleciało do końca
Wielki szacun za doniczkę z astrami chińskimi i makami- nie spodziewałem się, że takie cuda mogą wyrosnąć (i tak bujnie kwitnąć!) w doniczce! Ilość różnych powojowatych zadziwiająca. Chyba faktycznie te dwa balkony to jakieś czarne dziury z niekończącą się powierzchnią
Na fotce z cebulowymi zakupami zauważyłem Narcyza Bulbocodium- mam parę jego kępek od zeszłego sezonu, w tym roku w listopadzie dosadziłem kolejne
Fajna roślina- niska, delikatna, w sam raz na skalniak. Wypuszcza zawsze dodatkowo liście na jesień, co jest całkiem nietypowe u narcyzów...
Generalnie lubię wszystkie 'botaniki',te gigantyczne narcyzy, tulipany i hiacynty które przechylają się od ciężaru swoich kwiatów nigdy nie dają mi spokoju
Albo je podwiązuje, albo ścinam i do wazonu
W tym roku poszedłem w stronę różnych odmian Szafirków Muscari, Cebulic Scilla, Śnieżników Chionodoxa etc. Niech się rozsiewają i produkują zastępy kolejnych cebul- ich nigdy nie za dużo!
Ha, po Twojej fotce dekonspiracyjnej wyczuwam podobne klimaty muzyczne do moich
Zacnie tutaj, na pewno będę stałym gościem! I może w końcu ruszę swoje cztery lit. i założę własny wątek ;)
Wczoraj zaklikałem do Twojego wątku, przeczytałem pierwszą stronę, drugą... I tak zleciało do końca

Wielki szacun za doniczkę z astrami chińskimi i makami- nie spodziewałem się, że takie cuda mogą wyrosnąć (i tak bujnie kwitnąć!) w doniczce! Ilość różnych powojowatych zadziwiająca. Chyba faktycznie te dwa balkony to jakieś czarne dziury z niekończącą się powierzchnią

Na fotce z cebulowymi zakupami zauważyłem Narcyza Bulbocodium- mam parę jego kępek od zeszłego sezonu, w tym roku w listopadzie dosadziłem kolejne

Generalnie lubię wszystkie 'botaniki',te gigantyczne narcyzy, tulipany i hiacynty które przechylają się od ciężaru swoich kwiatów nigdy nie dają mi spokoju

Ha, po Twojej fotce dekonspiracyjnej wyczuwam podobne klimaty muzyczne do moich

Zacnie tutaj, na pewno będę stałym gościem! I może w końcu ruszę swoje cztery lit. i założę własny wątek ;)
Pozdrawiam!
Adam.
Adam.
- Locutus
- Kontakt:
@ AgaNet ? ostatnio u nas straszne wichury i trochę biedaka wykiwało... Aczkolwiek i tak dorobił się bodajże dwunastu kwiatków z tej jednej łodyżki. 
@ AdamoB ? Pozostaje mi tylko podziękować za uznanie.
Co do maków ? maki polne rosną w doniczkach czy skrzynkach balkonowych nadzwyczaj dobrze. Natomiast maki lekarskie okazały się być ? wbrew zapewnieniom producentów nasion ? o wiele trudniejsze... Nie dość, że nie znoszą konkurencji i jak je posadziłem w jednej donicy z polnymi, to wyrosły mi całe trzy, to jeszcze są cholernie podatne na mączniaka...
Co do powojowatych ? staram się, staram. ;-) Aczkolwiek w przyszłym roku albo sobie w końcu sprawię ogródek (wersja optymistyczna, na którą bardzo mocno liczę), albo powojowatych nie będzie ? bo dopieszczę drugą z uwielbianych przez siebie rodzin, czyli motylkowe ? nakupiłem już sporo nasion jakichś udziwnionych groszków (w stylu Lathyrus belinensis, Lathyrus tingitanus, etc.)...
Co do narcyzów ? u mnie wszystkie puszczają liście na jesieni. ;-) Szczerze mówiąc większość tego, co posadziłem jesienią, pokazała się już nad ziemią. U hiacyntów widać nawet zawiązki pąków kwiatowych.
W zasadzie tylko szachownice i zawilce greckie przyzwoicie czekają na wiosnę. O Narcissus papyraceus nawet nie wspominam, bo widać wariata powyżej ? mam nadzieję, że mu zima nie zaszkodzi...
Co do udziwnionych odmian ? ze mną bywa różnie. Niektóre mi się podobają, inne nie. Zależy tak od gatunku jak i od odmiany...
Jeśli chodzi o muzę ? kiedyś już o tym dyskutowałem w jednym wątku na tym forum - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p1939680 ? pewnie część linków już nie działa, no ale tak czy siak zorientujesz się mniej-więcej czego słucham.
A na Twój własny wątek czekam z niecierpliwością i na pewno będę jego częstym gościem, jak już się zmobilizujesz i go założysz. Zwłaszcza, że na pewno zobaczę w nim wiele pięknych roślin, o których przeciętny ogrodnik nawet nie ma pojęcia, że istnieją. ;-)
Pozdrawiam!
LOKI

@ AdamoB ? Pozostaje mi tylko podziękować za uznanie.
Co do maków ? maki polne rosną w doniczkach czy skrzynkach balkonowych nadzwyczaj dobrze. Natomiast maki lekarskie okazały się być ? wbrew zapewnieniom producentów nasion ? o wiele trudniejsze... Nie dość, że nie znoszą konkurencji i jak je posadziłem w jednej donicy z polnymi, to wyrosły mi całe trzy, to jeszcze są cholernie podatne na mączniaka...
Co do powojowatych ? staram się, staram. ;-) Aczkolwiek w przyszłym roku albo sobie w końcu sprawię ogródek (wersja optymistyczna, na którą bardzo mocno liczę), albo powojowatych nie będzie ? bo dopieszczę drugą z uwielbianych przez siebie rodzin, czyli motylkowe ? nakupiłem już sporo nasion jakichś udziwnionych groszków (w stylu Lathyrus belinensis, Lathyrus tingitanus, etc.)...
Co do narcyzów ? u mnie wszystkie puszczają liście na jesieni. ;-) Szczerze mówiąc większość tego, co posadziłem jesienią, pokazała się już nad ziemią. U hiacyntów widać nawet zawiązki pąków kwiatowych.

Co do udziwnionych odmian ? ze mną bywa różnie. Niektóre mi się podobają, inne nie. Zależy tak od gatunku jak i od odmiany...
Jeśli chodzi o muzę ? kiedyś już o tym dyskutowałem w jednym wątku na tym forum - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p1939680 ? pewnie część linków już nie działa, no ale tak czy siak zorientujesz się mniej-więcej czego słucham.

A na Twój własny wątek czekam z niecierpliwością i na pewno będę jego częstym gościem, jak już się zmobilizujesz i go założysz. Zwłaszcza, że na pewno zobaczę w nim wiele pięknych roślin, o których przeciętny ogrodnik nawet nie ma pojęcia, że istnieją. ;-)
Pozdrawiam!
LOKI