Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Post »

Chyba każdy tak ma, że zmieniłby w domu/ ogrodzie co nieco i drugi raz robiłby inaczej. Sama widzę, ile trzeba jeszcze poprzesadzać, a mój M. na pytanie "zrobisz coś dla mnie?" odpowiada:"Wszystko, ale nic nie przekopuję w inne miejsce :lol: ". Ja ciągle coś przesadzam, nawet niektóre róże w środku sezonu :oops:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Może za dwa- trzy lata, jak rośliny podrosną, zacznie to nabierać jakiegoś wyrazu - na razie przeciętnie :? Myślę, że właśnie te młode rośliny mnie jakoś podłamują - wiem, że trzeba czasu, ale co zrobić, jak człowiek by chciał tak od razu :lol:

Ale klon mi ruszył wreszcie - za rok powinien mieć już spore przyrosty (na wiosnę podrósł raptem ze 2-3 cm :? ale widzę, że teraz znów zaczął rosnąć ) - może doczekam się sporego drzewa :lol:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No widzisz, a chciałaś go wyrzucać :D
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wyrzucić, tylko przesadzić za płot :lol: I dopiero, jak będzie się lenił przyszłej wiosny :wink: Wygląda na to, że nie będę musiała ;:138

Sucho jest, trzeba podlewać - pomidory, ogórki, trawnik, rabatę piaszczystą przy okazji też. Niby podlane raczej porządnie (na ile porządnie można podlać wężem), a następnego dnia wygląda, jakby praktycznie podlewania nie było :roll:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Dominiko, masz młody ogród, ale na pewno nie przeciętny. Takie fajne rabaty założyłaś, różanka, wrzosowisko. Że o cudnym trawniku nie wspomnę, a warzywnik, a winogrona. No proszę. Przeciętny ogród to jest żywopłot z tui i świerk srebrny przed domem i nic więcej.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - takie coś z trawnikiem i thujami dookoła to nie jest jak dla mnie ogród :roll: Ja narzekam na swój, ale wiem, że będzie lepiej. Z każdym rokiem będzie lepiej. Więc na razie biorę na wstrzymanie z tym użalaniem się :uszy

Nie chcę zapeszyć, ale chyba ukorzeniła mi się Lovely Fairy od Agi ;:138 ;:138 ;:138 Ta to dopiero daje barwną plamę na rabacie ;:108 To były zimowe sztobry, wypuściły korzonki w gruncie ale mnie kusiło żeby podejrzeć no i wiadomo, jak się to skończyło - jedna niby po tej "awarii" była ok, drugiej lekko zaczęły żółknąć listki, ale dziś zajrzałam i ta lepsza zaczęła rosnąć (maleńko, ale zawsze), a ta druga wszystkie liście trzyma jak należy i nic już nie żółknie - więc chyba też z niej będą ludzie - gdyby nie miały korzeni, to raczej już by padły, bo upał niesłychany, a one tak całkiem w cieniu nie są :roll: Nawet nie pamiętam, kiedy je w ogóle podlewałam, dziś mi się przypomniało, że przecież tam są :oops:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie najmarniej przyrastają drzewka, a rekordy pobija śliwa Pissardi - od tamtego roku urosła o jakieś 5-10cm :( Kupiłam ją mocno przyciętą i wciąz taka jest - wygląda jak bordowa trzmielina na pniu.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia - do niedawna moja Pissardi miała praktycznie same listki na małej gałązce (pniem to tego nie nazwiesz :;230 ) - była przesadzana na jesieni, ale z doniczki, wiec nie powinna mieć problemów. Podlałam ją ze dwa razy gnojówką i niedawno bujnęła, że hej!!! Zresztą ta druga, Nigra też (choć ona już od maja rosła dużo lepiej).
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hmm, to może i ja moją podleję :D
Moja jest szczepiona na pniu i na dodatek miała kiepski system korzeniowy, jak ją kupiłam, ale daje radę jakoś, tylko b.wolno.
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dominika - dzisiaj dokładnie zgłębiłam Twój ogród :) , mamy podobne pomysły:

Obrazek

Z tarasu przez wrzosowisko do różanki- krętymi ścieżkami :D

Podziwiałam twoją Astrid- muszę przyznać, że bardzo, ale to bardzo mi się podoba...lepszej chyba nie znajdę do mojego koła ( chociaż wciąż jestem otwarta na pomysły ;:108 ) Pomieszana z Clair, jak u ciebie - no ładnie :lol: , nad tym mieszaniem więc się jeszcze zastanowię...

Lawenda sama mi się wysiewa, ale tylko odmiana hidocte- jeśli nasionka leżą na czarnej przekopanej ziemi- na 100% wykiełkują w lecie następnego roku. Rozdałam juz około 20 własnych wypasionych siewek- właściwie 2-letnich sadzonek należałoby powiedzieć.

Do Twojej różanki nadawałaby się też pepita- mocny róż i nie wybarwia sie tak bardzo na jasny róż, właściwie pozostaje w takim średnim...

Ale superowe zabawy urządzacie w ogrodzie :lol:
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia - rankiem poleciałam obadać te przyrosty na śliwach - no i tak: Pissardi ma przyrosty ok. 30-40 cm, co jest niezłym wynikiem, biorąc pod uwagę, że ruszyła ze wzrostem z miesiąc temu, a może nawet później. Nigra - ta to poszła jak burza - z metr, ale zostawiłam jej 1 przewodnik, i skróciłam boczne przyrosty - więc cała siła przez jakiś czas szła w przewodnik. Cieszę się z tego, bo chcę, żeby stała się drzewem - rośnie na różance i ma dawać trochę cienia na przyszłą ławeczkę - no i tworzyć klimat :wink:

Grażynko - no właśnie, jak opisywałaś swoje plany to od razu skojarzyło mi się z moją ścieżką :D

Astrid jest naprawdę piękna, w słońcu ładnie się przebarwia, czyli nabiera jaśniejszego, bardziej wyrazistego koloru. Nie wiem niestety jak ona rośnie - w sensie ogólnego kształtu krzewu, ma bukieciki, ale nie za duże. Jeszcze fajnie wyglądałby Ascot - ten to daje po oczach :lol: Ale on jest z tych niższych róż, niestety.

Muszę poszukać czegoś na temat tej lawendy Hidocte...

Aha - Pepita jest już na liście :uszy
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ładnie podsumowałyście tujowe żywopłoty :D
Ja taki mam i bardzo się z niego cieszę. ;:138
Mówię poważnie. Jest to bardzo szybki sposób na odgrodzenie się od sąsiadów. Szybszego nie znam, chyba, że postawienie muru. Co też jest dfajnym rozwiązaniem, bo można częściowo zrobić mur ozdobny. Resztę można przepięknie obsadzić pnączami.

Szczęśliwy ten co ma pustą przestrzeń wokół swojej działki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dotarłam do Ciebie, obejrzałam i podziwiam. Przyznam się, że i zazdroszczę, masz takie przestrzenie do zagospodarowania!
Oczywiście patrzę na róże, Clair cudna. Ja kupiłam jesienią urzeczona kolorem i kształtem kwiatów, czekałam aż zakwitnie i ... wielkie rozczarowanie. To nie Clair, a przecież kupowałam w "Świecie róż" w Łomiankach, z etykietą.
Obejrzałam fotki ze spotkania, żal, że nie mogłam w nim uczestniczyć.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia - źle nas zrozumiałaś :wink: Ja jestem jak najbardziej na tak, jeśli chodzi o żywopłoty tujowe - krytykuję tylko ogrody, które składają się z samego żywopłotu i trawnika i nic poza tym - przecież tak u ciebie nie ma (thuje mam u siebie, ale małe, więc nie widać jeszcze).

Danusiu
- czytałam gdzieś o Clair - nie da się reklamować?
Jeśli chodzi o spotkanie, to przecież nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie też wkurzają same żywopłoty z trawnikiem, ale żywopłot jako tło dla dalszych nasadzeń i jednocześnie osłonę od sąsiedztwa, to i sama mam ;:108
Co do Pissardi, to myślę, że moja potrzebowała czasu na rozbudowę korzeni i dopiero w przyszłym roku ruszy. Z wiśni z kolei padła mi z kolei jedna Amanogawa, nie wiem dlaczego :( , a z kolei Royal Burgundy ma co najmniej pół metrowe przyrosty :heja Tuje w tym roku dobrze podrosły - myślę, że to dzięki wiosennym deszczom :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”