Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Nie sadzi się roślin bezpośrednio do kupnej ziemi, a szczególnie roślin wymagających przepuszczalnego podłoża, jak juki. Do nawet dedykowanej ziemi trzeba dodawać rozluźniacza. Bez niego ziemia wolniej przesycha i do korzeni dociera mniej powietrza. Nawet nie przelewając może dojść do przelania.
Druga sprawa, nie powinno się podlewać dokładnie co do dnia, a uwzględniając warunki panujące na zewnątrz: jak pada deszcz podlewamy rzadziej, jak świeci słońce i widzisz, że ziemia robi się jasna z wierzchu wtedy może zaistnieć potrzeba podlania nieco wcześniej. Inna sprawa, że Juki to rośliny które prędzej wytrzymają, jak opóźnisz podlanie, niż podlejesz za szybko.
Trzecia sprawa, wielkość doniczki: przy przesadzaniu powinno się dopasować jej rozmiar do wielkości bryły korzeniowej. Nie powinna być większa, niż ok. 2 cm na średnicy.

I teraz musisz sprawdzić stan korzeni. W międzyczasie przygotuj nową mieszankę, ale już zmieszanej z rozluźniaczem, czyli tak jak pisałem albo z agroperlitem albo gruboziarnistym piaskiem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
portugalia
50p
50p
Od: 3 lip 2011, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

norbert76 pisze:I teraz musisz sprawdzić stan korzeni. W międzyczasie przygotuj nową mieszankę, ale już zmieszanej z rozluźniaczem, czyli tak jak pisałem albo z agroperlitem albo gruboziarnistym piaskiem.
Czy po wyjęciu bryły korzeniowej obtrząsnąć ją lekko z tej starej wilgotnej ziemi?
Na co zwrócić uwagę po wyciągnięciu z doniczki patrząc i sprawdzając korzeń ?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=45726" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy korzenie nie są miękkie. Zdrowe korzenie u Juki powinny być białawe. Nie musisz dokładnie otrzepywać, wystarczy z grubsza.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
portugalia
50p
50p

Post »

norbert76 pisze:Czy korzenie nie są miękkie. Zdrowe korzenie u Juki powinny być białawe. Nie musisz dokładnie otrzepywać, wystarczy z grubsza.
Jutro przystępuje do akcji ratunkowej.
Mam pytanie czy mogę coś zrobić z oderwanym pędem który odchodzi od pnia?
Wsadzić jeszcze do ziemi, wody, wyrzucić ?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=45726" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz spróbować ukorzenić, tutaj znajdziesz wskazówki, jak to najlepiej zrobić:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=3428
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
portugalia
50p
50p

Post »

Mojej walki z odbudowaniem juki ciąg dalszy, poniżej na zdjęciach pokazuje jaki miałem i mam drenaż na dnie doniczki.
Każda moja juka ma taki drenaż.
Obrazek

Wyciągałem juke z doniczki, żeby zobaczyć jak wygląda bryła korzeniowa.
Obrazek
Obrazek

Kupiłem też perlit i w takim stosunku jak na zdjęciu rozmieszałem z ziemią i wsadziłem na nowo juke.
http://i64.tinypic.com/fcjvyh.jpg

Jakieś uwagi, poprawki? Wszystko dobrze?
Moje pytanie, czy po wsadzeniu podlać ją teraz czy nie? Jeżeli nie to kiedy dopiero?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ziemia była bardzo mocno zbita. Nowa mieszanka jest ok. Odczekaj parę dni z podlaniem, niech się ewentualne rany u korzeni się zagoją.
Postaw w jasnym słonecznym stanowisku i czekaj na efekty.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
portugalia
50p
50p

Post »

Dzięki za podpowiedz i pomoc, myślę że koło soboty będzie można ją trochę podlać, a te liście które wstawiłem do wody już po 4 dniach wypuściły małe korzonki, ile jeszcze poczekać żeby wsadzić je do ziemi ?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozwól im urosnąć na parę centymetrów.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
portugalia
50p
50p

Post »

Hej, minęło już 10dni od mojej interwencji, pojawiły się pierwsze pożółknięte najstarsze liście na juce i na tym osobnym pędzie wsadzonym w ziemie. Czy to dobry znak, nie bardzo?
Druga zauważalna oznaka albo mi się wydaje albo jeden z liście jest nieco masywniejszy, nie jest już taki wiotki, czyżby zbierała się za siebie?
Dotychczas i obecnie tez kwiatek stoi w oknie na parapecie gdzie jest dobrze nasłoneczniony, ale czy dla tej kurującej się juki, która jest taka licha to dobre miejsce od godziny 13 operuje tam słońce i potrafi przygrzać + szyba,okno które też od siebie dodaje, aż do samego wieczora.
Zmienić miejsce?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żółknięcie dolnych liści to normalne zjawisko, jeśli chodzi o jukę.
Słońce na pewno nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie powinno pomóc w regeneracji.
Wydaje się, że wszystko idzie w dobrym kierunku, poczekaj jeszcze z parę tygodni. Teraz jest jeszcze dobry okres, jest lato dużo słońca - myślę, że do zimy powinna nabrać formy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Karolina1994
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 lut 2016, o 17:47

Re: Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie

Post »

Hej:)
Miesiąc temu kupiłam w biedronce za jedyne 9zł palmę juke. Niestety zaraz po zakupie palma się złamała,tzn.złamał się jeden pęd,który umieściłam w wodzie, już po tygodniu wyrósł jeden korzeń,który szybko odpadł(?) Po miesiącu,czyli dziś ten pęd ma jakieś już korzenie,gęste ale krótkie ok 3cm. ze względu na dwa powody:
-korzenie jakby odpadały,kilka było w wodzie
-mam wrażenie jakby palma gniła,(charakterystyczny zapach)dopiero niedawno doczytałam że tylko korzenie powinny być w wodzie,u mnie było więcej tej sadzonki w wodzie. palmę już posadziłam w ziemię,nie wiem czy dobrze zrobiłam? Czy ona się przyjmie? Czy korzenie nie były przypadkiem za małe?
Dołączam zdjęcie,jeszcze jedno pytanie,czy ta wieksza juka może stać jakieś metr,półtora od okna ale na podłodze?Bo w sumie palma jest jeszcze mała.Tą sadzonke palmy postawiłam w oknie.

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podobnie, jak w przypadku Arek z drugiego wątku są przelane. Ta duża widzę, że rośnie w osłonce w której nie ma pewnie odpływu.
Juki to nie palmy. W kwestii stanowiska - tylko miejsce słoneczne - im więcej, tym lepiej.
W jakim rosną podłożu i jak często podlewasz?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Karolina1994
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 lut 2016, o 17:47

Post »

Odpływ jest w doniczce,zawsze robię sama, gorącym śrubokrętem dziurki w doniczkach:-D (jak kupię bez) Tylko podstawki muszę dokupić:) co do dużej juki nie mam zastrzeżeń na razie:) Chodzi mi jedynie o to czy ta mała sadzonka się przyjmie? Rosną w ziemi uniwersalnej,kupczej, podlewam dwa razy w tygodniu.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ziemia uniwersalna nie nadaje się do uprawy juk. Przesadź koniecznie do mieszanki ziemi do palm/juk i żwirku.
W sezonie utrzymuj stałą umiarkowaną wilgotność podłoża (raz w tygodniu powinno wystarczyć). Poza sezonem, pozwalaj przeschnąć wierzchniej warstwie ziemi.
Tą dużą też radzę przesadzić, bo prędzej czy później może również stracić korzenie ze względu na to, że ziemia uniwersalna jest zbyt ciężka i wolniej przesycha.
Stanowisko oczywiście tylko słoneczne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”