Moje parapety.

Zablokowany
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje parapety.

Post »

Obrazeka ja tu jestem i pilnuję odrabiania lekcji domowych ;:196 .Obrazekcudowności
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniu sesja fotograficzna dla Ciebie
1.Zewnętrzna doniczka wypełniona wilogotnym spagnum,do którego dostałosie trochę kory
Obrazek
2.Gliniana doniczka z Masdevallią
Obrazek
3.Całość połączona w jedno i ustawiona na podstawce z mokrym keramzytem
Obrazek
Kasiunieczko peloric zrzucił już kwiaty ale mam nadzieje na następne,bo na łodyżce jeszcze ma małe pączki.Jako,ze bardzo wolno rośnie,upłynie trochę czasu zanim sie nim pochwalę.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Wszystkie kwitnienia masz piękne, ale ten rózowy naprawdę robi wrażenie, tyle kwiatów...
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Grażynko śliczności, ten pierwszy jak dużo ma kwiatków ;:138 piegusek też mi się podoba ;:108
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Cieszę się,że Wam sie podobają.Marzanko.Dusiu,Arlet ;:4
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Różowy Phalaenopsis bardzo pięknie zakwitł, a Masdevallia wygląda zdrowiutko ;:138
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Grażynko ślicznie kwitną Ci hybrydy Phalaenopsis ;:108 Zakochać się można w każdym , ale ten pierwszy niesamowicie obsypał Cię kwiatkami ;:63

Dziękuję za sesje dotyczącą Masdevalli :oops: Kochana jesteś ;:196 Swoją drogą pięknie Ci obrosła roślinka. Widać, że zdrowa jak ryba . Pięknie Ci rośnie i zapewne niedługo zaszczyci kwiatkami Obrazek
Teraz sprawa doniczki glinianej. Przesadziłaś roślinkę do niej czy już dostałaś w glinianej? Ogólnie myślałam, że gliniana krócej trzyma wilgoć podłoża. Czyżbym się myliła?? :oops:
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kochana Moniu otrzymałam roślinkę z podłożem bez doniczki.Od razu dałam do gllinianej,za radą jej poprzedniej właścicielki.Przez doniczkę przechodzi wilgoć z podłoża ( spagnum) wilgotnego do korzeni Masdevalli.Osoba,od której ją nabyłam ma wszystkie storczyki tylko w glinianych doniczkach,gdyż te doniczki oddychają.
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Hmmm.. moja Masdevallia w przyszłym tygodniu będzie już u mnie ;:138 Będę musiała też zaopatrzyć się w taką doniczkę , bo same plusy o niej mówisz. Jeszcze tylko muszę podpytać Asię/Joane w jakiej wielkiej obecnie jest ona doniczce. Tylko czy taka przeprowadzka to nie będzie szok dla rośliny??
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

U mnie nie straciła żadnego listka,od wiosny wypuściła już kilka :D
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

W takim razie w tygodniu biegiem do kwiaciarni i kupię jakąś doniczkę glinianą ;:138 Dziękuję Ci Kochana za pomoc jestem niezmiernie wdzięczna ;:196
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Grażynko, ale z Ciebie fachowiec storczykowy :) Nie dziwię się że okazy odwdzięczają się pięknym kwitnieniem.
Mój pierwszy falek zaczął wypuszczać nowy listek, to znaczy że chce żyć dalej :lol:
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Grażynko właśnie wróciłam z miasta... latałam po kwiaciarniach i doniczek glinianych o średnicy 5 cm (bo taką potrzebuję do Masdevalli) brak :( Kupiłam większą... na moje oko ma około 9 cm średnicy i zwęża się ku dołowi.TO za duża na moją Masdevallię ale mimo to kupiłam..może się kiedyś przydać... i co ja mam zrobić ? Były malutkie ale ceramiczne i kwadratowe... czy takie doniczki też "oddychają"??i czy nadawała by się taka do Masdevalli ?.... :?
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Maniu, takie gliniane doniczki malutkie widziałam w LM.

Grażynko, napisz mi czy Twoja masdevalla w tych doniczkach przetrwała okres urlopu i jak długo była bez podlewania, mam dwie masdevalie nie będzie mnie w domu 17 dni i ciągle główkuję jak je zabezpieczyć by nie wyschły za bardzo.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Grażynko pięknie Ci zakwitły :) ja jak wrociłam z wakacji zastałam dwa białe kwitnące :) niestety przy opiece a raczej jej nadmiarze ze strony mamy mam małe straty ale trudno ...
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”