Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
karkusros
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lis 2020, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Czarna oblamówka jak widać na zdjęciu wyżej to jest wkład do doniczki , który ma cztery otwory pod spodem i ten wkład jest w doniczce, drenaż jest zrobiony w tym wkładzie a ziemia uniwersalna jest wymieszana z perlitem i trochę drobnego keramzytu dodałem.
https://sklep-kwiecisty.pl/environment/ ... c67135.jpg
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie, tak nie może być. Do korzeni musi docierać powietrze, podłoże musi równomiernie przesychać, a w tym wkładzie jest utrudnione.
Wyjmij z wkładu i postaw na podstawce albo przesadź jeszcze raz do normalnej doniczki. Inaczej próba reanimacji pozbawiona jest większego sensu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
karkusros
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

kurczę a jak zrobię w tej doniczce od spodu 4 otwory w tych samych miejscach co są te otwory w wkładzie a pod spód dam kwadratową podstawkę ?
Ostatnio zmieniony 25 lis 2020, o 17:29 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pisz starannie i poprawnie po polsku, nie będę moderować każdego Twojego postu.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak napisałem, postaw wkład na podstawce. Jeśli są w nim otwory, to problem się rozwiązuje - proste.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
karkusros
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam ponownie , mam dwa pytania:
może być stosowany do wymieszania podłoża taki żwirek:
ObrazekObrazek

lub akwarystyczny:

Obrazek

Oraz czy można rozrobiony topsin przechować w bezpieczny sposób i użyć za tydzień czy trzeba go zużyć do końca tego samego dnia?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napisałem, żwirek kwarcowy/rzeczny jak np. do akwarium. Czyli opcja nr. 2. Żwirek dla kota tutaj w ogóle się nie nadaje.

Można przechować rozrobiony przez określony czas, ale najlepiej niezbyt długo. Tydzień będzie ok.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Joanna1405
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lut 2021, o 12:24

Post »

Dzień dobry,
Bardzo proszę o pomoc. Mam skrzydłokwiat który ciągle jest zwiędły, jak go dostałam liście nie "sterczały" tylko od razu były opadnięte. Kwiat żył, kwitł, wypuszczał nowe liście aż nagle zaczął żółknieć. Przeniosłam go w miejsce bardziej nasłonecznione, zraszam, zmieniłam nawet ziemię i dałam keramzyt na dno i nic. Liście łamią się pod własnym ciężarem, nie przelewam. Co mogę jeszcze zrobić?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie zrasza się roślin, bo nic nie daje oprócz ryzyka załapania infekcji grzybowej.

Zacznij od lektury tego wątku, znajdziesz wszystkie odpowiedzi w kwestii prawidłowego podłoża, stanowiska i podlewania.
Na pewno rośnie w złym podłożu i pewnie był zbyt często podlewany.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Joanna1405
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lut 2021, o 12:24

Post »

Zrobiłam zgodnie z wytycznymi z tego właśnie forum. Podłoże dopasowane do uprawy skrzydłokwiatów. Trudno, dziękuję za odpowiedź
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pisałem wcześniej, że jeśli liście są opadnięte to albo zbyt często podlewasz i doszło do uszkodzenia korzeni (czynnikiem oprócz zbyt zbitego podłoża może być zbyt duża doniczka) albo w drugą stronę, podlewasz zbyt rzadko albo zbyt małą ilością wody. Trzeciej opcji nie ma.
Zasada podlewania jest prosta, podlewasz taką ilością wody, żeby cała bryła korzeniowa namokła, a kolejne jak przeschnie wierzchnia warstwa podłoża. Ilość wody i częstotliwość dostosowujesz do temperatury otoczenia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Hexxe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2021, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry,
Mam problem z moim skrzydłokwiatem. Od dłuższego czasu marnieje, ale nie umiera. Wypuszcza ciągle nowe listki, ale... No właśnie.
Próbowałam już różnych zmian w jego pielęgnacji. W chwili obecnej podlewam go do podstawki, szybko wypija. Nie zraszam. Dostał miesiąc temu pałeczkę na skoczogonki, bo podejrzewałam, że to może to. Młode liście w ogóle się nie rozwijają i czernieją z czasem. Widać, że puszcza kolejne i kolejne, ale wszystkie kończą czarne i nie otwierają się. Chciałabym go uratować, ale brakuje mi już pomysłów co się dzieje. Odżywkę w płynie dostał, też bez zmian. Nie jest wiotki. Stoi w odległości metra od okna balkonowego wschód-południe, ale bez bezpośredniego słońca. Bardzo proszę o pomoc

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przelany - zbyt zbite podłoże.

Przesadź do mieszanki ziemi i żwirku w proporcji około 3:1. Na dno drenaż z keramzytu. Doniczkę dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej. Powinna być większa od niej o około 2 cm na średnicy.
Liście z czarnymi zmianami do wycięcia i zrób oprysk preparatem grzybobójczym, np Topsin.

Odsłoń firankę, rośliny potrzebują bezpośredniego światła.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Hexxe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2021, o 14:02

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Tak zrobię. Firanka zasłonięta na potrzeby zdjęcia, żeby było go widać ;) mam agrecol natura limocide 3w1. Czy się nada?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczej bym poszukał tego preparatu co podałem, Topsin jest preparatem systemicznym, czyli po oprysku będzie krążył wraz z sokami przez jakiś czas. Mankamentem jest tylko to, że jest wycofywany i nie wszędzie go dostaniesz.
Jak nie dostaniesz w sklepie stacjonarnym to poszukaj np. na Allegro.
Ewentualnie może być jeszcze Miedzian.

Ten preparat co podałeś, coś co jest jednocześnie na szkodniki i na grzyby, to raczej nie będzie skuteczne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52

Post »

Mój skrzydłokwiat ma brązowe końcówki liści. Co jest tego przyczyną?.
Jerzy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”