W moim ogródeczku ... Halina 2009 cz3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogródeczku ... Halina 2009 cz3

Post »

danutab pisze:Halinko przyszłam życzyć Ci miłego Weekendu, przy okazji zobaczyć czy już nie ma u Ciebie
kalendarza biodynamicznego.Może trzeba będzie już coś siać.
Danusiu ;:167 specjalnie dla Ciebie ;:196

Obrazek

W najbliższym tygodniu księżyc ubywa. W nowiu będzie 14-go lutego, potem przybywa.

Duże rysunki łopatek i liści wskazują iż mamy przed sobą koniec kwadry uprawy i kwadrę liścia czyli dobry czas do rozpoczynania siewów, sadzenia, zbiorów wykonywania przetworów.

Według ekologicznego poradnika księżycowego w dniach oznaczonych rysunkami słoików i nasion warto zbierać i przetwarzać zdrowe przemrożone owoce leśne. Owoce zawierają w sobie dużo cukrów więc przetwory m.in. wina i nalewki mają bardzo dobry smak.

W tym okresie korzystnie jest również jeszcze pozyskiwać zimujące w ogrodach warzywa: kapustę, brukselkę, jarmuż, roszponkę i ewentualnie natkę pietruszki. Teraz warto zakładać na parapetach zimowe ogródki.

Dni z rysunkami nasion są najkorzystniejsze do sprawdzania siły kiełkowania nasion, wysiewania w ogrzewanej szklarni lub zimowym ogrodzie rzodkiewki, sałaty, kalarepy oraz rozpoczynania pędzenia roślin w doniczkach i skrzynkach m. in. szczypiorku, pietruszki, cebuli, mniszka lekarskiego, także kwiatów cebulowych.

Unikać siewów, sadzenia, wykonywania przetworów 13-go i 14-go lutego. Te dni z kolei są jeszcze korzystne do prac uprawowych i pielęgnacyjnych w ogrodach min. zabezpieczania drzewek przed nadmiernym nasłonecznieniem, także ciecia drzew i krzewów.

Dzień 13-go lutego jest jeszcze korzystny do zbiory zimujących w gruncie ziół korzeniowych oraz prac pielęgnacyjnych w pasiekach.

W okresie większych mrozów dokarmiać nadal ptaki
.

http://ww6.tvp.pl/4915,20091229951246.strona
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:167 ja, rano, w poniedziałki i czwartki obowiązkowo zaglądam do Biedronki :;230 Na razie nie było dostawy nasion, a u nich zawsze są taniutkie :lol:
Ciekawi mnie ten osmanthus, co to jest :?:

Gosiu ;:167 w Biedronce można kupić tanio cebulki kwiatowe i nasionka, no i te rododendrony - pilnuj dostaw, bo warto :lol:

Jacku ;:167 anyżkowe ogrody - super sprawa ... może jeszcze ktoś do nas dołączy :heja

Basiu ;:167 byłam w NOMI :lol: kupiłam ciemiernik za 12,99 nawet bardzo ładny krzaczek iii nic więcej :;230 Nasiona bardzo drogie i nie było nic ciekawego, a cyklamen, powiedzieli, że pokojowy, bardzo piękne, duże kwiaty, więc dałam sobie z nim spokój.

Alinko ;:167 dziękuję za piękne kwiatuszki ;:196
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzidziu ;:167 ja, najbardziej lubię robić zakupy w Biedronce - blisko i tanio ;:196

Moniko - Monia68 ;:167 rododendron cudny, dziękuję pięknie ;:196

Danusiu ;:167 ja w tym roku zaczynam wysiewy pod koniec marca ... nic wcześniej, ale czy to się uda :;230

Moniko - rogalm1 ;:167 nie może być, żeby roślinki te nie przeżyły zimy skoro my się tak poświęcałyśmy, hihihi :lol:
Jak sobie przypomnę, jak po deszczu biegałyśmy (Ty, ja i Twoja kochana Marysia) z łopatą i wykopywałyśmy roślinki, to pękam ze śmiechu i jestem w 100 % przekonana, że straszne z nas świry ogrodowe :;230
Mam nadzieję, że jak przyjedziecie w tym roku, to będzie ładna pogoda :lol:

Karinko ;:167 azalia Biedronkowa śliczna :D Chyba będziemy musiały założyć Klub Miłośników Biedronki :;230
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wpadłam zobaczyć co kupiłaś w Nomi. Ciemierniki naprawdę ładne były. A na lilie nie skosiłaś się?
Nasiona w Biedronce będą od poniedziałku, a od czwartku po raz kolejny będą amarylisy. Ja ich gazetkę przeglądam zawsze w internecie ( jest wcześniej niż w sklepach).
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Halinko osmanthus to krzew podobny do ostrokrzewu ale jeszcze bardziej wrażliwy na mrozy .
Mój ubiegłoroczną zimę nie przeżył.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, chciałam napisać, co według kalendarza "Rok w ogrodzie 2010" w poszczególne dni przyszłego tygodnia należy robić.
Taki kalendarz umieściłam (przepisałam z książki) na tydzień: od 8 lutego - poniedziałek, do 14 lutego - niedziela.
Szukam tego wpisu i nie mogę znaleźć ... niestety post został usunięty.

Trochę się napracowałam, żeby przepisać tekst z książki i żeby ładnie i przejrzyście to wyglądało, dlatego jest mi z tego powodu bardzo przykro. Taki fakt nie zachęca mnie do pisania postów - przecież to temat ogrodniczy !!!

Oto dowód, że taki kalendarz był, PostNapisane: Pn 08 lut 2010 13:18
izabell12 pisze:Witaj Halinko !Właśnie przeczytałam w Twoim kalendarzu, że czas już przyciąć powojniki (jakoś mi umknęło przez te śniegi) - dzięki wielkie - zawsze można na Ciebie liczyć ;:167 ;:196.
Zaistniały fakt zmobilizował mnie do przejrzenia całego mojego aktualnego wątku. No i zauważyłam,że zniknęły zdjęcia roślinek dodane przez forumowe koleżanki, np. dąbek - chryzantema czerwona dodana przez Majka300 oraz różowe fiołki dodane przez aleksandra odważna.

Od jakiegoś czasu zauważyłam, że ilość moich postów maleje, a dzisiaj stwierdziłam, że ilość stron też zmalała i to znacznie. Z przeszło 70 stron zostało 43 stron :shock:

Bardzo jestem ciekawa, jaka jest tego przyczyna :?: ... i co mam dalej robić :?:

Dla tych, którzy zaspali sobotni program "Rok w ogrodzie" :D

Izuniu - tu.ja ;:167 lilii w NOMI nie zauważyłam :oops:
Pięknie dziękuję za informację Biedronkową ;:196

Olu - aleksandra odwazna ;:167 ślicznie dziękuję za fachową informacje ogrodniczą, czyli osmanthus mam sobie wybić z głowy ;:196
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Miłej niedzieli Halinko

Przykro mi, tyle się napracowałaś :(
ja zasze korzystałam z Twojego kalendarza :roll:
może się wyjaśni co się stało :?:
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Halina Kwak pisze: Od jakiegoś czasu zauważyłam, że ilość moich postów maleje, a dzisiaj stwierdziłam, że ilość stron też zmalała i to znacznie. Z przeszło 70 stron zostało 43 stron :shock:

Bardzo jestem ciekawa, jaka jest tego przyczyna :?: ... i co mam dalej robić :?:

Halinko, moderatorzy czyszczą forum i kasują posty bez treści i spamy.
Tym sposobem maleje ilość napisanych postów i stron.
Więc aby tego uniknąć, trzeba pisać treściwe posty.
Tak jest i w innych wątkach, więc nie masz się czym przejmować.
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

No właśnie Halinko gdzie są te pięknie pachnące różowe fiołeczki :?: :?:
Będę musiała ponownie poszukać i wysłać.

Halinko możesz mieć osmanthusa ale w donicy .Na zimowe dni , gdy temperatura może spadać poniżej -8 powinnaś wnosić do
zimnego jasnego pomieszczenia.

Post z kalendarzem nie był bez treści , chyba , że został usunięty bo się zdeaktualizował :!:
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Witam :wit
Dziękuję serdecznie za "Rok w ogrodzie". Zmobilizowałaś mnie do przesadzania doniczkowych.
Chętnie kupiłabym też jakąś trawkę do domu. Tylko gdzie?
;:196
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
karina1
1000p
1000p
Od: 19 sty 2010, o 12:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Halinko rzeczywiście ,dużo się poświęcasz i dużo informujesz nas np. jak kalendarz co kiedy robić i uważam że to nie ładnie ze strony medatorów forum że tak postępują. ;:222 .Jestem po twojej stronie ;:196
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Może moderatorzy za bardzo ingerują w to co piszemy i przesyłamy. Czasami może trzeba odpuścić, albo wystarczyło by napisać dlaczego dany post jest kasowany.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

aleksandra odwazna pisze:
Post z kalendarzem nie był bez treści , chyba , że został usunięty bo się zdeaktualizował :!:
Nie doczytałam o kalendarzu...
To fakt że kalendarza nie powinno się usuwać, sporo ludzi to czyta i uczy się.
Może to jakiś przypadek ?
Awatar użytkownika
karina1
1000p
1000p
Od: 19 sty 2010, o 12:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przypadek?jak tak można sobie kasować przypadkowo czyjeś posty i to bardzo przydatne forumowiczom? :evil:
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Halinko zauważyłam że się tak jakoś dziwnie ochłodziło na naszym forum :evil: Szkoda bo na dworze też bardzo nie miło ;:108 Może wkleisz jeszcze raz kalendarz :?: Kochana te żółte kwiatki które u mnie oglądałaś ;:138 Nie znałam nazwy teraz już wiem -to Starzec wiosenny ;:138 Jakbyś miała na niego ochotę [wiem że lubisz żółty] daj znać ;:224 Miłego niedzielnego popołudnia ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”