Lilie - uprawa Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lilie - uprawa

Post »

Rozwinęła się pierwsza lilia w donicy.Zapach nieziemski!!!
Obrazek
Obrazek
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Nie wiem jakie lilie kolega używał do krzyżowania.Moje kolorowe,są wynikiem
krzyżowania tango i brushmark,dzieci wyszły lepsze od rodziców.
Dopiero w tym roku użyłem L.candidum do krzyżówek.Małe szanse,aby coś z tego
wyszło,ale sama zabawa przyjemna.
Ta biała jest ładna,ale podobne już są na świecie.na razie nie rejestrowałem.Może
w przyszłości,ale najpierw trzeba rozmnożyć kandydatkę do przyzwoitej ilości.
Awatar użytkownika
Trishya
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 maja 2009, o 13:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mam do Was pytanie szczególnie do osób, które miały do czynienia z dwiema odmianami lilii azjatyckich - najlepiej jednocześnie. Chodzi o odmiany Sorbet i Rosella's Dream. W ubiegłym roku kupiłam obie te odmiany, rosną blisko siebie i właśnie zaczęły kwitnąć. Sorbet pochodzi ze sprawdzonego źródła więc na początku pomyślałam, że w drugim przypadku doszło do pomyłki i mam dwie lilie tej samej odmiany bo z tego co pamiętałam z opakowania Rosella's Dream miała być różowo-żółta, zaczęłam szukać potwierdzenia w necie ale niestety w googlach ta druga odmiana występuje jedynie na zdjęciach katalogowych, udało mi się znaleźć tylko jedną fotkę, którą ze względu na źródło pochodzenia uznałam za wiarygodną i wynika z niej, że ta odmiana jest niezwykle podobna do Sorbet.
Skąd w ogóle pomysł że jednak opis odmian się zgadza?? Różnią się dosyć znacznie wysokością - ok 20 cm. Rosella's Dream jeśli to rzeczywiście ona miałaby ok 85-90 cm natomiast druga odmiana ponad 1 m. Przyglądam się im uważnie i doszłam do wniosku że w odmianie Sorbet przejście między kolorami jest bardziej subtelne natomiast Rosella's Dream granica jest bardziej wyraźna - dodatkowo w pierwszej środek jest bardziej kremowy a w drugiej wydaje się o ton bielszy. Co o tym sądzicie?? Czy to dwie różne odmiany czy jednak jedna. Dodam jeszcze, że nie chodzi o pojedyncze cebule mam 3 Sorbet i 4 RD i wszystkie mają taką wysokość jak przypisałam do odmian. Wklejam zdjęcia obu odmian, na żywo odcień różu jest bardziej zbliżony choć wydaje mi się że w RD odrobinkę ciemniejszy. I to Sorbet, druga teoretycznie RD
ObrazekObrazek

A tak na marginesie macie cudne odmiany, w moim ogródku też lilie właśnie zaczynają kwitnąć jak szalone.
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p
Od: 21 gru 2009, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mirzan wstaw tu jakieś fotki swoich krzyżowek i napisz co z czym zkrzyzowales :uszy
mirzan
---

Post »

Pokazywałem 12 płatkowca,dziś sobie zrobiłem 8 płatkowca. Obrazek

A dodatkowo zrobiłem liliowego dziwaczka,każdy kwiatek w innym kolorze. Obrazek
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Trishya Żadna z prezentowanych przez Ciebie na zdjęciach lilii nie jest Rosella's Dream.
Są dwie lilie bardzo podobne do siebie to Sorbet i Lollypol. Widziałam je posadzone w różnych glebach i przy różnym nasłonecznieniu- nieraz są nie do rozróżnienia..
Wygoogluj- Lilium asiaticum i tu nazwę lilii( lilium asiaticum lolypol) i wyskoczy Ci mnóstwo danych.
Na początku tego wątku jest zaprezentowana lilia Sorbet - zdecydowana kolorystycznie i lilia Lollypol , jasna bo rośnie w cieniu.
;:196 Kaśka
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Mirzankiedy Ty będziesz sprzedawał swoje nadwyżki,,niepotrzebne,,z liliowego ogrodu?Bo jakby co stoję już w kolejce :wink: Daj znać...proszę
mirzan
---

Post »

Nie jest to takie proste.Jeśli uda się ciekawa krzyżówka,i jest tylko jedna cebulka,
to kiedy można liczyć na nadwyżki? Za pięć czy dziesięć lat? Obrazek
[Luis14 x Silk Road] x Uno
Awatar użytkownika
Trishya
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

babi52 mam u siebie lilię lollypop (bo chyba o nią chodziło), w tym roku jeszcze nie kwitnie ale z tego co pamiętam to miedzy nią a tymi które teraz kwitną jest zasadnicza różnica - sposób wybarwienia płatków - lollypop ma płatki różowe z brzegu i białe w środku kwiatu natomiast nierozwinięte pąki są kremowo-różowe - potwierdzają to zdjęcia w googlach i w tym wątku, natomiast te dwie które wkleiłam mają płatki wkoło różowe z biało-kremową plamą wewnątrz natomiast nierozwinięty pąk jest niemal cały różowy.

Może ktoś z Was dysponuje zdjęciem Rosella's Dream - nie twierdze że to ta odmiana, może obie to Sorbet a różnią się wysokością bo i cebule miały inny rozmiar - rosną blisko siebie więc warunki glebowe i nasłonecznienie mają podobne. Znalazłam dziś zdjęcia RD w katalogu jednego z holenderskich producentów oraz na jednej z kanadyjskich stron i są bardzo podobne do mojej. A żeby było śmieszniej dziś zakwitły 3 cebule lilii azjatyckiej Vermeer które wyglądają identycznie jak te, które zostały opisane jako RD, wygooglowałam też tą odmianę i na zdjęciach jest bardzo podobna do S i RD tyle że ma mniej kropek i chyba jaśniejsze brzegi. I teraz pytanie... tyle że sama nie wie wiem do kogo, czy to możliwe żeby trafiły mi się 3 odmiany lilii które okazały się jedną i tą samą z trzech zupełnie niezależnych źródeł?? Chyba mam pecha. Ale biorąc pod uwagę zeszłoroczny zakup na All to nie pierwszy raz.

I jeszcze jedna sprawa -kupiłam w zeszłym roku lilie Linda i Cancun. Pierwsza w centrum ogrodniczych z nieoznaczonych boksów więc mogło dojść do pomyłki, druga ze sprawdzonego źródła więc mam nadzieję że nie jest to pierwsza wpadka tego producenta. Obie różnią się kolorem i ułożeniem liści na łodydze. Właśnie zakwitła ta oznaczona jako Linda ale wg mnie strasznie przypomina Cancun. Widziałam zdjęcia katalogowe i Linda choć podobna kolorystycznie wg nich ma inny kształt płatków i trochę inny sposób wybarwienia no ale że nie ufam zdjęciom katalogowym jak w przypadku RD zaczęłam szukać zdjęć w googlach i znalazłam takie opisane jako Linda ale bardzo przypominające właśnie Cancun. Stąd moje pytanie - czy te odmiany są podobne - macie może własne spostrzeżenia lub fotki??

A na dokładkę wstawię fotkę tej która właśnie rozkwitła (Linda czy jednak Cancun???), czekam na tę drugą żeby mieć porównanie ale troszkę zbyt jestem niecierpliwa ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Trishya
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

Mirzan czy ta cecha (ilość płatków) jest powtarzalna?? czy może to dopiero pierwsze kwiaty z Twoich krzyżówek. Bardzo ciekawie też wygląda ta dwukolorowa, z pewnością jeszcze ciekawsza będzie po rozkwitnięciu pąków.
mirzan
---

Post »

Miałem już przypadki zwiększonej ilości płatków,cecha nie powtarza się wprzyszłym
roku.Jesienią okaże się,czy taki kwiat wyda nasiona,co nie znaczy,że nasiona powtórzą
cechę.
Obrazek
Uroda landrynki.Resztka po obiedzie nornika.
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Bardzo subtelna ta landrynka- mnie się podoba( nornikowi też :D )
;:196 kaśka
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Troszkę moich lilii, już rozpoczęły swój festiwal :wit :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak na pierwszy raz to może troszkę się zagalopowałam.
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

A ja mam pytanie co dalej z liliami, kóre już przekwitły? (uprzedzam zupy na niej gotować nie będę, informacja dla dowcipnych).
Lilie miały po jednym kwiatku, więc raczej nic kwitnąć więcej nie będzie.
W tym roku chcę wykopać lilie i poprzesadzać w miejsca, kóre ja dla nich wyznaczyłam. Poprzedni właściciel sadził je gdzie popadło.
Pozdrawiam Dana :)
mirzan
---

Post »

Nie ruszać do jesieni,przesadzić pod koniec września.
Obrazek
Trąbka siedmiopłatkowa.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”