babi52 mam u siebie lilię lollypop (bo chyba o nią chodziło), w tym roku jeszcze nie kwitnie ale z tego co pamiętam to miedzy nią a tymi które teraz kwitną jest zasadnicza różnica - sposób wybarwienia płatków - lollypop ma płatki różowe z brzegu i białe w środku kwiatu natomiast nierozwinięte pąki są kremowo-różowe - potwierdzają to zdjęcia w googlach i w tym wątku, natomiast te dwie które wkleiłam mają płatki wkoło różowe z biało-kremową plamą wewnątrz natomiast nierozwinięty pąk jest niemal cały różowy.
Może ktoś z Was dysponuje zdjęciem Rosella's Dream - nie twierdze że to ta odmiana, może obie to Sorbet a różnią się wysokością bo i cebule miały inny rozmiar - rosną blisko siebie więc warunki glebowe i nasłonecznienie mają podobne. Znalazłam dziś zdjęcia RD w katalogu jednego z holenderskich producentów oraz na jednej z kanadyjskich stron i są bardzo podobne do mojej. A żeby było śmieszniej dziś zakwitły 3 cebule lilii azjatyckiej Vermeer które wyglądają identycznie jak te, które zostały opisane jako RD, wygooglowałam też tą odmianę i na zdjęciach jest bardzo podobna do S i RD tyle że ma mniej kropek i chyba jaśniejsze brzegi. I teraz pytanie... tyle że sama nie wie wiem do kogo, czy to możliwe żeby trafiły mi się 3 odmiany lilii które okazały się jedną i tą samą z trzech zupełnie niezależnych źródeł?? Chyba mam pecha. Ale biorąc pod uwagę zeszłoroczny zakup na All to nie pierwszy raz.
I jeszcze jedna sprawa -kupiłam w zeszłym roku lilie Linda i Cancun. Pierwsza w centrum ogrodniczych z nieoznaczonych boksów więc mogło dojść do pomyłki, druga ze sprawdzonego źródła więc mam nadzieję że nie jest to pierwsza wpadka tego producenta. Obie różnią się kolorem i ułożeniem liści na łodydze. Właśnie zakwitła ta oznaczona jako Linda ale wg mnie strasznie przypomina Cancun. Widziałam zdjęcia katalogowe i Linda choć podobna kolorystycznie wg nich ma inny kształt płatków i trochę inny sposób wybarwienia no ale że nie ufam zdjęciom katalogowym jak w przypadku RD zaczęłam szukać zdjęć w googlach i znalazłam takie opisane jako Linda ale bardzo przypominające właśnie Cancun. Stąd moje pytanie - czy te odmiany są podobne - macie może własne spostrzeżenia lub fotki??
A na dokładkę wstawię fotkę tej która właśnie rozkwitła (Linda czy jednak Cancun???), czekam na tę drugą żeby mieć porównanie ale troszkę zbyt jestem niecierpliwa ;)