Masz bardzo ładną i ciekawą kolekcję

Vandę wystarczy kąpac raz w tygodniu. Pewnie, ze lepiej, jak się kąpie 2 razy lub 3, ale powinno się to robić rano, więc najlepsze są dni wolne. Muszę kąpać swoje w soboty i niedziele, jedne w sobotę, pozostałe w niedzielę, każda jest po parę godzin w wiadrze, najpierw daje się te, które potrzebują najwięcej czasu, by przeschnąć. Tak to przy Vandzie nie trzeba nic robić, cały czas może stać w wazonie lub wisieć i nic się nie robi poza kąpaniem ten raz w tygodniu, ale za to kilka godzin.Merghen pisze:Ciekawa kolekcja Piotrze i cieszę się,że pięknie się rozrasta. Mam tylko mały niedosyt (pisała o tym też Jovanka) - brakuje mi informacji o warunkach uprawy, niektóre szczególy są dość istotne i mogą nowym zakręconym storczykowo pomóc w opiece nad nowym domownikiem lub w dokonaniu wyboru w jego zakupie. Ja np. zastanawiam się nad vandą ale nie wiem czy podołam w opiece nad nią tym bardziej że w tygodniu około 5 dni mnie nie ma...
Mam violacea, ale normalny, bellina... A ta violacea blue to pewnie sadzonka? jeszcze nie widziałam dorosłych roślin z tej odmiany, a bardzo mi się marzy... Pewnie się uprawia jak inne botaniczne, jeśli jest sadzonką, to tak jak sadzonki.Piotr=) pisze:Mam pytanie czy ktoś z Was jest właścicielem storczyka PHALAENOPSIS VIOLACEA BLUE....? Pytam z ciekawości