Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych

Post »

Szczepiłem jabłonie w ubiegłym roku we wrześniu pędami ulistnionymi. Tej wiosny szczepiłem w maju też pędami z rozwiniętymi pąkami. 90% się przyjęło. Nawet maści nie mam, tylko kawałki folij. Szczepiłem na dzikich jabłonkach odmiany rajki o czerwonych liściach. Jedna szczepka wiosną miała2 kwiaty.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

vinetou80 pisze:Ja też robię świeżo na świeżo,nie jakieś chowanie pół zimy po piwnicach w żwirze :)Niestety od lat tapeciakiem za ok.6złotych bo mnie nie stać na nóż profeszynal...ale daje rade zazwyczaj...podstawa to odpowiedni moment szczepienia i nic tylko czekać na efekty.
A według Ciebie najlepszy moment to kiedy, i dla jakiego drzewka- krzewu ?
per aspera ad astra
suchyLBN
50p
50p
Od: 12 sty 2012, o 18:40

Post »

Poszukuję zawczasu osób które będą miały nadmiar zrazów ( małe ilości po kilka sztuk) różnych odmian czereśni do szczepienia.
Proszę o taką informację na PW.
Pozdrawiam Wojtek
full
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2013, o 15:33

Post »

Mam jeszcze taką kwestię: czy ktoś próbował szczepień w czerwcu i jaki efekt uzyskał? Pytam dlatego że dwa szczepienia się nie przyjęły, a mam jeszcze zrazy które nie sa uschnięte. Może jest jakaś szansa że się uda?
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p
Od: 7 lut 2013, o 16:40

Post »

jurek16a pisze:
vinetou80 pisze:Ja też robię świeżo na świeżo,nie jakieś chowanie pół zimy po piwnicach w żwirze :)Niestety od lat tapeciakiem za ok.6złotych bo mnie nie stać na nóż profeszynal...ale daje rade zazwyczaj...podstawa to odpowiedni moment szczepienia i nic tylko czekać na efekty.
A według Ciebie najlepszy moment to kiedy, i dla jakiego drzewka- krzewu ?[/quote]
Ja szczepię wiosną kiedy pąki zaczynają ruszać a jeszcze się nie rozwinęły,obserwuję pogodę,pąki i stwierdzam to ten dzień!!! i działam :)

Najgorsze jest to,że niektóre rośliny szczepi się od razu a z innymi nie wychodzi to za dobrze,ile razy próbowałem sobie śliwę na pniu zrobić typu 2w1 i coś mnie to nie wychodzi :)
LEGENDS NEVER DIE
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam pytanie do praktyka, jakiej podkładki użyć do świdośliwy. Chcę zrobić formę pienną. Mają być posadzone w małym ogródku, gdzie nie ma miejsca na typową formę.
DarekRz

Post »

Moim zdaniem możesz spróbować na jarzębinie . Bez problemu przyjęłaby się na aronii oraz irdze- ale z formą pienną może być problem.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Darek. Dziś zaokulizowałem kilka jarzębów na wys 160cm. Załozyłem po 2 oczka na podkładce.
Awatar użytkownika
wujeksam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 cze 2005, o 12:53

Post »

Witam
Wiosną posadziłem kilkanaście drzewek owocowych, ostatni raz na miejscu byłem miesiąc temu (niestety nie mogłem częściej być), jedna jabłoń została nadłamana w miejscu szczepienia, pomiędzy rozłamaną część szczepioną i podkładkę dostała się ziemia, wyczyściłem to, naprostowałem drzewko możliwie ściśle dopasowując miejsce szczepienia, ale niestety jest dosyć duża szpara. Liście wyglądają normalnie, nie sa oklapnięte. Czy będzie coś z tej jabłoni jeszcze? Jeśli szanse są małe, to bym w to miejsce posadził nową.
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p
Od: 16 lip 2012, o 18:50

Re: Nadłamana jabłoń w miejscu szczepienia

Post »

Jeśli to się rozszczelniło i dostał się tam piasek (szkodliwe bakterie) to praktycznie niemożliwe jest to, żeby ta sadzonka przeżyła, ale jeśli się wieży w cuda to... Myślę, że jest szansa ale tak max... 20%, więc proponuje nowe drzewko. :)
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Re: Nadłamana jabłoń w miejscu szczepienia

Post »

A może zabaw się: weź oczka z tej nadłamanej (szlachetnej) odmiany i załóż je na podkładce, w miejscu poniżej poprzedniego szczepienia. Jak się pospieszysz, to jeszcze możesz zdążyć :wink: .
wojciech444z
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 wrz 2013, o 17:54

SZCZEPIENIE DRZEW OWOCOWYCH ...HELP

Post »

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem forum sięc wypada się przedstawić: Mam na imie Wojtek i małą działkę pod Krakowem, postanowiłem zająć się zagospodarowaniem terenu wokół domu szczepiąc kilka drzewek. Nie znalazłem na forum dokładnej odpowiedzi na moje pytania, dlatego postanowiłem zapytać:

1. Mam koło domu starą brzoskwinie. Z jej pestek urosły mi 2 młode brzoskwinki, słyszalem ze nie nadają się ona na owoce, ponieważ juz troche zdziczały. Mam odnośnie tego pytanie czy można na nich zaszczepić inny rodzaj brzoskwini od ogrodnika ? Jeśli tak to kiedy to robić: wiosną czy moze jesienia ? Kiedy ściąć zrazy ? Mają one około 1cm średnicy w pniu, stad tez pytanie czy nie będą zbyt cienkie oraz jaką metodą najlepiej szczepic brzoskwinie ?

2. Czy czereśnie można szczepic na dzikiej czereśni ? Tzw. czeremcha ?

3. Jakie drzewa owocowe i o jakiej porze najlepiej szczepić metodą : "za korę" ? ( Bardzo ładnie później wyglądają drzewka )

Z góry serdecznie dziękuję za porady i zapraszam w przyszłości na pyszne owoce :)
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Re: SZCZEPIENIE DRZEW OWOCOWYCH ...HELP

Post »

A poczytaj może najpierw tu:
Szczepienie drzew i krzewów owocowych
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Re: SZCZEPIENIE DRZEW OWOCOWYCH ...HELP

Post »

Powiem tylko, ze akurat brzoskwinia jest jednym z niewielu drzew owocowych ktore z pestki dają egzemplarze świetnie owocujące!
Nie rozumiem też, co masz na myśli pisząc "już trochę zdziczały" - skoro są zaniedbane, to nie lepiej o nie zadbać? Odpowiednio nawozić i odpowiednio przyciąć? Rezultat moze być naprawdę ciekawy!
Szczepienie na nich innej brzoskwini nie ma sensu: podkładka powinna być silniejsza. Jeśli już, to raczej na śliwie.

Czereśnię faktycznie szczepi się na "dzikiej czereśni" ale to jest czereśnia ptasia, nie czeremcha. To dwa różne gatunki, powinieneś sprawdzic, co tak naprawdę masz. Czeremcha (Padus) nie bardzo się nadaje jako podkładka...

Wydaje mi się, że zamiast na siłę wykorzystywać samosiejki ktore masz, lepiej kupić drzewka juz szczepione, odpowiedniej odmiany.
Zielonym do góry!!!
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44

Post »

Czy ktoś poza Lexem testował może już do szczepienia teflonową taśmę hydrauliczną?
Z niskonakładowych materiałów wydaje się być jedną z najlepszych opcji.
Ja mam za sobą testy z różnymi foliami, taśmą izolacyjną (taką klejącą dla elektryków) i ta teflonowa wypadła najlepiej. Świetnie się nią wiąże, dość poręczna. Piszę o takiej na plastikowych rolkach ROZMIAR 12mm x 10metrów.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”