Dalie z nasion cz.1
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie z nasion
Ja będę siała dalie ale jeszcze nie teraz. Jeszcze jest za wcześnie, one szybko rosną.
Alicja
- Przemekt23
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Polecam zebranie nasion latem z dalii kupionych na tradycyjnym targu. Są to dalie miniaturowe w doniczkach o barwie czerwonej ,żółtej pomarańczowej w paski i różowej w paski. Uwierzcie mi po wysianiu wychodzą taki piękne kolory nawet można pozyskać nową własna odmianę. Rośliny z siewek wyrastają dwa razy większe od sadzonek macierzystych i różnią się kolorami. Jak wiecie jest to normalne. Przez lato bulwy ładnie przyrastają i można je przechować w piwnicy. U mnie nazbierałem całą skrzynkę. Miałem je wyrzucić na kompost ale zrobiło mi
się ich żal. Powychodziły nawet pomponowe. Pozdrawiam 

Właśnie wysiałam pierwszą próbną partię nasion dalii pełnej i półpełnej. /Mam możliwość doświetlania/ Resztę, w tym dalie pomponowe, wysieję w drugiej połowie marca. 

Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Maleńkie, mocno wysuszone karpy, uzyskane z bardzo późnego siewu w poprzednim roku. Niektóre nawet nie zdążyły zakwitnąć. Nie miałam serca niczego wyrzucić i przeznaczyłam do przechowania nawet pojedyncze "kartofelki". A pomponowe rzeczywiście są urocze.darrooo pisze:BozenkaA Nasionka czy karpy wsypałaś...![]()
Często ścinam dalie do wazonu, ale nieraz jest to trudne, bo mają krótkie "ogonki". Na jakimś filmiku podejrzałam, że plantator obrywał 2 boczne pączki, więc uzyskiwał kwiatek na długiej nóżce. Jak nie zapomnę, postaram się wypróbować.

Zakupiłam nasionka dalii i wysiałam na próbę kilka , i pokazują już kiełki , szybko , chociaż stoją w najchłodniejszym pokoju 

Wpisuję się w wątek, bo w tym roku również zaczynam przygodę z daliami z nasion. Mam nasiona pomponowej i Mignon, ale ze względu na niewielkie nasłonecznienie w domu posieję dopiero w marcu. N
a razie z zachwytem podpatruję Wasze sukcesy.
Do usłyszenia po pierwszych wschodach.

Do usłyszenia po pierwszych wschodach.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
- ona1234
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 16:14
- Kontakt:
Witam i ja
Z moich doświadczeń nasiona siane w domu był bardziej wybujałe od tych które siałam jakiś miesiąc później od razu do gruntu:D
Ale oczywiście już mnie nosi więc i w tym roku posieję "kilka" na próbę z tym że dalie dopiero po połowie marca bo będzie więcej słoneczka
Sporo z sianych dali utworzyło ładne karpy więc późną jesienią je wykopałam i przecowuję w pudle kartonowym w piwnicy i widzę że sporo z nich już się obudziło
Pozdrawiam .

Z moich doświadczeń nasiona siane w domu był bardziej wybujałe od tych które siałam jakiś miesiąc później od razu do gruntu:D
Ale oczywiście już mnie nosi więc i w tym roku posieję "kilka" na próbę z tym że dalie dopiero po połowie marca bo będzie więcej słoneczka

Sporo z sianych dali utworzyło ładne karpy więc późną jesienią je wykopałam i przecowuję w pudle kartonowym w piwnicy i widzę że sporo z nich już się obudziło

Pozdrawiam .
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Ciekawe czy nasiona dali rok po utracie ważności jeszcze wykiełkują? 

- ona1234
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 16:14
- Kontakt:
Myślę że tak .
Można zawsze 3 - 4 sztuki wyłożyć na tackę z watą "podlać" i sprawdzić.
Ja nie byłam pewna czy moje są ok i tak właśnie je "sprawdziłam"
-- 10 lut 2014, o 14:41 --
Ja mam dalie mingon w sporej ilości .
Może ma ktoś inne odmiany na wymianę ?
Można zawsze 3 - 4 sztuki wyłożyć na tackę z watą "podlać" i sprawdzić.
Ja nie byłam pewna czy moje są ok i tak właśnie je "sprawdziłam"
-- 10 lut 2014, o 14:41 --
Ja mam dalie mingon w sporej ilości .
Może ma ktoś inne odmiany na wymianę ?
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Widzę, że wątek się już obudził
Nigdy nie siałam dalii i w tym roku będę miała debiut, niestety wszystkie moje karpy przez sklerozę zmarzły w zeszłym roku, bo zostawiłam otwarte okno w piwnicy
Kupiłam nasiona dalii zmiennej i mam nadzieję, że będzie tak łatwa w obsłudze, jak aksamitki
Będę wysiewać w domu, bo lubię mieć wszystko pod kontrolą, ale zrobię to dopiero w marcu, żeby ich za długo nie trzymać w czterech ścianach.

Pozdrawiam, Bogusia
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Również ja posieję dalie. Myślę jednak ,że teraz to odrobinę za wcześnie . Początek kwietnia powinien w zupełności wystarczyć. Nie twierdzę,że nie będzie żadnej wcześniejszej próby - będzie ale to bardziej w celu sprawdzenia kiełkowania nasion. Nie mówię ,że nie kusi aby już to zrobić. Kusi - i to bardzo ale do wiosny jeszcze przynajmniej 2 miesiące.Szkoda,że aż tyle - chciałoby się aby już przyszła. 

Pozdrawiam - Krzysztof
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
Twoje Bogusiu zmarzły w ubiegłym sezonie, moje w tym
Miałam kilka odmian- były piękne, no ale były,
a dalie z nasion są bardzo łatwe w uprawie, skoro nawet mnie się udały.
Pozostały już tylko fotki.

Miałam kilka odmian- były piękne, no ale były,
a dalie z nasion są bardzo łatwe w uprawie, skoro nawet mnie się udały.

Pozostały już tylko fotki.
Pozdrawiam Marzena
Łączę się Marzenko w bólu, bo też nad swoimi zdechlakami wylewałam łzy.
Mam nadzieję, że z tymi nasionkami wypali, bo uwielbiam te kwiatki i nie wyobrażam sobie kolejnego sezonu bez nich. Co prawda planuję kupić kilka karp, ale ilości jakie miałam chyba nieprędko uda mi się odtworzyć
Mam nadzieję, że z tymi nasionkami wypali, bo uwielbiam te kwiatki i nie wyobrażam sobie kolejnego sezonu bez nich. Co prawda planuję kupić kilka karp, ale ilości jakie miałam chyba nieprędko uda mi się odtworzyć

Pozdrawiam, Bogusia
Bogusiu z nasion na pewno Ci się uda
W jednej torebce ok. 50 nasionek a skiełkuje 90% jak nie lepiej
Mnie 100% skiełkowało , wysiałem po 10 z czterech torebek , pomponową , kołnierzykową , " o liściach brązowych" i po prostu "zmienną" poprzednie też w nazwie miały zmienna... czyli mix niespodzianek mam wysiany

W jednej torebce ok. 50 nasionek a skiełkuje 90% jak nie lepiej

Mnie 100% skiełkowało , wysiałem po 10 z czterech torebek , pomponową , kołnierzykową , " o liściach brązowych" i po prostu "zmienną" poprzednie też w nazwie miały zmienna... czyli mix niespodzianek mam wysiany

Ja na próbę wysiałam kilka , już mają kiełki i żałuję bo to za wcześnie , szkoda mi je wyrzucić , bo lubię dalie