Jabłonie: jaka odmianę polecacie ? Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jaka odmiana jabłoni ?

Post »

astone pisze:Mam. Oliwka czerwona, a raczej Astrachańskie czerwone. Mówią też na to papierówka czerwona. Dojrzewa w sierpniu. Owoce średniej wielkości, skórka z czerwonym rumieńcem pokrywającym cały owoc. Miąższ biały, w owocach mocno dojrzałych "zaróżowiony" pod skórką. Konsystencja miąższu jak u papierówki (czyli Oliwki Inflanckiej). Smak - raczej kwaśne, jak dla mnie za mało cukrów. Jak za wcześnie zerwane - nie da się tego jeść. Szybko przejrzewają i robią się takie jak mocno przejrzała papierówka - mączne, bez soku. Owocuje przemiennie. W roku owocowania - owoce masowo opadają. Może gdyby przerzedzać zawiązki - nie byłoby tych spadów tyle.
Spady nie nadają się do jedzenia, bo kwaśne jak diabli. Za to przeciery i musy z tego rewelacyjne. Aha. I gniją na drzewie niemało (monilioza), a ja niczym nie pryskam. Drzewo rośnie dość silnie, ale mróz chyba jej nie szkodzi wcale.
Ogólnie rzecz biorąc - drzewo mam, bo w tym miejscu daje mi pożądany cień (stare drzewo). A i owoce na przeciery całkiem fajne. Na surowo zjadam może z kilo-dwa tych jabłek w całym sezonie razem z moją córką :wink: .
Astone, 3 lata temu kupiłam dość silnie rosnącą jabłoń z metryczką "kosztela czerwona". Opisana przez Ciebie Astrachańskie czerwone to dokładnie cechy mojej jabłonki i przypuszczam że wprowadzono mnie w błąd.Ponieważ smak tego jabłka mi nie odpowiada a wykopać szkoda to może zaszczepić na nim inną odmianę np. spartan, też nieduże i czerwone. Szczepi się nieźle, bo zrosło się nawet z gruszą, omyłkowo zraz gruszy przeszczepiłam na tej jabłonce.
ania1590
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pomysł tez taki miałem, ale póki co szczepię na niej różne ciekawostki, żeby wyhodować dobrej jakości zrazy. A całego drzewa na razie przeszczepiać nie chcę, bo to dość stare i duże drzewo i służy za parasol przeciwsłoneczny i jako wieszak dla huśtawki :D . Ale nie powiem, robiłem z tych jabłek taki mus-dżem i wychodzi rewelacyjny.
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 16:43

Post »

ja byłem dzis na targowisku by kupić james grieve i nigdzie nie było panowie którzy się tym zajmują mówili ze tego drzewka nie mieli juz od lat ze go sie juz nie szczepi-(produkuje) wiec kupiłem Early Geneva
Awatar użytkownika
MIVIBE
200p
200p
Od: 3 cze 2013, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.EARLY GENEVA jest bardzo podatna na parcha.Jak nie ma w ofercie JAMES GRIEVE,to można zapytać o LIRED,to czerwony sport tej odmiany...ale równie smaczny.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

To prawda, ale ten miąższ- biały, soczysty, słodko kwaśny, idealny dla mnie. Owoce miała dość spore, może nie wielkie ale spore. Dojrzewa ok. połowy lipca. Z moich obserwacji wynika że wytwarza sporo krótkopędów zakończonych pąkiem kwiatowym.
Pozdrawiam Paweł
x-a-e

Post »

pliszek pisze:(...)panowie którzy się tym zajmują mówili ze tego drzewka nie mieli juz od lat ze go sie juz nie szczepi-(produkuje) wi
Nie szczepi, bo wypadł z sadów towarowych dawno temu. Ale są szkółkarze, którzy szczepią nie tylko do sadów towarowych. Zerknij w internecie, takich szkółek, gdzie dostaniesz James Grieve jest cała masa.
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 16:43

Post »

MIVIBE pisze:Witam.EARLY GENEVA jest bardzo podatna na parcha.Jak nie ma w ofercie JAMES GRIEVE,to można zapytać o LIRED,to czerwony sport tej odmiany...ale równie smaczny.
Pozdrawiam.
a Dzięki za przydatne informacje ;) musz znów jechać na targ i zapytac sie o te odmiane.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

Ciekawą cechą 'Geneva Early' jest też skłonność do tworzenia czerwonego miąższu. U mnie wszyscy byli tym zachwyceni w 1-szym roku jej owocowania. :D
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59

Post »

pawelp1320 pisze:Dzięki astone. Własnie takiej informacji szukałem. Gdzieś kiedyś czytałem o tych dwóch odmianach ale teraz nie mogę znaleźć gdzie.
http://www.szkolkarstwoagro.pl/odmiana/ ... zowa-09-09

-- 31 mar 2014, o 15:44 --
ERNRUD pisze:ASTONE: 'Boskoop' należy do grupy kultywarowej Szarych Renet. I tyle ma wspólnego. Szarej Renety jako odmiany już nie dostaniesz, podobnie jak Złotej Renety. No chyba, że masz jakąś reliktową kolekcję. :lol:
Na fotkach jest złota reneta zwana boskop :D a u mnie na polu rośnie tego pewnie ze 30 drzew. Krewny ma tez szarą renetę.

-- 31 mar 2014, o 15:45 --
pawelp1320 pisze:Czyli Ci co sprzedają renetę np. na targu to tak naprawdę jest to boskoop, tak?
To to samo przecież. :D Renet było sporo, ale głównie były złote i szare. Złota ma czerwone policzki i też jest czasem nazywana czerwoną
x-a-e

Post »

Nenesa pisze:
ERNRUD pisze:ASTONE: 'Boskoop' należy do grupy kultywarowej Szarych Renet. I tyle ma wspólnego. Szarej Renety jako odmiany już nie dostaniesz, podobnie jak Złotej Renety. No chyba, że masz jakąś reliktową kolekcję. :lol:
Na fotkach jest złota reneta zwana boskop :D a u mnie na polu rośnie tego pewnie ze 30 drzew. Krewny ma tez szarą renetę.

-- 31 mar 2014, o 15:45 --
pawelp1320 pisze:Czyli Ci co sprzedają renetę np. na targu to tak naprawdę jest to boskoop, tak?
To to samo przecież. :D Renet było sporo, ale głównie były złote i szare. Złota ma czerwone policzki i też jest czasem nazywana czerwoną
Przestań wprowadzać ludzi w błąd. Tu masz link do całej grupy renet: https://de.wikipedia.org/wiki/Renette
I obejrzyj sobie Szarą Renetę Francuską i Boskoop (dokładnie: Piękna z Boskoop). Tej ostatniej jest też mutant z czerwonym rumieńcem - Red Boskoop.
I ani jedna ani druga odmiana - dalej twierdzę - nie ma nic wspólnego z Szarą Renetą (W zestawieniu masz dwie: Francuską Szarą Renetę i Niemiecką Szara Renetę - Graue Herbstrenette). Obydwie to bardzo stare odmiany, w przeciwieństwie do Boskoop, który pochodzi z końca XIX w z Holandii.
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59

Post »

edit, szkoda czasu.
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

Miałam kiedyś Piękną z Boskoop, może to był czerwony sport. Doczekałam się po kilku latach 1 jabłka, było piękne, czerwone, duże (pewno dlatego że tylko 1) i jak na renetę niezwykle smaczne, jak już dojrzało. Osobiście nie lubię renet więc bez żalu się z nią rozstałam-wyprowadzka.
ania1590
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p
Od: 6 kwie 2014, o 12:35

Post »

Witam
Jaką jabłoń możecie polecić żeby miała twarde soczyste kwaskowate owoce?( tylko nie renety)
Nie lubię słodkich jabłek a do tego miękkich, takich jak pełno w sklepach.
W sumie smak jabłek, chrupkość, soczystość jest najważniejsze, kiedy owocuje, jak rośnie nie ma dla mnie większego znaczenia.
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Ciężko jest tak powiedzieć jaką odmianę masz kupić. Z kwaśnych to jeszcze np. antonówka, boiken. Napisz kiedy ma dojrzewać, może jakiś kolor jabłek. Ewentualnie jakieś typy.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p
Od: 6 kwie 2014, o 12:35

Post »

pamiętam jabłka z dzieciństwa, były raczej zielone z czerwonym rumieńcem, miały tłusta skórke, były twarde i kwaśne....tylko że z pewnością dojrzewały wcześniej niż w październiku!
Ogólnie antonówka jest dla mnie jakaś perfumowana i zwykle, przynajmniej ta w sklepach ,nie jest twardawa.
Ja lubię jak miąższ stawia opór przy wbijaniu ząbków!
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”