Astone, 3 lata temu kupiłam dość silnie rosnącą jabłoń z metryczką "kosztela czerwona". Opisana przez Ciebie Astrachańskie czerwone to dokładnie cechy mojej jabłonki i przypuszczam że wprowadzono mnie w błąd.Ponieważ smak tego jabłka mi nie odpowiada a wykopać szkoda to może zaszczepić na nim inną odmianę np. spartan, też nieduże i czerwone. Szczepi się nieźle, bo zrosło się nawet z gruszą, omyłkowo zraz gruszy przeszczepiłam na tej jabłonce.astone pisze:Mam. Oliwka czerwona, a raczej Astrachańskie czerwone. Mówią też na to papierówka czerwona. Dojrzewa w sierpniu. Owoce średniej wielkości, skórka z czerwonym rumieńcem pokrywającym cały owoc. Miąższ biały, w owocach mocno dojrzałych "zaróżowiony" pod skórką. Konsystencja miąższu jak u papierówki (czyli Oliwki Inflanckiej). Smak - raczej kwaśne, jak dla mnie za mało cukrów. Jak za wcześnie zerwane - nie da się tego jeść. Szybko przejrzewają i robią się takie jak mocno przejrzała papierówka - mączne, bez soku. Owocuje przemiennie. W roku owocowania - owoce masowo opadają. Może gdyby przerzedzać zawiązki - nie byłoby tych spadów tyle.
Spady nie nadają się do jedzenia, bo kwaśne jak diabli. Za to przeciery i musy z tego rewelacyjne. Aha. I gniją na drzewie niemało (monilioza), a ja niczym nie pryskam. Drzewo rośnie dość silnie, ale mróz chyba jej nie szkodzi wcale.
Ogólnie rzecz biorąc - drzewo mam, bo w tym miejscu daje mi pożądany cień (stare drzewo). A i owoce na przeciery całkiem fajne. Na surowo zjadam może z kilo-dwa tych jabłek w całym sezonie razem z moją córką.
Jabłonie: jaka odmianę polecacie ? Cz.1
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jaka odmiana jabłoni ?
ania1590
Pomysł tez taki miałem, ale póki co szczepię na niej różne ciekawostki, żeby wyhodować dobrej jakości zrazy. A całego drzewa na razie przeszczepiać nie chcę, bo to dość stare i duże drzewo i służy za parasol przeciwsłoneczny i jako wieszak dla huśtawki
. Ale nie powiem, robiłem z tych jabłek taki mus-dżem i wychodzi rewelacyjny.

ja byłem dzis na targowisku by kupić james grieve i nigdzie nie było panowie którzy się tym zajmują mówili ze tego drzewka nie mieli juz od lat ze go sie juz nie szczepi-(produkuje) wiec kupiłem Early Geneva
Witam.EARLY GENEVA jest bardzo podatna na parcha.Jak nie ma w ofercie JAMES GRIEVE,to można zapytać o LIRED,to czerwony sport tej odmiany...ale równie smaczny.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
To prawda, ale ten miąższ- biały, soczysty, słodko kwaśny, idealny dla mnie. Owoce miała dość spore, może nie wielkie ale spore. Dojrzewa ok. połowy lipca. Z moich obserwacji wynika że wytwarza sporo krótkopędów zakończonych pąkiem kwiatowym.
Pozdrawiam Paweł
Nie szczepi, bo wypadł z sadów towarowych dawno temu. Ale są szkółkarze, którzy szczepią nie tylko do sadów towarowych. Zerknij w internecie, takich szkółek, gdzie dostaniesz James Grieve jest cała masa.pliszek pisze:(...)panowie którzy się tym zajmują mówili ze tego drzewka nie mieli juz od lat ze go sie juz nie szczepi-(produkuje) wi
a Dzięki za przydatne informacje ;) musz znów jechać na targ i zapytac sie o te odmiane.MIVIBE pisze:Witam.EARLY GENEVA jest bardzo podatna na parcha.Jak nie ma w ofercie JAMES GRIEVE,to można zapytać o LIRED,to czerwony sport tej odmiany...ale równie smaczny.
Pozdrawiam.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Ciekawą cechą 'Geneva Early' jest też skłonność do tworzenia czerwonego miąższu. U mnie wszyscy byli tym zachwyceni w 1-szym roku jej owocowania. 

http://www.szkolkarstwoagro.pl/odmiana/ ... zowa-09-09pawelp1320 pisze:Dzięki astone. Własnie takiej informacji szukałem. Gdzieś kiedyś czytałem o tych dwóch odmianach ale teraz nie mogę znaleźć gdzie.
-- 31 mar 2014, o 15:44 --
Na fotkach jest złota reneta zwana boskopERNRUD pisze:ASTONE: 'Boskoop' należy do grupy kultywarowej Szarych Renet. I tyle ma wspólnego. Szarej Renety jako odmiany już nie dostaniesz, podobnie jak Złotej Renety. No chyba, że masz jakąś reliktową kolekcję.

-- 31 mar 2014, o 15:45 --
To to samo przecież.pawelp1320 pisze:Czyli Ci co sprzedają renetę np. na targu to tak naprawdę jest to boskoop, tak?

Przestań wprowadzać ludzi w błąd. Tu masz link do całej grupy renet: https://de.wikipedia.org/wiki/RenetteNenesa pisze:Na fotkach jest złota reneta zwana boskopERNRUD pisze:ASTONE: 'Boskoop' należy do grupy kultywarowej Szarych Renet. I tyle ma wspólnego. Szarej Renety jako odmiany już nie dostaniesz, podobnie jak Złotej Renety. No chyba, że masz jakąś reliktową kolekcję.a u mnie na polu rośnie tego pewnie ze 30 drzew. Krewny ma tez szarą renetę.
-- 31 mar 2014, o 15:45 --
To to samo przecież.pawelp1320 pisze:Czyli Ci co sprzedają renetę np. na targu to tak naprawdę jest to boskoop, tak?Renet było sporo, ale głównie były złote i szare. Złota ma czerwone policzki i też jest czasem nazywana czerwoną
I obejrzyj sobie Szarą Renetę Francuską i Boskoop (dokładnie: Piękna z Boskoop). Tej ostatniej jest też mutant z czerwonym rumieńcem - Red Boskoop.
I ani jedna ani druga odmiana - dalej twierdzę - nie ma nic wspólnego z Szarą Renetą (W zestawieniu masz dwie: Francuską Szarą Renetę i Niemiecką Szara Renetę - Graue Herbstrenette). Obydwie to bardzo stare odmiany, w przeciwieństwie do Boskoop, który pochodzi z końca XIX w z Holandii.
edit, szkoda czasu.
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Miałam kiedyś Piękną z Boskoop, może to był czerwony sport. Doczekałam się po kilku latach 1 jabłka, było piękne, czerwone, duże (pewno dlatego że tylko 1) i jak na renetę niezwykle smaczne, jak już dojrzało. Osobiście nie lubię renet więc bez żalu się z nią rozstałam-wyprowadzka.
ania1590
Witam
Jaką jabłoń możecie polecić żeby miała twarde soczyste kwaskowate owoce?( tylko nie renety)
Nie lubię słodkich jabłek a do tego miękkich, takich jak pełno w sklepach.
W sumie smak jabłek, chrupkość, soczystość jest najważniejsze, kiedy owocuje, jak rośnie nie ma dla mnie większego znaczenia.
Jaką jabłoń możecie polecić żeby miała twarde soczyste kwaskowate owoce?( tylko nie renety)
Nie lubię słodkich jabłek a do tego miękkich, takich jak pełno w sklepach.
W sumie smak jabłek, chrupkość, soczystość jest najważniejsze, kiedy owocuje, jak rośnie nie ma dla mnie większego znaczenia.
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Ciężko jest tak powiedzieć jaką odmianę masz kupić. Z kwaśnych to jeszcze np. antonówka, boiken. Napisz kiedy ma dojrzewać, może jakiś kolor jabłek. Ewentualnie jakieś typy.
Pozdrawiam Paweł
pamiętam jabłka z dzieciństwa, były raczej zielone z czerwonym rumieńcem, miały tłusta skórke, były twarde i kwaśne....tylko że z pewnością dojrzewały wcześniej niż w październiku!
Ogólnie antonówka jest dla mnie jakaś perfumowana i zwykle, przynajmniej ta w sklepach ,nie jest twardawa.
Ja lubię jak miąższ stawia opór przy wbijaniu ząbków!
Ogólnie antonówka jest dla mnie jakaś perfumowana i zwykle, przynajmniej ta w sklepach ,nie jest twardawa.
Ja lubię jak miąższ stawia opór przy wbijaniu ząbków!
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola