Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Passiflora

Post »

Bardzo ładny kwiat.
Ja czekam na swoją aby zakwitła ma 3 lata od wysiania nasionka i rośnie cudnie ale jeszcze nie kwitła.... :roll:
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
x-b-6
200p
200p
Od: 5 lip 2009, o 15:09
Kontakt:

Post »

Moja passiflora zrobiła mi wiosenną niespodziankę i zakwitła 11 marca - chociaż za oknem było biało, a ona sama (jak to w zimowym okresie) straciła sporo liści i była dość mizerna.

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj natomiast w RCMB/Majstrze (chciałam o tym napisać w wątku z ogłoszeniami, ale jako że nie posiadam sprzętu firmowego, to nie dam rady ;)) kupiłam passiflorę Incense, chociaż kusiła mnie też Alata, Citrina i Purple Haze. No i nie wiem, czy w końcu po nie nie wrócę. ;)
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p
Od: 7 lut 2009, o 16:54

Post »

No pięknie, niedługo passi zrobią nam się całoroczne... ;:138 Gratuluję i pozdrawiam!
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
mely
200p
200p
Od: 7 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hejka

Super Wam kwitną!!! - hehe no wyglada na to, że rzeczywiście staną się całoroczne :)
Katia jeśli o mnie chodzi to jest to purple haze :)
pozdrawiam, Gosiek
EwaCisak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 maja 2009, o 20:47

Post »

Witam
Chce zamówić nasiona Męczennicy Olbrzymiej i w związku z tym mam pytanie, czy ktoś posiada lub posiadał tą odmianę?
Czy rośnie w mieszkaniu? A może ktoś z Was posiada sadzonki tej rosliny :)
Obrazek

I jeszcze jedna sprawa. Znalazłam kiedyś przypadkiem zdjęcie takie oto passiflory:
Obrazek
Obrazek

Spotkał ktoś kiedyś coś takiego??
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

hej

EwaCisak passi o którą Ci chodzi to quadranqularis, mam taką sadzonkę, bo dostałam od Wandy - poczytaj posty będziesz wiedzieć o kogo chodzi, niestety na razie nie ma ona więcej niż 50cm, można ją chodować w domu choć potrzebuje dużo słońca i ciepła :)
Jeśli chodzi o przedstawione zdjęcie to jest to passi membranacea, pochodzi z Meksyku, Panamy, więc jest wybitnie ciepłolubna ma kwiat średnicy do 5cm, minimalna temperatura zimą jaką wytrzymuje to +10, najlepiej +12 st. C :)
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Moja Qadrangularis późną jesienią wypuściła pąki, ale część uschła, a częśc jest do dzis. Tyle, że jakoś nie chce zakwitnąć.
Mely, kiedy ja mogę wystawić na loggie południowo zachodnią?
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

witajcie

Wanda ponieważ quadranqularis jest ciepłolubna to radzę poczekać aż w maju miną przymrozki - zimna zośka czy cosik takiego, ja w każdym bądź razie tak zrobię z tą od Ciebie. A propos prześlij mi na pw swój adres to co prawda nie w tym tygodniu po świętach, bo mnie nie ma ale w następnym czyli po 10 kwietnia wyślę Ci ukorzenione i obiecane w zeszłym roku sadzonki passi :)
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

Hej :wit

a ja z powodu wiosny będę nieskromna i się pochwalę swoimi passi, tymi co trochę od zeszłego roku urosły i całkiem nowymi nabytkami sprezentowanymi przez narzeczonego :uszy
nowe pędy trifasciaty Obrazek, granadilla czyli passi ligularis - z nasion Obrazek
flavicarpa - miała wolno rosnąć a jednak :) Obrazek, piękna quadranqularis od Wandy Obrazek
trudna w uprawie - cuprea co wypuści liście to zaraz je zrzuca :cry: Obrazek,
oraz całkiem nowe nabytki:
incarnata - Obrazek, amethyst - Obrazek, jamesonii - Obrazek, incense - Obrazek, violetta - Obrazek

ech musiałam to zrobić :) teraz czekam na maj żeby je przesadzić i wystawić na balkon i czekać aż zakwitną :)
reszta mojej "zieleni" powoli się budzi ;:19
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiek i jest czym się chwalić i kolejność zdjęć chyba też nie jest przypadkowa ;:224 Mi na razie najbardziej podoba się oczywiście ta pierwsza trifasciaty, ze względu na ciekawe liście :uszy Ale to będzie festiwal kwiatów, jak zaczną kwitnąć, ;:108 Czekam z niecierpliwością ;:138
Obrazek
EwaCisak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 maja 2009, o 20:47

Post »

Wczoraj kupiłam Passi, juz miała dużo pąków, dzisiaj jeden zakwitł i udało mi sie ten rozkwit sfotografować i zrobiłam krótki montaż tych zdjęć.

Poniżej daje link do tego krótkiego filmiku :)
http://www.youtube.com/watch?v=CpyHS68GnhA

a tu jeszcze fotki :)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

hej

EwaCisak piękną masz caeruleę, gdzie ją kupiłaś, ja poluję na różne okazy w marketach ale jak na razie cisza. Moja citrina i suberosa tez wypuszczają pąki, hehe ja też pamietam, że jak zaczęła kwitnąć moja najstarsza i pierwsza zresztą passi też stałam nad nią jak wariatka :;230 z aparatem i kręciłam filmiki jak powoli rozchyla płatki - to był zachwyt... niestety mój film jest o wiele gorszej jakości :roll:
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mely! Dzięki wielkie! Dziś przyszły. Są w bardzo dobrym stanie. Już rozsadziłam, podpięłam i sobie poczekają na cieplejsze dni, a potem na loggię.
:)
Cudne masz Passi. Ta z pierwszej fotki ma wspaniałe, dekoracyjne liście. Nie przypuszczałam, że maluch ode mnie już taki duzy! :)
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

hej

Wanda dziś?, kurde myślałam że nasza poczta ciut lepiej działa hehe no ale grunt że żyją, ta z nitką to biała constance elliot powinna w tym roku zakwitnąć, podobnie zresztą jak citrina :). No duża! - dana od serca ;:97 to rośnie w najlepsze ;:48
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok! Zaraz sobie przygotuję i przyczepie karteczki z nazwami. Mam już cztery. Te od Ciebie, Quadra i jeszcze jedna o drobnych palczastych liściach, ale nazwy nie znam i jeszcze nie wiem jak kwitnie. Coś mi się widzi, ze po storczykach Passi będą moja kolejną miłością. Nie przypuszczałam wcześniej, że jest jej tyle odmian!
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”