Miniaturowy ogród -Foggia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Miniaturowy ogród -Foggia

Post »

:wit

Pogoda w tym roku chyba jakoś trochę gorsza niż w zeszłym ??? Tak mi się przynajmniej wydaje.... przy tych ostatnich deszczach zgniły mi koleusy posadzone w donicach :roll:
Zakupy świetne ! Ta różyczka pnąca bardzo podobna w kolorze do mojej szczepionej na pniu 'Sweet Wonder'
;:7
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Foggio-fuksja bardzo ładna,warto było!Róża od Ciebie,ta sadzona w listopadzie ma pączek ;:138
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Marysiu ale macie klimat...nie do pozazdroszczenia...taka temperatura to początkiem jesieni ... :roll:
Ale mimo tego różyce zabierają się za kwitnienie...Ciekawa ta pnąca Nice Day...to chyba Twoja nowa róża ,wcześniej jej u Ciebie nie widziałam...Scarlet Hit ma ciekawy kolor ,a maki bardzo ładne ..też chciałam różowe,a sprzedali mi czerwone...Jak się sprawuje Felicia...ciekawa jestem jej kwiatu...Twoja szczepka się przyjęła,oby tylko nią była... ;:108
Ciekawy też ten purpurowy pączek różany co się z niego rozwinie?...
Nowe nabytki też już mają pąki?...U mnie Cafe rozwija się nader dobrze ,będzie miała dużo kwiatów..Eyes For You żadnych nowych przyrostów...Little Rambler ma dużo małych paczuszków w klastrach...a rośnie w półcieniu...oj będzie to wigorna róża,a miejsca nie za wiele jej zapewniłam... :?
Bakopa też się rozrosła i rzeczywiście jest pełna...wiarygodni sprzedawcy... ;:108
Wycieczka wyśmienita...krajobrazy ciekawe... :uszy
Jeszcze zapytam o ramblery ,które zamawiałaś...czy też już podrosły?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Marysiu ale macie klimat...nie do pozazdroszczenia...taka temperatura to początkiem jesieni ... :roll:
Ale mimo tego różyce zabierają się za kwitnienie...Ciekawa ta pnąca Nice Day...to chyba Twoja nowa róża ,wcześniej jej u Ciebie nie widziałam...Scarlet Hit ma ciekawy kolor ,a maki bardzo ładne ..też chciałam różowe,a sprzedali mi czerwone...Jak się sprawuje Felicia...ciekawa jestem jej kwiatu...Twoja szczepka się przyjęła,oby tylko nią była... ;:108
Ciekawy też ten purpurowy pączek różany co się z niego rozwinie?...
Nowe nabytki też już mają pąki?...U mnie Cafe rozwija się nader dobrze ,będzie miała dużo kwiatów..Eyes For You żadnych nowych przyrostów...Little Rambler ma dużo małych paczuszków w klastrach...a rośnie w półcieniu...oj będzie to wigorna róża,a miejsca nie za wiele jej zapewniłam... :?
Bakopa też się rozrosła i rzeczywiście jest pełna...wiarygodni sprzedawcy... ;:108
Wycieczka wyśmienita...krajobrazy ciekawe... :uszy
Jeszcze zapytam o ramblery ,które zamawiałaś...czy też już podrosły?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Dorotko, dziękuję :wit

Aga, też mam wrażenie, że w tym roku jest o wiele gorzej :roll: Mam sąsiada, który co roku sam sobie hoduje sadzonki jednorocznych kwiatów do wiszących koszyków i skrzynek, ma tego sporo. Dwa lata temu wywieszał te koszyki w maju, rok temu dokładnie 1 czerwca a w tym jeszcze wszystko trzyma w inspektach, uważając, że jest za zimno.

Ewo, cieszę się, że róża się przyjęła i będzie kwitnąć :D

Nela, no cóż, lato mieliśmy w kwietniu to teraz pora na jesień :roll:
Nice Day to róża pnąca z serii patio, u mnie całkiem nowa, czwartkowy spontaniczny zakup mojego M :D A ciągle powtarza "nie kupuj już więcej róż" :;230 Kwiaty ma nieduże, ok. 5 cm, ale przyjemne kolorki. I już mam na nią miejsce :D

Obrazek

Nelu, ta moja Felicia to jednak nie jest nią. Mam już nową :D, na razie nieduża, ale ma już pączki, które wyglądają całkiem inaczej niż u tej. To chyba będzie Jacques Cartier. W tym roku ma zdecydowanie ciemniejsze liście i kwiatki koszmarki, nie wiem czy to z powodu chłodu czy przesuszenia :roll:
Pierwsze kwiaty tak wygladają
Obrazek

Purpurowy pączek należy do róży Purple Skyliner, ma być podobna do Veichenblau, tylko powtarzać kwitnienie. Pąk baaardzo powoli się otwiera :roll: Moja Cafe dopiero zaczyna pączkować. Eyes... ma 1 pąk, o ile to ona bo sobie zostawiłam sadzonkę bez nazwy, a teraz nie mogę się doszukać jednej róży :roll: Pogubiłam się w tych zimowych zakupach :;230 Little Rambler też ma dużo pączków i Evita też.
Ramblery... Treasure Trove padł, reklamowałam, mam dostać jesienią, Princess Mary bardzo mizernie rośnie, mam jeszcze z nowych Snow Goose i Paul Noel i te ładnie rosną. Te róże, które ostatnio przywiozłam z Polski bardzo powoli sie zbierają.
Bakopie do kwitnienia też jeszcze daleko.

W ogródku zakwitł kolejny irys
Obrazek

I jeszcze muszę sie pochwalić :oops: W szklarni rozkwitło mi takie cudo - Passiflora Violacea :tan
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Passiflora cudna :shock:
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pospacerowałam po urokliwym ogródeczku i byłam na super wycieczce ;:63
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Foggio-zakaz na róże?Ale można go obejść na szczęście.I jeszcze sam zaproponował wyjazd do Centrum Ogrodniczego,sam kupił,może Go odmieniła ta herbatka z miodem w wiadomej kawiarni?Passiflora rzeczywiście cudo,wiesz,że owoce męczennicy są jadalne?
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

No proszę,zawsze czegoś ciekawego się dowiemy-Ewo a próbowałaś je,dobre?
Piękny kolor tej męczennicy.Zakupy jak zwykle ciekawe.Scarlet ma piękny kolor.Ja chyba też mam Scarlet-miniaturkę lidlowską (pomyłka bo miała być biała Cinderella).Fuksja bardzo ciekawa. :wit
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Piękna ta Passiflorka :)
I róże ... róże ...
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

A ja...uwaga żebram...to znaczy mam zamiar wyżebrać sadzonkę tej fuksji
tylko że Ty za górami....kanałami :;230
piękna pnąca róża patio....przywiozłem kiedyś jedną ale zdechła mi :evil:
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

A ja się nie mogę doczekać, kiedy pokażesz Marysiu Cafe ;:65
Dziękuję za spacer po tak pięknym miejscu :wit
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Witaj Marysiu :wit

Dobrze że i Ty masz podobne spostrzeżenia co to tegorocznej aury, bo już myślałam że to tylko ja tak wydziwiam i że po prostu baczniej zwracam uwagę na pogodowe niedogodności od kiedy mam ogród.
Słabo mi rosną moje doniczkowe nasadzenia w tym deszczu - koleusy mi padły, surfinie po ostatnich wichurach połamane i deszcz też im nie służy.... echhh... słońca trochę by się przydało...
I tak sporo róż już u Ciebie kwitnie ;:63
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Marysiu piękny ten ogród z Twojej wycieczki, bardzo przyjemnie jest poglądać takie miejsca okiem Forumków :D
ta passiflora niesamowita, ja mam pączki na kupionej w tym roku lidlowskiej i już też nie mogę się doczekać jak zakwitnie
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Dawid, taką passiflorę mam po raz pierwszy, tym bardziej cieszy :D

Halinko, witaj :wit Dzięki za odwiedziny, zapraszam ponownie :D

Ewo, być może to ta herbatka tak podziałała i spotkania z polskimi ogrodniczkami :D Ostatnio M nawet pomaga mi w ogrodzie, co jest dość niezwykłe.
Kiedyś miałam owoc na męczennicy, ale nie obrywałam :roll: A trzeba było spróbować...

Aniu, ostatnio zaczęły mi się podobać róże w takich ciemnych czerwieniach :D Dostałam juz kilka różanych katalogów na nowy sezon i znowu nowe pokusy... :roll:

Bernadetko, róże u mnie dopiero się zaczynają :D

Grzesiu, spróbuję zrobić sadzonki z fuksji, ale najpierw musi podrosnąć. Na razie to tylko 2 badylki, kwiaty są większe niż reszta roślinki.

Justynko, na Cafe trzeba jeszcze trochę poczekać, dopiero pączkuje :D

Aga, oj przydało by się trochę więcej słońca i ciepła, w domu ciągle jeszcze grzejniki włączone :roll: A prognozy dwutygodniowe nie są zbyt obiecujące :(
Sąsiad dopiero dzisiaj wywiesił kosze z kwiatami
Obrazek

Kasiu, mam nadzieję, że wkrótce uda mi się zwiedzić jeszcze jeden ogród :D
Passiflory mają niesamowite kwiaty. Już myślę jak ją przezimować :roll:

Dziś było troszkę cieplej, prace porządkowe w ogródku posunęły się trochę do przodu.
Zaczęły powoli rozkwitać pierwsze róże.

Fioletowy pąk z poprzedniego postu okazał się pąkiem róży "Midnight Blue", bardzo podobnej do "Rhapsody in Blue".
Obrazek

Obrazek

Koszmarek z róży kupionej jako Felicia rozwinął się w piękny kwiat
Obrazek

Zakwitła austinka "Wildeve"
Obrazek

Obrazek

I piękna bezimienna, ma duże, pachnące kwiaty. Moze ktoś pomoze zidentyfikować?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitną też inne rośliny
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
ODPOWIEDZ