Hiacynt - wszystko o uprawie
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hiacynt - wszystko o uprawie
U mnie jedne siedzą w lodówce juz miesiąc, drugie się dosuszają i też pójdą do lodówki.
A czemu pod koniec lutego hiacynty w lodówce
Przecież za chwilę ich termin kwitnienia i powinny już być ukorzenione.

- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
One niedawno kwitły mi w domu. To co miałam z nimi zrobić po przekwitnięciu? Wyczytałam tu, że trzeba je zasuszyć i przechłodzić w lodówce...I z wiosną wsadzić do gruntu znów..
Ja takie przekwitłe cebule czy to hiacyntów, czy żonkili sadzę w kwietniu do gruntu. Wcześniej jednak nie dopuszczam by zbyt przeschły, trzymam w chłodnym garażu na parapecie z całą doniczką.W gruncie dopiero pozwalam liściom naturalnie zaschnąć i za rok kwitną.Jedne lepiej inne gorzej, pewnie od odmiany też zależy.Zaleca się latem przesuszyć cebule, ale ja tak nie robię, bo 'pędzone' przechowywane latem często wysychały na wiór i jesienią nie było czego sadzić.W gruncie natomiast chyba lepiej, ale nie może to być rabata latem podlewana.
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Pięknie wasze kwitną. Ja co roku kupuje hiacynty pędzone i sadze je ponownie na jesienii tylko zawsze na wiosnę gdy zakwitają są drobne i mają małe kwiaty. Wiem, że muszą nabrać sił aby ładnie zakwitnąć ale nie wiem jakiego nawozu stosować. Ostatnio kupiłek agrecol do cebulowych. Myślicie, że coś pomoże ? 

-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niektóre cebule moich hiacyntów się podzieliły na dwa różne sposoby:

Czy z tych małych cebulek będą normalnej wielkości kwiaty? Czy lepiej je posadzić gdzieś z boku żeby urosły?

Czy z tych małych cebulek będą normalnej wielkości kwiaty? Czy lepiej je posadzić gdzieś z boku żeby urosły?
Pozdrawiam. Sławka
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Kontakt:
Te mniejsze cebulki najprawdopodobniej będą miały małe kwiaty, także polecałbym posadzić je gdzieś w "przedszkolu".
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poradźcie: teraz z Biedronce są cebulki hiacyntów. Czy jeśli posadzę je teraz w mieszkaniu w doniczce to jest szansa, że zakwitną za niedługo (początek listopada) czy jednak do doniczki i jak się lekko ukorzenią to do lodówki muszą iść na klika tygodni.
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Wsadź cebulkę do doniczki z ziemią i wstaw do lodówki.
Gdy cebulka się ukorzeni (miesiąc) zanieś doniczkę z cebulką do pokoju i normalnie podlewaj. Kiedy pojawi się kiełek nałóż na niego papierowy, czarny stożek, możesz zrobić z papieru
Zdejmij go gdy pęd kwiatowy przewyższy liście.
Gdy cebulka się ukorzeni (miesiąc) zanieś doniczkę z cebulką do pokoju i normalnie podlewaj. Kiedy pojawi się kiełek nałóż na niego papierowy, czarny stożek, możesz zrobić z papieru

Zdejmij go gdy pęd kwiatowy przewyższy liście.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 paź 2018, o 20:55
Czy uszkodzone cebulki hiacynta mają szansę wyrosnąć czy już niezbyt?
zapomnialam gdzie sadziłam i zaczęłam przekopywać. Niekt?re zostały przecięte łopatą. A już puszczały korzonki...
zapomnialam gdzie sadziłam i zaczęłam przekopywać. Niekt?re zostały przecięte łopatą. A już puszczały korzonki...
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Kontakt:
Początkowo powinny znajdować się w ciemnym pomieszczeniu.
- jafhar
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 13:31
One były już kupione z małymi pąkami. Jak pędziłem swoje to tak robiłem i nie było problemu. Kolega też nie zaciemniał i jemu wystrzeliły ładnie. Pewnie u mnie mają za długo dzień bo 12h...
Ja raczej bym powiedziała, że za ciepło
Postawiłabym na parapecie, od szyby chłodniej...

kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006