MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9

Post »

Lucyno tak właśnie walczyłem z tymi rurkami ..zostało mi jeszcze że 100 szt z 250 ale odpuściłem i pozwoliłem działać naturze...😉 W tym roku ścięli mi pole z trzciną , kupiłem 1000 dla rogatej o większych średnicach i już sobie z nimi poradziły pomimo że ponad 1000 kokonów poszło w świat , mają rozmach małe bestie.Ogrodowe po zeszłorocznych problemach powoli wracają do mnie , ale brak lokum daje się im we znaki ...😫
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ojoj, Marku, ale bez rurek ogrodowe są praktycznie bez szans, bo wszystkie inne miejscówki naturalne czy mniej naturalne zajęte przez rogate ;:145
Słomki dla rogatych masz o jakiej średnicy? Te 8 mm za małe?

Ja cię chętnie uwolnię od kilku rurek rogatej jesienią i nic nie będziesz musiał otwierać :wink: Ale dorzuć trochę, proszę, dla tych biedaków ogrodowych ;:108

Tymczasem u mnie kilka długich rurek trzcinowych zostało zamkniętych i jedna papierowa (krótka).
Patrząc na długość trzcinowych, aż mi szkoda, że muszą tyle się tam naskładać, żeby zamknąć taką rurkę :;230
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

markonix pisze: 21 kwie 2025, o 14:31
Siemka ,
mam takie formatki od około 5 lat , też tak zrobione , niestety ich nie stosuję ponieważ wadą jest mnóstwo wilgoci i w konsekwencji pleśń, ale może Tobie się poszczęści.....jeśli zaczynasz przygodę z murarkami to raczej nie od takich formatek , bo może się okazać że im się nie spodobają i poszukają innej miejscówki.

Dzisiaj 21 kwietnia rogate zamurowały prawie już wszystkie z 1500 rurek ,sezon w pełni , rurek brak , ogrodowa się kręci ale nie ma za bardzo przy czym... ;:223
Pierwszy raz mam rurki słomki do wody , wyjmowanie kokonów to nie lada sztuka i pracochłonność , odpuściłem w tym sezonie - kolejne doświadczenie
Pytanko: czy zostawiałeś kokony w formatkach? Dawały radę wygryzać się w takich "rurkach"?
Ja planuję kokony wyciągnąć na zimę.

Co do mojego ulika - jest zasiedlany pomału.
pozdrawiam,
Tomek
Marlena_a
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lut 2018, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rogata to ta z pięknym rudym futrem?
Czy w fazie kokonów można poznać który jest ogrodowej a który rogatej?

Przy zostawionym na zimę pęku trzcinowych rurek lata dużo murarek sadowych (tak sądzę). Trudno im zrobić zdjęcie, bo są w wiecznym ruchu :)
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Tomek 🙋
Musiałem je wyjąć z poliwęglanu bo wszędzie była pleśń , co gorsza bardzo duża ilość larw się nie przeobraziła bo spleśniała.razem z pyłkiem.

Marlena 🙋
Oczywiście że kokony się różnią pomiędzy sobą , na obecną chwilę nie mam zdjęć ale łatwo je rozróżnić po kształcie , kolorze i nawet strukturze samego kokona ...ale trzeba mieć je i zobaczyć na własne oko..😉
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

Każdy szuka sam swojej drogi .Ja wolę trzcinę lub rdestowca jest trochę zachodu z szukaniem.. U mnie ruch rogata ściga się z ogrodową
Pozdrawiam zagiel
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Obrazek

U mnie końcówka wygryzania (w pudelku po lewej niewygryzione) i zamiana pożytków. Przekwitła kamczatka a zaczęła rozkwitać borówka.

Obrazek

I

Obrazek
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Marku, moje rogate są właśnie od Ciebie :D Za co jeszcze raz dziękuję ;:138
Co do rurek. U mnie mają w tym roku do dyspozycji słomki i trzcinę. Trzcina w większości zapełniona, powoli zapełniają się też słomki. Ku mojemu rozgoryczeniu rogate wykorzystują też zeszłoroczne rurki z żylistka. (Muszę je jakoś połupać w tym sezonie ;:223 ).
Taka dziwna obserwacja: Ja swoją trzcinę cięłam sama na jeziorze w okolicy. Rurki czasem dość cienkościenne, dość długie, czasem węższe ok 6-7 mm. Pszczoły rogate i ogrodowe dosłownie walczą o nie. Część kokonów ogrodowej dałam do pracy. Szef kupił fajne, trzcinowe rurki, Dość szerokie ale krótsze. Niby pszczoły latają ale nadal większość niezamurowana.
Pozdrawiam Lucyna
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Nigdy nie zwracałam uwagi na pszczółki, jak która wygląda , wczoraj ściągnęłam z półki z trzcina pudełko po kokonach, poszło na ognisko. Strach mnie trochę oblecial, jak wyciągałam ten karton, tyle ich latało koło mojej głowy ;:oj . Przecież wiem, że one nie żądlą.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ja nie miałam jak spalić niewygryzionych kokonów, więc wrzuciłam do mikrofalówki, a potem na kompost.

Odkryłam dziś, że pszczoły najróżniejsze lubią mój klon tatarski, który właśnie zaczyna kwitnąć- musi być atrakcyjny dla nich, bo mimo, że otwarte są pojedyncze kwiatki w tych bukiecikach, to całe drzewo roi się od najrozniejszych owadów. Nawet nie wiedziam, że tyle różnych pszczołek jest w okolicy.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

U mnie nie liczne pszczółki ogrodowe krzątają się wokół ulika. Jednak moje zainteresowanie zbudziły osy ,,negatywki". Po prostu podziwiam je za to z jaką determinacją wkładają różne larwy do rurek. Jak wyleci to znaczę taką rurkę aby ją później nie rozłupywać.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

A w sumie dlaczego zaleca się palić pozostałości po kokonach?
Jak by wrzucić do kompostownika?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, w tych resztkach mogą być różności np. roztocza. Całe pudełko bez otwierania, odwinęłam tylko gruby , stary ręcznik (zimowa kołderka) poszło na ognisko (na grillu, co by się żaden dron nie przyczepił). :wink:
Pozdrawiam! Gienia.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Wygryzione kokony i rozłupaną trzcinę daję na dno dołków pod borówki i kamczatki. Litrowe pudełka po lodach w których wystawiałem kokony po umyciu służą do zbierania owoców.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podrzuciłam dziś trochę rurek papierowych, natychmiast zaczęło się tam kręcić parę pszczółek, widocznie już brakuje im trzciny.
Nie będę tych papierowych łupać. Przecież to papier, one same powinny szybciej się wygryźć przez rurkę jak przez murowaną przegrodę.
Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”