Jest jeszcze jedna róznica np. ten https://e-hortico.pl/userdata/gfx/49ec4 ... fe7af8.jpgnewrom pisze:Na szybko sprawdziłem na aledrogo. 44zł okulizak, 37zł sierpak. Ceny nie zwalają z nóg, oczywiście inne modele sierpaków/okulizaków są droższe, ale są też tańsze (kupiłem kilka lat temu komplet gerlacha, ale to była pomyłka - ostrze zrobione z odpustowej blachy). Ale zastanówmy się czym się różni nóż do szczepień od zwykłego scyzoryka.
1. kształt ostrza w sierp ułatwiający równe cięcie
2. mniejszy kąt ostrzenia
3. tępy fragment do podważania kory w okulizaku.
ad 1 - ułatwia, nie jest niezbędny.
ad 2 - ostrze można sobie wyostrzyć jak się chce.
ad 3 - tego trochę brakuje w zwykłym nożu bo trudniej podważyć korę nie szarpiąc tkanek.
Mnie w nożach fiskarsa do szczepień brakuje blokady ostrza. W sierpaku nie stanowi to problemu, ale okulizak już kilka razy złożyłem przypadkowo podważając korę.
Massur, trzeba było szczepić po kilka zrazów każdą metodą. Wtedy by był materiał do porównania która jest najskuteczniejsza u Ciebie.
jest zaostrzony tylko z jednej strony z drugiej jest płaski bardzo pomaga przy szczepieniu iglaków naturalnie zagłębia się w zrazie ja miałem minimalnie droższy bo dla leworęcznych