Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Marysiu..widzę że liliowce u ciebie ładnie już sobie poczynają, u mnie gdzieniegdzie po jednym kwiatku też mają choć nie wszystkie. ;:173 Różyczki ;:215 , widzę też u ciebie Westerland, od niedawna i u mnie zagościła tylko czytam że ona wielka ;:oj Gdybym miała dużą działeczkę to bym się cieszyła. Jednak przy moim areale zaczynam się martwić aby nie zajęła mi pół działki ;:oj No chyba że nie straszne jej cięcie, na tyle na ile dla niej miejsce przeznaczone :roll: Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny ten odziedziczony clemek.
szkoda że ja nic nie odziedziczylam. Tylko chaszcze ;:306
Liliowce piękne. I te pająki też ;które kiedyś mi się nie podobały. :)
róże to masz naprawdę ladniuchne.
U mnie kilka ładnych. Kilka srednich.kilka nedznych :roll:
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Róża pod peruką to chyba Eden cy cuś :wink: faktycznie ładna . Sadzonki kupujemy u ogrodnika i zazwyczaj sadzimy na ryzyko za wcześnie, raz się uda raz nie i trzeba kupować drugi raz. W tym roku się udało. Kupiliśmy też sadzonki cukinii, ogórków ...no i też siejemy to są później a tak to już mamy ogórki od dawna, cukinię ......no i pomidory duże są . Mniej chyba Stasiu kupił pomidorów a i tak za dużo :wink:
U Ciebie jak zwykle masa roślin, podziwiam :shock:
Bąbel od Twojego koguta uciekałby aż by sie kurzyło ;:306 on tylko silny w gębie yzn w pysku -szczekaniu ;:306 Już widzę jakby go kogut pogonił, miałam takiego co trzeba było uciekać :;230
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu wiem jaki krzaczek od Ciebie dostałam to zadrzewia moja też ma kilka kwiatuszków.
Chryzantemy za szybko dostały pąków, co będziemy oglądać jesienią, oby nie suche badyle.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu tylko lub aż 8 dni nie byłam na FO i mam takie zaległości, ale już nadrobiłam ... Tym razem zauroczyła mnie twoja brzoskwinia, ciekawe jakie w smaku będą owocki ;:333 Oczywiście róże też u ciebie pięknie kwitną, moje bardzo króciutko kwitną i cały ogród woła wody, wody ;:131 . Teraz jak Leoś pojechał to czas na ogród, po nadrobieniu zaległości na FO. Pozdrawiam ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Maryś! ;:196 Pospacerowałam wśród Twoich śliczności ogrodowych, ;:138 nacieszyłam oczy ;:215 ;:215 i zmykam, bo piszę tylko lewą ręką i coraz trudniej mi to idzie. Prawą załatwiłam sobie setkami litrów wody wlewanej do i wylewanej z konewki. ;:145
Buziaki zostawiam na dobrą noc. ;:196 ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Tak późno wchodzę na FO :wink: Byłam dzisiaj na targu i oczywiście przywiozłam trochę różności m.in 8 kurek, które musiałam zagonić do kurnika, a jedną wyciągałam z pokrzyw i cała jestem poparzona ;:oj Kupiłam też parę kwiatuszków...kolejnego floksa, bo kupione dwa w Auch w ogóle nie wyszły ;:124 więcej nie kupię ;:185
Do skrzynki kupiłam dwie dalie, podobno mają być takie niskie ;:333 i do kompletu jeżówkę. Wszystko już posadzone.

Krysiu mam taką samą lilię i jakoś nie jestem pewna czy mi się ona podoba :wink:

Obrazek
Może jak przetrwa zimę za rok będzie ładniejsza?

Isiu wybacz że Cię przechrzciłam na Asię i pewnie dlatego mi się odwdzięczyłaś...Krysia też ładnie Obrazek
Kupiłam ją z katalogu i tam wyglądała chyba ładniej ...muszę sprawdzić, ale jak pisze wyżej na razie nie zachwyca mnie! Nazwę miałam na znaczniku ;:333

Isiu mam dla Ciebie Red Eden Rose

Obrazek

Basieńko jak miło Cię powitać ;:196 Więcej wiary w siebie ja jeszcze niedawno miałam kilka zdjęć na krzyż i wiedzy jeszcze mniej. Parę lat na FO i na pewno zdjęć mi nie brakuje...z wiedzą bywa różnie, ale tutaj jest tylu chętnych do pomocy ;:4 Basiu mieszkam w ślicznym miejscu i dla niego porzuciłam piękny Kraków, ale bywam w nim często bo to tylko 14 km do granic mojego ukochanego miasta, w którym spędziłam najpiękniejsze lata. Zapraszam Cię serdecznie i dziękuję za bukiet jest bardzo bogaty...jak coś nie wiesz to pytaj na pewno każdy chętnie pomoże Obrazek
Dla Ciebie mój Abraham Darby

Obrazek

Zuziu liliowce pierwsze nieśmiało zakwitają, ale reszta w pąkach to ino ino! Za to róże szaleją co mnie bardzo cieszy. Westerland może ciąć, moja rosła parę lat w cieniu i nigdy nie pokazała swojego uroku, jak ją przesadziłam to już w drugim roku szaleje. Po kwitnieniu przytnę ją mocno i mam nadzieję że jej to nie zaszkodzi. Pozdrawiam Obrazek
Zuziu dla małego ogrodu moja śmietankowa My Girl

Obrazek

Aniu chaszcze też odziedziczyłam! rany ile ja dziczek i rachitycznych drzew wycięłam i usuwałam pniaczki, które ciągle jeszcze gdzieś się pokazują. Parę rzeczy wyłuskałam z tego gąszczu, bo poprzedniczka słynęła z niekonwencjonalnych nasadzeń, ale i ukrywania się przed ludzkimi spojrzeniami Obrazek Najważniejsze że nie wycięła starych dwóch ogromnych jabłoni i orzecha pod którym odbywają się spotkania.
Ja lubię pająki, a nie bardzo gustuję w liliowcach falbaniastych :lol: Róże mają swoje kaprysy więc daj swoim szansę Obrazek
Aniu dla Ciebie moja Ascot

Obrazek

Karolinko czy piszesz o róży, która mi się podobała u Ciebie?
Jak pamiętam rok czy dwa lata wcześniej Stasiu miał spore pole pomidorów, teraz jakby mniej. Za dużo to i ja mam ale przyjemność w rozdawaniu Obrazek jak obrodzą oczywiście? Tak myślałam że wcześnie posadziliście ale rok temu sprzyjał...kto nie ryzykuje ten nie ma Obrazek
Zobaczyłam Bąbla ja ucieka przed prawdziwym kogutem...ale mylisz się mamy wielkiego koguta, który raz już zwiewał i jedynie robi dużo wrzasku...ale i to dobrze!
Karolino dla Ciebie mój potworek Marie Viaud

Obrazek

Dorotko nie pamiętam, że dałam Ci zadrzewię, ale Ty masz lepszą pamięć Obrazek
Te chryzantemy kwitną w lipcu ale w tym roku chyba zaczną w czerwcu ;:219
Nie martw się zawsze coś nam zakwitnie.
Dorotko to przywiozłam z Krzeszowic..nn, ale cudny!

Obrazek

Ewciu pojechało Twoje słoneczko? i wróciła codzienność Obrazek
Brzoskwinie mam na ogół Rakoniewickie, bo są niezawodne, chociaż jedna po bogatym owocowaniu uschła ;:222 Tak jest odmianą kanadyjską i po raz pierwszy zaowocuje tak bogato, rok temu miała dwa owoce jeden spadł a drugi za wcześnie zerwałam :oops: Nie wiem czy ich nie przerwać, ale tylko na dole bo te na górze są nieosiągalne. Pozdrawiam Obrazek
Ewciu dla Ciebie moje nowe dalie!

Obrazek

Luciu dalej nie było deszczu? biedaczko, ale Ty się poświęcasz Obrazek
Dzięki że wpadłaś, odpoczywaj i dobrej nocy Ci życzę ;:196
Mam dla Ciebie takie ogonki Obrazek

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i życzę dobrej nocy!
isia60
200p
200p
Od: 22 sie 2016, o 20:06

Post »

Marysiu!!Jak ja Cie przepraszam za zmiane imienia...nie mam pojecia jak to się stało... :oops: A że zostałam Asią to sie zorientowałam chociaz absolutnie to nie był odwet... :;230 ...Za piekna Edenke serdecznie dziękuję ;:196
A dla Ciebie dzisiaj rozwiniete lilie i jeszcze coś:
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam!Izabela
Moja działka pod koniec sezonu 2017,2018 ,2019
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Twoja róża ''Marie Viaud'' jest piękna, cóż za kolor :!:
Jak jej nie lubisz to może na mojego potworka ''Super Exelsa'' zamienisz :;230 Nie no żartuję ;:306
Musiałam zobaczyć nowego floksika, no nie powiem fajny :D
Nie mam takiego. Marysiu liczyłaś wszystkie swoje floksy :?:
W obliczu suszy wydaje się ich więcej :lol:
Widzę kawałek kwitnącego parzydła i od razu przypomniało mi się ,że sadzonka z niego rośnie u nas :D
Pamiętam o nim i pokonuję skomplikowany tor przeszkód co by go podlać :D

Do Lucynki
Lucynko współczuję przesilonej ręki, mam to samo i od tego samego niestety.
Pozostaje noszenie i nalewanie lewą ręką. Taki los ogrodnika w obliczu suszy.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu :wit
Ja też mam tą dziwna lilie Apricot .
I przyznam, że mi się nie podoba. :roll:
Ta twoja kropkowana jest śliczne. To tygrysia ??
Róże pięknie co kwitną. ;:215
I widzę piękną dalijke .Zaraz będzie ich coraz więcej. ;:173
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26

Post »

Marysiu ja myślałam że ta lilia jest na coś chora że jej tak dziwnie się kwiaty otwierają ;:306
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Marysiu cuda, cuda w Ciebie oglądam. Tyle pięknych róż.. Liliowce w wielu barwach. Pierwsze maczki. Tawulki, chabry , dzwonki, powojniki, jeżówki, floksy,, I te urocze kępki lawendy. Szaliczek jest już tak kolorowy i bogaty. Och jak cudownie musi być w nim " na żywca" .Niesamowite bogactwo . Malutki ogród botaniczny po prostu :D
Basia44
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 cze 2018, o 17:51

Post »

Dzień dobry Marysiu :wit . Wspaniały ogród stworzylaś. Podziwiam. Napisałam wcześniej posta, wysłałam i zaginął. Czy to się tutaj zdarza bo zastanawiam się czy na pewno odpowiedziałam Tobie ;:223. Serdeczności
Basia
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Sama zobacz, jaka dyskusja się wywiązała o lilii, a Tobie się nie podoba. Ladniejsza nie będzie, zapewniam Cię. Po prostu ten typ tak ma ;:306 Ale to czyni ją wyjątkową, jedyna w swoim rodzaju ;:108 Lubię ją właśnie za tę odmienność i za wywalanie ozorka :tan
Dalie mam podobne, albo i takie same i też mieszkają w balkonowej skrzynce.
Nowy floksik ładny ma kolorek ;:63
Kolejne kurki kupiłaś? Powiększasz stadko, czy też tamte wypstrykały się z jajek?
Miłej środy, Marysiu ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie!

Wczorajszy dzień spędziłam w pięknym Kalwaryjskim ogrodzie. Pogoda dopisała ;:3 a ja chyba będę musiała zorganizować jakieś spotkanie ogrodowe, żeby mój ogród podlali z góry, bo znowu wąż w użyciu!

Isiu u mnie piegowate lilie jeszcze w pąkach ale jak zobaczyła drugie zdjęcie to szybko pobiegłam do Twojego ogrodu, bo uwielbiam takie klimaty! Nacieszyłam oczy, bo masz bogato w ogródku ;:196
Odwdzięczę Ci się moim buszem!

Obrazek

Obrazek

Agnieszko ja bardzo lubię tą różę...no bo nosi moje imię i sama sobie ja wybrałam, ale w tym roku wypuściła mnóstwo nowych batów, które zasłaniają te kwitnące. Rok temu był lepszy efekt. Przysypałam jedną gałąż jak się ukorzeni będziemy ją rozmnażać. Jedyna wada to jednokrotne kwitnienie..
Floks ma jedną gałązkę na której jest mnóstwo rozgałęzień z pączkami i zastanawiam się czy ich nie poświęcić, żeby roślina się wzmocniła. Widać że to pędzona roślinka i boje się że za rok jej nie zobaczę. Kupuję co roku jakieś n owe kolorki bo niestety na targu nikt nie operuje odmianami i nie zapisuję ale chyba nie wszystkie wracają co roku. Za to dwie odmiany z siewu są i rozrastają się. Nie liczyłam ile ich mam :oops:
Parzydło lubi chyba suchość, bo ja do swojego nie docieram z wodą a tam sucho, ale rozumiem że dzidziusiowi dogadzasz ;:196
To dla Ciebie ten co wyszedł z nasionka zaczyna kwitnienie i drugi to z placu :uszy

Obrazek

Obrazek

Aniu ja też za nią nie przepadam, ale gdzieś czytałam, że po zimie nie wyszła to zobaczymy czy i moja się nie obrazi. Tygrysia nie jest moja! przyniosła mi w darze Isia, bo moje jeszcze w pączkach.
Dalie w dużej części zjadły mi ślimaki i nie wiem kiedy doczekam kwitnień ;:124 W ogóle utrapienie z tymi paskudami, wszędzie ich pełno ;:124 Zaczęłam sypać kryształki, ale i tak nie wiem czy kaczki poradziłyby sobie z taką ilością...no i one nie wszędzie docierają w przeciwieństwie do ślimaków.
Dla Ciebie to czego nie dosięgnął ślimaki!

Obrazek

Obrazek

Krysiu kilka lilii jest udziwnionych, bo hodowcy szukają coraz to nowych odmian, a że nie wszystkie udane to nie szkodzi najwyżej z czasem zaginą.
Ta chociaż też jest inna to mi się podoba i urokliwy przywrotnik

Obrazek

Obrazek

Olu wszystko się zgadza oprócz jeżówek, bo te jeszcze nie kwitną, ale najważniejsze że odkryłam ich tajemnice uprawy i już są. Dlatego postanowiłam pomału dokupywać ;:224
Ogród teraz ma swój najlepszy czas, bo jest mocno kolorowy i bujny. Może uda się się kiedyś przyjechać do Będkowic a jak w odpowiednim czasie to nie wyjechałabyś z pustym bagażnikiem. Teraz niestety jest sucho i ani ja nie kopię ani nie przyjeżdżam z innych ogrodów z roślinami. Mój M często jak z kimś idzie przez ogród to dumnie informuję...a tu ogród botaniczny mojej żony, bo przez 150 m wiedzie ino ścieżka ;:306
Olu dla ciebie liliowiec Barbara Mitchel

Obrazek
i róża Rhapsody in Blue

Obrazek

Basiu witam Cię serdecznie ;:196 Zdarzają się różne rzeczy i znikające posty też ale czy to wina oprogramowania czy nieumiejętne wysłanie go to druga sprawa. Wiem że czasem komputer pracuje wolniej i jak się nie doczeka do końca wysyłania i zamknie to może nie dolecieć. Czy jednak wysłałaś możesz zawsze sprawdzić naciskając swój profil i wysłane posty ;:168 Miło że mnie odwiedzasz a ogród się podoba, bo to mój wspaniały świat. Ściskam cieplutko ;:167
Jak już nasycimy oczy różami, to zachwycamy się delikatnymi maczkami!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwonko wszystkim jednak ta róża poruszyła i to znaczy że osiągnęła cel :D
Wiesz ile razy jadę na targ i zrobię już zakupy z listy zmykam M w stoiska gdzie są kwiaty...szukam coś szczególnego i co bym nie planowała najczęściej kończy się na floksie ;:306 Tego ostatniego wypatrzyłam już u kogoś w siatce i wiedziałam że będzie mój, dzisiaj żałuję że kupiła jednego, ale może przeżyje.
Kurki mam od 7 lat i może któraś ma tyle lat a jak nie to 4, 5 czy 6 więc muszę odnawiać stadko. Jeszcze kiedyś dostałam też jakieś stare panny po hodowcy co odszedł w zaświaty i te nie wiem ile sobie liczą lat. Na wiosnę ta nieśność jest znośna ale im później tym gorzej, a kilku znajomych moich dzieci nie wyobraża sobie śniadania bez będkowickiego jajka ;:306 Rok temu M wysiedział jedno kurczątko w tym dałam plamę i plany nie wyszły więc pozostał targ. Kupiłam ładne nioski z urody chociaż nie odmianowe...trudno nie wszystko w życiu wychodzi tak jak byśmy chcieli...ale próbowałam :D Iwonko dziękuję i Tobie wspaniałego dnia ;:196
Dla Ciebie moje ulubione pajączki i widok jaki mam z tunelu :roll:

Obrazek

Obrazek

Życzę miłego dnia i wieczornego podlewania z nieba ;:4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”