Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Post »

Lucynko to nie fotosik "fikał" tylko ja.Poszłam na kurs komputerowy i spytałam tą panią która prowadzi kurs.Szybko mi uświadomiła co robię
żle .Teraz już wiem gdzie mam kliknąć.
Piękne grzybki,pojadła bym sobie,niestety nie ma u nas grzybków.
Dziś byłam w B.i kupiłam dwie torebki czosnków ozdobnych po 10 szt. za 2,99 za paczkę.Jedne to Alium christophii a drugie Purple sensation.
Oczywiście były całe kartony innych cebulek.
To była ostatnia róża na tym krzaczku więc musiałam ją uwiecznić.
Pogoda u nas naprzemienna raz deszcz to znowu słońce.Nawet nie jest zimno (12oC).

:wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I u mnie dzisiaj niespodziewanie zrobiło się ciepło ;:oj Nawet przez chwilę słonko świeciło :heja Ale ja dzisiaj znowu cały dzień w pracy, ale i tak zrobiło mi się weselej.
Z rudbekią zrobię jak mówisz, już kilka główek zebrałam. Tylko nie jestem pewna czy one są dojrzałe, czy zgniłe ;:223
Wytrzepałam nasienniki pysznogłówki i jakieś nasionka tam znalazłam. Na próbę wysiałam i zobaczę czy wzejdą. Nasiona heliotropów też mam już własne :tan Dzięki Wam całkiem udana zrobiła się ze mnie ogrodniczka :wink: Nigdy nie zaprzątałam sobie głowy zbieraniem nasion, a teraz nie tylko zbieram, ale i wysiewam.
Jak na koniec października, to jeszcze spore plony przynieśliście z lasu ;:63 Kapelusze grzybów zmoczone deszczem błyszczą się jak polakierowane. Przyszło mi do głowy inne skojarzenie, ale już kiedyś sprawdzałam i się nie błyszczą :;230
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Niezły zbiór, zwłaszcza jak na 3 godziny ;:333 widzę że z końcem obecnego sezonu zaczynasz kolejny - co zrobisz z komarzycami?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko, och to nie, dziękuję ;:196 - jak miechunka idzie takimi rozlogami to nie mogę sobie na nią pozwolić.
Ależ masz super już te sadzoneczki komarzyc, no brawo!
Ładny widok zza okna na jesienne okolice.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Dzisiaj dla odmiany dzień bezdeszczowy i nawet dość przyzwoity pod względem temperatury. W tej sytuacji zapakowaliśmy zwierzyniec i pojechaliśmy na działkę. Wydawało mi się, że nic tam już nie mam do roboty, a cały czas coś robiłam. Zastanawiam się, czy tak skapcaniałam, czy ktoś mi robotę podrzuca.
Wsadziłam kilkanaście tulipanów [10mix kolorów + 4 liliokształtne 'Maytime'] i 6 czosnków 'Christophii'. Skorzystałam z wyprzedaży, bo co mi szkodzi... ;:306
Pościnałam wszystkie kwiaty i pąki róż, przycięłam przekwitłe marcinki, wysadziłam do doniczek malutkie sadzonki chryzantem, zebrałam nasiona ketmii (hibiskusów), zgrabiłam liście orzecha włoskiego i oddałam je sąsiadce, która jest właścicielką orzecha i jakoś te liście unicestwia. Zdaje się, że zakopuje gdzieś w kącie swojej działki.
Oczywiście pobawiłam się z kotą, z psem nie, bo nie zdradzał ochoty do zabawy, pogapiłam się na gołąbki i wypiłam kawusię.
W sumie byliśmy na działce raptem cztery godziny i dopiero po powrocie do domu przypomniałam sobie, że nie poodcinałam owocujących w tym roku łodyg jeżyny. Nic to! Zrobi się jutro.
Nawet aparat fotograficzny zabrałam, tylko zapomniałam włożyć kartę pamięci. Ot, skleroza. ;:7

Soniu - ukorzeniając komarzycę liczyłam na to, że nie wszystkie szczepki dostaną korzonki. Dostały wszystkie. Teraz mam dylemat: co zrobić z nadwyżką towaru. ;:224 Wyrzucić żal, a do wiosny daleko. Skoro jednak zima ma być byle jaka, to może wszystkie na balkonie przeżyją, a wiosną się porozdaje chętnym. ;:303
Jaki tam ze mnie pracuś. Po prostu coś ostatnio na zwolnionych obrotach się poruszam. ;:130

Danusiu [danuta z] - poćwiczysz, opanujesz sztukę wstawiania zdjęć i założysz wątek, mam nadzieję. ;:180 ;:180
Też dzisiaj sadziłam m.in. czosnki, ale jutro popędzę do B, bo 'Purple Sensation' mnie zainteresował. Ma ładny kolor kwiatostanu. ;:333

Iwonko1 - odłóż główki rudbekii w ciepłe i suche miejsce i daj im wyschnąć. Za jakiś czas będziesz wiedziała, co z nasionami. Od razu mówię, że nie jest łatwo wykruszyć nasiona. Trzeba się trochę namęczyć. ;:108
Połknęłaś bakcyla i od teraz już zawsze będziesz zbierała nasionka. To niesamowita frajda wyhodować roślinki z własnych nasion. ;:63
Grzyby jeszcze długo będą, bo noce ciepłe, a podłoże mokre. A w ogóle to pamiętam jak któregoś roku pojechaliśmy na gąski, a zbieraliśmy prawdziwki i podgrzybki zmarznięte na kość. ;:32
Dowcipna z Ciebie kobitka! ;:138 ;:138

Natalko - co zrobię? ;:131 Nadmiar komarzyc po prostu rozdam na prawo i lewo. :heja Ale to dopiero wiosną, jeśli przeżyją zimę. ;:218

Beatko - jakoś tak się złożyło, że wszystkie szczepki komarzyc ukorzeniły się, a skoro tak bardzo chcą żyć, to przecież im nie zabronię. ;:185
Jesień też potrafi być miłą dla oka porą roku, szczególnie gdy drzewa czarują kolorami. ;:215

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Lucynko..wspaniale że mogłaś podziałać na działeczce, tulipany mam już posadzone..dobrze że i ty posadziłaś. :D . Polowałam na czosnki z B, dziś byłam i u mnie nie ma żadnego. :( . No cóż w przyszłym roku będzie u mnie bez czosnków ;:224 . Kicia widać leniuchuje, ale to nic wymiziaj ją ode mnie. ;:oj Pozdrawiam. ;:128
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nadchodzi drugi potop.Całą noc lało i dziś też leje.U nas nie można przejść do miasta bo wszystko zalane.Chyba sobie kupię łódkę.
Zajmuję się teraz nasionami.Muszę je jakoś uporządkować.Jak zrobię z nimi porządek wtedy napiszę co mam i mam nadzieję,że sobie coś
wybierzesz? ;:215 :-D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

"Piękną" miałam dzisiaj pogodę. ;:130 Słońce na zmianę z deszczem i wiatr.
Mimo to pojechaliśmy na działkę wraz z całą menażerią. W przerwach między spadającym deszczem załatwiłam sprawę jeżyn, M pociął na drobne wcześniej pościnane przekwitłe marcinki, tylko Misia miała problem, bo ona nie lubi mokrego podłoża, ale biegała jak rakieta z miejsca na miejsce, by ostatecznie odpuścić sobie i pójść spać do altany. Mikrus jak przystoi starszemu, mało ruchliwemu pieskowi, cały czas sobie spał na suchych liściach, jednak wyjątkowo łaskawie zgodził się zapozować do zdjęcia.

Obrazek

Gołąbki w ogóle nie wyszły na zewnątrz, a kota pozwoliła się sfotografować, gdy podgryzała zielone żytko.

Obrazek

Żal mi było ciąć jeżyny, ponieważ ciągle jeszcze owocują, jednak ich owoce zmoczone deszczową wodą straciły całkowicie smak.

Obrazek

Zuziu111 - ja też miałam zamiar dzisiaj pobiec po czosnki, ale musiałam pójść w inne rejony miasta, potem na działkę, a po powrocie już mi się nie chciało wychodzić z domu. ;:131 Zresztą wtedy już rozpadało się na dobre. ;:108
Poza tym kurier przywiózł mi roślinną przesyłkę od Ani [wsiania] zawierającą cebulki starej pachnącej odmiany narcyzów oraz liliowca. ;:333 Nie mam więc wyboru i jutro muszę też działkę odwiedzić. ;:65 ;:65
Kicia wymiziana, ;:303 tym bardziej że ona sama się tych miziań dopomina co najmniej dwa-trzy razy dziennie. Nawet w nocy potrafi mnie obudzić, domagając się miziania. ;:306

Danusiu [danuta z] - u mnie na razie potopu nie ma, ale błoto na działce niemożebne! ;:145
Jednak na niedzielę szykuje się prawdziwy armagedon. Grzegorz to takie ładne imię, a ochrzczono tym imieniem nadciągający do nas orkan, który znowu ma zrywać dachy, łamać drzewa, zrywać linie energetyczne... normalnie aż strach się bać! ;:202 ;:202
Ja już mam porządek w nasionach, a spis zrobię po święcie zmarłych. Aktualnie suszą się jeszcze nasiona ketmii białej, niebieskiej i różowej. ;:108

Działeczka mocno posmutniała i przybrała szatę prawdziwie późnojesienną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żeby nie było tak smutno, to jednak coś nie coś jeszcze kwitnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwiecia jest więcej, ale zostawiam na później, co by kolejne posty też okrasić obrazkami w jesiennych barwach.
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko twoje futrzaki mogą robić za jesienną ozdobę działeczki ;:168 U mnie też szaro-buro i tylko gdzieniegdzie jakieś liście żółcą się lub czerwienią... Pogoda byle jaka to zasiedliłam ogródek kilkoma chryzantemami... niech choć przez chwilę będzie jakiś kolor, a może się przyjmą :oops: Pozdrowienia ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewuniu [ewarost] - dobrze, że zwierzaczki mieszkają w domku, bo podczas długich jesienno - zimowych wieczorów chociaż one będą umilały szarą codzienność. ;:333 Tak naprawdę to działki nawet one już wkrótce zdobić nie będą. ;:185
Liście jesienne są piękne w swojej rozmaitości kolorystycznej. ;:63 Gdzie nie spojrzeć, to inna barwa. ;:31 Nawet na tej samej roślinie. ;:215
Chryzantemki masz bardzo ładne. ;:138 Byłam. Widziałam. ;:303

U mnie zakwitła dziewanna!

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Lucynko!
U mnie już tylko dalie kwitną.U Ciebie jeszcze dużo kwitnie.W przyszłym roku też muszę kupić nasturcje.Obmyśliłam,że postawię stare krzesło
pod drzewem i obsadzę nasturcją.
Deszcz znowu leje od rana.Ziemia już nie chce przyjmować tej wody.Nasza rzeka pełna po same brzegi.Kiedy to się wreszcie skończy.
Piesek to chyba języczek pokazuje?Kotek poważny.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Coraz mniej i mniej kolorów ;:131 Ale dziewanna ładna, pięknie wyróżnia się z tła, podobnie jak reszta kwiatów ;:138
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, opłacił się kolejny wypad do lasu, bo grzybów macie co nie miara a i ruch na świeżym powietrzu bezcenny. ;:65 ;:33
Futrzaki też dotleniły się na działeczce a Ty zrobiłaś zaplanowane porządki. ;:215
Ty to jesteś super ogrodniczka, dynia skiełkowana, komarzyca rozpikowana, podziwiam i gratuluję, oby wszystko dotrwało do wiosny. ;:63 ;:63
A wiesz, że w tych dojrzałych czerwonych lampionach miechunki, znajduje się smaczny rodzynek w środku. ;:92
Pozdrawiam i pogodniejszych dni życzę. ;:167 ;:3 ;:7
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Od rana leje jak z cebra i wieje, że łeb chce urwać. Zimno! ;:145
Musiałam wyjść z ciepłego mieszkania, bo na dzisiaj zaplanowaliśmy zakupy zaduszkowe, a i na działkę musieliśmy pojechać, by wsadzić roślinki od Ani [wsiani]. Wszystko załatwione pomimo niesprzyjających warunków. W poniedziałek jedziemy na groby, by je już ostatecznie udekorować na święta. Mamy daleko, więc musimy wyjeżdżać dwukrotnie, aby w święto jechać już tylko w celach duchowych. ;:108

Danusiu [danuta z] - nasturcje raz posiane same się już później rozsiewają. Tak samo jak nagietki. Za to właśnie lubię te wdzięczne kwiatuszki. ;:333
Z obsadzeniem krzesła niezły pomysł. U mnie też się jedno takie po działce pałęta. Właśnie podsunęłaś mi pomysł na jego zagospodarowanie w celach ozdobnych. Dziękuję. ;:180 ;:180
Sadziłam cebule i stwierdziłam, że u mnie mimo częstych opadów, ziemia nie jest szczególnie brejowata, ale jeśli popada dłużej, to wszystko jest możliwe, łącznie z tym, że cebulki po prostu zgniją. ;:202

Natalko - dziewanna mnie mocno zaskoczyła. ;:303 W ubiegłym sezonie nie powtórzyła kwitnienia.
Działka już coraz smutniejsza, niestety. ;:108

Stasiu - o, tak! wypady do lasu udane i przyjemne! ;:138
Dynię już wyrzuciłam, a komarzyce muszą przetrwać. ;:7
Dzisiaj zauważyłam maleńkie korzonki wstawionych do wody szczepek fuksji. :tan W ubiegłym roku ta sztuka mi się nie powiodła. Jest nadzieja, że tym razem się uda. ;:218
Jesteś pewna, że ten rodzynek z miechunki nie jest trujący? :shock: Ja jestem ostrożna, więc muszę się upewnić. ;:306
Dziękuję za dobre życzenie, które z całego ;:167 odwzajemniam. ;:196 ;:196

Spóźnione panienki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jestem moja kochana Lucynko! jestem! i zbieram się do napisania, ale najlepiej mi się czyta :wink:
W pierwszych słowach mojego postu idę Ci donieść, że mam ! mam trójsklepkę...zakwitła przesadzona w inne miejsce i druga też ma pączuś ....nawet nie wiesz jak się cieszę. Chociaż pewnie powinnam poczekać do następnego roku bo już raz tak miałam ale tylko raz kwitnącą. Ta niby jest z poprzedniego roku to może jednak zostanie :wink:
Fajnie, że miałaś działkowy dzień a i zwierzątka nie nudziły się w domu :D Kwiatuszki jeszcze kwitną ale widok działeczki raczej jesienny :D
Dobrej i pogodnej niedzieli ;:196 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”