Ogród Marty - Cz. XI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Marty - Cz. XI

Post »

Martuś,piękne widoki ciekawe ujęcia wszystko w nich jest,a u mnie pokazały się kurki i czerwone kozaki.Jutro mam już wnuki na wakacje ,może uda się mi wyrwać z nimi do lasów moich w pobliżu
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marto w jakich pięknych okolicach spędzałaś urlop.
Czekam na zdjęcia ogrodu, jak piszesz wszystko super przetrwało.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam pierwszy dzień w domu po nieobecności i nie wiadomo co najpierw robić ,do południa lało,to się rozpakowywałam ,prałam i pojechałam na zakupy potem zdjęcia i obiad ,a teraz pójdę na chwilę do ogrodu ,ale może pokażę co nieco co zastałam .

Iwonko,wszystkie zdjęcia zrobiłam przed wyjazdem ,minął ponad tydzień a ogród jeszcze więcej kwitnie ,ostróżki dzielę w kwietniu i kwitną teraz musi się je tak odnawiać ,bo zanikną ,chyba ,że się sieją ,ale w tych pełnych dobitych nie ma nasion,uwielbiam te lasy ,bo chodzi się jak po stole ,żadnych gór i wąwozów jak w górach ,nie musisz się niczego trzymać i iść prawie na brzuchu ;:306 żeby nie spaść ,jak jest wysyp koźlarzy to rosną jak kwiaty na łące uwielbiam je jeść bo są chrupkie ,chciałabym tam jeszcze pojechać ,zawsze całą jesień spędzam w tych lasach ,pozdrawiam :wit

Bożenko,super ,że już chodzisz na kurki tam na razie nie ma nawet muchomora ,po prostu nic ,ale mam nadzieję ,że się poprawi ,tam piachy i tak dosuszyło,że grzybnia nie może odżyć ,ale odpoczynek był nam potrzebny no i lubimy mieszkać w lesie ,pozdrawiam :wit

Dorota,jestemżdziwiona ,że ogród tak przetrwał razem z ostróżkami ,one takie kruche ,a były wiatry ,że połamały konstrukcję nad borówkami na której założyliśmy siatkę ,żeby ptaki wszystkiego nie zjadły ,bo mam jakąś plagę ptaków co nie przykryte to wszystko do zera zjedzone i całe chmary ich wylatują ,wszyscy łakomi na ten ogród ;:306 ,nie mogę opędzić się przed zwierzyną ,pozdrawiam ;:168

A teraz zapraszam do ogrodu, zdjęcia dzisiejsze ,ale na pewno wszystkich nie zmieszczę ,znowu tyle tego zrobiłam .

Na początek moje pomidorki pod gołym niebem,których chyba tutaj nie pokazywałam ,mam przeróżne odmiany.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

teraz coś z ogrodu kwiatowego

szałwia Plumosa
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Misty Mauves
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

anafalis perłowy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

floks plamisty Delta nie wszystkie kępy sarny zjadły ,bo nie znalazły
Obrazek

Obrazek

Obrazek

na przywitanie zakwitły 3 dalie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

miniaturowe Cleome
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

to tyle na dzisiaj. :wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jakie profesjonalne pomidorowisko stworzyłaś ;:oj Jestem naprawdę pod ogromnym wrażeniem ;:63 Mogłabyś pokazać bliżej konstrukcję nad pomidorami? Pytam z czystej ciekawości, bo mnie zainteresowałaś tą budowlą. Wygląda jak szklarnia bez szkła.....Ależ będziesz miała ucztę pomidorową. Pomidorki jak marzenie ;:63
Już kwitną zawilce japońskie ;:oj ? Moje jeszcze zupełnie małe, ale one zaczynają kwitnąć dopiero pod koniec sierpnia.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Pomidorów zazdroszczę, napracowaliście się. Czy ja dobrze widzę tam skoszoną trawę?

Ostróżki będę podziwiać u Ciebie, dopóki nie znajdę takiej i nie kupię :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martuś muszę przyznać, że masz rozmach! Ptaszki, las i las pomidorów ;:215 a do tego ogród wcale nie stracił na urodzie mimo braku ogrodniczki! :D Pomidorki dojrzewają i tyle odmian na pewno znajdzie amatorów! Nie widzę dzisiaj wszystkich zdjęć, więc tylko Cię przywitam i dobrej nocy życzę ;:196 ;:196
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale pomidorów !!!!!!!!!!! ;:oj Widze , ze super kwitną floksy, u mnie kwitną kiepsko chyba za dużo deszczy :(
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Pomidory faktycznie dorodne i już się czerwienią. Piszesz o ptakach wyjadaczach i u mnie zjadły kilka sztuk ( bo tylko tyle było :;230 ) wiśni. Borówki przykryłam firankami.
Wiem, że mam od Ciebie floks plamisty, nie mogłam go zidentyfikować, i teraz dzięki Twoim zdjęciom rozpoznałam .
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marcia zapachniało w całym domu tymi Twoimi floksami ;:173 ... mam malutką grzaneczkę tych pięknych babcinych kwiatów i liczę że się rozrośnie bo zapach maja wspaniały zwłaszcza wieczorem ;:333 Pomidorowa to już plantacja ;:215 niech zdrowo się czerwieni ;:215 Funkia i zawilce imponujących rozmiarów :) ... Dobrze ze ogród nie odczuł braku ogrodniczki ;:108
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Martuś ale dałaś po oczach pomidorami,moje w gruncie to porażka ,za zimno ,za mokro.Dziel te swoje śliczne ostróżki ,na pewno będą chętni do kupienia ,ja już się piszę.Cały ten Twój ogród jest po prostu śliczny ;:215 ;:215 ;:215 .Swoje borówki tez musiałam przykryć siatką ,bo miałam skrzydlatych gości.Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

No , normalnie pomidorowy szał i to pewnie jeszcze i w odmianach ;:oj . Uwielbiam zapach świeżo zerwanego pomidorka , mniam .Podejrzewam Martuniu , że masz wszystkie możliwe odmiany floksów i zapach niesie się po ogrodzie , oj niesie , nic tylko leżeć i wąchać .Jutro jadę do siebie i jak się walnę na trawkę to do wieczora piwo mnie nie ruszy . ;:306 Mam urlop :tan
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Marcia, piękne pomidorki ;:63

W Twom przypadku sprawdza się powiedzenie, że ogrodnikowi samo rośnie, no popatrz, na wywczasach byłaś, a na powitanie ogród powitał Cię paletą kwitnących barw, a jeszcze Twoje ulubienice pokazały swoje lica. :D
Ostróżki śliczne, bardzo mi się też podoba szałwia Plumosa, to bylina, czy jednoroczna???

Pozdrawiam Irena
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości ,pogoda pod chmurką ,w ogrodzie mnóstwo pracy więc dobrze będzie się pracować ,wczoraj oporządziłam połowę pomidorków ,dzisiaj druga połowa i zasuwam do ogrodu ,bo tam to nie wiadomo w co ręce włożyć .

Iwonko,pomidorków mam 130 szt.konstrukcja nad pomidorkami to stara konstrukcja pod folię 30 lat nic tam nie uprawiałam ,ale żal mi było tego zlikwidować ,są tam druty przeciągnięte ,więc miałam do czego przywiązać pomidory ,folii nie chcę nakładać ,więc rosną pod gołym niebem ,miałam już nigdy nie robić pomidorów a tu masz wpadłam w pomidorowe towarzystwo ;:306 i mnie wzięło ,decyzja zapadła w zimie ,nic nie miałam przygotowane pod te pomidory ,więc wsadziłam je w koszonym trawniku- chwstowisku kupiłam wiertło do ziemi o średnicy 25 cm.wywierciłam wierzchniówkę co 50 cm i wyrzuciłam ,wsadziłam cylindry ,wsypałam na dno obornik gołębi,potem ziemię i pomidorki rosną ,cylindry obłożyłam kartonami ,żeby między nimi nie kosić i zasypuję skoszoną trawą i jest dobrze ,nie muszę nic okopywać i wyrywać chwastów i to tyle na temat mojego pomidorowego pomysłu,pozdrawiam :wit

Kasiu,napisałam wyżej Iwonce jak to zrobiłam ,chyba nikt nie ma pomidorów w trawniku ;:306 ,napisałam do ciebie pw,odczytałaś ?pozdrawiam :wit

Marysiu,jakoś tak wyszło,że wszystko jest w porządku z ogrodem i pomidorami ,pięknie urosły jak mnie nie było ,dopiero po przyjeździe widzi się różnicę ,odmian mam bardzo dużo i cieszę się z nich jak dziecko,żeby tylko jakieś choróbsko ich nie dopadło i gradu nie było to może coś zjemy ,pozdrawiam ;:196

Zbysiu,na pomidory mnie wzięło po 30 latach ,sama jestem ciekawa jak do celowo urosną ,floksów mam dużo ,bo je uwielbiam ,zresztą wszystkie babcine kwiaty bardzo lubię ,pozdrawiam :wit

Dorota,ja to już nie mam siły do tych ptaków,nawet pod siatkę wchodzą sposobem ,część mam nie okryte ,to nic nie ma na bieżąco zjadają ,bardzo lubię floksy plamiste ,mam jeszcze inne odmiany ,ale sarny zjadły wie nie wiem kiedy zakwitną ,jak znowu nie zjedzą ,pozdrawiam ;:168

Ewciu,uwielbiam zapach floksów,taki z dzieciństwa od babci ,ja nie umiem nic robić mało ,więc i pomidorów dużo ;:306 na razie pięknie rosną ,ale trzeba czuwać ,bo choroby się czają zawsze,pozdrawiam ;:168

Tereniu,ja z przypływu chwili zrobiłam te pomidory ,nigdy nie myślałam,że będę je mieć a są ,ostróżki musze dzielić bo zmarnieją i znikną ,dzięki za miłe słowa o ogrodzie ,pozdrawiam ;:168

Eluś,odmian pomidorów mam bardzo dużo ,nawet ich nie zliczę ,ja też uwielbiam zapach zerwanego pomidora i uwielbiam je jeść jak jabłko ;:306 ,może da się to zrealizować ,jeszcze trochę przed nimi ,zapach floksów działa na mnie jak narkotyk,więc mam ich dużo ;:306 ,miłego wypoczynku życzę ,urlopuj się i nabieraj sił w swoim królestwie ,pozdrawiam ;:168

Irenko,nie wiem czy takie piękne te pomidorki ,ale tak się z nich cieszę i dla mnie piękne,a wiesz czyja to sprawka ,że one są u mnie ;:306

nigdy bym nie wymyśliła,że będę mieć pomidory,ogród kwitnie ze zdwojoną siłą ,z dalii tak bardzo się cieszę ,ostróżki kwitną tak długo i nic nie widać po nich starości ,aż nie wierzyłam ,przecież takie je zostawiłam i dalej takie same ,szałwia Plumosa jest byliną ,pozdrawiam ;:168
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Następne portreciki z ogrodu ,zapraszam

coś do zjedzenia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i kwiatuszki
Obrazek

zakwitły Cimicifugi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

najwyższa z języczek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

czosnek Krzysztofa tworzy przepiękne lampiony,mam i we flakonie i w ogrodzie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

jeżówka Eccentric,piękny czerwony kolor i duży kwiat ,sama roślina nie pokłada się ,jest średniej wysokości i mocna na łodygach,cudna
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rasberry Trufflers
Obrazek

Obrazek

Obrazek

krwawnik
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

połowę roślin na tej rabacie zjadły sarny ,więc efekt żaden ;:145
Obrazek

miniaturowa budleja
Obrazek

Obrazek

Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Marto, jak zwykle zdjęcia przepiękne!
Oj, wiem jak to jest, gdy wraca się z wakacji i pierwsze oględziny ogrodu zazwyczaj sprowadzają nas na ziemię... Pamiętam jak kilka lat temu pojechaliśmy z dziećmi na turnus na 14 dni, czasy kiedy jeszcze w moim ogrodzie więcej było pustego pola niż roślin.
Po powrocie myślałam, że dostanę zawału... Trawsko z chwastami po kolana, oczywiście z osypującymi się nasionkami; mnóstwo przekwitłych kwiatów- goździki, naparstnice; co mogło złapało mączniaka... oj... widok nie do pozazdroszczenia...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”