Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r

Post »

Basiu wszystko zależy ile będzie na minusie ;:131 . Okryłam Louis termoliną, ale czy to wystarczy :? Wszystko okaże się jutro, powiem Ci, że jeszcze się sezon nie zaczął a ja jestem już zmęczona psychicznie.Fizycznie mogłabym góry przenosić, ale psychicznie jestem umordowana do granic możliwości. Nie pamiętam takiej wiosny. Patrząc na prognozy majowe..... szału nie ma ;:185 .
Kupiłam sporo roślinek w tym sezonie i teraz zastanawiam się po co, jeśli wszystko miałoby zmarznąć. Róż mi szkoda, bo takie bidule siedzą przy ziemi. Wyjść do ogrodu nie ma kiedy, bo albo zimno, albo leje, albo sypie :shock:
Mam ochotę zasnąć i obudzić się dopiero jak ogrzeją mnie pierwsze promienie prawdziwie letniego słoneczka. Myślisz, że to jeszcze w tym roku się zdarzy :?:
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam ochotę zasnąć i obudzić się dopiero jak ogrzeją mnie pierwsze promienie prawdziwie letniego słoneczka.
.
No cóż mnie też powoli drażni wnoszenie i wynoszenie roślin .Niech to się skończy, bo rośliny na razie wegetują zamiast rosnąć Ciekawe co przyniosą następne miesiące ;:222 ;:3
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daysy ..nie do wiary mimo takiej pogody u ciebie już pierwsza różyczka kwitnie. ;:180 . Co do ewentualnych szkód przez te paskudne mrozy, chwilami myślę że już mi wszystko jedno. :wink: Po chwili jednak znów złość nachodzi, teraz na końcówce stracić , bądż patrzeć na pomarznięte roślinki. Także się boję o swoje różyczki, zwłaszcza o te niedawno przesadzane. ;:173
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Daysy, powiem Ci, że też odczuwam takie zmęczenie... i ciągle mi zimno ;:222
Takie ciągłe skakanie koło tych krzaków, bo śnieg, bo ulewa, bo mróz... ech...
U mnie o 7 rano było -1 /-2 stopnie, nie wiem czy mroź uszkodził rośliny, bo nawet nie oglądałam dokładnie.
Zresztą i tak będzie widać dopiero za kilka dni, co tam dokładnie się narobiło... ;:218
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Daysy, brak słonka daje nam sie wszystkim we znaki ,, depresja,, tęsknię za słonkiem ;:3 Dziś w nocy nasze ogrody odwiedził
mrozik, co sie dało okryłam, ale zapomniałam okryć Szałwii I 20 sadzonek zmarzło ;:145 a obok szałwii 20 sadzonek starca, niemal
wszystkie powyciągały szpaki, ;:223 będę musiała coś kopić na te puste miejsca . Już masz pierwsze pąki różyczek ;:167
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Daysy nie smutaj ,jutro ma być już dużo cieplej ;:333 i nawet dziś nie jest już źle choć nocny przymrozek pewnie nieźle jeszcze narozrabiał. Mam nadzieję że nie wsadziłaś nowych roślinek?Ale to już koniec teraz będzie tylko pięęęknie ;:3 Cudny ten twój Lemon niestety nie ma go póki co w sprzedaży ,ale pewnie się na niego skuszę ;:173 U mnie LO ma maleńkie listki a twój już kwitnie ;:oj wiem ,wiem trzymałaś go pod folią :wink:
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16

Post »

O już tyle roślin Ci kwitnie?

Dziewczyny, ja też jestem zmęczona tymi ciągłymi zmianami pogody. Normalnie nie chce się wyjść na dwór. Idę tylko na codzienny obchód 5 min i do domu zmykam. Róże w tym roku to masakra. Ale cóż poradzić. Może się zwolni miejsce na kolejne. U mnie zauważyłam, że szybko się regenerują okrywówki.
U mnie dziś w nocy ma być na plusie - uff
no chyba już idzie ku dobremu.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Daysy - gratuluję pierwszych pączków! Jesteś wielka ;:63 Aż miło spojrzeć, ja czekam i czekam, wiele róż ma pączki, ale nie chcą kwitnąć i cały czas są zamknięte. Natomiast rzeczywiście kwiaty posadzone wnoszę i wynoszę, boję się przez noc trzymać je w ogrodzie. Na szczęście ma przyjść ciepło.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich gorąco w drugi już ;:oj słoneczny, majowy poranek ;:306

Powodów do zmartwień raczej nie mam, okryta Louis Odier przeżyła nocne przymrozki bez szwanku tak samo fuksje, o nie bałam się najbardziej. Nawet dostały dodatkowo kocyk na noc, aby się nie przeziębiły :;230 Jest Ok ;:215 . Teraz tylko potrzebne słońce.
Bez strat się nie obyło, podmarzły mi begonie, ale mam nadzieję, że tylko wierzchnie listeczki, jeśli jednak przemarzły całkowicie to mówi się trudno, nie byłam w stanie ich okryć.

Zdjęcie niezbyt udane, ale zrobione w biegu do pracy, ale widać, że żyje :tan . Louis Odier na tymczasowej podpórce ;:333

Obrazek

Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za słowa otuchy ;:196 ;:167 ;:167 , przepraszam, że dzisiaj Wam nie odpowiem, ale nie mogę się rozpisywać, trochę przybyło obowiązków ;:224 . Postaram się odpowiedzieć jutro ;:224 . Dałam Wam znać, że dałam radę i jest wszystko Ok.
Jeszcze raz bardzo, bardzo przepraszam ;:196 ;:167
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie :wit

Bardzo dziękuję Wam za cierpliwość ;:196 , troszkę mi zeszło z odpowiedzią :oops: , szybciutko więc odpowiadam.

Jadziu wiosna faktycznie wyjątkowo nieudana w tym roku. Zimno dało się we znaki wszystkim. Mam jednak nadzieję, że to co najgorsze już minęło i teraz już będzie tylko lepiej. Kiedyś przecież słoneczko nam zaświeci ;:333

Zuzia moja L.Odier zimowała w tuneliku foliowym, dlatego taka szybka :wink: Wysadziłam ją niedawno do ogrodu, dlatego jak przyszły przymrozki musiałam ją dobrze zabezpieczyć. Na szczęście wszystko się udało i teraz jako pierwsza kwitnie w moim ogrodzie. Wczoraj już miała jeden kwiat rozwinięty. Dzisiaj zrobię zdjęcie ;:333

Basiu
dopadło mnie ogromne przygnębienie. Wszystko szło nie tak, zimna i mokra wiosna nie służyła roślinom w ciężkiej, gliniastej ziemi. Teraz mam nadzieję na lepszą, drugą połowę wiosny, Oby była dla nas łaskawsza ;:215

Wandziu tak to podpędzana L.Odier szybciutko zakwitła ;:173 .Pączki też ma Rosa Spinossa "Altaica", oraz LD Braithwaite /własny korzeń/ nie wiem jak tam Harrison's Yellow, muszę mu się dokładnie przyjrzeć.
Szkoda szałwii i starca :( , u mnie podmarzły begonie, ale wczoraj widziałam, że od spodu są zielone, więc może odbiją, może chociaż niektóre da się uratować.

Tolinko nowe roślinki, nawet jakbym chciała, nie miałam kiedy wsadzić. Wracam ostatnio późno a poza tym, było tak zimno, że po pracy dogrzewałam się w domu. Dopiero wczoraj wystawiłam je do ogrodu.
Louis Odier cały ubiegły sezon spędził w donicy, bo nie bardzo miałam dla niej miejsce. Co prawda jest malutki ale pąków ma naprawdę duuużo ;:167 .
Dałam się jednak skusić na bulwy begonii i nie tylko zresztą, masz dar przekonywania ;:224 . Jutro chyba będzie dostawa ;:108 , kusicielko jedna ;:224

Moniko chyba już możemy zapomnieć o wiosennych horrorach, teraz powinno być tylko lepiej, przynajmniej mam taką nadzieję :wink:
Lubię okrywowe, są raczej bezobsługowe. Miałam 3 piękne, ale po kolejnych przeprowadzkach w trakcie budowy, niestety nie przeżyły.
W tym roku kilka dokupiłam i myślę, że to nie koniec.

Ewo dzięki ;:196 , Odier grzała się długo pod folią, dlatego tak szybko wystartowała ;:173
Myślę, że to faktycznie koniec zimnicy i teraz już będzie prawdziwa wiosna, taką jaką wszyscy lubimy. W ty roku była wyjątkowo złośliwa baba z niej, przysporzyła nam wielu zmartwień. Czyżby klimakterium ;:306
Ewa jak nie musisz sadzić tulipanów w koszyczkach to jesteś szczęściara. Mnie zmusiło życie do pakowania je w koszyki. W jedną noc z wielkiej tulipanowej rabaty wycięły mi wszystkie tulipany. Myślałam, że komuś się spodobały i je wyciął, dziwne jednak było to, że pozostawił je na rabacie, ale myślałam, że może ktoś spłoszył intruza ;:131 . Dopiero jak spojrzałam na łodygi coś mi nie pasowało i zaczęłam grzebać w ziemi. Okazało się, że po cebulach zostały tylko brązowe łuski. I wszystko było jasne, winowajca znalazł się sam :( . Tej samej nocy tulipany straciłam ja i sąsiadka, leciały równo jak kosiarka ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Cześć Daysy, cieszę się dla Ciebie..., pączki na LO ;:138 .
Powiem Ci tak, te krótko cięte różyczki będą piękniejsze niż były.
Na wiosnę ciachnęłam G. of R., korzeni zostało może 1/3, a góra na prawie 0...
Już zbudowała piękny krzak i ma pączusie...
Moje życie ciągle kręci się wokół Kodisia, ale muszę pomyśleć też o różach. Potrzebują oprysku, mszyce szaleją.
Poza tym całkiem OK, tylko Twoja Daysy ma parę brzydkich listków. Po poważnej rozmowie wypuściła 3 nowe pędy ;:108 .
;:196
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Daysy, tak LO się pospieszyła?
To ja się cieszę, że wypatrzyłam pierwsze tworzące się pączusie, a tu już takie wielkie okazy
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit

Wreszcie możemy cieszyć się ciepłem i rabatki zaczerwieniły się od młodych, różanych przyrostów. Teraz już mogę powiedzieć, że prócz G.Thomasa, wszystkie róże odbijają. Kilka różyczek będzie jeszcze wymagało drobnych cięć, ale to raczej będzie cięcie kosmetyczne. Teraz tylko mieć nadzieję, że reszta wiosny i lato będzie nami naszym ogrodom sprzyjało.

Alexio miło, że wpadłaś ;:168 , właśnie wczoraj myślałam o Tobie i Kodym, oglądając pąki na My Girl. Muszę ją dać do większej donicy, bo zaczęła mocno przyrastać, w tej doniczce raczej długo nie pociągnie ;:224
Rabatowe i wielkokwiatowe i tak zwykle tnę mocno, natomiast szkoda mi angielek i parkowych, bo te będą budowały swój szkielet od nowa, ale mam nadzieję, że Twoje słowa okażą się prorocze ;:333 . Powiedz tej mojej niuni, żeby wzięła się do roboty, bo nie zamierzam się za nią wstydzić, przyjadę :;230 i zgolę na łyso ;:108 .
Alexio rozumiem, że teraz Kody na pierwszym miejscu, szkoda, że taki maluszek musiał się już tyle nacierpieć z powodu niedopatrzenia wydawałoby się rozumnych istot. Nie martw się na pewno wszystko będzie dobrze, ja w to wierzę ;:196

Gosiu to ja ją tak podpędziłam :oops: . Całą zimę spędziła w tunelu foliowym i teraz szaleje ;:224 . Pozostałe dopiero wypuszczają pędy i daleko im do kwitnienia. Tłuściutkie pączusie widziałam tylko na Rosa Sp. "Altaica", ale ona zawsze jako pierwsza wita wiosnę ;:333
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
chris26
100p
100p
Od: 27 sie 2013, o 07:57

Post »

Tak tylko wpadłem, ale będę zaglądał - zobaczyć Twoją La Villa Cotta, mam tą różę drugi rok ale jest zjawiskowa. U ciebie zauważyłem obfitsze kwitnienie niż mojej.
Chłop z Mazur
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

daysy... mnie tylko jedna różyczka padła, niby się cieszyć a jednak, większość odrasta od kopczyka. :wink: Wydaje mi się że moje różyczki w tym roku popisu nie dają. :roll: Pogoda u mnie także znakomita, urzęduję od kilku dni na działce. :heja
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”