Róże i hortensje - pod dębowym okapem. cz.17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i hortensje - pod dębowym okapem. cz.17

Post »

Wanda, a może rutewki wpadły ci w oko?? ;:224 Pasowałyby do twojego ogrodu z rozproszonym światłem ;:108 Nie mogę skojarzyć czy masz jakąś..
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Naprawdę imponująca kolekcja Żurawek, one bardzo wdzięczne są i pięknie zdobią nasze ogrody. ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Wando
Jestem już pod urokiem Twojego ogrodu a dopiero zajrzałam do Ciebie.
Róże ciekawie dobrane i powalające, szałwie też uwielbiam.
Kosze i donice pięknie wpasowane dopełniają obrazu. :D
Będę oglądać dalej :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Trafiłam na przegląd żurawek :tan Wiedziałam, że masz ich sporo ale dopiero jak imienni pokazałaś odmiany uświadomiłam sobie w pełni bogactwo kolekcji.
Też uważam, że są świetnym dodatkiem do rabat i pięknie eksponują inne rośliny.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wandziu, ja nie mam zimowej chandry. Lubię zimę bo mam trochę więcej czasu na inne zajęcia, które latem totalnie zaniedbuję.
Latem pędzę.
Ty zrezygnowałaś z paproci, a ja się w nich zakochałam. Będe sadziła pod sosną. Zresztą na rabacie przy ścieżce też już rosną.
Niestety tawułki, mimo, że piekne, nie chcą u mnie rosnąć. To chyba wina braku wody. Posadziłam też. Chcę sprawdzić, czy po rozłożeniu linii kroplującej coś się poprawi
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

A ja się przyznam, że nie mam ani jednej żurawinki. Kiedyś taką piękną dostałam w prezencie, ale chyba mnie nie polubiła. Pewnie nie wiedziałam jak o nią zadbać. Prawdę mówiąc zanim nie zaczęłam poczytywać naszego Forum, w ogóle nie wiedziałam, że to są takie szlachetne roślinki, już nie mówiąc, że ( wstyd się przyznać) przypominały mi troszkę chwasty. Wandziu, to co pokazujesz na pewno jednak chwastów nie przypomina, mogę tylko pobić się w pierś i wyrazić swoje uznanie dla całej kolekcji.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Piękna kolekcja żurawek, bardzo je lubię i na pewno kilka jeszcze muszę dokupić.
Na wiosnę czeka mnie też odmładzanie najstarszych okazów, ale z tego co kojarzę to te rośliny akurat łatwo się dzielą.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Koziorożec, oj tak, mam dokładnie takie samo poczucie zamknięcia, kiedy w zimowe miesiące patrzę przez okno na uśpiony ogród. Ale gdy tylko śnieg zaczyn a połyskiwać na rabatach w promieniach słońca, ubieram się ciepło i wychodzę, żeby choć trochę pobyć na powietrzu i poczynić jakieś ogrodowe plany. Myślę, że w lutym to już nawet da się wyjść z herbatą na taras i troszkę sobie posiedzieć na ławeczce.

tencia, wraca energia Teresko, z pewnością też już to odczuwasz wraz ze stopniowym wydłużaniem się dni. Co do żurawek to są naprawdę fajne do wypełniania pustych miejsc na rabatach. Po co mają tam rosnąć chwasty? Lepiej niech będą tam kolorowe plamy z żurawek.

Iwonka1, to chyba czym prędzej znajdziesz tę upchniętą żurawkę i przeniesiesz ją przed hortensję, ale przedtem sobie ją podziel na kilka mniejszych. Będą super wyglądać w zestawienie z hortensją. A wiesz a propos, że ja nie posiadam jeszcze dębolistnej. Chwalą ją bowiem za liście, ale co do kwiatów to nie mam przekonania, choć może niesłusznie.

fiskomp, mam odmianę Blackberry Jam i uważam ją za najlepszą ze wszystkich. Ale aż dziw mnie bierze, że zapamiętałaś, że ją mam. Dostałam kiedyś jedną sztukę od koleżanki, a teraz mam już z niej szpalerki w trzech miejscach. Rozmnaża się świetnie i nadaje się na słońce i do cienia. Jest rewelacyjna. ;:108
Piszesz o swojej żurawce z czerwonymi kwiatkami i zielonymi listkami. Myślę, że to będzie odmiana Paris. Oto jej zdjęcie, porównaj:
Obrazek

Zuzia11, kurczę, nadal nie mogę Cię rozpoznać. Czy ty nie występowałaś kiedyś jako Krysia i nie miałaś innego nicka?

Gabriela, nie będą to żadne rarytasy. Wręcz przeciwnie, prawie każdy TO ma, a ja nie i mało tego, zarzekałam się do niedawna, że nigdy mieć nie będę. Dodam jeszcze, że nie są to irysy i jeżówki. :;230 I jak mówią najciemniej jest pod latarnią. ;:173

Nifredil, rutewka to w ogóle jest super roślinka. Nigdy jej nie miałam, lecz bardzo mi się podoba. Może kiedyś jaką jedną sztukę sobie sprawie. Ale to nie o nią chodzi. ;:196

apus, żurawki są rzeczywiście bardzo ozdobne, choć nie wszyscy je lubią. Ale ja uwielbiam. :)

pelagia72, witam serdecznie! Cieszę się, że do mnie zawitałaś. Wkrótce i ja udam się do Ciebie z rewizytą i już jestem ciekawa Twojego ogródka. ;:108 ;:108

April,czasem Jolu to sami nie zdajemy sobie sprawy, ile nam się tego latami nazbierało. Dopiero jak się zbierze do kupy, to widać ile tego jest. Ale w ogrodzie to jakoś znika z oczu.

Margo - ja tawułki posadzę tuż przy dziurkach linii, a nie pomiędzy. Mam nadzieję, że dzięki temu woda do nich dojdzie. W ogóle to w tym roku nastawiam się na bezustanne podlewanie, chyba że będzie to rok deszczowy. Paprocie są super, też je niedawno odkryłam, ale na razie nie będę wprowadzać do siebie.

ewka36jj ja jeszcze pamiętam, że na rynku była tylko jedna jedyna żurawka, ta podstawowa. Dzisiaj już wiem, że to była Palace Purple. Niezniszczalna. A że mój dom był jeszcze w budowie i mało co chciało rosnąć, to ceniłam tę żurawkę za jej wolę życia. Dopiero dzięki forum dowiedziałam się o istnieniu odmian, chociaż gdy pytałam w centrum ogrodniczym, to nie wiedzieli o co mi właściwie chodzi. Żurawka to po prostu była dla nich żurawka, a ja tu o jakichś odmianach mówiłam. Teraz jest inaczej, stoją tam sobie w rzędach do wyboru do koloru. :D

JLG no niestety Asiu ta konieczność odmładzania żurawek to jednak jest jakaś ich drobna wada. Ale ja już się przyzwyczaiłam, że trzeba to robić. Na szczęście nie co roku, tylko co kilka lat.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandeczko , witam Cię serdecznie po zimowym letargu . Dobrze że już się obudziłaś do życia .Pokazujesz piękne żurawki , które bardzo lubię , chociaż mam tylko 3 odmiany . Kiedyś ktoś mi oddał bo nie chciały u niego rosnąć , więc posadziłam i że tak powiem , zapomniałam . Po trzech latach zrobiła się spora kępa i mogłam rozsadzić całkiem sporą ilość . ;:oj Nie robiłam przy nich nic , tylko podlewałam , a one takie wdzięczne że nawet rozrosnąć im się chciało, nic tylko sadzić .Pozdrawiam
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Wandziu wiem! Czy to przypakiem nie o chryzantemy chodzi? ;:224 Coś czuję, że tak! :tan
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja kiedyś wysiałam żurawkę z paczki ( z 15 lat temu) i miała własnie takie krwiste kwiatki i głęboko zielone liście ale bez wzorka. Na paczce było napisane, że to żurawka krwista. Była piękna, bo górowała czerwoną koroneczka nad hostami. Potem gdzieś zniknęła, jakby wymarzła, zgniła, nie mam pojęcia co się z nią stało. ;:185
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Kiedy pytam w najbliższym sklepie o nazwę prezentowanych roż, pani mi odpowiada: ta jest czerwona, ta żółta, a ta różowa ;:145 Nie dziwota więc, że żurawinki to żurawinki i jeśli nie kupujemy u specjalistów, to ekspedienci nie wiedzą, że są różne odmiany. Inaczej chyba wygląda w dużych ogrodniczych sklepach. Tam często są nazwy wypisane już na etykietach.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wandziu, ja też fanką żurawek jestem, mają w sobie urok ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wandziu, jestem pod wrażeniem Twojej znajomości nazw żurawek. Ja mam z tym duży problem. Co roku mam mocne postanowienie zrobienia z nimi porządku. Nawet udało mi się kiedyś wypisać wszystkie jakie mam, ale po zimie lista była nie aktualna. Największy problem mam z utrzymaniem limonkowych. Próbowałam już wiele odmian i w tym miejscu, co bym chciała, nie rosną. Teraz testuję rabatę północno zachodnią, może tu uda mi się je przetrzymać dłużej niż jeden sezon.
Czy używasz ukorzeniacza do rozmnażania :?:
Rozmnażasz w doniczkach czy bezpośrednio w gruncie :?:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Wandeczko!
Po długim użeraniu się z zamierającym laptopem, oczekiwaniem na nowy i wstępnej nauce jego obsługi wracam do forumowego życia.
Fajnie, że przypomniałaś żurawki, mam akurat w planie nową rabatę hostową, a że same hosty są dość monotonne, to poprzeplatam je właśnie żurawkami.
Przyjrzę się też dokładniej Twoim kompozycjom żurawek z trawkami i bukszpanem, bo bardzo mi się podobają.

Buźka, Wandeczko ;:196 - Jagi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”