Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, u mnie było podobnie, kwitnących przybywało systematycznie aż nadszedł taki moment że wszystkie przekwitły :twisted: no i został tylko jeden biały (który z kolei teraz zaczyna przekwitać, podczas gdy u pozostałych pędy rosną w siłę :lol: ). Masz rację, one same decydują kiedy przekwitnąć i kiedy zakwitnąć ponownie :roll:
A 15 pędów :shock: toż to prawdziwy raj, gratuluję :!:

Wuzetko dziękuję :oops: zobaczysz, u Ciebie tez pojawi się gąszcz pędów, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość (o co nie jest łatwo, wiem z doświadczenia :lol: )

A mój rożowy falenopsis już zaczął zawiązywać pączki :wink: na razie widać 4 maleńkie, liczę na więcej :lol: jak go dostałam miał 10 kwiatów, a z uśpionego oczka wypuścił potem 6 pączków, także mam nadzieję że i tym razem będzie podobna ilość :roll:
Fotki zrobię za tydzień, jak już coś konkretnego będzie widać :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

-ewelina- pisze:Jeanne, kiedyś za radą Jovanki systematycznie znosiłam nowe i kwitnące :D średnio raz w miesiącu ...
Właśnie po to, by mieć wciąż nowe pędy i kwiaty :lol:
Niestety, storczyki same wybrały porę i po długiej przerwie wspólnie zabrały się za wypuszczanie nowych pędów - wczoraj naliczyłam około 15
u mnie też teraz większość Phal. puszcza pędy w tym samym czasie. ale to chyba taka pora. teraz puszczają pędy, a zimą będą kwitły. u mnie nowe pędy puszcza 13 Phal. na 33, a kilka ma odgałęzienia, przedłuża stare pędy lub wciąż kwitnie. większość Phal. bo ponad 20 była kupiona w tym roku.
kaska180379
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2008, o 11:03

Storczyki

Post »

jak ja wam zazdroszczę takich pięknych kwiatów, sama mam tylko 1 i to białego,mieszkam na wsi w niedaleko położonym miasteczku jest dyskont spożywczy w którym bywają te kwiatki za 19,90 jak się uda trafić to znów kupię,mieszkając w wielkim mieście ma się większe możliwości kupienia tanio tych kwiatów, ja też mogłabym kupić-w kwiaciarni ale ceny od 45zł w górę niestety nie na moją kieszeń.....wszystkim maniakom gratuluję takich pięknych kolorowych osiągnięć i bardzo zazdroszczę choć wiem że to nieładnie... :oops:
Lubie ogród zwierzęta,wodę ziemię ludzi interesuje mnie wszystko oprócz sportu i polityki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Nowych storczyków nie mam, ale za to mam 2 piękne plastikowe podpórki :lol:
Jedna jest lekko seledynowa (na zdjęciu chyba nie widać tego, kolorek jest bardzo delikatny), druga przezroczysta, były jeszcze różowe :lol:
Niestety są dość wysokie, i jak storczyk ma niskie pędy to trochę śmiesznie to wygląda :oops: :
to seledynek, wypuszcza pędy z uśpionych oczek także moze trochę w górę jeszcze pójdzie, no i 2 nowe pędy rosną, także może lepiej za jakiś czas to będzie się prezentowało :roll:
Obrazek

Biały (niestety zaczyna przekwitać :? ) wygląda lepiej:
Obrazek Obrazek

i sama podpórka (góra i "zaczepy" dla pędów)
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Asia , wczoraj w Obi widziałam też te podpórki i były dwa rodzaje długości.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takie podpórki są na pewno lepiej niż drewniane, bo przynajmniej nie pleśnieją. ale jeszcze takich nie widziałam. mam kilkadziesiąt drewnianych, dużo się tego uzbierało. ale biały prześliczny. ostatnio mam fioła na punkcie białych, niestety mam tylko 1, ale może jak kiedyś spotkam białego z ogromnymi kwiatami to sobie kupię.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Asiu białasek cudny :shock: :shock: :shock: podpórki też widziałam w OBI i mam coraz większą ochotę na zakup takich, bo pięknie się prezentują :twisted:
wuzetka
50p
50p
Od: 4 lis 2008, o 00:53

Post »

Wuzetko dziękuję :oops: zobaczysz, u Ciebie tez pojawi się gąszcz pędów, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość (o co nie jest łatwo, wiem z doświadczenia :lol: )

tak mówią, że storczyki uczą cierpliwości, więc czekam.....cierpliwie :)
ale dziękuję za wsparcie ;:25
A biały Phal ślicznie ukwiecony i na razie nie widać, by przekwitał :roll:

Pozdrawiam,
Wuzetka
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Jeanne śliczne storczyki, ten biały wygląda jak rasowe drzewko z wielką barwną koroną, coś pięknego :)
Świetne te podpórki i nie szpecą pięknych storczyków jak drewniane patyki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Dziewczynki dziękuję za miłe słowa :wink:

Orionko, ja kupowałam u mnie w ogrodniczym, pierwszy raz takie spotkałam i była tylko jedna długość :twisted: pozostaje mi mieć nadzieję że kiedyś doczekam się długaśnego pędu :lol:

Storczykowa, fakt że nie pleśnieją, ostatnio jak wyciągałam jedną bambusową podpórkę z przekwitniętego storczyka to aż biała na końcu była :twisted:

Dorotko, Wuzetko, kaisog1, dziękuję za kompelenty w imieniu białaska :wink: na fotce nie widać że przekwita, ale "na żywo" niestety już tak. Tzn on w ogóle jakoś dziwnie przekwita bo płatki kwiatów ma takie jakby lekko zasuszone, nie opadają jeszcze ale już cieniutkie jak pergamin :? myślę że jeszcze z tydzień, może troszkę dłużej... :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przy przekwitaniu płatki często sa takie przyschnięte, wiotkie, nie takie jak po rozwinięciu. i twój chyba ma jakieś plamki na płatkach. a co do patyczków, to takie podpórki jak ty masz muszą być fajne, nie pleśnieją no i ładniej wyglądają niż zwykłe patyczki, ale niestety takich nigdy nie widziałam. drewnianych mnóstwo mi się uzbierało ze storczyków, które przekwitły.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Z plamami już go kupiła, teraz jak przekwita to zrobiły się wyraźniejsze. podejrzewam ze był pryskany wodą, bo na kwiatach które rozwinęły się już u mnie tych plamek nie ma
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

może go spryskiwali... po pryskaniu czasem się tak robi.
wuzetka
50p
50p
Od: 4 lis 2008, o 00:53

Post »

zawsze przychodzi ten moment przekwitania:(
ale przecież chwile potem jak sobie odpocznie zacznie znów puszczać pędzik i znów cieszyć Twoje oko:)
życzę, by nastąpiło to w miarę szybko.....

Pozdrawiam,
Wuzetka :)
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Witaj Jeanne :) Jak widzę Ty również skusiłaś się na plastikowe podpórki :)
Ja kupiłam w Obi trzy sztuki. Wszystkie seledynowe. Z racji ceny pomyślałam, że będę kupowała po dwie trzy w miesiącu. Teraz moje kwiatki przekwitają, więc spokojnie uzbieram do nowch kwitnień :) Z pleśnieniem drewnianych, to już chyba każda z Was zauważyła, że to fakt. Co prawda na drewnianej łatwiej można zamocować pęd w każdym miejscu, ale ja osobiście bardzo boję się wszelkich pleśni w doniczce, dlatego jednak stawiam na plastiki.
Pozdrówka :)[/b]
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”