Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Przepiękna kępa białych floksów ;:3
Tulipany śliczne ;:108

Orliki już kwitną? ;:oj
U mnie nawet pąków nie mają...
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Soniu, skarpa ciekawie zagospodarowana, a wielkość rabat to pojęcie względne, twoje wydają mi się ogromne :wink:
Ależ masz dużo tulipanów, wszystkie śliczne. Moje Angelique chyba pomylone.
Dużo masz zwinek? Fajnie je mieć w ogrodzie i obserwować, ale czułabym się niepewnie gdybym mogła je trafić łopatką podczas pracy na rabatach... albo ręką, brrr.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No proszę, orliki już kwitną ;:138 . Na Wybrzeżu jeszcze w pąkach ;:219 .
Śliczne, purpurowe tulipanki Ci zakwitły. Cudnie uporządkowane i zdyscyplinowane rabaty widzę, tylko podziwiać.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj ja już wiem, że zmiany są wpisane w ogrodnictwo... I w sumie to dobrze, bo nie ma nudy :wink: Zaskakujesz wyrywnością orlików, u mnie dopiero w pąkach, ale i tak cieszę się, że je w ogóle mają ;:306
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Soniu dowiedziałam się właśnie od Ciebie, ze mój tulipan kupiony dwa lata temu jako Piękna Polka to Curly Sue :D A znasz może nazwę tego ostatniego tulipanka? Ciekawe zestawienie kolorów. Poduchy floksów cudne ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Widziałam startujące ostnice. Chyba sporo jednak Ci przetrwało. Z moich 20 odbija tylko jedna i 2 siewki
Najbardziej martwię się o to, że nie ma żadnych nowych siewek, a zawsze siewki były takie wytrzymałe.
Będę musiała jednak przeprowadzić w przyszłym roku próbę posiania ich w domu na wszelki wypadek.
Moje zwijki przepłoszył Flesz. Tak samo jak jeża :evil:
Chociaż ostatnio często widzę u nas kota sąsiadów. Może to on?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Krysiu za wnusiem już się stęskniłam, ale dopiero w weekend będę go mieć u siebie. Tulipany pięknie wyglądają, ale też trzeba się przy nich napracować. ;:131

Aniu floksy w czasie suszy trochę podlewam. Teoretycznie, to rośliny na skalniaki, ale jak trochę wody dostaną lepiej rosną. Kwitną na razie zwykłe orliki, zakupione odmianowe jeszcze malutkie. Może któryś pokaże kwiatek. ;:65

Lucynko cytrynowe tulipany już białe, :) zmieniają kolor trzy razy. Pod koniec kwitnienia robią się różowe. Floksy szydlaste są łatwe w uprawie, a u mnie na skarpie coraz lepiej zakrywają murek oporowy.

Martuś u ciebie wszystko trochę później, dłużej możemy się cieszyć kolorami. ;:215 Pracujemy w tych naszych ogrodach, a nowe pomysły dają nam napęd, żeby nie było nudno.

Maryniu u ciebie dziki, u mnie gryzonie, byłoby zbyt pięknie gdyby nic się nie działo. ;:131 Też dziś walczyłam z chwastami. ;:134

Marlenko przecież ogród bez eksperymentów, nic nie jest wart. ;:306 Białe floksy szydlaste dostałam od przyjaciółki i przez dwa lata doskonale się zadomowiły. ;:215

Anitko kupiłam nową odmianę rozchodnika Orange Xenox. Mam nadzieję, że z Red Baronem będzie dobrze wyglądał. ;:218

Zuza ciemnych tulipanów na pewno jeszcze dokupię, będą mieć gryzonie co jeść. :;230 Trawnik tylko z takiej perspektywy dobrze wygląda. Pełno na nim mniszka i nawłoci. Zrobiliśmy wertykulację jesienią, bo trawa całkowicie wyschła. Jednak sporo suchej zostało i teraz jest w ciapki, doskonale to widać z góry.

Paulinko zwykłe orliki najlepiej sobie radzą, jak same się wysieją. ;:108 Kupowane wiosną lepiej podpędzić w doniczkach. Ja wsadziłam do gruntu, żyją, ale małe szanse na kwiaty. Floksy na pewno zagoszczą u ciebie. :)

Wiesiu nareszcie zrobiło się ciepło, to i kwiatów coraz więcej. ;:215 Jaszczurek biega kilka, nawet wypatrzyłam, że zaanektowały jedną z nor gryzoni i tam chowają się na noc.

Aga floksy posadzę jeszcze w kilku miejscach, żeby zasłonić brzydkie miejsca. :wink: Jak orliki zakwitną, to je lubię, potem brzydkie liście mi przeszkadzają. Najczęściej zasłaniam je czymś jednorocznym, lub jakąś trawą.

Małgosiu skarpa strasznie pstrokata, trochę mi to przeszkadza, ale wyjątkowo trudno ją zagospodarować. Twoje Angelique pomylone, a moje zjedzone. ;:306 Inne za to nas cieszą. Jaszczurki są bardzo płochliwe. Uciekają, jak tylko usłyszą lub zobaczą człowieka. W żadnym wypadku nie można im zrobić krzywdy, słychać tylko szelest liści jak się chowają.

Jolu rabaty uporządkowane z brzegu, dalej upycham wszystko co mi się podoba, więc o dyscyplinie raczej mowy nie ma. ;:306 Orliki takie niepozorne, ale portrety kwiatów całkiem ładne. U mnie szybko giną, jeszcze wielkiej kępy się nie doczekałam. Tulipany już powoli przekwitają, u ciebie będą cieszyć dłużej.

Małgosiu clem3 każdy, nawet najmniejszy kwiat miły dla oka. Orliki u mnie zostaną niedługo z liśćmi, będę kwiaty podziwiać u ciebie. :uszy

Kasiu miło, że poznałaś nazwę, ja też większość zakupionych na początku miałam bez nazw. Teraz powoli dzięki wam dostają nazwy. Zielono-różowy tulipan, to prawdopodobnie Virichic.

Gosiu małe siewki ostnic też w większości nie przeżyły. Większość, które się zielenią, to ubiegłoroczne siane w domu, lub te które szybko wzeszły i dobrze ukorzeniły się przed zimą. U mnie też koty sąsiadów biegają, ale ostatnio je przepędzam. Nie chcą polować na gryzonie, to niech się wynoszą.

Wczoraj miałam gościa w ogrodzie. Spacerował z piętnaście minut.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W poniedziałek i dzisiaj sadziłam jednoroczne. Stały już dziesięć dni na dworze, więc stwierdziłam, że w gruncie będzie im lepiej. Parę sztuk zostawiłam, ale prognozy optymistyczne, więc zaryzykowałam. Przy okazji trochę chwastów udało się sprzątnąć. Nie obyło się bez zmian, dwie duże lawendy musiały zmienić miejsce, mam nadzieję, że przeżyją przeprowadzkę. Sporo rozchodników przesadziłam na inną rabatę. Tulipany Exotic i White Dream już ścięte.

Przed młodymi hortensjami rosną szałwie omączone, rozchodniki, będą jeszcze ostnice i szałwia omszona.

Obrazek

Werbena od Ani nena08 też posadzona, a złocień Maruna został sąsiadem róż. Nie chciało mi się go pikować, więc takie maluchy wsadziłam. :roll: Kleome za duża na trzymanie w multipalecie, rośnie już w gruncie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skoro bez kolorów, to jeszcze sałata w werbenie lub werbena w sałacie, szpinak i rzodkiewka, która nie chce rosnąć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Truskawki posadzone jesienią maja parę kwiatów i towarzystwo cebuli.

Obrazek

Jednak trochę koloru musi się znaleźć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję wszystkim za odwiedziny ;:196 Dobrej nocy i pięknego słońca na jutro. :wit
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

No to w końcu doczytałam co tam przed tymi hortensjami rośnie ;:306 ostnica ale nie brachytricha. To ok, będzie pięknie. Też szukam pomysłu na podsadzenie hortensji, ale w cieniu, pod Anabelle. Myślisz że żurawki będą ok? Trochę ich teraz naprodukowałam ;:306

A bażanty nie wyjadają ci roślin? Koleżance pożarły wszystkie młode żurawki. Obiecałam że jej dam swoich bo moja wina że namówiłam ją na zakup żurawek ;:223

Ale się nasadziłaś tych maleństw ;:oj Ale szybko urosną i będę zazdrościć :;230
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, bażant jak jakiś burmistrz- obchód zrobił, klata dumnie wypięta ;:306
Fajnie wszystko wystrzeliło. Po rożnych historiach z nornicami w tle spodziewałam się u ciebie strasznego pogromu wśród tulipanów.. tymczasem czarujesz kolorami ;:oj
Werbena w sałacie.. :;230 Wszyscy wypatrywaliśmy tej werbeny, a teraz będziemy ją wydzierać. U mnie wychodzi nadal.. Okazuje się, że zajęła praktyczne każdy wolny kawałek na rabatach. No ale jak ma być inaczej, skoro zapobiegawczo (gdyby nie chciała się sama wysiewać) wytrzepałam konkretnie ususzone kwiatostany ;:306
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Upolowałaś niezłą nowość bo nawet w necie nie wiele zdjęć tej odmiany ;:oj aż nie mogę się doczekać jak będą wyglądały rozchodniczki jak zakwitną.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu a moja twoja cleome to taka bieda. Takie mam je drobniutkie, malutkie że aż nie wierzę że z tego cos będzie. Posialam i w domu i teraz na rabatach. Zobaczymy co się wytworzy. :?
Twoje juz takie duże. ;:108
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Fajne ujęcie bażancika.
Do mnie czasami też zaglądają ( na działce).W tamtym roku wyżarł mi całą posadzoną kukurydze :twisted:
kolorowo i pięknie w ogrodzie, ;:215
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Soniu,
bażant wspaniale wygląda pośród zieleni. To dobrze, że przyroda nie daje się destrukcyjnemu działaniu człaowieka i mamy jeszcze piękne ptaki i zwierzęta żyjące na wolności.

Soniu, pokaż proszę, młodą siewkę werbeny patagońskiej. Nie wiem jak wygląda, a mogę mieć na rabatce. Boję się, że powyrywam ją jako chwast.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu za słoneczko dziękuję. Dziś piękny dzień nastał..A teraz już by się skromny deszczyk majowy przydał. ;:108
Widzę ,że jednoroczne już wysadzasz. I mnie by się przydało.
Gość chodzi jak paw. ;:215 Kiedyś i mnie odwiedzały jak mniej domów było wokoło. Za to mam jaszczureczki. A twoje płomyki przepiękne. Moje do odnowienia,bo trochę zaniedbane. :wit
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Bardzo przystojny gość ci się trafił ;:333 A co to na ostatnim zdjęciu?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”