Borówka amerykańska - 7 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 7 cz

Post »

Testy,które przeprowadziłeś są OK, ale tylko dla Twojej wody. Woda o innej twardości da zupełnie inne wyniki.Jeżeli ktoś uważa, że pehametr to zbytek, niech zainwestuje w papierki wskaźnikowe o zwężonym zakresie, np. takie: http://www.kolchem.sklepna5.pl/pokaz_pr ... =31&cow1=3
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Testy,które przeprowadziłeś są OK, ale tylko dla Twojej wody. Woda o innej twardości da zupełnie inne wyniki.Jeżeli ktoś uważa, że pehametr to zbytek, niech zainwestuje w papierki wskaźnikowe o zwężonym zakresie, np. takie: http://www.kolchem.sklepna5.pl/pokaz_pr ... =31&cow1=3
robert16zgas
100p
100p
Od: 20 sty 2016, o 09:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

robert16zgas pisze:Co sie z nimi stało ? ;:185
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prosze o pomoc
Nikt nic ??
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

robert16zgas Może nic im nie jest po prostu i nikt nic nie pisze (moje wyglądają podobnie ) i cieszę że tak wyglądają bo zaczęły czerwienieć dostały wodę z kwaskiem i' nabiły zielonego ' nawet zostawiłem jedną jagódkę i się rozwija jak należy .
KaLo Robiłem testy po to żeby zarysować temat stosowania kwasu siarkowego (elektrolitu) dla siebie i nie tylko ,żeby zainteresowani tym zagadnieniem mieli porównanie np. kosztów zakwaszania sporej plantacji mam nadzieję że' mgła tajemnicy się trochę rozwiała' a co do testów ja używałem tego , test kropelkowy do odczytu pH. z koloru jaki pokaże się po dodaniu wody , 2 testy w 1 dość wydajny cena ok. 25 zł. w akwarystycznym sklepie .

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozumiem i nie mam nic przeciwko takim testom. Odezwałem się tylko dlatego, że już niejednokkrotnie w tym watku były pytania o gotową receptę, ile tego kwasu nalezy dolać.U każdego będzie inaczej.
matka polka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 mar 2012, o 23:35

Post »

Witam serdecznie,
u mnie też pojawił się problem z borówkami. Posadzone do kwaśne torfu z piaskiem i zmienia pod koniec kwietnia tego roku.
2 x zasilane nawozem do borówki w maju 1x w czerwcu 2x. 1 x siarczanem amonu pod koniec maja.
na dwóch widać mocno czerwiniejace liście. Na pozostałych zaczynaja też tak się dziać. Czytałam ze to może być brak potasu ale czy dobrze wywnioskowałam z zdjęć internetu. Bardzo proszę o odpowiedź.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Do wcześniejszych postów dodam tylko, że o jednym trzeba pamiętać- to wyselekcjonowana roślina tzw runa leśnego gleb kwaśnych. Może kiedyś pokażę zdjęcia naszych polskich jagodników, w których nasza czernica jest wysoka grubo ponad metr, a owoce ma ogromne. Borówka potrzebuje dużo kwaśnej próchnicy. Watro o tym pamiętać, bo trociny i kwas siarkowy ok, ale jesteśmy tym co jemy jakby powiedziały owoce :lol:
graczdn
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 maja 2012, o 22:29

Post »

Witam serdecznie
Pytanie techniczne, może do moderatora. Na stronie http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=112 trzeci post od góry nie wyświetlają się zdjęcia. Można temu zaradzić?
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pelikano 11 Masz oczywiście rację kilka krzaczków i jeśli próchnica z drzew iglastych nie zdążyła się rozłożyć i zakwasić gleby (tak jak u mnie ) kwasek cytrynowy to chemia ostateczna do zakwaszania , ale obiecałem że podpytam o zakwaszanie takie hektarowe ,podpytałem a żeby nie pleść bzdur zbadałem temat bo nie chcę mieć kogoś krzaków na sumieniu . A widzę że niektórzy sadzą borówkę na partyzanta glina , doniczka ,dołek rośnij . A później problemiki . ;:218
robert16zgas
100p
100p
Od: 20 sty 2016, o 09:47

Post »

Mógł by mi ktoś powiedzieć kiedy ( w jakim okresie ) można pryskać borówkę ? I czy dziś mogę opryskać od przędziorka a jutro na zgorzel pędów ?
matka polka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 mar 2012, o 23:35

Post »

Nie generelanie nie były chłodne powyzej 10°
Kisiell3
50p
50p
Od: 23 wrz 2015, o 17:14

Post »

Dzięki Kalo za linka ;)
Powiedzcie mi czy jestem w stanie zobaczyć gołym okiem larwe Pryszczarka ? Końcówki młodych pędów zamieraja i robią się czarne a robali żadnych nie mogę się dopatrzec ... Czy to może raczej nie pryszczarek tylko jakaś choroba jest temu winna ?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Larwy pryszczarka są.całkiem spore ,mają.ze 2 mm.U mnie też prawie wszystkie pędy tak mają.To nie choroba tylko taka pogoda.
Może ktoś wreszcie przemówi do rozumu Robertowi,że te pajęczyny to nie przędziorek.
Kisiell3
50p
50p
Od: 23 wrz 2015, o 17:14

Post »

Ale mam tak tylko na sadzonkach które zakupiłem niedawno a na krzakach które sadzilem rok temu nie ma takiego zjawiska . Czyli to nie Pryszczarek , niektóre owoce były w pół fioletowe jakby nagnite , może nie zaszkodziło by je czymś opryskac profilaktycznie na grzyba ?
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robert16zgas ,'80 gram na 500 l. wody, mi potrzeba tylko 20 litry, ile gram wsypać ?' Więc tak 80 g. dzielisz na 500 l. = 0.16 tzn. 0.16 g, na 1 L .wody ,x 20 l. = 3.2 gr. napisz jaki to środek ? To takie mało spotykane stężenie . Pisz na forum .
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”