Borówka amerykańska - 7 cz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
Testy,które przeprowadziłeś są OK, ale tylko dla Twojej wody. Woda o innej twardości da zupełnie inne wyniki.Jeżeli ktoś uważa, że pehametr to zbytek, niech zainwestuje w papierki wskaźnikowe o zwężonym zakresie, np. takie: http://www.kolchem.sklepna5.pl/pokaz_pr ... =31&cow1=3
-
Testy,które przeprowadziłeś są OK, ale tylko dla Twojej wody. Woda o innej twardości da zupełnie inne wyniki.Jeżeli ktoś uważa, że pehametr to zbytek, niech zainwestuje w papierki wskaźnikowe o zwężonym zakresie, np. takie: http://www.kolchem.sklepna5.pl/pokaz_pr ... =31&cow1=3
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
robert16zgas Może nic im nie jest po prostu i nikt nic nie pisze (moje wyglądają podobnie ) i cieszę że tak wyglądają bo zaczęły czerwienieć dostały wodę z kwaskiem i' nabiły zielonego ' nawet zostawiłem jedną jagódkę i się rozwija jak należy .
KaLo Robiłem testy po to żeby zarysować temat stosowania kwasu siarkowego (elektrolitu) dla siebie i nie tylko ,żeby zainteresowani tym zagadnieniem mieli porównanie np. kosztów zakwaszania sporej plantacji mam nadzieję że' mgła tajemnicy się trochę rozwiała' a co do testów ja używałem tego , test kropelkowy do odczytu pH. z koloru jaki pokaże się po dodaniu wody , 2 testy w 1 dość wydajny cena ok. 25 zł. w akwarystycznym sklepie .

KaLo Robiłem testy po to żeby zarysować temat stosowania kwasu siarkowego (elektrolitu) dla siebie i nie tylko ,żeby zainteresowani tym zagadnieniem mieli porównanie np. kosztów zakwaszania sporej plantacji mam nadzieję że' mgła tajemnicy się trochę rozwiała' a co do testów ja używałem tego , test kropelkowy do odczytu pH. z koloru jaki pokaże się po dodaniu wody , 2 testy w 1 dość wydajny cena ok. 25 zł. w akwarystycznym sklepie .

-
Rozumiem i nie mam nic przeciwko takim testom. Odezwałem się tylko dlatego, że już niejednokkrotnie w tym watku były pytania o gotową receptę, ile tego kwasu nalezy dolać.U każdego będzie inaczej.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 mar 2012, o 23:35
Witam serdecznie,
u mnie też pojawił się problem z borówkami. Posadzone do kwaśne torfu z piaskiem i zmienia pod koniec kwietnia tego roku.
2 x zasilane nawozem do borówki w maju 1x w czerwcu 2x. 1 x siarczanem amonu pod koniec maja.
na dwóch widać mocno czerwiniejace liście. Na pozostałych zaczynaja też tak się dziać. Czytałam ze to może być brak potasu ale czy dobrze wywnioskowałam z zdjęć internetu. Bardzo proszę o odpowiedź.

u mnie też pojawił się problem z borówkami. Posadzone do kwaśne torfu z piaskiem i zmienia pod koniec kwietnia tego roku.
2 x zasilane nawozem do borówki w maju 1x w czerwcu 2x. 1 x siarczanem amonu pod koniec maja.
na dwóch widać mocno czerwiniejace liście. Na pozostałych zaczynaja też tak się dziać. Czytałam ze to może być brak potasu ale czy dobrze wywnioskowałam z zdjęć internetu. Bardzo proszę o odpowiedź.

Do wcześniejszych postów dodam tylko, że o jednym trzeba pamiętać- to wyselekcjonowana roślina tzw runa leśnego gleb kwaśnych. Może kiedyś pokażę zdjęcia naszych polskich jagodników, w których nasza czernica jest wysoka grubo ponad metr, a owoce ma ogromne. Borówka potrzebuje dużo kwaśnej próchnicy. Watro o tym pamiętać, bo trociny i kwas siarkowy ok, ale jesteśmy tym co jemy jakby powiedziały owoce 

Witam serdecznie
Pytanie techniczne, może do moderatora. Na stronie http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=112 trzeci post od góry nie wyświetlają się zdjęcia. Można temu zaradzić?
Pozdrawiam
Darek
Pytanie techniczne, może do moderatora. Na stronie http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=112 trzeci post od góry nie wyświetlają się zdjęcia. Można temu zaradzić?
Pozdrawiam
Darek
- NOWY 83
Pelikano 11 Masz oczywiście rację kilka krzaczków i jeśli próchnica z drzew iglastych nie zdążyła się rozłożyć i zakwasić gleby (tak jak u mnie ) kwasek cytrynowy to chemia ostateczna do zakwaszania , ale obiecałem że podpytam o zakwaszanie takie hektarowe ,podpytałem a żeby nie pleść bzdur zbadałem temat bo nie chcę mieć kogoś krzaków na sumieniu . A widzę że niektórzy sadzą borówkę na partyzanta glina , doniczka ,dołek rośnij . A później problemiki . 

-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
Mógł by mi ktoś powiedzieć kiedy ( w jakim okresie ) można pryskać borówkę ? I czy dziś mogę opryskać od przędziorka a jutro na zgorzel pędów ?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 mar 2012, o 23:35
Nie generelanie nie były chłodne powyzej 10°
-
- 50p
- Od: 23 wrz 2015, o 17:14
Dzięki Kalo za linka ;)
Powiedzcie mi czy jestem w stanie zobaczyć gołym okiem larwe Pryszczarka ? Końcówki młodych pędów zamieraja i robią się czarne a robali żadnych nie mogę się dopatrzec ... Czy to może raczej nie pryszczarek tylko jakaś choroba jest temu winna ?
Powiedzcie mi czy jestem w stanie zobaczyć gołym okiem larwe Pryszczarka ? Końcówki młodych pędów zamieraja i robią się czarne a robali żadnych nie mogę się dopatrzec ... Czy to może raczej nie pryszczarek tylko jakaś choroba jest temu winna ?
-
Larwy pryszczarka są.całkiem spore ,mają.ze 2 mm.U mnie też prawie wszystkie pędy tak mają.To nie choroba tylko taka pogoda.
Może ktoś wreszcie przemówi do rozumu Robertowi,że te pajęczyny to nie przędziorek.
Może ktoś wreszcie przemówi do rozumu Robertowi,że te pajęczyny to nie przędziorek.
-
- 50p
- Od: 23 wrz 2015, o 17:14
Ale mam tak tylko na sadzonkach które zakupiłem niedawno a na krzakach które sadzilem rok temu nie ma takiego zjawiska . Czyli to nie Pryszczarek , niektóre owoce były w pół fioletowe jakby nagnite , może nie zaszkodziło by je czymś opryskac profilaktycznie na grzyba ?
- NOWY 83
robert16zgas ,'80 gram na 500 l. wody, mi potrzeba tylko 20 litry, ile gram wsypać ?' Więc tak 80 g. dzielisz na 500 l. = 0.16 tzn. 0.16 g, na 1 L .wody ,x 20 l. = 3.2 gr. napisz jaki to środek ? To takie mało spotykane stężenie . Pisz na forum .