Witam, utonęłam w przecierach i pomidorowych przetworach, do tego sezon grzybowy wiec się zasłoikowałam
ale wracam do Was, z nowymi opisami moich pomidorowych podopiecznych
BobejGS- Błażeju dziękuję, w tym roku jestem rzeczywiście bardzo zadowolona z Tomatów, nie mam do tej pory żadnej oznaki ZZ, z czego jestem niezmiernie zadowolona

Cieszę się, że podobają Ci się moje opisy, dobrze, że są na tym forum tacy jak Ty, którzy doceniają
merytoryczne i rzeczowe opisy
Maska- Witaj Marysiu, dziękuję za pochwały i komplementy, jest mi bardzo miło, że doceniasz mój wkład w tworzenie nowych odmian
whitedame- Witaj Beatko, dzięki za oklaski, jest mi miło, że doceniasz moje starania w krzyżowaniu, nie jest tego dużo, ale cieszą mnie te krzyżówki jak nic innego. Co do megagrona już na pw Ci odpisałam, ale może innym się przyda ta wiadomość, Megagrona krzyżowała nasza
ela 151, myślę, że w wolnej chwili opisze wszystkie swoje poczynania z krzyżowaniem.
GrażynaW- Grażynko dziękuję
justa_be-

no problemo, dla Turkuci ;)
tencia - Teresko piękny Twój Ałtajski żółtek, super foteczka, cieszę się bardzo jak moi goście wstawiąją fotki, oby jak najwięcej

Bardzo się cieszę, że przypadł Ci do gustu ten pomidorek, tak jak już pisałam to mój hicior od kilku lat
Agnieszka1234- Aguś spokojnie i tego delikwenta opiszę, ale to super plenny i smaczny Tomat
stefka- Witaj

jak ja się cieszę na takie piękne fotki, szczególnie jak na nich moje pomidorowe dzieci

Jestem ciekawa jak będzie wyglądac pokolenie F2, ja go w tym roku nie wysiałam, ale jak widać plenny się okazał, no ciekawa jestem jakie będzie miał rozszczepienia w kolejnych pokoleniach
BlackRose- dziękuję Ula,

Polnaja kubyshka myślę, że spokojnie da ragę w gruncie, ale będzie wymagać dość wysokich podpór, bo ona jest wysoka do 2 m, ale zawsze można ogłowić ją w gruncie jak wiadomo krócej będzie owocować.
3.
Odmiana: Altaisky Krasny ?????????? ????????
Pochodzenie: ROSJA
Wcześność: średniowczesny
Pokrój rośliny: silnie rosnący o niekończącym się wzroście, pęd bardzo gruby, masywny, bardzo gęsto ulistniony.
Typ liści: pomidorowe
Owoce: duże w typie beafsteak, w gronie 5-6 owoców o wadze nawet do 600g, owoce charakterystyczne dla typy beafsteak, lekko spłaszczone, z widocznym rzebrowaniem, skórka bardzo cieńka, miąższ soczysty i bardzo mięsisty, bardzo smaczny pomidor w smaku słodkawo- kwaskowy typowo pomidorowy.
Opis: Pomidor godny uprawy, przede wszystkim ze względu na jego walory smakowe oraz dużą plenność, owoce doskonale nadają się do sałatek jak i na przetwory. Dość dobrze się przechowuje, jak na beafsteak. Bardzo plenny prowadzony na jeden pęd tworzy do 7 gron. Roślina bardzo masywna i gęsto ulistiona wymaga przycinania liści. Jest to odmiana która zostaje u mnie na zawsze, pyszny, aromatyczny pomidor. Tak samo zachwycił mnie jak jego kuzyn Ałtajski Oranżewyj.
Moja ocena: 10/10
4.
Odmiana: Ałtajsky Oranżewyj
Pokrój rośliny: silnie rosnący o niekończącym się wzroście, pęd bardzo gruby, masywny, średnio ulistniony.
Owoce: duże w typie beafsteak, w gronie 3-5 owoców o wadze nawet do 600g, owoce charakterystyczne dla typy beafsteak, lekko spłaszczone, z widocznym rzebrowaniem, skórka bardzo cieńka, miąższ soczysty i bardzo mięsisty, bardzo smaczny pomidor w smaku słodkawo- owocowy.
Opis: Pomidor godny uprawy, przede wszystkim ze względu na jego walory smakowe oraz dużą plenność, owoce doskonale nadają się do sałatek jak i na przetwory, szczególnie żółte przeciery. Dość dobrze się przechowuje, jak na beafsteak. Bardzo plenny prowadzony na jeden pęd tworzy do 6 gron. Roślina bardzo masywna i średnio ulistiona. Jest to odmiana która zostaje u mnie na zawsze, i uprawiam ją już nieustannie od 5 lat pyszny, aromatyczny pomidor, który co roku mnie zachwyca.
Moja ocena: 10/10
5.
Odmiana: Sibirsky Sjurpritz
Pokrój rośliny: silnie rosnący o niekończącym się wzroście, średniej grubości, średnio ulistniony.
Owoce: owoce w typie lima, charakterystycznie wydłużone o wadze 80-110 g. W gronie zawiązują 5-7 owoców. O intensynie czerwonej barwie, skórka średnio cieńka, miąż zbity średniosoczysty, bardzo smaczny i aromatyczny z lekko słodkawo- owocową nutą.
Opis: Pomidor godny uprawy, przede wszystkim ze względu na jego plenność a także walory smakowe. Bardzo dobrze się przechowuje, nadaje się szczególnie na przetwory tj. sosy, ketchupy, idealny do suszenia. Prowadzony na jeden pęd Tworzy do 8 gron. Odmiana ta na pewno u mnie zostaje, szczególnie z przeznaczeniem na suszenie.
Moja ocena: 9/10
c.d.n