Ogród Marty cz.VIII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Marty cz.VIII

Post »

Marto !Ależ masz tu kwieciście, :wit a grzyby wysuszone?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martuś widzę, że bardzo fachowo zabierasz się za rabatę, więc efekt będzie na pewno oszałamiający. ;:215
No to mam bliżej do gór bo tylko 50 km, ale nie mam tam działki.
Fajne takie docelowe miejsce na grzybki, sama też bym w takim przypadku jeżdziła tam często. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

WitajMartuś!!
No proszę nawet listopadowy ogród może być piękny,Jak to widać u ciebie.
Róże jeszcze się nie poddają, chryzantemki ładne ;:333
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niektórzy marudzą, że już nie się nie dzieje w ogrodzie, ale ja też tak jak Ty uważam, że jeszcze nie nastąpił koniec sezonu
Jeszcze gdzieniegdzie kwiaty są
Jestem w szoku, że kwitną Ci ciemierniki
Muszę zobaczyć swoje, czy szykują się do kwitnienia
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

U Ciebie zawsze coś się dzieje. Ciemiernik ;:333 Ja sypię popiół drzewny pod drzewa owocowe, pod inne roślinki na rabacie. Pod iglaki i kwasoluby nie wolno....ale mój M ostatnio podsypał pod sosnę. Pytam się go grzecznie, co go podkusiło, a on na to, że co za różnica....I co ja mam z nim zrobić? Muszę szkolić, jak nic szkolić.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Pepsi, ja też ostatnio pozbyłam się ogromnych ilości popiołu z kominka.. Wysypałam pod róże, i całkiem sporo na warzywnik ;:108 i pomyśleć, że do tej pory zamawialiśmy specjalny kosz na popiół żeby się go pozbyć. Takie marnotrastwo ;:224 :lol:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś kolory w twoim ogrodzie, ciągle nas cieszą. Ciemiernik zrobił ci piękną niespodziankę. ;:215 Róże niby ciepłolubne, a jak kwitną. ;:oj U mnie codziennie po 16 stopni, róże rozwijają pąki, choć oberwałam im liście z powodu chorób grzybowych. ;:202 Ja wszystko pakuję do kompostownika, a twój sposób na ulepszanie gleby, zdecydowanie lepszy. ;:63
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Martusiu jak zwykle podziwiam ..świetnie przygotowujesz nowe rabaty .. muszę trochę odgapić od Ciebie ;:196

Przesyłam pozdrowienia .
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Martuś masz sporo miejsca na nowe rabaty a ja nie mam gdzie gruntu dokupić. :;230 koło mnie już wykupione. ;:124
Cudnie ciemierniki sie ukazują, muszę na mojego zobaczyć, widzę ze szybko się zabierają to i u mnie może juz kwitnie. :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witajcie,nowy tydzień przywitał nas pochmurną mokrą pogodą ,ale my się nie dajemy takim warunkom i zawsze coś w ogródku zrobimy ,przynajmniej ja ,dzielnie stawiam czoła pogodzie ,bo pracy w ogrodzie mam dużo,wszystkim życzę ciut lepszej pogody w nowym tygodniu.

Marysiu,to był jedyny ciemiernik jaki miałam ,teraz już dokupione inne a i Terenia z Lublina przysłała mi swoje siewki i pięknie rosną ,ten ciemiernik super kwitnie w zimie na śniegu i można z niego zrobić piękny świąteczny bukiet,miejsce pod skalniak jest na balach ,parę roślin punktowo zasadziłam ,bo nie mam na razie na tyle ziemi ,ale sypię liście na najniższy poziom ,wyszły super poziomy jakie chciałam uzyskać ,a jak to będzie się zachowywać później to zobaczymy ,pomysłów na nasadzenia mam tyle ,że nie wiem czy zmieszczą sie tam kamienie ;:306 a miał być skalniak ,już wymyśliłam ,że przesadzę tam róże krasnoludki,bo bardzo ich inne rośliny w ogrodzie zasłaniają i nie mam ich jak wyeksponować więc będą rosły na kaskadach ,może zrobię zdjęcia ,ale to wszystko jeszcze w proszku ,więc nie wiem czy to dobry pomysł,pozdrawiam ;:196

Sabinko,to sa najpierwsze grudniowe ciemierniki,nieraz pisałam,że moje rośliny rosną na kapuście ,ale może to było niezrozumiale odbierane ,przed wrzucaniem liści wierzchnia warstwa jest wywieziona i dużo ich trzeba ,żeby zapełnić rabatę ,pozdrawiam ;:168

Tereniu,trojeść krwista jest żółciutka ,już zebrałam dla Ciebie te nasionka ,u mnie grzybki też zjedzone i trzeba wybrać się na nowe :uszy ,pozdrawiam ;:196

Bożenko,grzybów dużo nasuszonych ,a moje zbiory są na stronach 29-40 ,pozdrawiam :wit

Grażynko,ja też kiedyś nie miałam tam działki i też jeździłam tam i z powrotem ,ale stwierdziłam ,ze to męczące i następne marzenie się spełniło,pozdrawiam ;:168

Aneczko,teraz cieszy każdy kwiatuszek ,i właśnie są chryzantemy,a i róże te wytrwalsze też cieszą ;:168

Gosiu Margo,to taka najpierwsza odmiana ciemierników która kwitnie w grudniu na święta :wit a chryzantemy mają teraz swój czas,i coraz to nowe odkrywam w ogrodzie ,bo wycinam stare rosliny i okazuje sie ,że za nimi cudne chryzantemki ,niektóre pójdą do przesadzenia w lepiej widoczne miejsca :uszy

Gosiu PEPSI,panowie tak mają ,że wiele spraw rozumieją inaczej ,ale trzeba im to wyjaśnić ,a człowiek czasem nie przewidzi ich reakcji,u mnie jest podobnie ,chcą pomóc ,a niewiedza powoduje ,że źle robią ,pozdrawiam :wit

Sabinko,popiół ma między innymi dużo potasu tak potrzebnego do kwitnienia roślin,tyle szczegółów trzeba wiedzieć i całe życie trzeba się uczyć :uszy

Soniu,ten ciemiernik powinien kwitnąć w grudniu,i troszkę się pospieszył,to niektóre odmiany róż są takie wytrzymałe na zimno,mój sposób na zapełnienie rabaty zdaje egzamin przy pustej rabacie ,bo roślin nie można tak zasypać,ale jest dużo mniej pracy ,bo nie trzeba wywozić taczkami ziemi z kompostownika ,bo robi sie od razu w rabacie,ale przez to ciągle w moim kompostowniku pusto ;:306 ,pozdrawiam ;:168

Wiolu,odgapiaj ,bo to dużo mniej pracy przy nowych rabatach ,mniej się nadźwigasz przy wypełnieniu rabat,ziemią ,bo ona tam po prostu sama się zrobi,ale trzeba na to dużo liści ,a ja mam taką możliwość ich przywiezienia i ziemia jest czyściutka i wolna od jakichkolwiek nasion ,pozdrawiam ;:196

Kasiu,miejsca to miałabym jeszcze więcej ,ale już bym chyba nie podołała obrobić wszystkiego,i trzeba by było kogoś zatrudnić ,a to wiąże się z dużymi kosztami ,wiec nie ma i już :uszy to jest odmiana ciemiernika kwitnąca w grudniu,ciut się pospieszył,on pięknie kwitnie i wygląda na śniegu ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martuś cały dzień siąpiło i nic nie zrobiłam, a mam pracę na parę godzin :wink: Więc wyjazd do Krakowa a potem dom. Ciemiernik śliczny muszę poszukać właśnie takiego, bo mam w różnych odcieniach i niektóre nawet kwitną jak jest ciepły grudzień, ale takiej czystej bieli nie mają. Pytam o skalniak, bo opowiadałaś mi o balach i bardzo chciałabym to zobaczyć. Ja mam tą jedną grządkę wzniesioną (grobek) i rośliny tam rosnące wymagają ciągłego podlewania, bo woda przelatuje i w mokre lata jest ok, a w suche już gorzej. Weź to pod uwagę. Buziaczki przesyłam ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Martusiu witaj ;:196 Ja też grzybki już zjadłam ;:108 to się wybieraj ;:71 przywieziesz mi nasionka , pisaczki ;:306
U mnie też pochmurno i nawet trochę mżawki było :( ale też trochę popracowałam na działeczce .
;:3 ;:3 życzę i posyłam ;:196
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Witaj Marta :)
Przychodzę do Ciebie od Sabinki, która zachwalała Twoje ciemierniki.
Nie przeglądałam jeszcze całego Twojego wątku (to zostawiam na wieczór) ale ostatnie zdjęcia pokazują, że nawet w listopadzie jest jeszcze kolorowo i jest co pstrykać. :)

Na drugiej stronie Twojego wątku na pierwszym zdjęciu na tle hortensji to co za biała pięknotka??
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No tak to jest jak się sadzi za gęsto ;:306
Ty masz spore rabaty, to i czasem jakaś roślinka schowa się za inną.
Ja mam wąskie, więc u mnie prawie wszystko widoczne, w dodatku nie mam takich ilości
U mnie pojedyncze okazy to i nie zasłaniają siebie nawzajem
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Martuś super pomysł na rabatę i jej użyźnienie liśćmi kapusty ;:215
Zablokowany