Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Witam cieplutko wszystkie koleżanki :wit

Nie wiem jak u Was ale do mnie powróciła zima ;:oj Wczoraj wieczorem zaczęło sypać i rano cały ogród pokrył się kilkucentymetrową warstwą białego puchu ;:oj . Rano widok był podobny, ale nie miałam czasu zrobić zdjęć, bo spieszyłam się do pracy. Na szczęście w południe wszystko wróciło do pierwotnego stanu, wyszło słoneczko i śnieg zniknął. Nadal jednak jest zimno. I kto tu mówił o wiośnie :wink:

Tolinko wiem, chętnie bym kupiła duuuużo więcej, ale wiesz, że czekają mnie inne wydatki ;:131, więc z bólem serca muszę się ograniczyć w tym sezonie. Nie idzie mi to za dobrze, ale się staram ;:224 :D A tak w ogóle to jesienią zamówiłam jeszcze chryzantemy u Jadzi/Straganik Babci ;:202
Cloud
Tiki Tip
Ecru

Fleming
Corallo
Pink Lady

Gampi
Green
Bella
no i dzisiaj poszalałam z nasionami, ciekawa jestem gdzie ja to wszystko zmieszczę ;:224

Lucynko bardzo się starałam wkleić Ci link, ale nie bardzo chce mi się zapisać :oops: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 69&start=0 , nie wiem czy z niego wejdziesz. Lepiej odszukaj wątek Wiolamanka i wejdziesz bez problemu w wątek sprzedażowy. Raz mi się zapisuje jako link a raz jako tekst, coś robię nie tak. A jednak się udało ;:138 ;:138 ;:138

Aniu
sama się zastanawiam, dlaczego moje mieczyki rosną w cebule a słabo kwitną w drugim sezonie. Tolinka chyba potwierdzi, że cebule są dorodne. Cebule ze sklepu są dużo mniejsze niż wykopuję jesienią. Swojego czasu dałam koleżance wszystkie cebule/bulwy, zrobiła wielkie oczy jak zobaczyła ich wielkość. U niej podobno kwitły ładnie, więc chyba mieczyki mnie nie lubią ;:224 . Zobaczę jak się zachowają w tym roku, będę miała porównanie z kupionymi teraz.

Maju, wczoraj przeglądałam właśnie strony z różami piennymi, były takie piękne ;:oj aż dech zapierało. Noszę się z zamiarem kupić chociaż 2 na próbę. Mam ochotę wsadzić je przed wejściem na taras, by witały gości, ;:333 - wejście mam od południa, ale dopiero jak go skończę ;:224 . Nie wiem jednak czy nie będą przemarzały ;:131

Krysiu u mnie do południa też słoneczko świeciło, ale jest bardzo mokro po wczorajszych opadach śniegu, a po południu już zrobiło się chłodno i do ogrodu nie było po co wychodzić.

Chyba musimy jeszcze poczekać na prawdziwą wiosnę.

Dla Was troszkę letnich, a właściwie wiosennych ;:333 wspomnień

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dzisiaj starczy, bo wykończę fotosika ;:306
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Dziękuję bardzo.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj
Jak miło ogląda się kolorowy ogród w taki pochmurny dzień. Ja kiedyś miałam piękną kolekcję mieczyków. Co zobaczyłam nowość to brałam. Potem tak nagle w jednym roku wyginęły. Nawet cebulek za wiele nie zebrałam i słabe. Od tamtego czasu mieczyki słabo u mnie rosną. W moim ogrodzie już tak jest . Coś pięknie rośnie przez kilka lat a potem przychodzi pora na innego lidera :D
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w ogrodzie zimno, mokro jednym słowem jest paskudnie, ni to zima ni wiosna, chyba wolałabym jednak typową zimę, w końcu to jeszcze luty.

Lucynko bardzo proszę, jeśli tylko mogę, to pomogę ;:108. Zrymowało mi się :D

Michasiu zobaczymy jak to będzie wyglądało w tym roku. Będę miała porównanie mieczyków kupionych w tym roku z tymi z ubiegłego.
Mam nadzieję, że nie będę musiała z nich rezygnować, bo bardzo je lubię.

A teraz zapraszam na fotki z października, które kończą moje wspomnienia ubiegłego sezonu :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I ostatnie kwitnące róże ;:131 czyli Stefania, Novalis Cream Abudance Bremer, Geisha i oczywiście Princess of Infinity

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oraz powtórnie kwitnący floks, którego przycięłam, zaraz po niezbyt udanym letnim kwitnieniu

Obrazek

Często oglądam zdjęcia z ubiegłego sezonu i zastanawiałam się, którą różę w tym roku wybrałabym jako nr 1 ;:131 i trudno podjąć mi decyzję na pewno jedną z nich jest LD Braithwaite cdn
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Czy to również październikowe kwitnienia róż ? Jeżeli tak, to gratuluję ! :D
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Też weszłam w linka, który podałaś do Wiolamanka i całkiem zgłupiałam od ilości chciejstw :wink: Muszę najpierw ochłonąć i na spokojnie przejrzeć te wszystkie cudeńka. Już wiem, że zamówię kolejne ostróżki, bo bardzo je lubię ;:108 I jak tu się oprzeć pokusie, skoro koleżanki podsuwają wciąż nowe linki do sklepów :wink:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ja też weszłam na tego linka i...no nie wiem, nie powinnam... ;:306
Zwłaszcza że Iga u siebie dopisała nowości i już zaklepałam :;230 Z opóźnieniem ale i mnie dopada szaleństwo zakupów. Jeszcze chwila i zamówię jakąś różę :;230
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiatm :wit . dzisiaj czuję prawdziwą wiosną, ptaszki od rana świergolą, jest cieplutko, już nie dmucha jak wczoraj. Jest super, oby już tak zostało. Brak tylko słoneczka, no i oczywiście u mnie jeszcze bardzo mokro, więc z wiosennymi pracami jeszcze trzeba poczekać.
Jednak już chciałaby się poszaleć na rabatkach po tak długim odpoczynku i spalić co nieco :wink: nagromadzonego przez zimę ;:224 .

Wiolu, tak to październikowe kwitnienie, tak obficie do późnej jesieni kwitnie tylko Princess of Infinity, z pozostałych, gdyby nie dość mocny przymrozek, najwięcej pąków miały właśnie Stefcia i Novalis. Stefcię pod koniec sezonu przyatakował troszkę mączniak albo szara pleśń, ale Novalis do końca zdrowiutki, do tej pory stoi ubrany :D

Tak jak wspomniałam w poprzednim poście, trudno ocenić mi poszczególne róże, to był dla nich trudny sezon. Na pewno nie zawiodła Geisha, Garden of Roses, LD Braithwaite, Princess of Infinity, Lustige. One kwitły pięknie przez cały sezon. Pozostałe miały wzloty i upadki.
Najlepiej wyglądało pierwsze kwitnienie, to był prawdziwy szał, drugie gdyby nie susza, pewnie też by zachwycało. Niestety,najwięcej uwagi poświęciłam różom sadzonym na wiosnę, one też dostały największą ilość wody, za co odwdzięczyły się ciągłym kwitnieniem.
Na tej rabacie, zwanej przeze mnie północną rosną róże zarówno kwitnące raz jak i powtarzające kwitnienie,ale nawet te kwitnące raz postanowiły mi pokazać, choć skromnie, swoją urodę, z czego się bardzo cieszę. Do nich należą, pnąca Veilchenblau, Hippolyte, Jenny Duval, Tuskany. Z wymienionych różyczek Hippolite jest najsłabsza, męczy ja jakaś choroba, zasychają jej pędy, w trakcie sezonu kilka wycięłam, ale teraz widzę, że to nie koniec. Martwię się o nią ale mam nadzieję, że wiosną odbije zdrowymi pędami.
Również Marie Antoinette jest w marnej kondycji, nie wiem ile z nich przeżyje, ale ona już chorowała w ubiegłym roku, sezon miała lichy, szkoda śliczna róża o delikatnych kwiatach i pięknym kolorze.
I na koniec Bremer Stadtmusikanten, chyba będzie cięta baaardzo niziutko, szczególnie jedna, druga jest w lepszym stanie.
To chyba tyle jeśli chodzi o "straty" z ubiegłego sezonu. Teraz jestem ciekawa jak przeżyły róże sadzone w grudniu :?:

Aprilko ja też tak mam, mówię sobie, nic więcej nie domówię, a im bliżej sezonu tym więcej dokupuję, człowiek dostaje jakiegoś "małpiego " rozumu i szaleje. O kim piszesz Aprilko? Podasz mi link? ;:306 . No widzisz co narobiłaś? ;:306
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ja powinnam mieć zakaz wchodzenia na forum w okresie trwającego szaleństwa zakupów. Muszę zażyczyć sobie blokadę, chyba "mężowską", bo już rodzicielskiej nie mogę :D . Ja jeszcze wczoraj dopisałam do zamówienia 2 różyczki ;:202 ;:145
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Nie znasz Igi? No to koniecznie nadrabiaj :;230
jej ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=504

wątek sprzedażowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=854

No i oczywiście sklep z żurawkami i innymi (ale lepiej przez forum bo są spore upusty dla Forumowiczów :wink:
http://zurawka.pl/

Udanych zakupów ;:306
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki ;:196 Aprilko na razie idę pospacerować po ogrodzie Igi, później wejdę do sprzedażowego..... z duszą na ramieniu ;:202 :wink:
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Dziewczyny - oszaleć można, ciągle polecacie kolejne i kolejne roślinki, wątki sprzedażowe czy sklepy. No i jak mam się oprzeć? No jak? Jak wytłumaczyć mężowi, że po prostu muszę coś dokupić. W przypadku nowej sukienki jestem w stanie wmówić, że sukienkę nabyłam dawno temu :;230 , M. jak zwykle nie pamięta. Ale ogród obfotografowany jest dość dokładnie, więc żadne niewinne kłamstewko nie przejdzie. U Wiolki chcę zamówić ostróżki, a mieczyki sobie daruję, w ubiegłym roku wyrosły olbrzymy i wszystkie musiałam podwiązać, więc wyglądały jak pomidory
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Mam fajny patent na stojące na baczność mieczyki.
Z cienkich listewek pozbijać kratę o oczkach ok 15 cm i wielkości rabaty mieczykowej. Kratę kładziemy na rabacie, a w każdym oczku sadzimy cebulę, w miarę wzrostu kratownicę podnosimy coraz wyżej podwiązując ją na rogach do palików.
Nie wypróbowałam tego jeszcze, ale widziałam tak posadzony " łan" mieczyków i wszystkie stały na baczność.
A żeby było zabawnie to co ja się omyślałam po jakiego grzyba ktoś na wiosnę położył kratownicę na rabacie.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, Ty chyba bardziej tłumaczysz się sama przed sobą, niż przed mężem. Gdzie tam facet zauważy jakieś nowe rośliny w ogrodzie, chyba , że się o nie przewróci ;:306 , albo dokupisz z hektar ziemi :;230

Lucynko świetny pomysł na mieczyki, Też bym się zdziwiła widząc coś takiego na ziemi ;:108 , szczególnie przed wschodem mieczyków :D . Wielkie dzięki ;:196
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajny pomysł na mieczyki ;:215 Ja dzisiaj zrobiłam obchód i patyczki różane wypuszczają nosy :tan
Ja już nie wchodzę na żadne wątki sprzedażowe i nie zaglądam do szkółek koniec! jak przeszłam dzisiaj po ogrodzie to i tak mam dylemat gdzie ja to wszystko zmieszczę ;:218
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”