Kasiu - witam Cię z całego serduszka i dzięki za wizytę!
Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni
- piasek pustyni
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni
Pati, dzięki, będziemy czekać!
 Po raz pierwszy wysiewam hibiscusy i jak widać, sama mam wiele pytań. Jak tylko cokolwiek będę wiedziała więcej, pewnie że dam znać 
 To piękne rośliny, ja ograniczyłam się do swojego "zboczenia" czyli tylko do tych rosnących na Madagaskarze, bo inaczej już bym zwariowała, jak widziałam u Was w wątkach niektóre gatunki. Już mi hojoza wystarczy 
 Ale pamiętam, że kiedyś szukałaś nasion H. sabdariffa, ciekawa jestem Twoich doświadczeń?

- maryjan13

- Od: 27 cze 2010, o 22:57
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Tobie Żaneto to nawet w zimie nasiona kiełkują i siewki rosną.

Żanetko,
powiedz mi jak zrobiłaś, że senna alata ci skiełkowała?
masz na to jakiś magiczny sposób? bo ja próbowałem dwa razy i niestety mi to nie wychodzi a widzę że masz rękę do siania ;)

powiedz mi jak zrobiłaś, że senna alata ci skiełkowała?
masz na to jakiś magiczny sposób? bo ja próbowałem dwa razy i niestety mi to nie wychodzi a widzę że masz rękę do siania ;)
Pozdrawiam Marcin 

- piasek pustyni

Marianie, Marcin! Dzięki serdeczne  
 Zimia jak zima, Marianie, kalendarzowo tak, ale dla mnie po prostu czas siewu  i cieszę się, że mam tej zieleniny już trochę:
Delonix i Colvillea:

Hibiskusy:

Marcin - ja nie wiem, co zrobiłam
 Po prostu wsadziłam w podłoże z kokosu. Niemniej ze wszystkich Senna (bo zasiałam kilka gatunków) wykiełkowała tylko ta póki co, ale chyba z tej reszty nic nie będzie.Na razie tkwią w podłożu i się nie ruszają, natomiast S. alata wykiełkowała w ilości 8 sztuk, przy czym wynurza się jeszcze jedno. Zdjęcie kiepskiej jakości, bo coraz trudniej w mnożarce zrobić dobre zdjęcia, ale tak mniej więcej teraz wyglądają:

I z nowości wykiełkowała jeszcze: Thespesia populnea
12 stycznia takie coś wylazło z ziemi:

Dziś wygląda tak:

i ma dwa młode jeszcze:

Thespesia populnea to ciekawostka i tylko dlatego ją zamówiłam. Autorzy projektu "Catalogue of the Vascular Plants of Madagascar" zgadzają się z badaczami Fosberg & Sachet z roku 1972, że T. populnea nie występuje na Madagaskarze. Zgromadzone materiały, kiedy ten gatunek badano, rzeczywiście należy do T. populnea. Jak jednak Fosberg & Sachet komentują, niektóre okazy są w jakiś sposób pośrednie, wykazują pewne cechy zwykle związane z T. populnea. Flora of Madagascar wykazuje synonim: Thespesia populeoides, i jako taka występuje w prowincjach Antsiranana, Fianarantsoa, Mahajanga, Toamasina, Toliara. A to po prostu hibiskus (jej synonim to Hibiscus populneoides Roxb.), roślinka z rodziny Malvaceae. Kwiat ma mieć żółty z czerwono - brązowym środkiem.
I kolejna nowość łaskawie wyglądająca z podłoża to Morrenia odorata - Cynanchum odoratum. To ciekawostka z Ameryki Południowej, jednak jako dodatek do moich sarcostemm i innych cynanchum, bardziej do asklepidarium, bo bardzo chciałabym, aby wyrosła, wiadomo przecież, że lubię patyczki. Na razie wygląda tak:

Pozdrawiam Was bardzo cieplutko i jak zawsze bardzo dziękuję za wizyty

Delonix i Colvillea:

Hibiskusy:

Marcin - ja nie wiem, co zrobiłam

I z nowości wykiełkowała jeszcze: Thespesia populnea
12 stycznia takie coś wylazło z ziemi:

Dziś wygląda tak:

i ma dwa młode jeszcze:

Thespesia populnea to ciekawostka i tylko dlatego ją zamówiłam. Autorzy projektu "Catalogue of the Vascular Plants of Madagascar" zgadzają się z badaczami Fosberg & Sachet z roku 1972, że T. populnea nie występuje na Madagaskarze. Zgromadzone materiały, kiedy ten gatunek badano, rzeczywiście należy do T. populnea. Jak jednak Fosberg & Sachet komentują, niektóre okazy są w jakiś sposób pośrednie, wykazują pewne cechy zwykle związane z T. populnea. Flora of Madagascar wykazuje synonim: Thespesia populeoides, i jako taka występuje w prowincjach Antsiranana, Fianarantsoa, Mahajanga, Toamasina, Toliara. A to po prostu hibiskus (jej synonim to Hibiscus populneoides Roxb.), roślinka z rodziny Malvaceae. Kwiat ma mieć żółty z czerwono - brązowym środkiem.
I kolejna nowość łaskawie wyglądająca z podłoża to Morrenia odorata - Cynanchum odoratum. To ciekawostka z Ameryki Południowej, jednak jako dodatek do moich sarcostemm i innych cynanchum, bardziej do asklepidarium, bo bardzo chciałabym, aby wyrosła, wiadomo przecież, że lubię patyczki. Na razie wygląda tak:

Pozdrawiam Was bardzo cieplutko i jak zawsze bardzo dziękuję za wizyty
To musisz mieć magiczne ręcę do nasion 
bo takiego lasu z siewek nie widziałem

bo takiego lasu z siewek nie widziałem
Pozdrawiam Marcin 

- piasek pustyni

(nie) dziękuję!  
  ale raczej nie ręce tu mają znaczenie, tylko świeżość nasion - tak myślę. Przekonałam się o tym przy tym wysiewie, mając z dwóch różnych źródeł nasiona. Wybitnie to się potwierdziło przy nasionkach "delonek". Zważywszy, że inne gatunki Senna nie wzeszły jak dotąd, bo podobno mogą i ponad miesiąc kiełkować, mam więc mieszane uczucia, na razie cieszę się z tych, co rosną. 
Marcin, jak będą dobrze rosły, to wiesz co

Marcin, jak będą dobrze rosły, to wiesz co
Wiem wiem ;)
A podłoże jakie żywasz do wysiewu nasion? czy to włókno kokosowe?

A podłoże jakie żywasz do wysiewu nasion? czy to włókno kokosowe?
Pozdrawiam Marcin 

- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Toż to wygląda jak (nie przymierzając) tropikalny las równikowy!  

Świetne ujęcia, piękny widok - dobre wschody! I tak dalej proszę.

Świetne ujęcia, piękny widok - dobre wschody! I tak dalej proszę.
- piasek pustyni

Henryku, i Tobie również (nie) dziękuję!  
 Postaram się tak dalej  

Marcin - tak, to włókno kokosowe. Na dnie zamiast keramzytu dałam granulat lawy wulkanicznej. Dzięki temu włókno jest cały czas wilgotne, ale nie mokre (oczywiście jeśli nie przeleję, ale ja zwykle zasuszam). W jednych przypadkach jest bardziej wilgotne, w innych (jak przy Cyanotis) mniej, ale jest bardzo dobre do wysiewu. Sterylne, doskonałe dla długo kiełkujących nasion. Pierwszy raz na tym wysiewałam, nie byłam przekonana, ale jednak było warto

Marcin - tak, to włókno kokosowe. Na dnie zamiast keramzytu dałam granulat lawy wulkanicznej. Dzięki temu włókno jest cały czas wilgotne, ale nie mokre (oczywiście jeśli nie przeleję, ale ja zwykle zasuszam). W jednych przypadkach jest bardziej wilgotne, w innych (jak przy Cyanotis) mniej, ale jest bardzo dobre do wysiewu. Sterylne, doskonałe dla długo kiełkujących nasion. Pierwszy raz na tym wysiewałam, nie byłam przekonana, ale jednak było warto
- 
				wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08

Ło ja Cię... jaka plantacja  

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)

U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- piasek pustyni

Moniko -  

To w takim razie jak się podoba, to jeszcze jedna nowość, która nieśmiało, ale niemal po miesiącu tak ledwo ledwo, ale wygląda... Nie wiem, czemu tak powoli, ale cóż: najważniejsze, że w ogóle, bo to znasion "starej" firmy, u której już raczej nic nie zamówię.
Zwłaszcza, że ten rok ma być pod znakiem między innymi epikaktusów, to cieszę się z tego maleństwa niezmiernie. Kochani: to moje drugie własnoręcznie wysiane epi, Epiphyllum crenatum ssp.kimnachii (San Cristobal)

Będzie kiedyś śliczną rośliną

To w takim razie jak się podoba, to jeszcze jedna nowość, która nieśmiało, ale niemal po miesiącu tak ledwo ledwo, ale wygląda... Nie wiem, czemu tak powoli, ale cóż: najważniejsze, że w ogóle, bo to znasion "starej" firmy, u której już raczej nic nie zamówię.
Zwłaszcza, że ten rok ma być pod znakiem między innymi epikaktusów, to cieszę się z tego maleństwa niezmiernie. Kochani: to moje drugie własnoręcznie wysiane epi, Epiphyllum crenatum ssp.kimnachii (San Cristobal)

Będzie kiedyś śliczną rośliną
Ale cudo wysiałaś, niech rośnie, w przyszłości zakwitnie i nacieszy twoje i nasze oczęta;). Trzymam łapki za niego.

- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35

Żanetko i tu też pełno zieloności  
 .... gdzie to wszystko mieścisz  

- piasek pustyni

Pati, Agnieszko - ściskam Was mocno  
 Oby rosło zdrowo, bo bardzo mnie się to cudo podoba. A gdzie pomieszczę...? Nie jestem Scarlett O'Hara, ale ... "pomyślę o tym jutro"  
Natomiast ciekawostka; dostałam gratis dwie paczuszki, nieopisane. Sprzedawca też nie wiedział, bo tak po prostu wrzucają porcje gratisowe. Jedna wykiełkowała, ale na razie z racji "bezimienia" traktowana jak obcy pasażer. Podobna do mojej Indigofera, ale co to z tego będzie...?

Z Epiphyllum się cieszę dziś najbardziej
 Miłej nocy życzę i dziękuję za wizyty  

Natomiast ciekawostka; dostałam gratis dwie paczuszki, nieopisane. Sprzedawca też nie wiedział, bo tak po prostu wrzucają porcje gratisowe. Jedna wykiełkowała, ale na razie z racji "bezimienia" traktowana jak obcy pasażer. Podobna do mojej Indigofera, ale co to z tego będzie...?

Z Epiphyllum się cieszę dziś najbardziej
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24

Epiphyllum crenatum ssp. kimnachii - jako czysty gatunek bardzo cenny, o urodzie nie wspominając. 
Tyle, że z tego co wiem one jakby trudniejsze w hodowli no i mniej chętnie kwitną niż mieszańce... Ja nie mam ani jednej takiej rośliny.
Myślę jednak, że w Twoich rękach te sieweczki wnet wyrosną na duże, dorodne rośliny których kwiatami nieraz nas zadziwisz.

Tyle, że z tego co wiem one jakby trudniejsze w hodowli no i mniej chętnie kwitną niż mieszańce... Ja nie mam ani jednej takiej rośliny.
Myślę jednak, że w Twoich rękach te sieweczki wnet wyrosną na duże, dorodne rośliny których kwiatami nieraz nas zadziwisz.