Marianie, Marcin! Dzięki serdeczne

Zimia jak zima,
Marianie, kalendarzowo tak, ale dla mnie po prostu czas siewu i cieszę się, że mam tej zieleniny już trochę:
Delonix i Colvillea:
Hibiskusy:
Marcin - ja nie wiem, co zrobiłam

Po prostu wsadziłam w podłoże z kokosu. Niemniej ze wszystkich Senna (bo zasiałam kilka gatunków) wykiełkowała tylko ta póki co, ale chyba z tej reszty nic nie będzie.Na razie tkwią w podłożu i się nie ruszają, natomiast S. alata wykiełkowała w ilości 8 sztuk, przy czym wynurza się jeszcze jedno. Zdjęcie kiepskiej jakości, bo coraz trudniej w mnożarce zrobić dobre zdjęcia, ale tak mniej więcej teraz wyglądają:
I z nowości wykiełkowała jeszcze:
Thespesia populnea
12 stycznia takie coś wylazło z ziemi:
Dziś wygląda tak:
i ma dwa młode jeszcze:
Thespesia populnea to ciekawostka i tylko dlatego ją zamówiłam. Autorzy projektu "Catalogue of the Vascular Plants of Madagascar" zgadzają się z badaczami Fosberg & Sachet z roku 1972, że T. populnea nie występuje na Madagaskarze. Zgromadzone materiały, kiedy ten gatunek badano, rzeczywiście należy do T. populnea. Jak jednak Fosberg & Sachet komentują, niektóre okazy są w jakiś sposób pośrednie, wykazują pewne cechy zwykle związane z T. populnea.
Flora of Madagascar wykazuje synonim: Thespesia populeoides, i jako taka występuje w prowincjach Antsiranana, Fianarantsoa, Mahajanga, Toamasina, Toliara. A to po prostu
hibiskus (jej synonim to
Hibiscus populneoides Roxb.), roślinka z rodziny
Malvaceae. Kwiat ma mieć żółty z czerwono - brązowym środkiem.
I kolejna nowość łaskawie wyglądająca z podłoża to
Morrenia odorata - Cynanchum odoratum. To ciekawostka z Ameryki Południowej, jednak jako dodatek do moich sarcostemm i innych cynanchum, bardziej do asklepidarium, bo bardzo chciałabym, aby wyrosła, wiadomo przecież, że lubię patyczki. Na razie wygląda tak:
Pozdrawiam Was bardzo cieplutko i jak zawsze bardzo dziękuję za wizyty