Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

Toż ja właśnie baaaardzo się staram, żeby w przyszłym roku nie mieć lasu pomidorowego, ale chyba nie dam rady ;:131. Może po paru sezonach mi przejdzie ;:306
Co do Winogronka, to zgadzam się w zupełności, jest przepyszny ;:108. Byłam ostatnio na działce u naszej forumowej Rzepki (pozdrawiam, jeśli tu zaglądasz :wit ) i zostałam poczęstowana między innymi nim.

Małgosiu muszę spróbować z tym wystawieniem na zewnątrz. Zresztą mam trochę nasion, to poeksperymentuję i część posieję tak, a część normalnie podczas robienia rozsady w domu.

Zmykam, bo dopiero skończyłam pracę i ledwo na oczy widzę ;:41 (idę śnić o pomidorach :;230 )
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Beatko oczywiście że się mylisz :;230 zawsze będziesz ciekawa nowych odmian, a sama widzisz co się dzieje na rynku pomidorowym :D
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję- wypieki to jedno z moich wielu hobby - mam ich trochę ;:306
a oto moje byliny kwitnące na żółto i niebiesko, które zakupiłam do mojego ogrodu, macie coś z tego oprócz kocimiętki?
złocień ogrodowy
Obrazek
szałwia omszona
Obrazek
santolina cyprysikowata
Obrazek
nachyłek zagreb
Obrazek
nachyłek bengal tiger
Obrazek
liatra kłosowa
Obrazek
krwawnik parker,s variet
Obrazek
kocimiętka
Obrazek
floks szydlasty
Obrazek
dzwonek poszarskiego
Obrazek
dzielżan sombrero
Obrazek
dzwonek dalmatyński
Obrazek
kilka z tych już kiedyś miałam, ale nie ma po nich śladu: liatry dzwonki, kocimiętki i floks. Ciekawa jestem tych żółtych jak się rozrosną i kiedy będą z nich takie piękne łany jak na fotkach.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Marysiu
To prawda, że jeden sezon jeszcze nie skończony a już myślę o kolejnym. Powiększam warzywnik, część warzyw odpada ze względu na trudność w uprawie więc mogę ciut więcej planować. Teraz upychałam na niewielkiej powierzchni a za rok będę upychała na nieco większej :;230
Ale o różach, powojnikach i drzewkach na kolejny rok także już myślę i szacuję co dam radę posadzić a co jeszcze odpuścić. Jakoś snucie planów samo wchodzi do głowy i nie mogę się tego pozbyć :roll:

Beatko
Pamiętam o nasionkach paprykowych dla Ciebie i w pierwszej kolejności odkładam dla Was a resztę puszczę na AWN.
Winogronek jest czerwoną koktajlówką? Jeśli tak, to chętnie posieję- będzie prawie pełna gama kolorystyczna ;:215
Moja córcia zajada się Smerfami i Ildi więc jeszcze przydałby się czerwony.

Elu

Jestem okropnym łasuchem i takie piękne wyroby cukiernicze sprawiają nadprodukcję soków trawiennych. Mam nadzieję, że smakował nie tylko dzieciom
Tylko nie dopatrzyłam się na nim/nigdzie pomidorków :;230
Zdolna bestia z Ciebie ;:138

Kwiatuchy piękne Obrazek
Ja u siebie mam złocień ale miniaturowy (bardziej na skalniaki) biały, szałwie, liatry, kocimiętkę i floks szydlasty różowy.
Nachyłki siałam i w zeszłym roku cieszyłam się pękną kępką ale w tym roku nic z niego nie zostało. Miałam też dzwonek karpacki ale biały przepadł a niebieski po kwitnieniu został wciągnięty przez nornicę ;:145
Krwawnik i dzielżan piękne! Miałam krwawnik od Marysi ale ;:145 ;:145 ;:145

Kasia
Ta choroba "las pomidoras" niestety nie ma tendencji do wyleczenia. To będzie się pogłębiać więc możemy założyć klub "anonimowych hodowców pomidorów".

Martusia :wit Cieszę się, że zaglądasz do nas ;:168

Witula ;:168
Ty absolutnie nie przepraszaj, że nie siedzisz po nocach z nami. Ja jestem pełna podziwu dla Twojego zaangażowania, pracowitości i serca jakie wkładasz w swoje uprawy. Do tego prac zawodowa i zapewne jeszcze jakieś życie rodzinne. Podejrzewałam, że jesteś jakimś cyborgiem, ale na szczęście nie ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
x - e-1

Post »

O to sporo masz i miałaś Małgosiu z tego, co kupiłam.
Mam nadzieję, że nachyłki nie wyginą, bo bardzo mi się podobają, krwawnik też. Mam teraz krwawniki kolorowe, ale przeważa kolor biały, który sukcesywnie wyrywam, aby się nie rozsiewał, jednak cały czas ten kolor dominuje. Kiedyś wyhodowałam ten sam krwawnik też z nasion i też powyrywałam biały, ale było dużo innych kolorów: ciemno różowy, bordowy, liliowy itp. Teraz tylko trochę jasnoróżowego i masa białego mi wyrosła.
Tort z pomidorami to raczej na moje własne urodziny :;230

Nie wiem kiedy ja to posadzę, bo pracy masa, a i szkoła się zaczęła i obowiązków dojdzie. Mam jeszcze tyle pomidorów do przerobienia na ketchup i sos z bazylią ;:oj
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Elu, mamy podobny gust jeśli chodzi o kwiaty ;:215
Mam wrażenie, że kwiaty samosiejki mają tendencję do różowego i białego. Miałam wysiane onętki w różnych odcieniach różu, białe z "nalotem" różowego a w tym roku samosiejki mają jednolity kolor różowy i czysto białe. Malwa miała być bordowa, kremowa, śliwkowa i czerwona a wyszły tylko różowe- mniej lub więcej. To samo jest z jeżówkami- miała być pomarańczowa a będzie chyba różowa. Oby nachyłki nie zmieniły barwy na róż ;:306

Zmykam do spania- ten upał mnie wykończył. Choć z reguły świetnie czuję się w tropikach to dzisiejszy dzień był trudny do zniesienia. Powietrze parzyło, kamienice w centrum grzały jak piec a buty przyklejały się do asfaltu.
Jutro podobno będzie ludzka temperatura ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

:wit
Małgosiu
Jeszcze przypominam o Ildim , bo ten mi nie wzeszdł i go nie kosztowałam , a pisałaś że smaczny .
Ja mam Winogronka i jeszcze będę Cię namawiać na Sungolda Blusha i Jaune Flammée . Cytrynka pewnie masz :D
Oczywiście nasiona dla Ciebie i reszty naszej ;:4 są , tylko trzeba wyrazić chęć przyjęcia . ;:108
Na razie rozmawiamy o koktailówkach . Za te wyżej wymienione odmiany ręczę , że będą Wam smakowały ;:215
Z resztą propozycji poczekam na naszego ;:195 . On w tym najbardziej z nas doświadczony i sam ma dobry smak pomidorowy .
Elu
Kwiatki śliczne , ale czy dobrze zrozumiałam , że na razie na obrazkach ? Pogubiłam się w tych kwiatkach . :;230
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu i ja snuję plany, tylko raczej myślę jakby się tu zwinąć a nie rozwinąć :;230 Pomidory pokrzyżowały mi plany, bo nie wiem jak się nazywają te co smakowały. Nawet jak zbiorę nasionka i dodam to co Wy proponujecie i jeszcze na pewno z akcji i innych forumków to uzbiera się pewnie koło setki :;230 a po selekcji zostanie znowu koło 60 i to jest to zwijanie ;:oj

Elu jaki robisz sos z bazylią? uwielbiam to połączenie :D

O tak zdecydowanie chłodniej i jest czym oddychać!
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu jak pomidory smaczne to nasiona zbieraj , zrób im fotkę , pokażesz nam i powiesz jak smakowały . Może to jakieś unikaty i szkoda ich nie spróbować . Przecież przed nami jeszcze nie jeden sezon pomidorowy , a i tak wiadomo , że szukać nowych smaków będziemy . Wiadomo , będzie żelazny zestaw , ale nowości będą , bo przecież tyle tego jest ;:215
Pozdrawiam, Beata.
x - e-1

Post »

Marysiu- robię przecier i na końcu doprawiam solą, pieprzem, Tabasco i daję dużo krojonej bazylii. Zagotowuję, kładę do małych słoików i pasteryzuję hurtem w piekarniku w temp 130 stopni przez 20-30 min Idealny sos do grilla, na kanapkę, do pizzy itp. Raz zrobiłam taki sos wyłącznie z zielonych i żółtych pomidorów- wyszedł ciekawy kolor i dobry w smaku.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu zrobię na próbę parę malutkich słoiczków i to z żółtych i zielonych pomidorów ;:108 Ja robię sos paprykowy, lepszy wychodzi jak ktoś ma termomix , a tak to się mieli paprykę i dodaje ostre papryczki, przecier pomidorowy i przyprawy. U mnie cieszy się dużym wzięciem ;:306
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu
Zaintrygował mnie ten paprykowy sos . ;:108
Podaj proszę ;:180 dokładniejszy przepis .
Nie mam termomixa , ale mam kuchnie opalaną drewnem . ;:306
Pozdrawiam, Beata.
x - e-1

Post »

A właśnie mi się przypomniało, że kiedyś robiłam harissę z ostrych papryczek kupowanych na targu, a teraz mam je i nie wiem co z nich zrobić ;:223
Ostrą paprykę mieli się w maszynce razem z czosnkiem i smaży z dodatkiem oleju. Póżniej doprawia cynamonem, kardamonem, goździkami, imbirem, gałką i solą, nie pamiętam czy pomidory do tego się daje (muszę sprawdzić) Wychodzi bardzo pikantna pasta paląca jak diabli, ale bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi przypraw. Świetna do potrawy kuskus, do mięsa z grilla. Najadłam się tego na wycieczce w Północnej Afryce wiele lat temu i później robiłam tę pastę w domu. Zrobię ją znowu :tan

Marysiu- tam jeszcze cukru odrobinę dodaj i co Ci pasuje do smaku. Ja do tych zielonych i żółtych pomidorów dodałam jeden duży czerwony dla poprawy koloru. Aha jeszcze dodałam tymianku.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie przerabiam pomidory , żółte mam w oddzielnym garnku i dobrze , że tu zajrzałam , bo znalazłam poradę jak podciągnąć kolor . Proste , ale sama na to nie wpadłam . ;:124
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko Elu zapraszam po przepis na sos paprykowy http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 9#p5328869
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”