Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Lidziu, w pełni rozumiem Cię w sprawie dalii. Jeśli nie ma się dobrych warunków przechowywania, to szkoda pracy i wysiłku. A w dodatku jak to trzeba jeszcze nosić z działki do bloku ;:185 Astry to co innego - rosną sobie i nie potrzebują nawet okrywania.
Prawie zapomniałbym o moim żółtym astrze! Uchwyciłem go w ostatnim momencie:
Obrazek

Jadziu, tęsknię za ciepłymi dniami, by razem z owadami cieszyć się kwiatami astrów. Teraz to i one nie chcą latać :(
Masz piękne róże i to wystarczy ;:108 Choć niektóre astry są bardzo małe. Pokażę je później, bo na dziś astry żółte, a w zasadzie astrowate, bo heteroteca villosa nie jest ściśle biorąc astrem:
Obrazek

Skoro astrowate żółte, to dodam jeszcze zdjęcia moich nawłoci ozdobnych:
Obrazek
No niestety - w tej chwili brak listków z białymi paskami

Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to doczekaliśmy się astrów :) tego pełnego też mam i chyba granatowego , rózowego... To wspaniałe kwiaty, niewymagające, kolorowe, po prostu śliczne . Nie miałam pojęcia ,ze jest ich tyle odmian :shock: no i dobrze, można pokolorować nimi jesień :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

"Żółtki" pięknie wyglądają. Pierwszego mam, ale drugiego nie.
Wszystkie astry są piękne. Jednak w tym roku urzekły mnie nowoangielskie. To nic, że są wysokie i liście od dołu im podsychają. Mają tak dekoracyjne kwiaty, które rekompensują wszystkie niedociągnięcia. 'Constance' cudny!
Czy Twój 'Purple Dome' już rozwinął kwiaty? Mój nadal w pąkach.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam nawłoć Laurin, a także słoneczniczka szorstkiego, a teraz dokupiłam Flore Pleno cudny pełny .Lubię żółte kolory w moim ciemnym ogrodzie, bo one chociaż go trochę rozweselają .Kiedyś szalałam na punkcie czerwonych róż i mam ich kilka ,ale widzę ,że ten kolor nie bardzo pasuje w moim ogródku.Ogródek staje się jeszcze bardziej ponury właśnie w takie słotne jesienne dni
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Jacuś,dalii już nie ma ,u mnie też ,ale mamy cudne wspomnienia ,więc myślę ,że będą nam towarzyszyć jeszcze nie raz ,w zimie jest dużo czasu na oglądanie i przemyślenia,cudne masz swoje dalie ,a teraz astry,znowu ładna kolekcja ,i dalej ogród kolorowy i spacerem miły,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolciu, odmian astrów jest mnóstwo, dlatego podziwiam Cię, że tak łatwo znajdujesz swoje na moich zdjęciach ;:180 Czasem to może być nawet inny gatunek, bo po samym kwiatuszku naprawdę trudno rozpoznać. Na przykład astry nowobelgijskie mają taki sam typ kwiatu jak krzaczaste, a w dodatku mogą być karłowe i wtedy są identyczne. Choćby ten karłowy aster nowobelgijski:
Obrazek

Jadziu, to masz trochę tych żółtych kwiatów i to rośliny całkiem sporych rozmiarów. Powiedziałbym nawet większych od niejednego astra :lol:
Dziś tak jak zacząłem - astry nowobelgijskie, bo to najliczniejsza grupa i w dodatku najchętniej się krzyżująca i rozsiewająca. Moje siewki znajduję poza ogrodem :lol:
A to już wysoki aster n-b o charakterystycznych ciemnych pędach:
Obrazek

Halinko, astry nowoangielskie to wręcz astry królewskie! Mają piękne wyprostowane łodygi, nie rozłażące się, zwieńczone dużymi bardzo wyrazistymi kwiatami. I chyba jako jedyny - pachnie! 'Purple Dome' już kwitnie ale przy obecnej pogodzie kwiaty są posklejane i nie otwierają się do końca więc zrezygnowałem ze zdjęć. Na nowoangielskie przyjdzie jeszcze czas, a tymczasem kolejny nowobelgijski z Twojej kolekcji ;:196 :
Obrazek

Marto, kocham dalie ale bez żalu je pożegnałem, by w pełni cieszyć się astrami :tan To jest mój konik, odkąd uświadomiłem sobie, jak mało są docenione w swej różnorodności!
Na koniec aster nowobelgijski nn ale dzięki swojemu czystemu różowi jest cenny w mojej kolekcji:
Obrazek
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Piękne te astry nowobelgijskie Jacku. Zwłaszcza te fioletowe i ten jasnoróżowy. Chyba zaproszę jakiegoś do mojego ogrodu :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

U mnie w ogrodzie oprócz jednej upartej ostróżki :roll: zostały jeszcze na placu boju astry ( nigdy się nie nauczę czy nowobelgijskie czy nowozelandzkie :wink: ). Nawet chryzantemom się nieźle oberwało.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Masz rację Jacku - piękne astry :D A tej siewki co się tam zaplątała od Ciebie to nie wyrzucę, bo jest bardzo ładna - wysoka, wyprostowana łodyga i duży kwiat. Mam nadzieję tylko, że uda mi się je rozdzielić, zeby się nie przeplatały.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Masz ciągoty do natury! :wink: Mi one wszystkie jak przydrożne gawędki wyglądają! Ale święta racja - cieszą oko barwami i jakby grały na nosie jesieni! Te żółte to nawet ładne są! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Astry to moja ulubiona lektura na jesień w twoim ogrodzie.
Masz tyle super odmian, że wszystkie chciałabym mieć u siebie z zachłanności. :;230
Mogę tylko obejrzeć twoje, bo u mnie jak wiesz brak miejsca na cokolwiek.
Mogłaby jeszcze pogoda dopisać, kwitłyby dość długo jeszcze, ale chyba babiego lata się nie doczekamy w tym roku.
Twoje astry zakwitły wszystkie, chociaż nie była to feria kwiatów.
Ale mam nadzieję, że w przyszłym , po rozrośnięciu, pokażą na co je stać.
Tak jak biały, wygląda teraz cudownie. ;:170
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio, astry nowobelgijskie to względnie łatwy gatunek astrów i wśród nich znajduje się duża różnorodność w ubarwieniu, wielkości, terminie kwitnienia czy kształcie. Musisz tylko pamiętać, że rozłażą się. Nie wszystkie ale większość tak i potrzebują ograniczników.
Dziś kilka trochę rzadszych astrów. Spodobał Ci się różowy, to dla Ciebie hybryda czyli krzyżówka międzygatówkowa niezwykle obficie kwitnąca:
Obrazek

Małgosiu zauważyłem, że niektórym chryzantemom u mnie też się oberwało. Musiało nieźle przymrozić!
Jak zestawisz nowobelgijski obok nowoangielskiego astra - różnicę widać od razu. Gorzej nowobelgijski i krzaczasty. Jeśli ten pierwszy jest karłowy, to ja już się poddaję.
Dla Ciebie inny karłowy aster. Z grupy ageratoides wszystkie już pokazywałem z wyjątkiem tego maluszka:
Obrazek

Kasiu, to chyba najlepiej teraz rozdzielić, póki kwitną. Chyba, że dobrze oznaczysz łodygi. Nie raz już wyrywałem wrośniętego astra w szlachetną odmianę 8-)
Dla Ciebie kolejny aster podejrzewam, że hybrydowy. Wiem o nim tylko tyle, że pochodzi z dawnej kolekcji Hozera i już sam ten fakt nobilituje go na piedestał. Lubię te astry o zredukowanych liściach. Są takie eteryczne!
Obrazek

Miłko, widziałaś astry gawędki przy drodze? :shock: Nigdy nie widziałem gawędek w naturze i chyba lubią raczej górskie tereny :idea:
Został mi jeden gawędka, nadający się do pokazania, bo przeoczyłem ich okres kwitnienia. Mają naprawdę spektakularne kwiaty!
Obrazek

Grażynko, moje nowe astry też bidule, bo przez suszę nie miały szans się rozrosnąć, a niektóre nawet zginęły. No ale cóż - trzeba się cieszyć z tego, co zostało i na szczęście jest tego niemało 8-)
Tak, też czekam na słońce ale z drugiej strony obecny dość mocny deszcz bardzo potrzebny - również astrom.
Kolejny aster nn więc mogę przypuszczać, że hybryda o pełnych kwiatach w ciemnym kolorze. Kwitnie po raz pierwszy i zachwycam się nim!:
Obrazek
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku wszystkie piękne, mają coś niezwykłego w swoich kwiatuszkach a ten ostatni jest piękny ;:333
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Usmiejesz się, ale widziałam! ;:306 Bo chodziło mi o taka wiejską drogę, gdzie gawędki wyłażą z ogrodów przez płot w stronę ugoru. No iw takich opuszczonych gospodarstwach, gdzie płotu już nie ma, bo czas go żdżarł :wink: No i oczywiście dzika gawędka taka, co rośnie u nas jako chwast :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Super jest ten ostatni aster.
Czy to twoja krzyżówka czy go kupiłeś ?
Trochę popadało i astry jeszcze się trzymają, ale podobno znowu chłody idą. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”