Pomidory pod folią cz.2
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
Zuzie55 - Ale Ci zazdroszczę, kiedy sadziłaś pomidory i kiedy były siane?
Ja sadziłam 27-30 kwietnia, bo mój tunel nie był jeszcze gotowy. Sadzonki były duże (siane od 23 lutego do 1 kwietnia) Moje pomidory rosną jakieś olbrzymy i wcale nie dojrzewają, choć mam wiele wczesnych odmian. Do tego od wysadzenia tunel jest nocami podgrzewany termowentylatorem, a one rosną wzwyż jak szalone. Niektóre odmiany mają już prawie 170 cm wysokości i po 7 gron. Muszę mieć tego rudego w przyszłym sezonie.
Ja sadziłam 27-30 kwietnia, bo mój tunel nie był jeszcze gotowy. Sadzonki były duże (siane od 23 lutego do 1 kwietnia) Moje pomidory rosną jakieś olbrzymy i wcale nie dojrzewają, choć mam wiele wczesnych odmian. Do tego od wysadzenia tunel jest nocami podgrzewany termowentylatorem, a one rosną wzwyż jak szalone. Niektóre odmiany mają już prawie 170 cm wysokości i po 7 gron. Muszę mieć tego rudego w przyszłym sezonie.
-
- 50p
- Od: 16 kwie 2014, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ładne, u mnie takie widoki na dniach się też pojawią...;)
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elu Pomidory,które są na zdjęciach siane 7.o2 a wysadzane 11 kwietnia,do nieogrzewanego tunelu.Zabezpieczone tylko agrowłókniną na pałąkach na wypadek mrozu.
W nocy u mnie pomidory spały
i niczym ich nie podgrzewałam,może dlatego nie rosły aż tak bardzo w górę,tylko ukorzeniały się i są raczej masywne.
W nocy u mnie pomidory spały

Też chcę zakupić agrowłókninę białą na przyszły sezon i na okrywanie dachu tunelu - w razie upałów. Czy 17g/m2 jest ok? Jaką gramaturą Wy okrywacie?
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam najtańszą, taką z B. Tam gdzie zakładałam je obok siebie zakleiłam co kawałek plastrem. Wydaje mi się, że pomidory mają się tam ok. Podlewane co kilka dni. Jak na razie kwiatki nie opadają (a w gruncie i na balkonie tak).
Ja tak wczoraj zazdrościłam Zuzi55, że moje pomidory się zlitowały pomimo zimnej nocy (oczywiście dogrzałam farelką). Dziś po pracy, kiedy weszłam do folii to zauważyłam różnicę na dwóch krzakach - lekko zaróżowione
-nareszcie. Teraz już z dnia na dzień będą się czerwieniły.
A oto moje leciuteńko zaróżowione:
zdj. nr.1- odmiana NN -miała być Sława Nadrenii, a urosło takie coś
i zdj. nr. 2- Ei von Phuket od Pauli

A jak wcześniej pisałam moje pomidory są już bardzo wysokie, niektóre nawet po 170 cm( na zdj po lewej Violet Jasper wypuszcza ósme grono. Mam go wkrótce ogłowić czy jak?
Tu kolejno rosną zdj.1(od prawej): Perła Małopolski, Sława Nadrenii, Opal Essence, K-37, Orange Banana, Kosmonaut, Severnye, Ei von Phuket, Cytrynek Groniasty.
zdj. 2 na pierwszym planie K-37, Orange Banana, Kosmonaut itd...

A oto moje leciuteńko zaróżowione:
zdj. nr.1- odmiana NN -miała być Sława Nadrenii, a urosło takie coś

A jak wcześniej pisałam moje pomidory są już bardzo wysokie, niektóre nawet po 170 cm( na zdj po lewej Violet Jasper wypuszcza ósme grono. Mam go wkrótce ogłowić czy jak?

Tu kolejno rosną zdj.1(od prawej): Perła Małopolski, Sława Nadrenii, Opal Essence, K-37, Orange Banana, Kosmonaut, Severnye, Ei von Phuket, Cytrynek Groniasty.
zdj. 2 na pierwszym planie K-37, Orange Banana, Kosmonaut itd...

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
ela151 ten owoc jest według mnie ze staśmionego kwiatka i nie odzwierciedla prawdziwego kształtu owoców danego gatunku choć ja nie pamiętam by u mnie Sława Nadrenii miała staśmione kwiaty.ela151 pisze:zdj. nr.1- odmiana NN -miała być Sława Nadrenii, a urosło takie coś
Na tym zdjęciu są dwa pomidorki na jednym gronie, blisko siebie. To nie był staśmiony kwiat, staśmione poobrywałam. Na wyższym gronie są tylko 3 kwiatki. Posadziłam 8 krzaczków Sławy i dwa są właśnie takie, ale wygląda na odmianę wczesną, generatywną-mało liści, ale owoców też mało w sumie. Jako pierwszy zawiązał owoc i rósł bardzo szybko. Od posadzenia mija około 40 parę dni, może 45.
Zazdroszczę ja jutro zobaczę czy jakiś owocek się zawiązał.
legina, zuzia, ela, sztuczka, podziwiam Wasze pomidorki, są takie dorodne i plenne a do tego maja takie zdrowe liście, naprawdę wielki szacun. Moje pomidory po raz pierwszy w tym roku w szklarni i już zong - poskręcały im się liście, chociaż już jest kilkanaście owoców. Od wczoraj szklarnia otwarta na przestrzał.
Beata
Beata
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Czy to pomidory tegoroczne? Nie do wiary! Naprawdę bardzo Was podziwiam. Ja moje posadziłam do szklarni 1.05. i niektóre sięgają mi do pasa, owoców kilkanaście jest ale gdzie im do tych...