Tu na razie jest ściernisko...
- Malvy
- 500p
- Od: 10 lut 2015, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tu na razie jest ściernisko...
W takim razie zapraszam ponownie, Krysiu 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Malwinko, niech zbliżający się wielkimi krokami kolejny rok przyniesie Tobie i Twojej Mamie tyle szczęśliwych i radosnych chwil, ile sekund liczy sobie cały rok.
Niech Wam pięknie kwitną i owocują wszystkie roślinki, a zdrowie pozwala się nimi opiekować.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- Malvy
- 500p
Dziękuję Lucynko
i Tobie i Twoim bliskim życzę wzajemnie radości i zdrowia, oraz mnóstwa pogody dla ducha i roślin, żeby się wszystkie plony udały

- Malvy
- 500p
Rok Nowy jeszcze młody ledwie z pierwszej doby zaczyna się wykluwać, jeszcze niektórzy szklanicami się stukają
tańcują
hulają
a ja Wam wszystkim w tej godzinie życzyć chcę po dwakroć wszystkiego dobrego co w zeszłym roku było:

morza kwiatów i zieleni

planów spełnienia

kasy na marzenia

odpoczynku i zdrowia

czasu z bliskimi...

... i z dalszymi znajomymi
i wszystkiego naj...........*
Witam w 2017 roku!
* tu można wstawić własny tekst

morza kwiatów i zieleni

planów spełnienia

kasy na marzenia

odpoczynku i zdrowia

czasu z bliskimi...

... i z dalszymi znajomymi

i wszystkiego naj...........*
Witam w 2017 roku!
* tu można wstawić własny tekst

Ooo, pamiętam tę puszkę
Także takich puszków w większej ilości i znacząco większą masą zawartości na 2017

Także takich puszków w większej ilości i znacząco większą masą zawartości na 2017

A w ten murek, w te otwory będziesz coś wsadzać?
- Malvy
- 500p
Tulap, masz rację jak najwięcej takich puszek
Kasiu, w otworach rośnie dąbrówka, to jej pierwszy rok, zobaczymy jak sobie poradzi, myślę o dosadzeniu macierzanki, bo ona dobrze radzi sobie u mnie na skalniaku więc powinna wytrzymać i te stosunkowo małe "doniczki"
Obok rosną pięciorniki i trzmieliny więc one też będą zarastać ten murek, mam nadzieję, że w nowym sezonie już będzie widać jak to ma wyglądać w rzeczywistości 

Kasiu, w otworach rośnie dąbrówka, to jej pierwszy rok, zobaczymy jak sobie poradzi, myślę o dosadzeniu macierzanki, bo ona dobrze radzi sobie u mnie na skalniaku więc powinna wytrzymać i te stosunkowo małe "doniczki"

- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Malvy jestem z Tobą od początku i pamiętam z jaką ciekawością śledziłam Wasze poczynania, jak Was podziwiałam dziewczyny obydwie
Ogród rzeczywiście przybiera wspaniałe kształty i tak powstaje jakby od niechcenia
Przypomnij mi w lutym o patyczkach, bo wiesz w starszym wieku ma się jeszcze pamięć ale krótką
Życzę zdrowia i szybko napełniającej się skarbonki na rośliny...wspaniałego Roku

Życzę zdrowia i szybko napełniającej się skarbonki na rośliny...wspaniałego Roku

- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Malvy takie zdjęcia z początków oswajania działki, zdecydowanie motywują do pracy.
Hortensja bukietowa chyba musi walczyć z trawą o składniki pokarmowe. Musisz ją wesprzeć, zdejmując darń wokół. Może znalazłabyś gdzieś w okolicy trochę wysuszonego igliwia lub kory, też by się ucieszyła z takiego okrycia. Zdjęcie z taczką znakomite.
Niech spełnią się marzenia, ogrodowe przede wszystkim. 

- Malvy
- 500p
Dziękuję Marysiu za pochwałę
i życzenia
, choć zdecydowanie ogród jakoś nie chce się robić "od niechcenia"
W zeszłym sezonie w kółko kopałam i zdzierałam darń w każdej wolnej chwili na przemian gubiąc w tym "sporcie" kilogramy, to znów je nadrabiając siedząc w pracy
w tym sezonie też mam plan na ostre przekopywanie się przez ten cały trawnik, który posiałyśmy, jest go zdecydowanie za dużo
W lutym na pewno się zgłoszę... chyba, że też zapomnę
bo moja pamięć wcale nie jest chyba lepsza, co najwyżej krócej używana
Soniu, masz świętą rację, ale uświadomiłam sobie to dopiero w tym roku, jak zaczęłam okrajać trawnik
Pierwsze założenie, które było zrobione to, że rośliny miały "wyrastać z trawnika" (do tej pory nie wiem jak ludzie to robią, że tak na fotkach to ładnie i bujnie wygląda), tak się podobało Mamie, ale okazało się, że trawnik jest zbyt żarłoczny, a rośliny, które brałam za odmiany karłowate wcale takimi nie są, tylko nie mają z czego rosnąć. Przez cały sezon zdzierałam darń żeby robić rabaty bez trawnika
Niestety jestem tylko ja i moja Mama więc moce przerobowe są mocno okrojone i dla tej ostatniej hortensji nie starczyło mi sił więcej niż pilnowanie, żeby miała choć pół metra średnicy wokół siebie i garść kory. W tym sezonie mam ambitny plan zrobienia dużej rabaty tam gdzie ona rośnie, więc będzie miała wreszcie trochę przestrzeni
Już nie mogę się doczekać, żeby zacząć kopać... a tu śnieg zapowiadają
Dziękuję za życzenia i wzajemnie

W lutym na pewno się zgłoszę... chyba, że też zapomnę

Soniu, masz świętą rację, ale uświadomiłam sobie to dopiero w tym roku, jak zaczęłam okrajać trawnik

Już nie mogę się doczekać, żeby zacząć kopać... a tu śnieg zapowiadają

Dziękuję za życzenia i wzajemnie

-
Malwinko, zainteresował mnie pomysł z tymi niby doniczkami w rzędzie. Kapitalny pomysł!
Też chciałabym już kopać, plewić, sadzić..... Ciężko te zimowe króciutkie dni przeżyć spokojnie.
Miłego dnia.

Też chciałabym już kopać, plewić, sadzić..... Ciężko te zimowe króciutkie dni przeżyć spokojnie.

Miłego dnia.

Pozdrawiam. Lucyna
- Malvy
- 500p
Lucynko, toteż zaczynamy wcześniej już od siania w styczniu
bo do zwykłego kopania w prawdziwej ziemi to byśmy chyba nie doczekały, prawda? 

-
O, tak, Malwinko! Bez siania ciężko byłoby te długie zimowe wieczory przeżyć.
Już się nie mogę doczekać dziewiątego stycznia, już bym siała.
Tylko jeszcze ziemi dobrej nie mam, ale pani w kwiaciarni obiecała mi sprowadzić taką ziemię, jaką od niej już miewałam i sprawowała się idealnie.
Nie ufam specjalnej ziemi do wysiewów od czasu, gdy trafiła mi się taka z dużą ilością ziemiórek.
Dobrego jutra.

Już się nie mogę doczekać dziewiątego stycznia, już bym siała.

Nie ufam specjalnej ziemi do wysiewów od czasu, gdy trafiła mi się taka z dużą ilością ziemiórek.

Dobrego jutra.

Pozdrawiam. Lucyna
- Malvy
- 500p
Ach! Właśnie, przypomniałaś mi Lucynko, że jeszcze ziemię muszę zdobyć (bo bym miała nasiona a nie miała gdzie siać
)
Udanego Dnia
A teraz, małe wspomnienie sezonu

anemiczna choineczka podczas swego "ostatniego tchnienia"

Barwinek, który wrócił do mnie po tym jak wyrzuciłam go do parku, gdzie świetnie, notabene, się zadomowił

skalniaczek u progu lata, chciałabym, żeby teraz tak wyglądał... jest taki... zachwaszczony

Dąbrówka dęba stojąca

Przywiędła brunera (chyba, zawsze zapominam jej nazwy bo mi się z jakiegoś niezrozumiałego powodu wciąż myli z bungewillą, a wszyscy mówią na nią po prostu "kapucha"
)

Hiacynt wędrujący (sam po działce, bo wciąż gubiłam cebulkę... i teraz tak myśląc, chyba znów nie wiem, gdzie jest
)
Dobrej nocy i Udanego dnia!

Udanego Dnia

A teraz, małe wspomnienie sezonu

anemiczna choineczka podczas swego "ostatniego tchnienia"

Barwinek, który wrócił do mnie po tym jak wyrzuciłam go do parku, gdzie świetnie, notabene, się zadomowił

skalniaczek u progu lata, chciałabym, żeby teraz tak wyglądał... jest taki... zachwaszczony

Dąbrówka dęba stojąca

Przywiędła brunera (chyba, zawsze zapominam jej nazwy bo mi się z jakiegoś niezrozumiałego powodu wciąż myli z bungewillą, a wszyscy mówią na nią po prostu "kapucha"

Hiacynt wędrujący (sam po działce, bo wciąż gubiłam cebulkę... i teraz tak myśląc, chyba znów nie wiem, gdzie jest

Dobrej nocy i Udanego dnia!
Malwinko bergenia
brunera ma takie małe niebieskie kwiatuszki.
Ja tak tulipanów zawsze szukam jak Ty tego hiacynta

Ja tak tulipanów zawsze szukam jak Ty tego hiacynta