Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Post »

Ja również przychylam się do Darii odnośnie pokazania archiwalnych zdjęć z powstawania ogrodu :)
Fajnie byłoby zobaczyć zmiany w kolejnych latach :D
Domek piękny ;:138

Co masz posadzone razem z piwoniami na rabacie i czym jest wykończona rabata (lawenda, kocimiętka czy coś innego)?
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Domek, jakby zawsze tam stał. ;:215 Jeżówka cudna, czy zimuje bez problemu. :?: O różach podczytuję, bo powiększam różankę. :) Pozdrawiam ciepło. :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

aneczka1979 pisze:Jak zwykle pięknie. Cóż ja mogę innego u Ciebie napisać? Nic!
Aniu, ;:196 :wit
A ja patrzę na ogród i narzekam, że wciąż nie spełnia moich oczekiwań, choć tyle pracy w niego wkładam co roku :;230

Filemon24 pisze:Domek świetnie wpasował się w ogród jak będzie skończony to już w ogóle cudo ;:167
Na razie daszek przykrywamy deskami, żeby zabezpieczyć domek przed deszczem w razie czego - ostatnia ulewa konkretnie zalała środek i trzeba było łopata wybierać wodę ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daria_Eliza pisze:Moniko, :wit
w tym wątku się jeszcze chyba nie odzywałam, ale pamiętam, że przeglądałam już jakiś czas temu Twoje poprzednie wątki i w tym lub przedostatnim się wpisywałam, prosząc o zdjęcia działki z początków, bo w pierwszej części są już one niewidoczne.

Z rzeczy aktualnych: ten domek będzie piękny, ma bardzo ładne proporcje - nawiązuje do podobnych domków, które są w historycznych ogrodach angielskich. ;:333 No i murek bardzo ładnie przerobiliście.
Powiem Ci, że czytając sam początek historii Waszego ogrodu nie spodziewałam się, że stworzysz coś tak pięknego, no to po prostu przerosło moje oczekiwania.

A z wcześniejszych: czytałam, że kiedyś malowałaś. Ja też, a potem właśnie czasu zabrakło. Mąż mnie namawia, żeby do tego wrócić, ale jakoś ostatnio każdą wolną chwilkę zajmuje mi czytanie czegoś o tematyce ogrodowej i forum. :wink:
Ale widzę, że mamy bardzo podobny gust w wielu kwestiach, czy to kolory, czy rośliny, styl ogrodu również.
Chociaż ja będę zmierzać w swoim ogrodzie w trochę inną stronę, jako że to okolica typowo wiejska i przyszły dom (o ile wreeeszcie powstanie) będzie w innym stylu.
Strasznie podobają mi się Twoje zimowe zdjęcia - to najlepiej świadczy o tym, jak dobrze zaprojektowałaś przestrzeń i nasadzenia. ;:167
Zaciekawiłaś mnie - jaki będzie Twój przyszły domek?
Świetnie robisz zaczynając ogród jeszcze przed budową - ja też tak zrobiłam i bardzo się z tego cieszę, bo już miałam gotowy ogród jak się przeprowadziliśmy :D .
Mój ogród powstawał w bardzo trudnym terenie, a początki były ciężkie, bo trzeba było najpierw doprowadzić całą działkę do porządku - masa samosiejek, starych, wyrodzonych drzew owocowych i chwasty, chwasty, chwasty po pas. Zresztą nadal okolica poza naszym ogrodem wygląda podobnie .
Mój ogród wciąż ewoluuje, bo mam całą masę pomysłów, na które czasu brak, żeby wszystko zrealizować ;:24
Co do nasadzeń - ogród bliżej domu jest zaprojektowany tak, żeby był ładny cały rok - dominują tutaj trawy i hortensje, żurawki, kilka bylin w białej i niebieskiej barwie. Reszta ogrodu jest ciekawa z samego faktu zabudowania małą architekturą. Mam nadzieję, że jak zbudujemy jeszcze jeden murek (chciałabym w tym roku, ale nie wiem, czy zdążymy, bo dzień już bardzo krótki, a urlopu brak ), to będzie jeszcze ładniej. W planie mam też zakup dwóch drzew - chciałabym jarząb i platan kulisty. Jutro jadę na rozpoznanie ogrodniczych w tym temacie ;:71
Marzena2007 pisze:Domek pieknie wkomponował sie w Twoje romantyczne rabaty. Cieszy mnie co piszesz o Claire Austin bo kupiłam ja miesiąc temu :)
Marzenko, ja mam chyba 8szt. Claire Austin - to bardzo ładna róża. Wprawdzie jako jedna ze starszych austinek szybko osypuje kwiaty, ale za to ma je liczne i piękne zarówno w budowie jak i barwie ;:167

misia pisze:Ja również przychylam się do Darii odnośnie pokazania archiwalnych zdjęć z powstawania ogrodu :)
Fajnie byłoby zobaczyć zmiany w kolejnych latach :D
Domek piękny ;:138

Co masz posadzone razem z piwoniami na rabacie i czym jest wykończona rabata (lawenda, kocimiętka czy coś innego)?
Muszę znaleźć kopię fotek, to pokażę ;:108
Piwonie są na rabacie wraz z różami i bylinami. W środku lata są nieco schowane wśród róż. Przed nimi rosną i kocimiętki i lawendy - zależy które ujęcie masz na myśli, Misiu - najlepiej wklej foto, które masz na myśli :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cyma2704 pisze:Domek, jakby zawsze tam stał. ;:215 Jeżówka cudna, czy zimuje bez problemu. :?: O różach podczytuję, bo powiększam różankę. :) Pozdrawiam ciepło. :wit
Soniu, jeżówka Coconut jest wspaniała - to piękna odmiana. Zimuje bez kłopotu, obficie kwitnie i nawet nieźle zniosła upały. Ważne, aby kupić od razu mocne sadzonki, co by ich ślimaki na wiosnę nie zjadły :wink:
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Moniko, tam gdzie mamy działkę - zresztą na terenie parku krajobrazowego - zachowało się trochę tradycyjnej drewnianej architektury. Ale bardzo mało. Ludzie na wsi budują teraz takie brzydkie domy starając się robić to na "miastową" nutę, a wychodzi kompletny miszmasz. A mnie bardzo podobają się i drewno i kamień jako naturalne materiały budowlane. Myśleliśmy nad przeniesieniem drewnianego domu. Plus oczywiście odpowiednia termoizolacja. Ale coraz mniej ludzi potrafi pracować z drewnem, a więc jest to coraz droższe.
Gdybyśmy mieli działkę na terenach bardziej podmiejskich, to myślałabym o innym stylu, ale tam u nas najbardziej odpowiedni będzie taki rustykalny.
Podobają mi się m.in. gonty drewniane, ale znowu - ciężko znaleźć kogoś kto rzeczywiście umie je układać. Przyznam Ci się, że najchętniej poduczyłabym się i zrobiła to sama. :)

Aha - zapomniałam, a chciałam Cię spytać jakie odmiany cisów sadziłaś, bo chyba niektóre mają węższy, a inne szerszy pokrój? Mam wrażenie, że np. te które rosną w poprzek działki w pobliżu drewnianego łuku są węższe, a bliżej domu są te szersze.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daria_Eliza pisze:Moniko, tam gdzie mamy działkę - zresztą na terenie parku krajobrazowego - zachowało się trochę tradycyjnej drewnianej architektury. Ale bardzo mało. Ludzie na wsi budują teraz takie brzydkie domy starając się robić to na "miastową" nutę, a wychodzi kompletny miszmasz. A mnie bardzo podobają się i drewno i kamień jako naturalne materiały budowlane. Myśleliśmy nad przeniesieniem drewnianego domu. Plus oczywiście odpowiednia termoizolacja. Ale coraz mniej ludzi potrafi pracować z drewnem, a więc jest to coraz droższe.
Gdybyśmy mieli działkę na terenach bardziej podmiejskich, to myślałabym o innym stylu, ale tam u nas najbardziej odpowiedni będzie taki rustykalny.
Podobają mi się m.in. gonty drewniane, ale znowu - ciężko znaleźć kogoś kto rzeczywiście umie je układać. Przyznam Ci się, że najchętniej poduczyłabym się i zrobiła to sama. :)

Aha - zapomniałam, a chciałam Cię spytać jakie odmiany cisów sadziłaś, bo chyba niektóre mają węższy, a inne szerszy pokrój? Mam wrażenie, że np. te które rosną w poprzek działki w pobliżu drewnianego łuku są węższe, a bliżej domu są te szersze.
Tak, dobrze zauważyłaś - jako "ekrany" sadziłam cisy Wojtek - one są jako solitery kolumnowe, ale mnie zależało na wąskich ścianach i dlatego wybrałam taką odmianę - dobrze się sprawdziły. Żywopłot wokół domu od przedniej strony mam z cisów Hilli, a żywopłot odgradzający ogród od części bliższej domu to cisy Hicksi - one sa niemal identyczne jak Hilli, dlatego mogłam sobie pozwolić na to, że dzieli je w pewnym momencie tylko furtka. Hicksi różnią się tym, że mają czerwone koraliki jesienią, a Hilli nie. Bardzo polecam obie odmiany na żywopłoty. I wbrew opinii wcale tak wolno nie rosną ;:215
Drewniany dom - super ;:333 Wiem, że ciężko o fachowców od czegoś innego niż typowe budownictwo. Sama przeszłam przez wiele problemów budując i urządzając dom w wymarzonym stylu. Niestety prawdziwych fachowców brak.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

To powiedz mi jeszcze tylko, jakiej wysokości sadzonki cisów Hilli/Hicksii sadziłaś i do jakiej wysokości Ci urosły w ile lat? I co ile sadziłaś?
Ja bardzo lubię cisy, choć ogólnie za iglakami nie przepadam. Ale cis to CIS. :)
Awatar użytkownika
Marzena2007
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 19:31

Post »

Gorąco polecam Ci platany kuliste - szczepione Alpen's Globe. Codziennie oglądam je w drodze do pracy. Mają piekne regularne korony i wielkie liście. Ale uprzedzam wolno rosna im korony.
Miały rosnąć u nie w miejsce brzóz przed gabionami, ale Szefowa Danusia i M zabronili ruszać brzozy :) Więc nadal sa a ja marzę o platanach.....

Ale jak mi kiedys padną wisnie umbracullifera przed tarasem to wsadzę tam platany :)
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daria_Eliza pisze:To powiedz mi jeszcze tylko, jakiej wysokości sadzonki cisów Hilli/Hicksii sadziłaś i do jakiej wysokości Ci urosły w ile lat? I co ile sadziłaś?
Ja bardzo lubię cisy, choć ogólnie za iglakami nie przepadam. Ale cis to CIS. :)
Ja kupowałam w większości takie duże na ok.1,3m-1,5m po 70-80zł/szt., jednak są miejsca gdzie sadzilam małe sadzonki po 20zł i tez ładnie urosły. Takie duże można kupić w szkółce podkrakowskiej Łuccy :wink:
Iglaków tez nie lubię, ale cisy to - jak napisałaś CISY.

-- So 22 sie 2015 08:30 --
Marzena2007 pisze:Gorąco polecam Ci platany kuliste - szczepione Alpen's Globe. Codziennie oglądam je w drodze do pracy. Mają piekne regularne korony i wielkie liście. Ale uprzedzam wolno rosna im korony.
Miały rosnąć u nie w miejsce brzóz przed gabionami, ale Szefowa Danusia i M zabronili ruszać brzozy :) Więc nadal sa a ja marzę o platanach.....

Ale jak mi kiedys padną wisnie umbracullifera przed tarasem to wsadzę tam platany :)
Dziękuję, Marzenko :D
Właśnie jadę poszukiwać tego platana :wit
Bardzo mi odpowiada. Jedyna obawa jaką mam to mój grunt - czy w mojej kiepskiej ziemi, bardzo przepuszczalnej da radę? Spróbujemy :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Moniczko dziękuję, ;:196 jeżówka Coconut już zamówiona. Poszukiwałam trochę niższej odmiany. Cisy to też moje ulubione iglaki, mam ich sporo, warto sadzić szlachetne krzewy, choć tanie nie są.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, są niższe białe jeżówki - w tej chwili w sklepach internetowych oferta jeżówek jest ogromna ;:224 Szkoda tylko, że w większości kupowane za kilkanaście złotych sadzonki mają jeden pęd z kwiatem, a listków zaledwie 3-4. To słabe sadzonki, które u mnie ślimaki pałaszują w jeden wieczór ;:218 Kilka w tym sezonie tak właśnie straciłam :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:heja :heja :heja Mam Platana - piękny, kulisty :tan
Obrazek

Już posadzony - rośnie po prawej stronie przy wejściu do ogrodu różanego :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spojrzenie w drugą stronę z pustakami garażu w tle :lol:
Obrazek

drugi zakup - jarząb o dużych, czerwonych koralach - dość duży, piękny okaz :D
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ogrodzie ...
Jak już wspomniałam, działamy przy kryciu daszku domku. Wciąż mam dylemat co do ostatecznego pokrycia :roll: Na razie deskujemy i pokryjemy papą, a będę rozważać, czy położymy na gont bitumiczny, dachówkę czy coś innego.
Konieczne było zlikwidowanie kółeczka z bukszpanów z pnącą różą w środku - róże tam słabo rosły, pnąca była wymieniania kilka razy, bo każda padała. Przy przenoszeniu roślin okazało się, że jest w tym miejscu wyłącznie piach, więc to chyba było przyczyną :roll:
Ostatecznie róże posadziłam w innym miejscu, bukszpany również, a w miejscu tej rabatki powstał fundamencik
Obrazek

W tym tygodniu powstał też placyk wokół fundamentu i wmurowana jest już podstawa przyszłego słupka pod ... zegar słoneczny :D
Obrazek

Obrazek

Ułożyliśmy wstępnie słupek, żeby dobrać proporcje. Murowanie w następnym tygodniu ;:333
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ogrodzie rośliny regenerują się po upałach, róże wchodzą w kolejne kwitnienie, co mnie cieszy, bo zrobiło się mało kolorowo. Szkoda, że jeżówki na słonecznych rabatach są spalone :( W miejscach cienistych mają się wspaniale, jakby w ogóle nie odczuły upałów
Obrazek

Obrazek

Podobnie hortensje - te przy ławeczce spieczone słońcem
Obrazek

W miejscach ocienionych mają się wspaniale
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na słonecznej części ogrodu kwitną ketmie
Obrazek