Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7

Post »

Kochani! kwitnie ponownie glicynia i magnolia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 3 sie 2014, o 17:07 --

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, :wit chyba tak. Zajrzyj do mojego wątku" Moja druga pasja"- zamieściłam zdjęcie nietypowego tortu,. pycha.Może Ty go znasz, dla mnie to była nowość.
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bogusiu kłaniam się cudne dalie mas zwłaszcza te dwukolorowe rewelacyjne są ;:180
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

bwoj54 pisze:Kochani! kwitnie ponownie glicynia i magnolia
dziwy w przyrodzie ;:oj
jak dla mnie - może tak być zawsze ... podwójny cykl życia roślin :)
no i łagodne zimy, by nie trzeba było wykopywać dalii, mieczyków, kann i kalii :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Bogusiu,znowu pospacerowałam po Twoim pięknym ogrodzie,u mnie codziennie burze i ulewy ale takiej jak w czwartek nie chcę więcej widzieć,a w przyrodzie anomalia ,kwitną wiosenne i jesienne razem,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
eliszka60
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 16:59

Post »

Witaj Bogusiu,przeleciałam się przez Twój ogród i jestem zachwycona tyyyyyyyyyyyle kwiatów aż mi pachniało nimi na oddziale(jestem w pracy).dawno mnie tu nie było.Pozdrawiam ze Zgorzelca. :wit
Lato,lato wszędzie...
Działeczka Eliszki
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani! witam serdecznie , w kolejny już nie upalny lecz ciepły,deszczowy dzień. Wczoraj cały dzień nie padało ale "lało" ,w nocy takowoż i od rana siąpi. Grunt nasiąknięty niesamowicie , ogórki szaleją , nie nadążam przerabiać więc nadwyżką obdarzam sąsiadów .
Wczoraj w związku z opadami, był dzień przetwórstwa owocowo - warzywnego :;230 w ilości
15 słoiczków soku z jabłek
16 słoików pomidorów krojonych w kostkę , zalanych przecierem pomidorowym
20 słoików kiszonych ogórków
20 słoiczków ogórków starkowanych/ maszynką elektryczną/ na zupę ogórkową / super sposób- szybki/
Było tego sporo - dostawałam już w tej kuchni"kołowacizny" ;:306 a to jeszcze nie koniec sezonu .
Niestety ze względu na niekorzystną aurę obrzeże wokół basenu niedokończone. Wczoraj mąż pojechał kupić kamyczki , niestety wrócił z pustą przyczepką , potężna ulewa zamieniła skład kruszywa w jezioro.
Mam jednak 'cichą" nadzieję ,ze w tym tygodniu uda mi się skończyć.
Beatko!jeśli tylko przez zimę przechowają się należycie dalie/ w tym roku sporo mi wyschło/ to wiosna mogę Ci podesłać.
Andrzeju! ja też byłabym rada , gdyby roślinki powtarzały kwitnienie . To lato jest "zwariowane" .Pod moim domem , z kwiatów pelargonii / a mam ich sporo/ pełno czerwonych płatków . Nie zdąży dobrze rozkwitnąć a już się sypie . Nie pamiętam takiej sytuacji, a pelargoni mam co roku niemalże w takiej samej ilości. ;:108
Martuniu! wiem ,że przechodziłaś horror w związku z nawałnicą. . Straszne to jest . Ja wprawdzie zalania domu nie muszę obawiać się , stoi na sporym wzniesieniu, ale przechodziłam w 2008 roku taki horror. Urwanie chmury spowodowało zerwanie wyłożonych kamieniami skarp stawu, wyrwanie betonowej podmurówki opłotowania. Ogrodem płynęło wszystko: beczki, wyrwane drzewa, konstrukcje namiotów foliowych sąsiadów i ogromne ilości gliny z pobliskiej cegielni. Ryby ze stawu znalazły się na asfalcie, a ziemniaki pływały w wodzie. Straszny koszmar!
Oby takich scen nie przyszło nam oglądać więcej.
Eliszko!milo,ze jesteś i czujesz zapach mojego kwiecia. Praca przyjemniejsza, prawda? :;230
Zapraszam serdecznie w każdej wolnej chwili!
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

:wit
Bogusiu zaintrygowały mnie te ogórki na zupę w słoikach.Podzielisz się przepisem bo i ja w tym roku na brak ogórków nie narzekam i szukam ciekawych sposobów na ich wykorzystanie :D
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! oczywiście, bardzo proszę.
W tym celu zużywam ogórki przerośnięte, niekształtne , jeśli się zdarzy/choć rzadko/ żółtawy.
Ja wykorzystuję maszynkę elektryczną do mięsa , ma takie różne wkładki / na placki ziemniaczane, surówki itp/ można tez ręcznie starkować ,ale to dłużej.
Ogórki umyte , wkładam do tej maszynki , potarkowane solę/ umiarkowanie/ i napełniam wyparzone uprzednio słoiczki. Do słoiczka wkładam baldach kopru, ząbek czosnku i zakręcam Tak przygotowane wynoszę do piwnicy , ukiszą się i na zupę jak znalazł .
Wieczorem podam ci przepis na sałatki z wykorzystaniem ogórków świeżych / może znasz? / z buraczkami i druga z przyprawą carry
To są nasze ulubione, zimowe przystawki z ogórkami do obiadu.
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Dziękuję kochana za przepis ;:196 Jeśli znasz jakieś inne sprawdzone sposoby wykorzystania ogórków to na pewno skorzystam.Przypominam sobie,że te z curry kiedyś jadłam w gościach i bardzo mi smakowały a o sałatce z buraczkami nie słyszałam.Cała moja rodzinka uwielbia domowe przetwory więc z chęcią zaskoczę ich czymś nowym ;:108
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Bogusiu, sezon ogórkowy rozpoczęty, trzeba korzystać z tych dobrodziejstw, co swoje, to swoje, ja też na zupkę ogórki tak przygotowuję,m szybki i dobry sposób ;:215
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Bogusiu spacerując po Twoim ogrodzie można się nieźle zmęczyć, ale i odpocząć wspaniale. Pięknie go urządziłaś i super pielęgnujesz. Zastanawiam się jak udaje Ci się zachować te kamyczkowe ścieżki ;:131 , masz pod spodem folie/agro? A brzegi? Masz nożyk do brzeży, że tak równo brzeg rabaty, trawnika masz zachowany- jak dla mnie i pewnie dla wielu- rewelacja to wygląda ;:138
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu!my tez korzystamy tylko ze swojskich przetworów.Jak tylko wróci synowa , podam Ci przepis!
Iwonko! super , szybki sposób na ogórkowa zupę. Przygotowuję tak, od ponad 20 lat. ;:108
Marzenko!Ileż to ja razy codziennie przemierzam swój ogród . Dzisiaj właśnie mówiłam mężowi,ze dzięki temu nie grozi mi nadwaga :;230 Kamyczkowe obrzeża raz w roku opryskuję delikatnie, wykorzystując spryskiwacz po płynie do szyb, środkiem chwastobójczym. Pod kamykami jest gruba folia . Kosząc trawę kosiarką wjeżdżam na brzeg / kamyki są ciut niżej / i nie ma problemu .
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Jestem bodaj na chwilkę bo ciągle mi czasu brakuje ,ale już po chrzcinach więc trochę luzu ale tylko trochę ;:7 O przetworach nie myślę jak na razie ;:185 No właśnie mam takie samo zdanie że coś w tym roku nie tak z roślinami zdążą zakwitnąć a już przekwitają właśnie wygląda tak jakby jesień pukała do drzwi ;:196
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Bogusiu będę wyczekiwać wiosny a przerób owoców i warzyw też u mnie trwa .Choć miałam nie robić bo mam zapas na dwa lata ale jak są to przerabiam. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”