Majkowy zielony dom i różane szaleństwo.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i różane szaleństwo.

Post »

Oj Majka ,ale musiałaś się natłumaczyć co niemiara ;:306 Czasem fajna taka odskocznia .Ja mam zamrożony preswuszt- salceson .Mam to już obcykane i starcza na dłużej .Fajnie ,ze znów popadało szczególnie dla Rh i azalii ,ale także dla róż ,które zaczęły szaleć bylinki również
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też bym pomaszkeciła jakieś swojskie wyroby!
A mam jeszcze zamrożoną całą wieprzową łopatkę ze skórą i z kością na wielkanocną pieczeń. Mmmm....
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

:wit Majko, ciesze sie , ze poszlas w "maluchy", one maja swoj urok, zwlaszcza jak sie nie ma ogrodu........
Co do gwar to je ;:167 wszystkie. Jako dziecko spedzalam wakacje na Kaszubach, a ze bylam za smarkata dla "miastowych" , to pasalam krowy
z dziecmi miejscowymy.Nauczylam sie kaszubskiego, po powrocie matka lamala rece.Niestety juz nic nie pamietam.
Gwara slaska ma na pewno nalecialosci niemieckie, ale nie tylko.Pochodze z Mazowsza i jak teraz przyjade do rodzinnego miasta, to mam klopoty z zamowieniem kawy, musialabym zrobic przyspieszony kurs angielskiego........... ;:306 .
;:3 pozdrowienia
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Krupniok-znam nazwę, ale żymloka dotąd nie napotkałam (raczej bym nie lubiła) :D
Przyszły dziś lilie z Lilypolu, wszystkie wpakowałam do lodówki, bo chwilowo pogoda się zepsuła. Hamlet się ucieszył, bo pomieszkuje w pudełku po cebulach.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam Green Ice. Ja też się w niej zakochałam od pierwszego wejrzenia, do tego stopnia, że zabrałam Agatce Francesce jak była u mnie z Justy. Musiała kupić sobie kolejną ;:173
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Mięso na szynki zalane zalewą, wszystko pomrożone i posprzątane, teraz mogę zająć się ogrodem ;:138
Jadziu trzeba przetłumaczyć z naszego na polski ;:306
Polało mocno i bardzo się cieszę, jutro od rana sadzenie i przesadzanie, a pod wieczór może uda mi się zrobić oprysk miedzianem drzewka owocowe bo nie zdążyłam przed tym załamaniem pogody :uszy
Małgosiu wielkanocna pieczeń zapowiada się smakowicie ;:333 u nas jest zawsze sałatka jarzynowa i szynki gotowane lub pieczone. Pamiętam że kiedyś zrobiłam wędzoną szynkę upieczoną w cieście, była pyszna. A co w tym roku zrobię zależy od prac w ogrodzie, bo jak będzie dużo to święta będą po prostocie :wink:
Alexia wbrew pozorom mam sporo maluchów, samych czystych miniaturek mam 7 ale dużo mam z innych gatunków o mikrych rozmiarach, pn William III http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=6583
Co do gwary to jako gorol czyli przybysz z lubelskiego całkiem sprawnie opanowałam tutejszą godkę ;:306 choć kaszubskiego to bym chyba się nie podjęła nauczyć ;:218
Ewuś moje lilie zasypane kompostem koczują w obórce ale jutro muszę je już posadzić do doniczek i do gruntu.
Szarak też zajął miejscówkę w jednym kartonie po jakiejś paczce ;:306 bo Edul aż tak by się nie poniżył ;:306
Gosiu no ja nie wiem czy to właśnie u Ciebie nie zapadłam na miłość do Green Ice ;:306

Z braku aktualnych fotek to pokażę to co już jest w pełni kwitnienia ale zdjęcia to tylko zapowiadają :uszy

Obrazek 15.03.

Obrazek 13.03.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taką cebulicę to tylko jedną widziałam u siebie, reszta dopiero wychodzi. O szafirkach nawet nie wspominam. Pocieszam się, że jeszcze czas :D
Hamlet poleżał przy miseczce z jedzeniem, a w tym czasie Szkodnik zajął mu pudełko i nie dał się wygonić.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Majeczko Twoja wiosna dużo w przodzie przed moją.... u mnie cebulica dopiero pokazała noski :roll:
Z ciekawością poczytałam o śląskiej gwarze, nazwach potraw i samych potrawach :D
Ciesze się, ze już prace po świniobiciu zakonczone, teraz możesz troszkę odpocząć ;:196
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakwitła forsycja

Obrazek

więc czas na cięcie róż ale jest tyle innych prac że nie jestem w stanie wszystkiego zrobić.
Dzisiaj posadziłam do donic wszystkie róże zadołowane, część róż z jesieni z mniejszych doniczek przesadziłam do większych. W sumie przesadziłam lub wsadziłam do donic 20 róż, coś koło tego chyba :roll: zabrakło mi 4 doniczek żeby przesadzić do większych, nic tylko trzeba kupić ;:173 Większość z nich zakopałam na rabacie gdzie miała być zrobiona rabata Souvenirów, ale jak wyciągnęłam zadołowane Souveniry i zobaczyłam w jakim stanie jest Souvenir de Pierre Sionville to mi się płakać zachciało ;:145 ścięłam go prawie do samego szczepienia gdzie było troszkę zielonego. Nie wiem czy przemarzł czy jakaś inna przyczyna ;:219 To zdecydowało że wszystkie róże sadzę do donic a na miejscówki dopiero jak będą ładnie zakorzenione.
Czyli znowu mam całe dwie rabaty pełniutkie zakopanych donic. Na jedno to i dobre bo mam je wszystkie w jednym miejscu i od razu wszystkim robię przegląd zdrowia ;:173

Inne zdjęcia później bom głodna niemiłosiernie a tak zmęczona że mnie aż d..a boli przy siedzeniu :;230 chyba będę leżeć
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jeszcze tylko tak na szybko zdjęcia takich samych fragmentów jak ostatnio ale bardziej rozwinięte

Obrazek

Obrazek

a pomagał mi dzisiaj Lucky, oczywiście wylegując się pod ścianą ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten to się dopiero namęczył ;:306
W ogrodzie byłam przez chwilę, bo późno wróciłam, nic nie zrobiłam, wszytko mnie boli i zaraz idę spać. Oby jutro pogoda dopisała, to też sobie nic nie porobię ;:306
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wiesz jak się zgrzał tym nicnierobieniem ;:306 po jakimś czasie przeniósł się do cienia i aż dyszał z ciepła :;230
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biedny kotek :D
Lilie poczekają do soboty na sadzenie. Miejsca na róże dotąd nie przygotowałam, więc się nabiegam, kiedy przyjdą.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Majeczko, masz ten problem co ja - na tyle pochłonięta jestem różnymi pracami w ogrodzie, ze brak czasu na cięcie róż. Na szczęście weekend słoneczny zapowiadają, więc można będzie coś podgonić prace w ogrodzie :D
:wit
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny śliczny i bardzo ciepły dzień, pierwszy dzień wiosny więc trzeba go uczcić pracą w ogrodzie. Nie będę wymieniać co chcę zrobić bo pewnie i tak nie uda mi się to co zaplanowałam, ale zaraz idę i zaczynam od sadzenia lilii a przy okazji przesadzania to co rośnie nie tam gdzie trzeba. :wink:
Ewuś już dzisiaj za mną też łaził a teraz pewnie gdzieś śpi pod krzaczkiem bo chyba dzisiaj grzeje ;:3 jeszcze mocniej :lol:
Lile dzisiaj mamy na tapecie ;:306 a dla róż już zamówiłam doniczki. Czekam jeszcze na jakieś róże ale do końca nie wiem jakie będą ;:65
Monia cięcie róż to bardzo przyjemna praca i korci mnie czasami ciachać jak coś koło danej robię, ale zostawiam to sobie na relaks :wink:

Troszkę nowej wiosenki, wczorajszej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I spadam do ogrodu ;:7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”