Przepraszam za przerwę, przyczyniły się do tego chroniczny brak czasu i nie najlepszy stan zdrowia. Zastanawiam się nad zawieszeniem wątku do końca wakacji, ale ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła. Póki co, odpowiadam na Wasze posty.
Dorotko DTJ_1 biała lilia, która Ci się spodobała to mieszaniec azjatycki 'Eyeliner', a jej największą ozdobą jest ciemne obrzeżenie białych płatków i stąd jej nazwa. Podobała mi się od dawna i wreszcie wpadła mi w ręce. Jest naprawdę prześliczna.
Jacku P kłosowca fioletowego sadziłam wiosną, ale chyba nie zakwitł, bo nie widzę jego kwiatów. Nasiona białego są więc bezpieczne i mam nadzieję, że się rozsieją.
Z wrotyczem ząbkowanym jeszcze się nie spotkałam i tym bardziej ciekawi mnie jakie będzie miał kwiaty.
Tojadu Fischera nie mam, ale jesienią po raz pierwszy powinien mi zakwitnąć tojad chiński - gatunek.
Marysiu mar czekam jeszcze na rozkwit trzech lilii, reszta już niestety przekwita. Liliowcom też deszcz nie dodaje urody.
Irenko
Zeniu nie zdążyłam nawet pożyczyć Ci miłego wypoczynku. Mam nadzieję, że pogoda nie zawiedzie.
Marysiu Masko deszcz bardzo przydatny, oby tylko nie było go w nadmiarze. Sprawdzałam prognozę pogody na lipiec i to już prawdopodobnie koniec upałów, przynajmniej do końca miesiąca.
A co nowego na działce? Kwitną ostatnie róże.
Rozkwitają czosnki.
Zakwitła pierwsza trójsklepka
Złotnica i trytoma ustroiły się w korale.
Zakwitł pierwszy kwiatuszek cyklamena bluszczolistnego 'Alba'
Dojrzewają owoce mahonii.
Ożanka pokazuje pierwsze kwiatki.
Dalej cieszy oczy swoimi kwiatkami miłek letni.
Niektóre z roślin sięgają nieba.
Pomimo braku kwiatów czarują swoimi kolorami naparstnica i zawciąg nadmorski 'Rubrifolia'
Zawilce otwierają swoje pąki.
Oregano oblegają pszczoły.
Nadal kwitną zwiewne maczki
Aster i początki babiego lata zwiastują nadchodzącą jesień, ale jak wytłumaczyć pojawienie się pączków i kwiatów na ciemierniku?
A na zakończenie kilka ujęć owadów. Zdjęcia może niezbyt udane, ale po ich powiększeniu można dostrzec co przedstawiają.

C.d.n.