Kaktusowy zakątek Marty cz.2
- annaoj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusowy zakątek Marty cz.2
Ale szaleństwo u Ciebie! Co jeden to ładniejszy! I tyle kwiatów naraz! 

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale dałaś po oczach tymi echinocereusami Marciu

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne echinocereusy
Co do reichenbachii, to uważam, że może być perbellus lub caespitosus. Chyba raczej jest to mało realne do ustalenia i ja zostawiłbym podpisany jako E. reichenbachii, podobnie zresztą zrobiłbym z E. chloranthus.

Co do reichenbachii, to uważam, że może być perbellus lub caespitosus. Chyba raczej jest to mało realne do ustalenia i ja zostawiłbym podpisany jako E. reichenbachii, podobnie zresztą zrobiłbym z E. chloranthus.
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Ładne badylki. Ja muszę przyznać, że Echinocereusy, jak na chwasty to są jednak na tej trochę wyższej półce ;)
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Powaliłaś mnie na kolana swoimi echinecereusami
Echinocereus pulchellus jak marzenie,a zresztą wszystkie pięknie kwitnące.
Ja już drugi dzień czaję się z aparatem na moje ,ale one ciągle w pąkach

- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Dziękuję za odwiedzinki
i różowe widać może się podobać... osobiście nie (z)noszę tego koloru ale Młoda jest ciągle na etapie- także dużo różowych fatałaszków(i nie tylko) się po chałupie plącze... za to w kwieciu wszelakim jakoś mi zupełnie ta barwa nie przeszkadza... byle by bujnie było
)- jak tylko się na jakiegoś napatoczę... czasem były to roślinki nie opisane... brane na wygląd i moje nie doświadczone oko. Jak dla mnie mają dwie zalety: kwiaty i ciernie(niektóre z posiadanych mają bonus czyli rzepę
)
Patrząc na nie zastanawiam się chwilami co w nich ładniejsze...przykład pierwszy z brzegu - jeden z tych pokazanych u góry- viridiflorus- umajony kwiatami w moim ulubionym limonkowym kolorze i czerwone(na sucho czyli bez namaczania
)ciernie... mnie osobiście satysfakcjonuje estetycznie
czyli zdanie mam w 100% zgodne z Marianem
Zuzka, Konrad, Inez, Leszku dziękuję
Adustus, pulchellus i kompleks viridiflorus chloranthus kwitną dość szybko a warunki przecież masz dla nich wymarzone.
to opcjonalnie mogę zaproponować podwórko albo kompost... do wyboru
Nawet pochwała na początku wypowiedzi mnie nie udobrucha... czekaj no Ty niech ja tylko polezę na Twój wątek
... może nie tak od razu... ale mozolnie wykopuję się z zaległości a wtedy to dopiero sobie poużywam pewnych sformułowań
zawartych powyżej... ale jednakowoż dzięki
Grażynko moje miały pąki takie gotowe do rozbicia już przed ostatnim ochłodzeniem... można powiedzieć że ścieżkę już do nich wydreptałam, nawet kilka dni ocieplenia nie pomogło aż do przyzwoitej burzy z kanonadą piorunów i strumieniami wody jak z sikawki strażackiej- poszłam następnego dnia straty w pąkach oceniać a te się pięknie pootwierały wnioskuję z tego, że cztery dni deszczu (pod rząd) mało im było... hmm niedopite takie... musiały się zalać
Chwilowo nic nowego kolorami nie poraża... a nie przepraszam... zakwitł mi czeski, tegoroczny nabytek, spagetti wijące się po doniczce z nasadzoną kulką zwieńczoną żółtymi mikrokwiatkami jednym słowem cudak a konkretnie Turbinicarpus krainzianus PP 220

Drugi E. pulchellus się otworzył

Trzeci kwiatek na E. triglochidiatus

Wychodzi, że większość to odgrzewane kotlety... mam nadzieję, że jeszcze strawne

Henryku ja echinocereusy zbieram... od zawsze(czyli od początku kaktusowaniahen_s pisze:Cóż za dawka ślicznych echinocereusów!!
Takie kwiaty to nawet w naszym ulubionym różowym kolorze można spokojnie strawić.
Gratuluję takich cudów natury!

Patrząc na nie zastanawiam się chwilami co w nich ładniejsze...przykład pierwszy z brzegu - jeden z tych pokazanych u góry- viridiflorus- umajony kwiatami w moim ulubionym limonkowym kolorze i czerwone(na sucho czyli bez namaczania

Zuzka, Konrad, Inez, Leszku dziękuję

Mateusz nie ma co zazdrościć... trzeba zadobyćabaddon1986 pisze: Kwiaty piękne, więc pozostaje mi tylko pozazdrościć widoków

Adustus, pulchellus i kompleks viridiflorus chloranthus kwitną dość szybko a warunki przecież masz dla nich wymarzone.
Asiu może dlatego, że im dupska przemrażam rokrocznie na strychu... lekkiego zimowania u mnie nie mają... a niechby nie kwitłyannaoj pisze:Co jeden to ładniejszy! I tyle kwiatów naraz!

Dzięki za pochwałę i chęć pomocy... co do ostatniego muszę chyba zasięgnąć języka i wiedzy u Marka... choć nie wiem czy teraz odpowie bo sezon sportów i rekreacji wodnej w pełni a On szkutnik przecieżFarel pisze:Piękne echinocereusy

Badylki i chwastyczarny pisze:Ładne badylki. Ja muszę przyznać, że Echinocereusy, jak na chwasty to są jednak na tej trochę wyższej półce ;)

Nawet pochwała na początku wypowiedzi mnie nie udobrucha... czekaj no Ty niech ja tylko polezę na Twój wątek

Gaga1960 pisze:Powaliłaś mnie na kolana swoimi echinecereusami
Grażynko moje miały pąki takie gotowe do rozbicia już przed ostatnim ochłodzeniem... można powiedzieć że ścieżkę już do nich wydreptałam, nawet kilka dni ocieplenia nie pomogło aż do przyzwoitej burzy z kanonadą piorunów i strumieniami wody jak z sikawki strażackiej- poszłam następnego dnia straty w pąkach oceniać a te się pięknie pootwierały wnioskuję z tego, że cztery dni deszczu (pod rząd) mało im było... hmm niedopite takie... musiały się zalać

Chwilowo nic nowego kolorami nie poraża... a nie przepraszam... zakwitł mi czeski, tegoroczny nabytek, spagetti wijące się po doniczce z nasadzoną kulką zwieńczoną żółtymi mikrokwiatkami jednym słowem cudak a konkretnie Turbinicarpus krainzianus PP 220
Drugi E. pulchellus się otworzył
Trzeci kwiatek na E. triglochidiatus
Wychodzi, że większość to odgrzewane kotlety... mam nadzieję, że jeszcze strawne

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- kwiat wyjątkowej urodyTrzeci kwiatek na E. triglochidiatus

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Doskonałe ujęcia Twoich kwiatów. Bardzo mi się podobają. 

- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Są przecudnej urody, ale mnie najbardziej ujęły te ich słupki - jak z fotoschopa.
- bo przecież to niemożliwe by tak w naturze - zielone na czubku, potem kiść korali na kremowych patyczkach, a całość w kielichu z czerwieni.

- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Panowie dziękuję pięknie
Danusiu Tobie oczywiście też
i zapraszam na wystawę...sprawdzisz sama jaki on w naturze... no chyba, że po dzisiejszym deszczu diabli go nagle wezmą bo moknie od rana 

Danusiu Tobie oczywiście też

- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
Twoje Echinocereusy robią na mnie ogromne wrażenie
, zawsze spoglądam na nie z wielkim zachwytem, w szczególności gdy na zdjęciach wydobyte zostają ich największe zalety, czyli kwiaty, co u Ciebie jest na porządku dziennym
.

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Echinocereusy masz obłędne, wszystkie bez wyjątku
Co za kolorki!

Czekam cały czas na zdjęcia twoich nowych gymnoli i nic nie ma... 

-
- 200p
- Od: 5 wrz 2012, o 16:41
Echinocereusy
Jeszcze tylko z ciekawości zapytam o wielkość Twojego triglochidiatusa. Duży on?

Jeszcze tylko z ciekawości zapytam o wielkość Twojego triglochidiatusa. Duży on?
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Ile wiosenek musi zaliczyć E. triglochidiatus żeby tak ładnie zakwitł,bo kwiaty ma nieziemskie