Moje ogródkowe zmagania cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje ogródkowe zmagania cz.4

Post »

Madziu ;:196
Wycieczka przywołuje niedawno opowiedziane wrażenie po powrocie znajomych z Malezji. Egzotyka - tak bym to podsumowała.
Przygoda pewnie nie do opisania w paru zdjęciach i w kilku zdaniach.
A TY wyglądasz kwitnąco ;:196

Co do projektu....widać zamiłowanie p. Danusi w każdym szczególe projektu. Grupowe nasadzenia ;:333 i te kuliste kształty ;:167
Wg mnie nie można było lepiej zaprojektować twojej ogrodowej przestrzeni. Żadnych zbędnych ozdobników, czysta wyrazista forma. Świetnie ;:138
Czekam z niecierpliwością na kolejne etapy metamorfozy.
Kiedy wkracza ekipa na salony?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Madziu wspaniałe zdjęcia z wyjazdu, bardzo się cieszę, że tak wspaniale spędziliście czas :D
Projekt ogrodu powala..... będzie naprawdę pięknie.... już nie mogę się doczekać ;:oj
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magda, witaj na łonie ojczyzny :lol:

Cieszę się, że tak wspaniale spędziliście czas, chociaż rzeczywiście temperatury powyżej 40st mogły być wyczerpujące.
Zazdroszczę możliwości spróbowania tylu smaków - tajską kuchnię znam tylko powierzchownie, ale jestem przekonana, że wiele rzeczy już tam, na miejscu, bardzo by się podobało moim kubkom smakowym.

W kwestii projektu, najbardziej podoba mi się usytuowanie ogrodu na planie koła. Podział na dwa pokoje jest w zupełności wystarczający. Pięknie i w sposób nieoczywisty wrysowane podziały stref oraz stałe elementy, jak hot tub, hamak czy łuk dzielący przestrzenie.
Danuta dobrała Ci fajne odmiany traw i hortensji, uzupełniła krzewami i drzewami oraz - moim zdaniem - najładniejszymi bylinami.
Myślę, że z efektu będziesz bardzo bardzo zadowolona!

Pozdrawiam gorąco,
A
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Madziu- padam się tylko przywitać, bo dziś mam prawdziwy rajd po mieście, a zaraz zmykam do pracy.
Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej- a jak się jeszcze wraca do takich planów ;:oj Wyjazd mieliście super, egzotyczne smaki i widoki.
Zerknęłam na projekt, ale z przyjemnością obejrzę go wieczorkiem. Na pierwsze, szybkie zerknięcie okiem wygląda wspaniale- bardzo ładnie podzielona przestrzeń. Super się zapowiada podział na pokoje, jak to fajnie określacie, a jeśli w przejściu między pokojami pnąc się będzie clematis- będzie cudownie ;:167
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Agatko bardzo dziękuję :oops: ;:196
Januszu jak tylko dostanę w kolorze, to postaram się wkleić w całości. To będzie już wersja papierowa ;:333 Kokos nie należy do moich ulubionych trunków niestety ;:222
Aguś generalnie można powiedzieć egzotycznie, jednak każda egzotyka jest inna, ta azjatycka zupełnie nie porównywalna np z afrykańską, która mnie bardziej przypadła do gustu. Ja mam nawyk zapamiętywania różnych zapachów, a każdy zakątek świata ma swój jedyny i niepowtarzalny. Czy też tak macie? Malezja brzmi pięknie. My następnym razem wykupimy też wycieczkę do Kambodży.., na miejscu jest stosunkowo niedroga.
Realizacji projektu ogródkowego doczekać się nie mogę, a pewnie nastąpi to w maju-niby niedługo, a jeszcze tyle czasu ;:201
Agusia dziękuję. Na rabatach na pewno znajdą się lilie, które proponowałaś u siebie ;:333. Sądzę, że będę sadzić po 5-6 z jednego rodzaju
Aga witaj. Ja uwielbiam połączenia słodko ostrych smaków w połączeniu z trawą cytrynową, a kuchnia tajska właśnie taka jest. Polecam, na pewno kubki smakowe zostaną przyjemnie pobudzone.
Cieszę się, że projekt klepnięty. Drzewa na hamak są akurat moim pomysłem, który chyba nie do końca podobał się p.Danusi. Generalnie byliny i część roślin wybrałam ja, środek był bardziej otwarty. W zasadzie kończył się z lewej strony na pergoli, a z prawej na bukszpanowym murku. Ja jednak chciałam aby podział był bardziej wyraźny, no i nie ukrywam miejsce na hamak też by się przydało, bo od roku zalega w szufladzie przywieziony z daleka :lol: Co by nie mówić efekt na papierku został osiągnięty, teraz misja realizacja ;:333
Moniu witaj kochana, miło że wpadłaś. Czekam na Twoją opinię po wieczornym obejrzeniu projektu ;:333

Wracając do wyjazdu
Na straganie z ciekawości kupiłam dwa rodzaje owoców, zaintrygował mnie ich wygląd
rambutan-słodki soczysty owoc nieco przypominający w smaku czerwoną dużą śliwkę, którą można kupić w Polsce
Obrazek

oraz najpiękniejszy jak dotąd owoc jaki widziałam to pitaja, czyli smoczy owoc. Jego kolory są bardzo intensywne (niestety nie udało się uchwycić w pełni jego koloru), smakuje jak arbuz pozbawiony słodyczy i posypany makiem. Ciekawy zestaw
Obrazek

Tuktukiem wybraliśmy się na objazd okolicznych świątyń i na nasze szczęście koło nas była ta z wielkim buddą. Przeogromny posąg, u stóp którego modlą się ludzie zapalając kadzidełka i przyklejają papierki złota na szczęście. Takie kawałki można kupić na terenie świątyni. My kupiliśmy 3 klatki z ptaszkami, które wypuszcza się aby mieć szczęscie. Oczywiście kupiliśmy je aby wypuścić na wolność ptaszki, a nie ze względu na szczęście..raczej na jego brak nie narzekam.
Obrazek

jedno z fajniejszych miejsc do którego się wybraliśmy. Kajakami wpływaliśmy do jaskiń. Szkoda, że nie mogę Wam przekazać spokoju jaki tam panował. Byliśmy tylko my-kajakarze, rzeka i niesamowity śpiew ptaków na prawym brzegu przeplatający się z tysiącami cykad z lewego brzegu. Było bosssko
Obrazek
Obrazek
Obrazek
i moje ulubione zdjęcie
Obrazek

takie kwiatuszki wpadały nam do basenu..zrobiłam im całą sesję ;:224
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A na koniec zagadka. Niestety w Tajlandii niewiele osób mówi po angielsku, a jak już to często trudno się dogadać.
Któregoś ranka zamówiłam Caffe Latte i wszystko byłoby ok gdyby nie padło pytanie ..hoso koł? ;:306. Zdębiałam, dopiero jak Pani przeliterowała załapałam o co cho. Czy zgadniecie? ;:306
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Madzia wczasy fantastyczne! Przygoda życia!
Plan ogrodu robi piorunujące wrażenie. Brakuje mi trochę wyobraźni przestrzennej jak to będzie wyglądało "w realu" więc z niecierpliwością poczekam na realizację, choć pewnie efekt przerośnie moje najśmielsze oczekiwania! Ty pewnie też już się niecierpliwisz? ;:65
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Madziu, wspaniały odpoczynek. Aż zapachniało tajskimi smakami, zrobiło się cieplej. ;:63 Wspaniałe wspomnienia.A miałaś mnie zabrać w podręczny... :wink:

Jak oglądam ten plan, to już widzę, że ten ogród pobije wszystkie. I chociaż nie znam tych wszystkich roślin, które tam są opisane....ten układ mi bardzo odpowiada. :D
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Magda ogromnie mi się podoba projekt, po prostu perfect!! Czekam na kolor, ale to i tak nie wpływa na mój odbiór. Kształty, dobór roślin, elementy deco - jednym słowem - super.
Wycieczki nawet nie komentuję, bo mnie zazdrość zżera ;:224
lulka pisze:A na koniec zagadka. Niestety w Tajlandii niewiele osób mówi po angielsku, a jak już to często trudno się dogadać.
Któregoś ranka zamówiłam Caffe Latte i wszystko byłoby ok gdyby nie padło pytanie ..hoso koł? ;:306. Zdębiałam, dopiero jak Pani przeliterowała załapałam o co cho. Czy zgadniecie? ;:306
gorąca czy chłodna? ;:218
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Madziu projekt przecudowny! Kształty koliste i łuki kocham w ogrodach i jestem pewna, że u ciebie to najlepsze rozwiązanie. Cudowny dobór roślin, z jednej strony grupowe nasadzenia a z drugiej różnorodność. Będzie super. Połączenie dwóch pokoi ogrodu hamakiem i przejściem pod łukiem genialne!

Odnośnie wycieczki to podziwiam odwagę. W życiu nie zjadlabym nic na ulicy w Bangkoku ;:oj No dobra, ja nawet nie polecialabym do Bangkoku. Taka jestem odważna 8-) Zdjęcia i relacje innych mi wystarczają :uszy
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
BasiaEm
100p
100p
Od: 22 lip 2013, o 19:49

Post »

lulka pisze:...Poza tym dla mnie kulinarny raj, ponieważ uwielbiam ponad wszystko tajską kuchnię, która w Polsce niestety dosyć droga. Tam najtaniej udało nam się zjeść obiadek na straganie, za 4 osoby zapłaciliśmy w przeliczeniu 11 zł ;:oj
U nas kuchnia tajska czy japońska (słynne sushi nawet z dowozem do domu ;:219 ) jest droga bo ... inna i dalej rzadko spotykana.
Na wschodzie jest to tak tanie jak u nas ziemniaki z jajkiem. Zapłacisz grosze a naje się cała rodzina ;:173
Gdyby tak na prawdę policzyć skład choćby sushi to produkty są śmiesznie tanie, no ale ... za egzotykę trzeba płacić.

Projekt ogrodu ciekawy ;:63 Czekam na namacalne efekty ;:3

:wit
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Nelu nie wierzę, że nie masz wyobraźni przestrzennej. Ty posiadaczka hektarów, z którymi świetnie sobie radzisz? Może to jest tak, że ciężko wyobrazić sobie cokolwiek na tak małej przestrzeni? ;:306 Muszę Ci powiedzieć, że patrząc na projekt widzę ogród, a gdy zerkam przez okno zastanawiam się gdzie to wszystko się zmieści? ;:202
Małgoś] widzisz, przegapiłyśmy moment pakowania bagażu podręcznego ;:113. Podróż była kosmicznie męcząca.
Czy ogród pobije wszystkie? Nie chodzi mi zupełnie o to żeby się ścigać, a poza tym każdy jest inny i niektóre są niedoścignionym wzorem, ale miło czytać co piszesz ;:196
Iwonko ;:180 ;:180 jakże się cieszę, że podoba Ci się projekt. Ja już go obejrzałam z każdej strony wszerz, wzdłuż i na okrągło. Nawet nauczyłam się nazw łacińskich :;230. Zagadka rozwiązana, ale takich dziwolągów słownych było znacznie więcej ;:306
Magdusia ja jestem przeszczęśliwa, że po pierwsze będę miała dwa pokoje, a po drugie, że będzie pergola pod którą trzeba będzie przejść aby dostać się do drugiej części ogrodu. Zawsze o takiej marzyłam. Sądzę, że opleciona będzie New Dawn i kilkoma powojnikami ;:333 Co do jedzenia w Bangkoku, to tam jest bardzo bardzo czysto, nawet w miejscach obskurnych ogólnie, wszystko jest cacy lalunia. Madziu boisz się latać?
Basiu masz rację za egzotykę trzeba zapłacić. Co do Sushi, to akurat w Japonii jest bardzo drogie, więc tego dania za grosze raczej zjeść się nie da. Poza tym danie daniu nie jest równe. Odnosząc się właśnie do Sushi, to jedliśmy przy okazji 5 godzinnego postoju w Dubaju i było wyjątkowo nie smaczne.
Basieńko, też czekam na realizację :tan
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Fantastyczny projekt. Bardzo mi się podoba, no i te okręgi ;:224 ;:167
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Madziu- jak popatrzyłam na foto jedzenia na straganie, to miałam podobne odczucia, jak Madzia variegata.. Jednak przypomniała mi się rada uzyskana w Tunezji- jeść tam, gdzie "tubylcy" bo dobrze karmią, jak nie ma miejscowych to kuchnia niesmaczna.. Na mieście jadłam raz- ze strachem :;230
Oglądałam z ogromnym zainteresowaniem projekt- zapowiada się wspaniale! Bardzo fajnie, że udało się rabaty zagospodarować w kilku rzędach i jedne rośliny będą wyglądać zza innych. Będzie bardzo ciekawie!
Z zainteresowaniem zerknęłam, że brzozę będziesz mieć podsadzoną hortensjami- ja mam taki plan na klon na pagórku ;:224
Bardzo fajne miejsce na jacuzzi, a kamyczki do niego prowadzące będą ogromna ozdoba trawnika. Ja u Rodziców drogę do altanki ułożyłam tez slalomem, ale wtedy- te 10 lat temu- nie wpadłam na pomysł kamienia, więc sama zrobiłam płyty z formy kupowanej w casto i odlanej z barwionego betonu- takie romby układające się w coś o wielkości płyty chodnikowej. Nie ma tej elegancji, co kamień, ale na pewno dodaje dużo uroku trawnikowi- takie wysepki dla stóp w połaci trawy.
W doradzaniu nt moich rabat często wspominano mi o tym, aby przemyśleć, na ile rośliny dadzą parawan osłaniający- popatrz może pod tym względem, czy wszystko jest osłonięte przed oczami sąsiadów, co byś chciała..
Zauważyłam, że rośliny masz bardzo ciekawie zaplanowane grupami- czyli cos, czego ja się dopiero uczę. Na szczęście kilka miejsc tak mam, ale patrząc na Twój projekt mogę stwierdzić, że długa droga przede mną.. ;:333
Pergola z powojnikami zapowiada się pięknie! Hamak..- zastanowiłabym się tylko nad jedną kwestią- czy rozpięty w cieniu drzew, czy może ciekawszy byłby stojak, który można czy to pod drzewo przesunąć, czy wyciągnąć na słońce- zależnie od potrzeby.. Wspominam o tym, bo swojego czasu bardzo mi się marzył taki mobilny stojak..

Pięknie będzie u Ciebie ;:167
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Madziu latanie to pikuś. Mnie przerażają egzotyczne owady, choroby i klimat. Wystarczająco dużo jak na wyjazd wakacyjny. Z przyjemnością ogladam cudze zdjęcia i filmy.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu witaj w ojczyźnie ;:196
Wspaniałe są takie wycieczki i pomimo zmęczenia jesteście szczęśliwi. Nie dziwię się, że podróż uważasz za męczącą. Sądzę jednak iż pozostała część wyjazdu zrekompensowała tę niedogodność :wink:
Zdjęcia przecudne
Nowy plan Twego ogrodu jest ... ;:215 ... i dawno nie spędziłam tyle czasu "studiowaniu obrazków"
Prawdę powiedziawszy nie mogę się doczekać realizacji :wink:
No i jeszcze ta balija :wink:
Madziu a ja jeszcze z innej beczki - planujesz wysokie drzewa (brzoza, świerk). Czy gałęzie nie będą "przechodziły" do sąsiadów a w razie czego nie będą nic mówili?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”