Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2
- crazydaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2
Tym razem szczegolnie wpadla mi w oko cudna buzia dziecka, z lekko naburmuszona minka. Sliczny kwiatek Ci rosnie! (Hippeastrum tez imponujace.) 

Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
Mina Dominika bezcenna - podobno mam taką samą każdego ranka, jak dzwoni budzik i trzeba wstawać
Storczyk jest boski - piękna nasycona czerwień, do tego nakrapiane woskowe płatki - rewelacja, i to w takiej cenie -gratuluję.
Widać odbicie z oczka, będzie więcej pędów
Oczywiście zakupiłam sugerowany świecznik - świetnie teraz nadaje się do potrzymania doniczki z hippeastrum, bo ma strasznie wysoki pęd i przychyla się na wszystkie strony.

Storczyk jest boski - piękna nasycona czerwień, do tego nakrapiane woskowe płatki - rewelacja, i to w takiej cenie -gratuluję.
Widać odbicie z oczka, będzie więcej pędów

Oczywiście zakupiłam sugerowany świecznik - świetnie teraz nadaje się do potrzymania doniczki z hippeastrum, bo ma strasznie wysoki pęd i przychyla się na wszystkie strony.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Arku - ja się trochę ostatnio zagubiłam na FO ... a u Ciebie tyle radości i pozytywnej energii
Dominiczek - to normalnie Słoneczko
Pięknie dziękuję za rozbrajające i wzruszające kolaże
A dla wszystkich trzech Dominiczków
Sesja czerwono-czarna hippeastrum - rewelacyjna
Nie mam tych kwiatów w domu, a widzę, że warto ...

Dominiczek - to normalnie Słoneczko

Pięknie dziękuję za rozbrajające i wzruszające kolaże

A dla wszystkich trzech Dominiczków

Sesja czerwono-czarna hippeastrum - rewelacyjna

Nie mam tych kwiatów w domu, a widzę, że warto ...
Pozdrawiam i zapraszam
Arku masz przystojniaczka małego w domu, śliczny synek:).Fantastyczny pomysł na Hipki w szkle,cudne masz kwitnienia.Gratuluję.
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Grażynko - Dziękuję za podanie nazwy mojego nowego storka
Lucy - Hippeastrum w kielichu podkarmiałem nawozem-lubią nawożenie czego efektem jest bujne kwitnienie-trzy do czterech kwiatów no i dwa pędy.Po zakupieniu trzech fiolek z krokusami w L...i po powrocie do domu zobaczyłem Twój post o krokusach.Miły zbieg okoliczności.Zalałem krokusy w fiolkach wodą ale chyba nic z nich nie będzie?Dziękuję za informację i miły pościk.
Justynko - Grażynka napisała,że to woskowiec,więc trzeba Jej wierzyć
Gosiu -
Tereniu - Dominik bardzo dziękuje Cioci Tereni za całuski i też przesyła całuski
bo bardzo Ciocię kocha bo Ona ma taki baldzio duzy i baldzio ładny i kololowy oglódek,ze on by się mógł śchować w Cioci kwiatuskach pzed wszyskimi
Kingo - Miło Cię znowu powitać w moim wątku-dzięki za miły pościk
Iwonko - Cieszę się,że skorzystałaś z mojej fotopropozycji
Ewo - Bardzo miłe i dla Dominika i dla mnie to co piszesz-bardzo dziękujemy a od kwiatuszka dużo,dużo buziaczków dla Cioci Ewy
Violu - Miło mi powitać Cię znowu w moim wątku,byłaś i jesteś zawsze mile widzianym Gościem przez duże"G"
A za pościk od Dominika i ode mnie
Kolejne Wasze odwiedziny w moim wątku to dla mnie duża radość
Dziękuję Wam zatem bardzo za poświęcenie mi Waszego drogocennego czasu
Tradycyjnie już zapraszam Was,Forumowiczów i Gości do kolejnych odwiedzin w moim wątku i serdecznie Wszystkich pozdrawiam
Dla rozjaśnienia szarych zimowych dni dziś nieco wiosennych kolorków
Poza tym sympatyczną ciekawostką jak dla mnie a to Szczęśliwy Bambus albo z angielska Lucky Bamboo..Szczęśliwym Bambusem nazwali go Chińczycy,czyli po chińsku to: Fu Gwey Zchu,co znaczy-bogactwo,energia,bambus.W Azji Lucky Bamboo kupuje się na powitanie Chińskiego Nowego Roku-na szczęście.Nie należy kupować czterech pędów tylko albo mniej albo więcej bo liczba cztery wg Chińczyków przynosi nieszczęście.
Właściwa nazwa tej rośliny to Dracena Sandera.
Do tej pory widywałem jego pędy poskręcane w spiralki,tym razem trafiłem na nieco inaczej ukształtowane i zanurzone również w wodzie ale w ciekawej moim zdaniem płaskiej ceramicznej doniczce,która bardzo mi się spodobała a wzięło się to u mnie z zamiłowania do chińskiej czy też japońskiej ceramiki,przeznaczonej do hodowli roślin.

Pierwiosnek bezłodygowy/Primula vulgaris Hudson/Primrose ang./

Pierwiosnek kubkowaty?/Primula obconica/

Szczęśliwy Bambus/Lucky Bamboo ang./Uprawa w wodzie.
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie

Lucy - Hippeastrum w kielichu podkarmiałem nawozem-lubią nawożenie czego efektem jest bujne kwitnienie-trzy do czterech kwiatów no i dwa pędy.Po zakupieniu trzech fiolek z krokusami w L...i po powrocie do domu zobaczyłem Twój post o krokusach.Miły zbieg okoliczności.Zalałem krokusy w fiolkach wodą ale chyba nic z nich nie będzie?Dziękuję za informację i miły pościk.

Justynko - Grażynka napisała,że to woskowiec,więc trzeba Jej wierzyć

Gosiu -

Tereniu - Dominik bardzo dziękuje Cioci Tereni za całuski i też przesyła całuski

Kingo - Miło Cię znowu powitać w moim wątku-dzięki za miły pościk

Iwonko - Cieszę się,że skorzystałaś z mojej fotopropozycji

Ewo - Bardzo miłe i dla Dominika i dla mnie to co piszesz-bardzo dziękujemy a od kwiatuszka dużo,dużo buziaczków dla Cioci Ewy

Violu - Miło mi powitać Cię znowu w moim wątku,byłaś i jesteś zawsze mile widzianym Gościem przez duże"G"

A za pościk od Dominika i ode mnie

Kolejne Wasze odwiedziny w moim wątku to dla mnie duża radość

Dla rozjaśnienia szarych zimowych dni dziś nieco wiosennych kolorków

Poza tym sympatyczną ciekawostką jak dla mnie a to Szczęśliwy Bambus albo z angielska Lucky Bamboo..Szczęśliwym Bambusem nazwali go Chińczycy,czyli po chińsku to: Fu Gwey Zchu,co znaczy-bogactwo,energia,bambus.W Azji Lucky Bamboo kupuje się na powitanie Chińskiego Nowego Roku-na szczęście.Nie należy kupować czterech pędów tylko albo mniej albo więcej bo liczba cztery wg Chińczyków przynosi nieszczęście.
Właściwa nazwa tej rośliny to Dracena Sandera.
Do tej pory widywałem jego pędy poskręcane w spiralki,tym razem trafiłem na nieco inaczej ukształtowane i zanurzone również w wodzie ale w ciekawej moim zdaniem płaskiej ceramicznej doniczce,która bardzo mi się spodobała a wzięło się to u mnie z zamiłowania do chińskiej czy też japońskiej ceramiki,przeznaczonej do hodowli roślin.

Pierwiosnek bezłodygowy/Primula vulgaris Hudson/Primrose ang./

Pierwiosnek kubkowaty?/Primula obconica/

Szczęśliwy Bambus/Lucky Bamboo ang./Uprawa w wodzie.
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie

- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Arku - nie dość, że pięknie fotkowo, kolorowo i ciepło u Ciebie, to jeszcze tyle ciekawostek
Pojemnik dla Szczęśliwego Bambusa według mnie tarfiony !!
A sama Dracena Sandera jest bardzo oryginalna !!
Wiesz, że ja się zastanawiałam nad jej kupnem, ale z przeznaczeniem dla moich oplątw,
i miał to być taki naturalny 'wieszak' na tillandsie, a cała konstrukcja docelowo na sezon na balkon
Ale, że kompletnie się nie znam na uprawie tej roślinki, to pomysł padł ...
To jest bardziej domowe czy ogrodowe cudo ?

Pojemnik dla Szczęśliwego Bambusa według mnie tarfiony !!
A sama Dracena Sandera jest bardzo oryginalna !!
Wiesz, że ja się zastanawiałam nad jej kupnem, ale z przeznaczeniem dla moich oplątw,
i miał to być taki naturalny 'wieszak' na tillandsie, a cała konstrukcja docelowo na sezon na balkon

Ale, że kompletnie się nie znam na uprawie tej roślinki, to pomysł padł ...
To jest bardziej domowe czy ogrodowe cudo ?
Pozdrawiam i zapraszam
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Bambus fantastyczny! Jeden z moich ulubionych motywów - na wszystko
Gdzie się kupuje cuda w tak pięknych donicach?

Gdzie się kupuje cuda w tak pięknych donicach?
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Aż chciałoby się krzyczeć, że wiosna już
Pierwiosnki w energetycznych kolorkach.
Babus "szczęśliwy" - w ciekawej doniczce i jak ładnie "upięty".

Pierwiosnki w energetycznych kolorkach.
Babus "szczęśliwy" - w ciekawej doniczce i jak ładnie "upięty".
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Fantastycznie prowadzony jest ten bambus - w takiej formie widzę go po raz pierwszy. Brawo, Arku, że pokazujesz takie ciekawostki 

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Arku
Ale się rozczuliłam
pochowałabym się z Dominikiem w moich kwiatuszkach
Pierwiosnki cudne
czy będziesz ich wysadzał na wiosnę do ogrodu ???
Bambus - bardzo ciekawy , taki pierwszy raz widzę
Pozdrawiam serdecznie i przesyłam
dla Dominika 

Ale się rozczuliłam

Pierwiosnki cudne

Bambus - bardzo ciekawy , taki pierwszy raz widzę

Pozdrawiam serdecznie i przesyłam

Wspaniałe prymule, wnoszą wiosnę do domku;).
A babmbus chyba lidlowy? niech wspanaile rośnie
A babmbus chyba lidlowy? niech wspanaile rośnie

Ależ wiosennie u Ciebie
, prymulki bardzo mi się podobają, szczególnie ta w lawendowym kolorze
. A bambus ciekawie wygląda w takiej formie.

- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
Arku zdjęcia na 6
Bardzo podobają mi się te kwiatuszki,szczególnie to 1-e zdjęcie,no i dyżurny Bambus

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Ewko - Ech,żebym ja tak umiał pisać jak Ty.Za kolejny przesympatyczny pościk
Co do mojej Draceny Sandery-Lucky Bamboo to raczej domo-parapetowe "bóstwo".Być może na moich zdjęciach robi wrażenie dużego w w rzeczywistości to maleństwo o wys.37cm z młodymi przyrostami,porcelanowa doniczka o kształcie trapezu ma wym.11x14x4,5cm i wydaje mi się,że na podporę do Twoich fantastycznych Tilandsji raczej się nie nadaje
Co się tyczy jej hodowli to wiem o niej tyle co i Ty ale od czego wujek GOOGLE?Wiem już,że podlewać przegotowaną wodą i dokarmiać okresowo bardzo rozcieńczonym nawozem.jak na razie mój Lucky czyni postępy bo wypuszcza kolejne młode pędy-oby tak dalej a co poniektórzy z naszego forum już się nim pozarażali co mnie bardzo cieszy.Polecam Ci go bo to bardzo sympatyczna roślinka
Lucy - Jak już się sama przekonałaś kupując aż dwa Lucky Bamboo w L...-cieszę się,że skorzystałaś z mojego info na P.W.-to nie donice a małe doniczki.Niech Ci zdrowo rosną
Justynko - Po niedzielnym przedobiednim spacerze nad jeziorko i po tym co zobaczyłem mimo chłodu i przymrozków sądzę,że wiosna zmierza do nas milowymi krokami-patrz zdjęcia
Żanetko - Cieszę się,że mogę od czasu do czasu zaprezentować coś nowego i dla Was jak się okazuje - ciekawego
Tereniu - Dominik bardzo a bardzo Ciocię Terenię kocha,dziękuje bardzo za całuski i też Ciocię mocno całuje
Pierwiosnków Tereniu nie wysadzam do ogrodu bo mamy bardzo gliniaste podłoże i giną bardzo szybko-stąd w naszym ogrodzie przewaga iglaków
Pati - Zgadza się Lucky kupiony w L...
Krysiu_w - Miło mi powitać Cię w moim wątku jako mojego nowego Gościa i podziękować za miły post
Emmo -
Gosiu - Jesteś bardzo milutka,dziękuję bardzo za tak wysokie oceny moich zdjęć ale nie wiem,czy zasługują one na aż tak wysokie noty
Niezwykle miło było mi i tym razem gościć Was Wszystkie w moim wątku
Za odwiedziny i bardzo miłe i sympatyczne posty bardzo a to bardzo Wam Wszystkim dziękuję.Zapraszam ponownie serdecznie i Was i Forumowiczów i Gości i serdecznie Wszystkich pozdrawiam
Jak już wspomniałem wyżej w odpowiedzi do Justynki w ubiegłą niedzielę przed obiadem zaliczyliśmy spacer nad jeziorko,które jeszcze w połowie było zamarznięte ale życie nadal tak pod taflą jak i na niej się toczyło.Zaskoczyła nas bardzo dokładna i pedantyczna niemalże toaleta pary pięknych łabędzi.Była już godzina czternasta a zatem wiele godzin upłynęło od poranka i ich śniadania a one czyściły i układały z mozołem swoje białe piórka.Pomyśleliśmy sobie czy one nie przypadkiem szykują się do powitania nadchodzącej wiosny i mamy nadzieję,że chyba się nie myliliśmy.Sesja zdjęciowa trwała nieco i łabędzie zaczęły przypatrywać się nam z zaciekawieniem i nieco podejrzanie-zwłaszcza pan łabędź,wzbudzając w nas jeszcze większą do nich sympatię.Widok strojących się na powitanie wiosny łabędzi jak i uśmiechające się do nas po powrocie ze spaceru wiosenne prymulki na parapetach naszych okien nastrajały nas bardzo radośnie-innymi słowy wiosennie.I Wam Wszystkim życzę takiego nastroju na co dzień dedykując zamieszczoną poniżej sesję zdjęciową,którą zatytułowałem:Preludium wiosenne

Sesja zdjęciowa p.t.-Preludium wiosenne.

I na koniec temat dyżurny.Jakby na potwierdzenie moich odczuć i przypuszczeń odnośnie nadchodzącej wiosny zakwitł po raz wtóry mój dwuletni storczyk-peloric pasiasty,robiąc mi wielką i miłą niespodziankę-czyżby też poczuł już wiosenny powiew

Ten sam w pełni kwitnienia dwa lata temu.
Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze i życzę wiosennych wrażeń

Co do mojej Draceny Sandery-Lucky Bamboo to raczej domo-parapetowe "bóstwo".Być może na moich zdjęciach robi wrażenie dużego w w rzeczywistości to maleństwo o wys.37cm z młodymi przyrostami,porcelanowa doniczka o kształcie trapezu ma wym.11x14x4,5cm i wydaje mi się,że na podporę do Twoich fantastycznych Tilandsji raczej się nie nadaje

Lucy - Jak już się sama przekonałaś kupując aż dwa Lucky Bamboo w L...-cieszę się,że skorzystałaś z mojego info na P.W.-to nie donice a małe doniczki.Niech Ci zdrowo rosną

Justynko - Po niedzielnym przedobiednim spacerze nad jeziorko i po tym co zobaczyłem mimo chłodu i przymrozków sądzę,że wiosna zmierza do nas milowymi krokami-patrz zdjęcia

Żanetko - Cieszę się,że mogę od czasu do czasu zaprezentować coś nowego i dla Was jak się okazuje - ciekawego

Tereniu - Dominik bardzo a bardzo Ciocię Terenię kocha,dziękuje bardzo za całuski i też Ciocię mocno całuje

Pierwiosnków Tereniu nie wysadzam do ogrodu bo mamy bardzo gliniaste podłoże i giną bardzo szybko-stąd w naszym ogrodzie przewaga iglaków

Pati - Zgadza się Lucky kupiony w L...
Krysiu_w - Miło mi powitać Cię w moim wątku jako mojego nowego Gościa i podziękować za miły post

Emmo -

Gosiu - Jesteś bardzo milutka,dziękuję bardzo za tak wysokie oceny moich zdjęć ale nie wiem,czy zasługują one na aż tak wysokie noty

Niezwykle miło było mi i tym razem gościć Was Wszystkie w moim wątku

Jak już wspomniałem wyżej w odpowiedzi do Justynki w ubiegłą niedzielę przed obiadem zaliczyliśmy spacer nad jeziorko,które jeszcze w połowie było zamarznięte ale życie nadal tak pod taflą jak i na niej się toczyło.Zaskoczyła nas bardzo dokładna i pedantyczna niemalże toaleta pary pięknych łabędzi.Była już godzina czternasta a zatem wiele godzin upłynęło od poranka i ich śniadania a one czyściły i układały z mozołem swoje białe piórka.Pomyśleliśmy sobie czy one nie przypadkiem szykują się do powitania nadchodzącej wiosny i mamy nadzieję,że chyba się nie myliliśmy.Sesja zdjęciowa trwała nieco i łabędzie zaczęły przypatrywać się nam z zaciekawieniem i nieco podejrzanie-zwłaszcza pan łabędź,wzbudzając w nas jeszcze większą do nich sympatię.Widok strojących się na powitanie wiosny łabędzi jak i uśmiechające się do nas po powrocie ze spaceru wiosenne prymulki na parapetach naszych okien nastrajały nas bardzo radośnie-innymi słowy wiosennie.I Wam Wszystkim życzę takiego nastroju na co dzień dedykując zamieszczoną poniżej sesję zdjęciową,którą zatytułowałem:Preludium wiosenne

Sesja zdjęciowa p.t.-Preludium wiosenne.

I na koniec temat dyżurny.Jakby na potwierdzenie moich odczuć i przypuszczeń odnośnie nadchodzącej wiosny zakwitł po raz wtóry mój dwuletni storczyk-peloric pasiasty,robiąc mi wielką i miłą niespodziankę-czyżby też poczuł już wiosenny powiew

Ten sam w pełni kwitnienia dwa lata temu.
Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze i życzę wiosennych wrażeń

- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
Dzięki za wiosenne wróżby, oby tobie i nam spełniły się . 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;