Mały sucholubny zbiorek II - sokolica
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mały sucholubny zbiorek II - sokolica
Wszystkie śliczne a na zdjęciu to na takie noworodki nie wyglądają 

Piękności. Takie małe a już takie groźne ciernie mają
Kwiat Gymnocalycium riojense v. guasayanense VS 138 jak dla mnie powalający jest

Kwiat Gymnocalycium riojense v. guasayanense VS 138 jak dla mnie powalający jest

- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Riojense- piękne ma ciernie.
Ja u siebie tego intertextum zapisałem jako intermedium, sugerując się numerkiem i podpowiedziami w sieci, ale to chyba jeden czort.
Ja u siebie tego intertextum zapisałem jako intermedium, sugerując się numerkiem i podpowiedziami w sieci, ale to chyba jeden czort.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Dziękuję za odwiedziny i komplementy.
Intertextum już mam.
Dam im szansę
Dziś powtórne kwitnienie Gymnocalycium bodenbenderianum

Jeszcze mam takie maluchy:
Gymnocalycium capillaense JO 871-02

Gymnocalycium platygonum LB 1161 tu mam wątpliwości. Po pięć cierni w areoli?

Pod tym nr jest niby Gymnocalycium riojense ssp. paucispinum v. platygonum. A co z niego wyrośnie?
Wcale nie. Z tej wielkości to nie ma szans, aby miała rozróżnić. Nr faktycznie G. intermedium. Okaże się kiedyś. Jeśli to intermedium, to dla mnie bombaSpy pisze:Ja u siebie tego intertextum zapisałem jako intermedium, sugerując się numerkiem i podpowiedziami w sieci, ale to chyba jeden czort.

Przypomnij się tak za 2-3 lataabaddon1986 pisze:Maluchów jakbyś się chciała faktycznie pozbyć to chętnie je przygarnę

Dziś powtórne kwitnienie Gymnocalycium bodenbenderianum

Jeszcze mam takie maluchy:
Gymnocalycium capillaense JO 871-02

Gymnocalycium platygonum LB 1161 tu mam wątpliwości. Po pięć cierni w areoli?

Pod tym nr jest niby Gymnocalycium riojense ssp. paucispinum v. platygonum. A co z niego wyrośnie?

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje Gymnocalycium platygonum LB 1161 zdecydowanie inne. Ma krótkie 3 ciernie. Kiedyś je u siebie pokazywałem.
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
super gymnole pokazałaś, Gymnocalycium riojense v. guasayanense VS 138 możesz mi oddać
LB 1161 faktycznie jakieś inne ale wygląda że będzie ładne tylko pewnie wyrośnie nie to co powinno
LB 1161 faktycznie jakieś inne ale wygląda że będzie ładne tylko pewnie wyrośnie nie to co powinno
Fajnie uciernione Gymnocalycium intertextum P 113
Oczywiście pieknie zakwitły G. bodenbenderianum i G. riojense v. guasayanense VS 138. Faktycznie dłuższe ciernie niż u mojego.
Śliczności

Oczywiście pieknie zakwitły G. bodenbenderianum i G. riojense v. guasayanense VS 138. Faktycznie dłuższe ciernie niż u mojego.
Śliczności

na Twoich zdjęciach wyglądają na spore i liczące nieco lat rośliny,a piszesz, że to maluchy
i już teraz tak pięknie uciernione, dalej będzie tylko lepiej,co mam nadzieję zobaczyć na fo
Gymnocalycium intertextum
edit:
po tych wszystkich cierniach zapomniałam napisać, że koszyki hojowe wcale nie tandetne, bardzo dobrze się prezentują. a najważniejsze,ze spełniają swoją rolę

i już teraz tak pięknie uciernione, dalej będzie tylko lepiej,co mam nadzieję zobaczyć na fo

Gymnocalycium intertextum

edit:
po tych wszystkich cierniach zapomniałam napisać, że koszyki hojowe wcale nie tandetne, bardzo dobrze się prezentują. a najważniejsze,ze spełniają swoją rolę

pozdrawiam,ania
kłujące
kłujące
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Gymnocalycium capillaense JO 871-02 ładny, zdrowy kolorek i piękne ciernie
Okaz idealnie pasujący do Twojej kolekcji wychuchanych gymno
Tak swoją drogą to zakładając trzecią część wątku zastanów się nad zmianą tytułu z "Mały" na "Nie taki mały sucholubny zbiorek" 

- sokolica
cokolwiek będzie z tego niby platygonum to i tak mi się już podoba
Jeśli przeżyje. Nie było mnie tylko jeden dzień, a kilka siewek się zagotowało. Jak człowiek sam nie przypilnuje, to nie ma co liczyć na innych
U mnie wciąż etap pąków. Mniejszych, większych, ale na kwiaty nadal czekam. Nawet w palarni tylko antenki
Najbardziej wyczekiwane, które u mnie do tej pory nie kwitły nigdy:

Odnośnie dnia wczorajszego... Muszę się pochwalić
Miałam ogromną przyjemność poznać niezwykle wybitną postać kaktusowego świata, a także obejrzeć na żywo przypuszczam jedną z najciekawszych, wspaniale utrzymanych i profesjonalnych kolekcji w Polsce
Kto zgadnie czyje to królestwo?

Nie sądzę. Po dniu wczorajszym wpadłam w kompleksy i jeśli będę zmieniać nazwę, to na "bardzo mały zbiorek"abaddon1986 pisze:Tak swoją drogą to zakładając trzecią część wątku zastanów się nad zmianą tytułu z "Mały" na "Nie taki mały sucholubny zbiorek"

U mnie wciąż etap pąków. Mniejszych, większych, ale na kwiaty nadal czekam. Nawet w palarni tylko antenki

Najbardziej wyczekiwane, które u mnie do tej pory nie kwitły nigdy:

Odnośnie dnia wczorajszego... Muszę się pochwalić

Kto zgadnie czyje to królestwo?

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Dawno mnie tu nie było, cudne maluszki pokazałaś, Gymnocalycium intertextum P 113, Gymnocalycium castellanosi v. armillatum P 217, Gymnocalycium ochoterenae v. scoparium LB 383, Gymnocalycium ochoterenae v. cinereum GN 5004 takie małe a już widać, że będą z nich piękne okazy
Gymnocalycium capillaense JO 871-02, Gymnocalycium platygonum LB 1161 też cudnej urody, będziesz miała z nich pociechę jak urosną
A odnośnie tego foliaka, czyżbyś miała okazję odwiedzić Tomka (blabla)? Widok przepiękny

A odnośnie tego foliaka, czyżbyś miała okazję odwiedzić Tomka (blabla)? Widok przepiękny
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Mnie to zdjęcie kolekcji przysunęło na myśl Tomka blabla ale, że się ogólnie nie znam to pewnie nie trafiłem 

- sokolica
Mateusz, Marzena
Mam nadzieję, że Tomek się nie pogniewa, że wrzucę kilka migawek.

Nie mam za wiele zdjęć, niestety. Chyba trochę głupio było mi wyciągać taki mały kieszonkowy aparacik
Dobrze, że szybko stracił baterie. Ale ile się naoglądałam, nasłuchałam
Żałuję tylko, że za mało miałam czasu. Mimo wszystko warto było jechać te 700km. Nawet jeśli trafiłam na okres kwiatowej posuchy
Tomek, dziękuję za gościnę i cierpliwość dla takiego laika, jak ja.

Lucy, myślałam, że ja mam porządek w doniczkach, ale po tym, co zobaczyłam w Gdańsku, to dziś na swoje buraki patrzę już mniej chętnie.onectica pisze:Czyje by nie było, ale jest tak pięknie porządne, że właścicielem musi być absolutnie wyjątkowy 'ktoś'!
Mam nadzieję, że Tomek się nie pogniewa, że wrzucę kilka migawek.

Nie mam za wiele zdjęć, niestety. Chyba trochę głupio było mi wyciągać taki mały kieszonkowy aparacik

Tomek, dziękuję za gościnę i cierpliwość dla takiego laika, jak ja.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Nie przesadzajmy, wcale nie mam jakiejś wyjątkowej kolekcji. Ani ona jakaś strasznie duża, ani jakoś oryginalna. Po prostu jest to jakieś 20m2 kaktusów i to w dużej części siewek. Widziałem w życiu kilka różnych szklarni z kaktusami i wiele z nich do dziś pozostaje moim niedoścignionym wzorcem.
Faktycznie czasu było mało ale dobre i to. Zawsze fajnie, gdy pojawi się jakaś bratnia, kaktusowa dusza w moim kaktusowym świecie, zwyczajnie lubię takie odwiedziny.
Faktycznie czasu było mało ale dobre i to. Zawsze fajnie, gdy pojawi się jakaś bratnia, kaktusowa dusza w moim kaktusowym świecie, zwyczajnie lubię takie odwiedziny.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek