W tym roku nie szalałem i na waciki wysypałem niewielką ilość nasion do skiełkowania. To wczesna odmiana Pancho a ja raczej preferuję odmiany późne na przezimowanie. Z wysiewem późniejszych odmian jeszcze sobie poczekam.
Polecam Blauwgroene Winter - odmiana późna, dobrze zimująca w polu w pryzmie (tak ja robię). W tamtym roku były grube jak męskie przedramię.BobejGS pisze:Szukam odmiany późnej o grubych i długich białych częściach.
Może ten artykuł Ci pomoże w podjęciu decyzji. Jest tam opcja siewu wprost do gruntu z przeznaczeniem na późny zbiór. Jednak według mnie z rozsady jest o wiele wygodniej. Por bardzo długo wschodzi i młode siewki są bardzo delikatne. Trzeba więc bacznie obserwować i nie dopuścić, aby chwasty go nie zacieniły. Możesz też posiać nasionka w kwietniu do skrzynki/doniczki i umieścić w zacisznym miejscu w ogrodzie. Potem wysadzić rozsadę na zagonek.berthold61 pisze:Tak nieśmiało zapytam jako nowicjusz czy pory można siać wprost do gruntu z nasion ? czy zdąży wyrosnąć na porządne warzywo
Oj dopiero teraz przeczytałam Twój drugi wpis. A ja myślałam,że pytasz o siew wprost do gruntu bo nie masz warunków na rozsadę w domu.berthold61 pisze:No to wypróbuję , w zeszłym roku walczyłem na strychu z rozsadami ale jak już wszystko mi się udało i te źdźbinki powkładałem do ziemi to żona grabkami poplewiła tak dokładnie że wszystkie zniszczyła jak powiedziała bo tam była trawa![]()