Wiejski ogród początki , radości i problemy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski ogród początki , radości i problemy

Post »

Asiu średnią główkę czosnku drobno pokroić lub przecisnąć przed praskę i zalać 5 litrami wrzątku. Po 8 godzinach odcedzić i można już spryskiwać. Jest jeszcze sposób który wykorzystywałam wcześniej. Dwie główki czosnku zalać 2 litrami wody i zostawić na dwa dni potem odcedzić i rozcieńczyć z dwoma litrami wody i pryskać. Ale wydaje mi się że ten pierwszy sposób jest szybszy. Z tą różnicą że zalewany wrzątkiem. A no i te 8 godzin niech woda z czosnkiem stoi w garnku pod przykrywką. To naturalny sposób, wydaje mi się że lepszy niż chemia. Stosuję go profilaktycznie też. Hosty spryskałam dosłownie dwoma psiknięciami żeby nie przesadzić. Resztę wykorzystałam do tuj i róż. Pryskałam też magnolie i wierzbę hakuro, świerki i powojniki. Bez i kosodrzewinę także. Pod świerkiem i tujami pryskałam nawet trochę ziemię w około. Podobno to też dobrze chroni.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Moje hosty też przypiekło słonko.
Hosty są ulubionym przysmakiem ślimaków.Miałam piękną hostę pod wierzbą ,ale moje suczki uznały,że lepiej jej będzie
w innym miejscu i całą bardzo ładnie nie uszkadzając korzeni wykopały.
Przyznam ,że sama lepiej bym tego nie zrobiła gdybym chciała ją przesadzić.
Ala
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu tak mi się zdaje żeby uniknąć grzyba trzeba profilaktycznie pryskać roślinkę.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Madziu dziękuję za przepis ;:168 już wydrukowany i do skoroszytu schowany.Mój M dostał za zadanie przygotować miksturę..
Alu nasze psiaki są strasznymi psotnikami , mój Maksio też wile roślin wykopał .Może zatrudnimy je do kopania ;:306
Ewuniu jesień jak i smutek mnie ogarnia na myśl o tej porze roku.Dobrze że, pozostają nam zdjęcia to możemy nawet w zimie wspominać kwiaty lata. ;:108

Tak na drugiej części działki stoi woda.
Obrazek

Ten orzech zostanie ścięty i korzenie osunięte a w tym miejscu zostanie powiększony warzywnik.

Obrazek

Rak wygląda ziemia pod orzechem same korzenie to zostanie osunięte i dosypana ziemia.szkoda miejsca na takie drzewa które nie owocują.Ogromne drzewo zajmuje tylko miejsce..

Obrazek

Obrazek

Różyczki NN

Obrazek

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, myślałam że u mnie w wątku się pomyliłaś. Ale tutaj u Ciebie widzę że też jestem Jadzią. Mogę być i Jadzią ;:306 Cieszę się że przepis się przyda. Różyczki masz bardzo ładne. Orzech jest imponujących rozmiarów. Masz racje, zajmuje sporo miejsca a wiemy obie że jest ono potrzebne na coś zupełnie lepszego :)
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już się poprawiam ,to pewnie dlatego że, dłuższą chwilkę rozmawiałam z koleżanką Jadzią.Przepraszam. ;:306 ;:168
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Witaj Joasiu ;:196 :wit dużo pracy Was czeka. Wyrwanie orzecha i jego korzeni nie będzie łatwe . Szkoda że nie owocuje. Jeśli to jest podmokły teren to dobrze będzie dla truskawek? Nie będę Wam chorować? U mnie truskawki są posadzone na najniższej części rabatki warzywnej i przez te deszcze co były to stały w wodzie. W tym roku nie pojadłam sobie zostały zaatakowane przez szarą pleśń. W tym roku przenosimy je na wyższy teren.
Pozdrawiam cieplutko i miłej soboty życzę.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Joasiu u mnie też na sporej części działki jest mokro i to na najlepszej ziemi,ale nie zawsze tak było.
Rosły tam kiedyś piękne warzywa teraz jest część dzika i aronia ,której nadmiar wody nie szkodzi.
Myślę ażeby tę część osuszyć,chcę wykopać małą sadzawkę, ale bez foli na dnie.
Joasiu jeżeli twój orzech był posadzony z siewki to takie owocują dopiero po dobrych kilkunastu latach.
Pozdrawiam Ala.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Wiesz, ja myślałam że mam bardzo wysoki poziom wód gruntowych, ale przy Twoim to moja woda jest na głębokości Rowu Mariańskiego :shock: Tak jak napisała Alicja, tylko sadzawka Cię ratuje i to najlepiej dość głęboka. NNki ładnie kwitną :D
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu :wit nie ma za co przepraszać, coś Ty. Uśmiałam się tylko :)
Awatar użytkownika
kamil888
500p
500p
Od: 26 lip 2012, o 17:59

Post »

Witam Joasiu :wit

Przejrzałem wszystkie 44 strony twojego wątku i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem ;:224
Piękny ogród a o kwiatach już nie wspomnę... :D
Ogród w Bieszczadach
Pozdrawiam Kamil
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Joasiu,już wróciłam w nocy trochę nadrobiłam na forum i zabieram się do nadrabiania różnych innych zaległości w domu i ogrodzie,obejrzałam u ciebie te wody wysokie, nie ciekawie to wygląda, trzeba je stamtąd wyprowadzić ,ciągle co musi stać człowiekowi na przeszkodzie ,ale taka już nasza natura że damy sobie radę,powodzenia i miłej soboty ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jestem ciekawa czy będzie sadzawka czy dalszy ciąg warzywnika .Terenu mnóstwo masz do obsadzenia .Bardzo płytko masz wody gruntowe ,ale i o podlewanie nie musisz się martwić w takie upały jak tegoroczne .Miłej niedzieli ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie .Wody gruntowe sa nie ciekawe ale podpowiedz z aronią .W tej części działki zamierzamy nasadzić drzewka owocowe i krzewy.Alu dziękuję za podpowiedz i fakt u mnie w wiosce jest plantacja aronii.Czy orzech był posadzony z siewek tego nie wiem ,ale owoce miał wielkości agrestu.już go niema ;:138 Będzie tez wykopana sadzawka z której chciałam zrobić oczko wodne,ale chyba pozostanie na sadzawce żeby woda gruntowa mogła się spokojnie zbierać.Jeżeli ktoś ma u siebie taką sadzawka to poproszę o wymiary.Mój M wymyślił 5mX5mX1.5m czy to wystarczy?Może to wspomoże w osuszeniu gruntu.dodam jeszcze że, jesteśmy "otoczeni"rowem melioracyjnym i to nie pomaga.A w sadzawce może jakaś rybka zagości.
Sylwuniu rabatka warzywna łącznie z truskawkami jest po bokach działki a tam jest troszkę wyżej.Ja obok truskawki sadzę zawsze czosnek.A może zmienic odmianę truskawek na mniej podatną na choroby?
Iwonko mówiłam że u mnie jest gorzej jak u Ciebie nie masz złej ziemi
Kamil witam i zapraszam do odwiedzin.Pozdrawiam
Martusiu jakby wszystko szło po naszej myśli to nie miałybyśmy co robić na działaczce ;:306 .My doprowadzamy to do użyteczności .Mieszkamy tu dwa lata które polegały na obserwacji domu i ogrodu.Zaobserwowane np.mokre ściany czy stojącą woda na ogrodzie teraz usuwamy i naprawiamy.Dobrze że, nie nasadziliśmy drzewek owocowych czy krzewów.
Jadziu będzie sadzawka i warzywnik.sadzawka będzie po prawej stronie działki w poblizu warzywnika a warzywnik zostanie wydłużony o miejsce pod orzechem.Wszystkie korzenie zostana wyciągnięte przez koparkę jeszcze w ty tygodniu.Chyba musiałam bardzo dokuczyć mojemu M skoro już na środę jest kopareczka ;:306
Pozdrawiam i miłej niedzieli. ;:168
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Joasiu jestem pod wrażeniem bliskości wody pod ziemią .U mnie to bym musiała ze trzy metry wykopać
ale nic dziwnego ,u mnie sam piach .Ale masz i tak piękny ogród ,który świetnie wygląda ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”